Väggdekoration Med Laminat (56 Foton): Hur Man Fixar Det På Olika Sätt, Installationsregler, Designidéer För Beklädnad I Korridoren Och Korridoren

Innehållsförteckning:

Video: Väggdekoration Med Laminat (56 Foton): Hur Man Fixar Det På Olika Sätt, Installationsregler, Designidéer För Beklädnad I Korridoren Och Korridoren

Video: Väggdekoration Med Laminat (56 Foton): Hur Man Fixar Det På Olika Sätt, Installationsregler, Designidéer För Beklädnad I Korridoren Och Korridoren
Video: New Wooden wall decorating ideas 2021 | Modern living room wall cladding design ideas 2024, Mars
Väggdekoration Med Laminat (56 Foton): Hur Man Fixar Det På Olika Sätt, Installationsregler, Designidéer För Beklädnad I Korridoren Och Korridoren
Väggdekoration Med Laminat (56 Foton): Hur Man Fixar Det På Olika Sätt, Installationsregler, Designidéer För Beklädnad I Korridoren Och Korridoren
Anonim

Laminerad väggdekoration kommer utan tvekan att tillföra charm och originalitet till alla rum. Detta är en ganska enkel process, och det är fullt möjligt att utföra det med egna händer utan att ta hjälp av specialister.

Fördelar och nackdelar

Att använda laminatgolv för väggdekoration har sina fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna inkluderar följande parametrar:

  • materialets utmärkta styrka (paneler kan tjäna i mer än ett decennium, samtidigt som de behåller ett estetiskt utseende);
  • miljövänlighet;
  • en lätt vikt;
  • ett stort urval av färger och texturer;
  • pris (billiga paneler kan köpas för väggar);
  • möjligheten att avsluta väggen med dina egna händer, utan att anställa hantverkare.

Det finns få nackdelar med väggdekoration med laminat:

  • överskattade krav på beredning av väggar innan laminatet täcks. Väggarna måste vara helt plana, eller installationen av svarven är nödvändig;
  • låg motståndskraft mot extrema temperaturer och fuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

På grund av det stora utbudet av färger och texturer kan vägglaminat för invändig väggdekoration användas i alla rum.

När du väljer ett material måste du bestämma vilka funktioner, förutom dekoration, ska väggbeklädnaden utföra. Vanligtvis är detta att rikta in väggen och skapa en snygg, uppdaterad design.

Bild
Bild
Bild
Bild

För väggbeklädnad är laminat från 21 till 34 klass resistans lämplig. Det är bättre att välja materialet i enlighet med det funktionella syftet med ett visst rum.

Om det finns husdjur i huset, rekommenderas det att köpa fler budgetmodeller så att det kan skadas vid beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerade paneler bör matcha stilen och färgschemat i det inre av rummet. För små och smala rum bör du inte välja en mörk väggbeklädnad, det är bättre att fokusera på ljusa nyanser. Till exempel kommer en vit beläggning att uppdatera rummet och göra det visuellt mer rymligt. Det rekommenderas att kombinera ljust vägglaminat med ljust golv.

Sätten

Efter att materialets färg har valts bestäms sättet för fastsättning. De vanligaste är:

Bild
Bild
  • Med lim . Panelerna kan limmas på väggytan med flytande naglar eller silikonlim. Du måste välja lim av hög kvalitet för att säkert hålla panelerna på väggen. Detta är det enklaste monteringsalternativet;
  • Wireframe -metod . Installation av laminatet utförs på en trälåda. Trälister ska vara 4 * 4 cm stora. Mellanrummet mellan styrningarna ska inte vara mer än 6 cm. Lamellerna ska vara vinkelräta mot lamellerna.
Bild
Bild

Rammetoden är den mest pålitliga, men mödosamma. Det kräver ingen förberedelse av väggen. Denna typ av tillbehör är också lämplig för situationer där elektriska ledningar, rör eller annan kommunikation måste maskeras under väggbeklädnaden.

Hur fixar man det?

Fästning kan utföras inte bara på tidigare angivna sätt. Det finns en annan ganska enkel metod - styling med klämmor. Dessa är speciella fästen för installation av laminerade plankor på väggar. Claymers finns i två varianter:

Bild
Bild
  • Med tandade utsprång. De monteras direkt i brädet;
  • Med en platt avsats. Behövs för att trycka på klicklåset.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med fästmetoden används spikar, häftklamrar och metallklämmor. Om omkretsen av täckningsområdet är liten kan de två första alternativen användas. Om området är stort är det säkrare att fixera panelerna med clips, eftersom laminatets dimensioner kan förändras med tiden.

Montering

Följande verktyg är användbara för installation: en elektrisk sticksåg, ett måttband, en byggnivå, en spatel, träblock, en hammare.

Bild
Bild

DIY väggdekorationsteknik:

  • Den erforderliga mängden laminat beräknas, det är lämpligt att köpa det med en marginal;
  • Det är omöjligt att utföra installationsprocessen på krökta, ojämna väggar, därför rengörs de, putsas, torkas först. Eller så förbereder de lådan. Ett annat möjligt alternativ är också att lägga laminatet själv på en gipsvägg. Samtidigt måste gips vara säkert ansluten till väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bestäm den plats där du ska börja lägga den första laminerade panelen. Vanligtvis är detta det övre vänstra hörnet.
  • Panelerna monteras direkt. Om limmetoden väljs appliceras flytande naglar eller silikonlim på remsans baksida och fixeras genom att trycka under en kort tid. Om rammetoden väljs utförs fixeringen med spikar eller klämmor.
  • Efter installationen av laminatet installeras dekorativa golvlister. De täcker avståndet mellan väggen, taket eller golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laminerade paneler fästs på väggen horisontellt, vertikalt eller diagonalt. Det är möjligt att välja ett av dessa alternativ baserat på designfunktionerna och komplexiteten i implementeringen.

Bild
Bild

Den horisontella metoden är idealisk för smala rum och kan visuellt utöka utrymmet. Ser vackert ut när två färger kombineras. Om du vertikalt täcker väggen kan du på detta sätt öka höjden på rummet. Denna metod är lämplig för lägenheter eller hus med lågt i tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den diagonala väggbeklädnaden kommer att göra rummet snyggt och ovanligt. Men den här metoden är den svåraste och kräver en högre förbrukning av brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att lägga laminatet på en betongvägg målad med vattenbaserad emulsion, finns det en risk att de laminerade plankorna kommer att fästa svagt och efter ett tag försvinna. Därför rekommenderas att förrengöra det gamla färgskiktet, ta bort kitt och gips och grunda ytan.

Hur trimma?

För att det laminerade golvet ska smälta harmoniskt in i det inre av rummet är det, förutom att observera läggningstekniken, viktigt att veta hur och hur man skär laminatet. Till exempel, med en elektrisk sticksåg, kan du enkelt klippa panelerna. Det viktigaste är att välja rätt fil för den.

Bild
Bild

Det finns flera regler för att skära laminerade brädor:

  • På baksidan med en penna, rita en linje på skärplatsen;
  • Därefter lägger de produkten på bordet på ett sådant sätt att delen som kommer att klippas av är i vikt;
  • Sedan är brädet ordentligt fixerat och sågat av på önskad plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning av materialet kan också göras med en cirkelsåg, men i detta fall är det skivan för arbete på metall. Det här verktyget är svårare att arbeta med än en sticksåg. Vid sågning läggs laminatet nedåt.

Bild
Bild

Många ägare har ett sådant verktyg som en kvarn i skafferiet eller tvättstugan. Kvarnen används framgångsrikt för att skära laminat. Den enda nackdelen när du arbetar med detta verktyg är att det bildas mycket damm under skärning.

Bild
Bild

Hur mycket ska man dra sig tillbaka från väggen?

Laminerade produkter tenderar att öka i storlek när de kommer i kontakt med luftfuktighet och temperaturförändringar, därför måste du under installationen lämna ett inslag från hörnen på minst 1,5-2 cm. Det är inte lätt att behålla detta avstånd när du lägger med distans kilar, så att du kan placera en bräda eller annat praktiskt material under samma tjocklek. Vid montering på lim lindas brädan i ett lager specialfilm och kilar används på sidorna. Efter att installationsarbetet har slutförts stängs fördjupningarna med golvlister.

Bild
Bild
Bild
Bild

På vilken sida ska man ligga?

Det rekommenderas att fixa laminatet med början från vänster sida av väggen, som är mittemot ingången, och flytta till höger från det. Således är det bekvämt att docka materialet. Men om installationsprogrammet är vänsterhänt startar installationen från andra sidan rummet.

Bild
Bild

Hur fyller man luckan i väggen?

Det finns tillfällen när luckor bildas mellan laminatet och väggen under efterbehandlingen.

Det finns flera sätt att ta bort ett stort gap:

  • Köp en bredare golvlist på en järnaffär eller gör den själv;
  • Ta isär kåpan och flytta den;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Klipp en tunn remsa från samma laminat och limma gapet;
  • Böj ut den befintliga golvlisten.
Bild
Bild

Men det sista alternativet måste användas mycket noggrant för att inte skada baslisten.

Hörn

När en vägg är klar med ett laminat, där det finns en dörröppning, ska plattorna avlägsnas före installationen. När du lägger produkten ska dess kanter inte vidröra hörnen på väggarna, golvet och taket, men det bör finnas ett gap. De yttre hörnen kan täckas med dekorativa hörn.

Bild
Bild

Hur gör man en bakgrundsbelysning?

Väggbelysning är ett roligt sätt att skapa unika inomhusdesigner. Belysningsanordningar för väggar kan fungera som en oberoende belysningskälla eller som en ytterligare. Monteringen av väggbeklädnadens bakgrundsbelysning kan göras för hand. Det är ganska snabbt och inte för dyrt för budgeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att montera bakgrundsbelysningen behöver du: laminat, LED -lampor, en skruvmejsel, en byggnivå, en sticksåg, lim, fästelement, tejp.

Steg för bakgrundsbelysning:

  • Först och främst är det nödvändigt att markera lampornas placering på väggen. Du måste tänka över layouten så att endast ljuset är synligt, inte ledningarna.
  • Därefter dras kabeln enligt det upparbetade schemat och säkrar den med hållare. Det rekommenderas att dra kabeln från uttaget för att korrekt beräkna dess längd.
Bild
Bild
  • Installera nu lysdioder, laminat. Plankorna är uppdelade i delar och limmade från botten till toppen. De övre panelerna trycker på de nedre, så du måste vänta på att limmet torkar. Skraptejp och andra fästelement hjälper till att fixa dem.
  • Nästa steg är att ansluta strömmen. Detta slutför installationen av bakgrundsbelysningen.

Hur installerar jag den sista raden?

För att lägga ut den sista raden av laminatet korrekt är det nödvändigt att markera platsen för sågning, sågning och insats med en kam i panelen monterad nedanför och fästa överkanten med flytande spik eller silikon på ramen.

Bild
Bild

Hur stänger man rumpan?

För att stänga änden när du dekorerar väggarna kan du använda aluminiumlaminerade hörn. De fungerar både som skydd mot skador och som ett dekorativt element. Hörnen är gjorda i ett brett utbud av färger, så att välja rätt nyans är inte svårt. Fäst dem med elastiskt lim.

Bild
Bild

Hur fäster jag en golvlist till golvet?

Sockeln anses vara en av huvuddetaljerna i interiören. Tack vare golvlisterna kan du dölja defekter och luckor i beläggningen. För närvarande är de vanligaste plast- och trälistarna.

Bild
Bild

Trämodeller är miljövänliga, men deras livslängd är kort. Plastar kan hålla i många år, samtidigt som de behåller ett estetiskt utseende. PVC -golvlister är idealiska för laminatgolv. De är lätta att skära, slitage och fuktbeständiga och är billiga.

Du kan fixa dem på flera sätt:

Med flytande naglar . Detta är det bästa sättet för rum med plana väggar och hörn. Om hörnen är ojämna håller inte golvlisten;

Bild
Bild
  • Med klipp . Detta alternativ är lämpligt för alla rum. Den enda nackdelen med klämmorna är att vid demontering av golvlisten måste du köpa nya fästelement, eftersom klämmorna inte tål upprepade installationer;
  • Direkt montering . Sockeln fästs med skruvar. Fästpunkterna är maskerade med färgmatchade pluggar. Denna metod för att installera golvlister är den mest pålitliga.
Bild
Bild

Sockelinstallation är det sista steget i efterbehandlingen. Golvlisten måste anpassas till rummets design. Det är viktigt att försöka minimera antalet leder. Klyftor bör överbryggas för att minska risken för att smuts och damm kommer in i dem.

När du arbetar med golvlister måste du ta hänsyn till spårparametrarna i anslutningsdelarna för att korrekt bestämma plankornas storlek. Fästpunkterna måste väljas så att det blir absolut vidhäftning till väggen.

Bild
Bild

Inredningsalternativ

Ett brett urval av laminerade produkter låter dig väcka liv i helt andra designidéer för rum.

Till exempel kommer användning av laminat i korridoren som ett efterbehandlingsmaterial för väggar att förbättra ljudisoleringen. Detta material rengörs perfekt från spår av smuts, vilket är mycket viktigt för korridoren. Laminerad korridorbeklädnad har blivit populär på grund av materialets hållbarhet och slitstyrka.

I korridoren kan du markera separata zoner med olika nyanser eller skapa en kontrast mellan väggen och taket. Som regel är hela väggarna inte belagda med laminat.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att avsluta väggarna med laminerade paneler inuti balkongen och loggia, måste du komma ihåg om fuktighet och temperaturförändringar. Därför bör du välja ett laminat med en högre motståndsklass. De kan täcka alla väggar helt, eller de kan kombineras med andra efterbehandlingsmaterial.

En annan original lösning är att använda laminatbeklädnad vid sängens huvud i sovrummet. I sovrummet kan du använda material av vilken klass som helst, eftersom det inte finns några starka temperaturförändringar.

Bild
Bild

Materialet kommer att se harmoniskt ut om du väljer textilier för sovrummet i samma färg. Dekorationen på en av väggarna med ett vitt laminat i kombination med ett ljusbrunt golv ser vackert ut. Att installera belysning på väggen i sängens huvud kommer också att ge lust till interiören. Laminatgolv, som flyttas från vägg till tak, kommer att förvandla en så viktig plats i en lägenhet eller hus som ett sovrum.

Bild
Bild

I vardagsrummet i lägenheten används också laminat för väggbeklädnad i stor utsträckning. De kan tilldela en viss del av rummet, eller till exempel bara ett område för en TV och en öppen spis. Vardagsrummet ser elegant ut, där laminat och andra beläggningar som sten kombineras. Grå nyanser av åldrat trä kan användas.

Bild
Bild

Ett brett utbud av laminerade paneler gör det möjligt att använda dem i badrummet. På grund av konstant fuktighet och temperaturfluktuationer rekommenderas att man föredrar ett vattentätt laminat. Absolut vilken färgpalett som helst kan användas i detta rum. Ett intressant alternativ är att markera den kortaste väggen i badrummet med laminat.

Bild
Bild

Att avsluta vinden med laminat är den bästa lösningen. Oftast är detta ett ouppvärmt rum, därför är det viktigt att lägga värmeisolering när väggarna installeras. Om du installerar bakgrundsbelysningen i panelen, kommer det, förutom den intressanta inredningen, att vara en extra belysning av vindsrummet.

Bild
Bild

Om du har valt laminerad väggdekoration i köket, bör du välja paneler över 23: e klassen. Det finns ett stort antal designalternativ i köket. Du kan köpa en sten- eller träfinish. Vanligtvis, i köket, kännetecknas ett köksförkläde eller en av väggarna genom mantel. Du kan också dekorera den färdiga beläggningen med tillbehör, till exempel en klocka eller en tavla.

Rekommenderad: