Arch Design I Lägenheten (109 Foton): Hur Man Dekorerar Korridoren, Designidéer 2021 I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Arch Design I Lägenheten (109 Foton): Hur Man Dekorerar Korridoren, Designidéer 2021 I Interiören

Video: Arch Design I Lägenheten (109 Foton): Hur Man Dekorerar Korridoren, Designidéer 2021 I Interiören
Video: Quick Start Demonstration with Home Designer 2021 2024, April
Arch Design I Lägenheten (109 Foton): Hur Man Dekorerar Korridoren, Designidéer 2021 I Interiören
Arch Design I Lägenheten (109 Foton): Hur Man Dekorerar Korridoren, Designidéer 2021 I Interiören
Anonim

Utformningen av dörröppningar i form av en båge är en populär arkitektonisk teknik som har sina egna egenskaper. Dess form och storlek spelar en stor roll för att skapa ett välplanerat interiör. Valet av material för tillverkning och dekoration - valv är ett av de viktiga designelementen i ett hus eller lägenhet.

Bild
Bild

Visningar

Valv är ett sätt att modellera ett rums arkitektoniska utrymme. Strukturellt är det en båge eller en rak balk, som ligger på två stöd, utformade för att fördela lasten från överlappande dörröppningar med en speciell form.

För första gången visas välvda strukturer i gamla religiösa byggnader . Stonehenge är ett exempel på denna design. Den tredje vilar horisontellt ovanpå två granitblock. Denna metod används vid ett senare tillfälle för konstruktion av valv i templen i Egypten och Grekland. Senare upptäckte arkitekter egenskapen hos en böjd båge för att klara en större belastning än en rätlinjad, och började använda spetsiga valv vid byggandet av majestätiskt palats i Italien, religiösa föremål i Bysans. Medeltida europeisk arkitektur skapar ett gotiskt bågsystem för byggandet av kolossala palats och katolska kyrkor. I Ryssland används bågar också i stor utsträckning vid konstruktion av kupolvalv i torn och kyrkor, bara deras form är något mjukare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en århundraden gammal användningshistoria intar bågar också en av de centrala platserna i modern arkitektur, deras form ändras ständigt och ändras beroende på nödvändig funktionalitet.

Den traditionella bågen är installerad i dörröppningen.

I stugor i ett stort område är ingångarna till flera på varandra följande ceremoniella rum trimmade med samma typ av välvda öppningar med samma dekoration, vilket skapar en svit av rum, vilket skapar ett perspektiv av oändlighet.

Denna teknik är lånad från arkitekturen i palats och kungliga kamrar, det skapar en känsla av storhet och lyx, särskilt med lämplig dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den välvda strukturen är särskilt relevant om lägenheten är liten. Flera små separata rum vad gäller yta kombineras med hjälp av välvda öppningar, övergivande av innerdörrar mellan korridoren, rummet och köket. Torget förvandlas till ett stort, och öppningarna i valven skiljer entréområdet från rekreationsområdet och från matintaget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I stora vardagsrum används sådana tekniker för zonindelning av det inre utrymmet. Du kan skilja matsalen från platsen för kommunikation mellan hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sovrummet kan du separera en säng och ett litet arbetsutrymme, i barnkammaren - en säng och ett hörn för spel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att överge dörrarna och rummet måste isoleras, monteras en välvd dörröppning. I detta fall byggs ett speciellt valv, välvda dörrar med samma form eller rektangulära sätts in i det, den övre delen är gjord av samma material i form av en insats ovanför dörrkarmens ovansida.

Denna insats är ofta dekorerad med glasmålningar, gjorda i interiörens stil, vilket ger huset sofistikering och unikhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa typer av bågformade fönsteröppningar används ofta. Det ser särskilt imponerande ut om samma valvform finns i dörröppningarna. För att betona interiörens stil byggs väggnischer av lansett eller halvcirkelformad form som upprepar ingångsgruppernas form. Motljus i en sådan nisch skapar en atmosfär av djup och mystik. Ett välvt dekorativt valv ovanför eldstaden eller köksuppsättningen markerar platsen för "härden" i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsalternativ

Låt oss titta närmare på hur du bäst placerar bågen i det inre av en lägenhet eller ett hus. I seriell bostadskonstruktion med flera lägenheter gör att lokalerna unika genom att byta ut en del av dörrarna mot detta arkitektoniska element.

Designlösningar är mycket olika , alla former av ingångsöppningen är tillåtna, motsvarande stilkonceptet. Rummets dimensioner måste dock beaktas. Så om taket är lågt är det bättre att ersätta takets lansettformer med halvcirkelformade. Rummets bredd avgör också storleken på den välvda öppningen - den kan stödjas av små konsoler intill väggarna. Sedan kan zonindelning fixas med olika typer av ytbehandlingar i golv och väggar, eller vice versa, en bred välvd struktur kan ersättas av en serie smala valv som vilar på pelare som ligger tvärs över rummet.

Det är värt att notera att den välvda pelargången inte är lämplig för alla rum. Endast ägare till stora hallar har råd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I en vanlig enrumslägenhet är det bättre att fokusera på att välja en modern stillösning, medan klassikern kräver ett större område. Det moderna kommer att bli bra här. Den exotiska formen av valvet, bakom vilket det intima sovområdet kommer att ligga, ser väldigt romantiskt ut. I studiorum kan du skapa flera ingångar och villkorligt separera kök, vardagsrum, sovrum.

Om flera välvda strukturer används i samma rum, måste de nödvändigtvis kopiera varandra i design. Ofta kombineras olika efterbehandlingsmaterial i golvets dekoration längs ingångsgruppernas linjer.

Avvisandet av traditionella dörrar till förmån för välvda öppningar i små lägenheter sparar utrymme, ökar det användbara området, har en estetisk komponent och hjälper till att korrigera layoutbrister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel gör en lång korridor dekorerad med valv utrymmet bredare och tydligare i funktion. De tillgriper tilldelningen av ingångszonen med den första bågen, den andra - grupperna av offentliga lokaler - hallen, vardagsrummet, matsalen. Den tredje bågen kommer att separera utgångarna till korridoren mellan sovrum, barnkammare, kontor. Ange vid behov bruks- och tvättstugor.

Det bästa alternativet är placeringen av bågarna i korridoren, mellan matsalen och köket, vardagsrummet och matsalen. Men inte bara välvda strukturer är byggda mellan rummen, sådana element ser spektakulära ut framför en varm balkong eller terrass, särskilt om en ovanlig form av öppningskonturen används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Det finns ett stort utbud av storlekar och former på välvda strukturer, som bestäms av husets layout och arkitektoniska egenskaper. När du installerar detta element i panel- eller monolitiska hus kommer storleken att begränsas av bredden och höjden på den befintliga dörröppningen. Att ändra dessa dimensioner kräver att arkitekten beräknar den nya konstruktionens bärförmåga för att uppfylla säkerhetskraven för byggnadens drift. Du kommer också att behöva utföra byggnadsarbete för demontering med hjälp av specialutrustning, vilket kommer att medföra extra kostnader.

Bild
Bild

Prestandans tillförlitlighet är huvudvillkoret för utformningen av öppningar. Lagerbelastningen från överlappningen fördelas om till sidans delar av utrymmet: konsoler, pelare, bryggor.

För att säkerställa tillförlitligheten hos breda öppningar i hela rummets bredd används en ram av en metallprofil eller massivt trä, som utsätts för särskild bearbetning för att böja på nödvändiga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana öppningar ser bra ut för funktionell zonindelning av ett rum. Till exempel, i vardagsrummet kombinerat med köket, på ena sidan av bågen, installeras ett kök med nödvändig utrustning, en matgrupp placeras och på andra sidan bågen finns soffor, ett soffbord, möjligen en öppen spis med fåtöljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid inredning av inre övergångar används storlekar nära vanliga dörröppningar-för en- eller dubbelbladiga dörrar.

Modern teknik gör det möjligt att utrusta nästan vilken öppningsstruktur som helst med skjut- eller svängdörrar, därför kan vid behov varje rum eller del av det isoleras. Till exempel, separera ett tillfälligt sovutrymme för gäster i hallen med en konvertibel eller vikdörr installerad i ett välvd valv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på den välvda öppningen varierar också beroende på interiörets stil och funktion.

Klassiska former är bra i rymliga rum med högt i tak, men för standardlägenheter är det bättre att välja modifierade typer av öppningar.

Den allmänna utformningen av rummet kommer att berätta vilken form av bågen du ska föredra. För klassiska interiörer eller i Provence- och Medelhavsstilar är halvcirkelformade strukturer lämpliga - de så kallade florentinska bågarna. Det halvcirkelformade elementet ökar visuellt höjden på rummet, lägger till "luft". Moderna minimalistiska trender inom dekoration ger en känsla av lätthet och passar bra in i alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om öppningens höjd är otillräcklig används konstruktionens segmentform när radiens båge är mer än hälften av dörröppningens bredd. Ibland kan bågen bara vara något avrundad, men i denna form blir utrymmet visuellt högre och lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I delningszonen för köket och matsalen eller liknande lokaler används ofta breda tre-center eller pseudo-tre-center strukturer. Detta är ett starkt långsträckt och något avrundat (i det andra fallet, bara i hörnen) valv. Denna form ligger nära portalens fyrkantiga eller rektangulära form, vars stela linjer motsvarar de ultramoderna energiska och snabba designtrenderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den paraboliska konstruktionstypen motsvarar marockanska och arabiska stilar - det är en halvcirkel som sträcker sig närmare taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I interiörer gjorda i art deco -design, art nouveau, kommer en ellipsstruktur att vara en bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I icke-standardiserade fall, när det är nödvändigt att bibehålla strukturens stabilitet, med hjälp av en fönsterbräda eller en balustradzon, installeras bågar i form av en ofullständig cirkel med en rundad inte bara övre, utan också en nedre del eller i formen av ett nyckelhål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Art nouveau -stilen introducerade i lägenheternas arkitektur de släta linjerna av välvda öppningar med en floristisk orientering i form av ett blomblad eller en krökt stam, där det inte finns några hörn alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inredning och dekoration

För varje form och syfte med den välvda öppningen kan du välja lämpligt efterbehandlingsmaterial. Grundstrukturen för det välvda golvet i storskaliga byggprojekt är konstruktionsförstärkningen, gjord i form av spännet. För lägenheter och privata hus tillhandahålls lätta konstruktioner av metallprofiler eller trä.

Det traditionella materialet för att göra bågar är gips på en metallprofilram. Varje form av bågböjning kan klippas från arket enligt designprojektet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ett material som är resistent mot temperatur och luftfuktighet.

Det ändrar inte dess egenskaper när det utsätts för ultravioletta strålar, det är tillräckligt starkt för att kunna användas som grund för dekoration med sten, kakel, trä. Minimalism i dekoration gör det enkelt att putsa strukturen från gips och tapetsera, som i resten av rummet. Inom själva bågen används dekoration med stuckaturer.

Ett vinn-vinn-alternativ är att måla i takets färg, vilket visuellt kommer att utöka utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bågeöppningar kan trimmas med trä och dekoreras med sniderier . Men man måste komma ihåg att träkant gör interiören tung. Flera träslag är dåligt kombinerade i ett rum. Inramning med trä kräver installation av innerdörrar och en entrédörr med inredning av samma trä eller faner, och möbler i rum intill bågen är gjorda av samma träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En budgetmässig ersättning för valv av naturligt trä eller faner stålkonstruktioner gjorda av polymera material med olika ytstrukturer, för olika typer av trä, sten, tegel. Ett trevligt tillägg till det överkomliga priset är det enkla underhållet och praktiska med en sådan finish.

Valv av spånskiva och fiberboard kan dekoreras med många dekorativa beläggningar, de är billiga, har bra prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggindustrin producerar element av bågar av olika modifikationer, gjorda av gips. Gips är gjutet i de former som krävs av det arkitektoniska konceptet, gjorda i form av moduler och dekorativa överlägg med olika inredning. Ofta är dessa delar av ett välvt spann, dekorerat med prydnader. Kolumner med versaler är också gjutna i en given stil. Dessa delar monteras eller limmas helt enkelt på stödväggarna och taket, fogarna putsas och sedan dekoreras hela strukturen i interiörens färger. Från gips kan du gjuta volymetriska figurer för att dekorera en välvd öppning. Det är mer bekvämt att skära ut skrymmande efterbehandlingselement från skum, limma på nödvändiga platser, göra inredning enligt andra delar av öppningen. Frigolit kommer att underlätta konstruktionen mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är väggutrymmet dekorerat med målningar eller mosaik upp till valvets böjningshörn.

Trots att detta fortfarande är en ingångsöppning, för att undvika nötning, klistras kanterna över med ett plasthörn. Detta gäller särskilt i familjer med barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den välvda öppningen kan vara helt gjord av metall, med dekorativa glaselement med målat glas eller andra prydnader. Sidostolparna och takskenan är upplysta för att lägga till ett konstnärligt uttryck för detta arkitektoniska element. Användningen av material för dekoration begränsas endast av fantasin hos husets ägare: trä, metall, stuckatur, natursten, ritning, glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur avslutar man med sina egna händer?

Alla som känner till byggnadens grunder kan bygga och dekorera en båge med sina egna händer. Tillverkare erbjuder lättanvända plastimitationer av tegel och murverk, med vilka det inte är svårt att återställa en sådan öppning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidoracken kan snyggt inramas med gardiner. Om du täcker bitar av stoppade möbler med samma tyg hjälper detta till att förfina interiören.

Om du vill uppdatera interiören är det tillräckligt att byta möbelbeklädnad och gardiner för andra.

Identiska lambrequins med tofsar låter dig dekorera välvda öppningar i rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designidéer

Att göra en båge i form av en halvcirkelformad hylla med hyllor är en intressant designidé. Om du inte är rädd för att överbelasta interiören, var noga med att notera detta "trick".

Bild
Bild

Ibland kan rummet vara oregelbundet. Vi måste leta efter alternativ för hur man spelar det vackert, dölja bristerna och markera fördelarna. Det här alternativet med en båge i köket är bara en av den här serien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågar med glasmålningar ger inredningen en orientalisk smak, släpper in mer ljus och ser ljus och graciös ut.

Rekommenderad: