Ampel Inomhusväxter (33 Bilder): Typer Av Hängande Blommor För Huset. Skuggtoleranta Husblommor Som Hänger Ner Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Ampel Inomhusväxter (33 Bilder): Typer Av Hängande Blommor För Huset. Skuggtoleranta Husblommor Som Hänger Ner Och Andra

Video: Ampel Inomhusväxter (33 Bilder): Typer Av Hängande Blommor För Huset. Skuggtoleranta Husblommor Som Hänger Ner Och Andra
Video: Så håller du liv i växterna när du reser bort - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Ampel Inomhusväxter (33 Bilder): Typer Av Hängande Blommor För Huset. Skuggtoleranta Husblommor Som Hänger Ner Och Andra
Ampel Inomhusväxter (33 Bilder): Typer Av Hängande Blommor För Huset. Skuggtoleranta Husblommor Som Hänger Ner Och Andra
Anonim

Inomhusblommor är en dekoration av alla interiörer. De kan vara med dekorativt lövverk eller riklig blomning. Men en speciell plats upptar växter som odlas i hängande krukor. De kallas ampelous.

Särdrag

Ampel inomhusväxter är en bra dekoration för ett hus eller lägenhet. Detta namn var lånat från det tyska språket, die Ampel betyder "hängande blomvas ". De används för att dekorera inte bara vardagsrum, utan också terrasser, balkonger, lusthus. På grund av att ampelösa blommor har ökat förgrening kan olika former och bollar bildas av dem. För att växten inte ska förlora sina dekorativa egenskaper är det absolut nödvändigt att nypa den och regelbundet ta bort vissnade blomställningar och löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är rikliga sorter inte bara hängande blommor, utan tenderar också till stark grenning. Därför beskärs sidostammarna för att undvika skuggning av de inre skotten.

Hängande växter är indelade i flera grupper . Bland dem kan du hitta blommande sorter, dekorativa lövfällande och saftiga kaktusar. Alla dessa typer kan skapa inte bara hemkomfort i ett hem, utan också dekorera administrativa byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Dekorativ lövfällande

Denna art kännetecknas av vackra löv, men vissa sorter kan också sticka ut med blomning. Sådana växter är ganska skuggtoleranta, så de behöver inte solen.

Tradescantia - är en örtartad flerårig som tillhör familjen commeline. Har en mängd olika arter. Denna växt har krypande skott som lätt rotar sig på jordytan. Ett vackert utseende av en blomma skapas av löv, beroende på typ, med en annan form. De kan vara lansettformade, ovala, elliptiska. Bladen växer ofta omväxlande och har olika nyanser. De kan vara gröna, vita, lila och till och med rosa. Huvudtyperna kan kombinera från 2 till 3 blommor samtidigt, men det finns sorter med absolut monokromatiska löv.

Blommande består av små blommor som är belägna vid bladets bas eller på toppen av skottet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparris kallas också sparris . Det är en flerårig som kan vara gräs, liana eller buske. Växten tillhör sparrisfamiljen. Stammarna kan förgrena sig starkt, de har ett stort antal nålformade skott. Beskärning utförs noggrant, eftersom blomman efter skärning inte släpper ut unga lager. De kan bara visas genom att rota i rotzonen. Bladen är små, har taggar på plattans yta. Blommorna är små, samlade i corymbose blomställningar och ligger vid bladets bas. De kan delas efter kön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krypande ficus tillhör mullbärsfamiljen och är en klätterväxt med många krypskott, på insidan av vilka det finns små suckar. Med deras hjälp kan blomman krypa in i alla sprickor och stiga till vilken yta som helst. Växten är så anpassningsbar att den kan slå rot i en närliggande blomkruka och tvinga blomman ur krukan. Bladplattorna har en grov, skrynklig hjärtformad yta. Blomningen är anmärkningsvärd, belägen i bladens axlar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Succulenter

Denna typ betyder skuggälskande växter som kan lagra ytterligare fukt i sig själva. Sådana växter är mycket hårda, torktoleranta.

Spridd aporokaktus (Aporocactus flagelliformis) tillhör släktet Aporocactus och tillhör familjen cactaceae. Växten kan också kallas piskliknande disokaktus. Det första levnadsåret växer det bara uppåt. Med åldern sjunker skotten och blir flytande. De kan nå en längd på cirka en meter. Blomman är perfekt för plantering i krukor. Under blomningsperioden bildas vackra blomställningar med röda eller crimsonblommor. I slutet av blomningen bildas glänsande bär, från vilka frön mognar med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epiphyllum - en blomma med en vacker blomning från kaktusfamiljen. Anläggningens hemland är Sydamerika. Blomman kännetecknas av långa, grenade stjälkar med plana eller triangulära kanter. Det finns taggar eller små fjäll vid basen. Blommorna är stora, trattformade. De kan vara vita, röda, gula och andra nyanser. För blommans vackra utseende kallas växten för en orkidékaktus. Under tropiska förhållanden växer den som en epifyt. Inomhus växer bra på underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackert blommande

Denna art kännetecknas av sin täta blomning, som är individuell för varje växt. De älskar alla sol och vattning.

Ampel begonia tillhör familjen begonia och är en örtartad flerårig. Den växer i form av en buske och når en halv meter i höjd. Bladen kaskader, strukturen liknar druvorna. Blomningen börjar under den varma årstiden. Blomställningar är indelade i man och kvinna. Män sticker ut i en frottéform och kvinnor sticker ut i en enkel. Vanligtvis växer två blommor från en blad sinus: en är kvinna, den andra är manlig.

Om blomman åtföljs av enkla honblommor, har växten otillräcklig vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hoyi - representanter för familjen kutrov. Släktet Hoya har cirka 200 arter. De är vintergröna, kan växa i form av en buske eller liana. Bland människorna kallas växten vaxgröna. I naturen växer växten i Australien, Indien och södra Kina. Den föredrar att växa på steniga sluttningar och garn runt trädstammar. Hemma finns det bara en art - köttig hoya. Uppnår en höjd på 6-7 meter. Hon har läderartade blad som är ovala med en spetsig kant. Unga skott utmärks av en blank yta och blir sedan tråkiga med tiden.

Blomställningarna ligger på kärngrenarna och samlas i paraplyer. Utåt liknar de stjärnor. Det kan finnas cirka 24 av dem på en blomställning. De finns i en färg eller en kombination av två nyanser. Mestadels dominerar röda, vita, gula och rosa färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuchsia - en elegant perenn, en representant för trädliknande eller buskväxter från cypressfamiljen. För närvarande finns det en mängd olika arter av denna växt. Dess blad är motsatt ordnade på smala stjälkar. De kan skilja sig åt i form och färg beroende på art. Vanligtvis har de tandade eller ovala lansettformade blad med en grön eller rödaktig nyans. Blomställningar i olika färger kan vara vanliga eller dubbla. De består av långsträckta ståndare, calyx och corolla med en böjd kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ampel nasturtium har dekorativa egenskaper på grund av sin vackra form och rika blommor av gul eller röd nyans. Blad kompletterar skönheten i en sådan komposition, vilket skapar en speciell kontrast med deras färg. Nasturtium är avsett för årlig utomhusodling. Denna typ av växt lämpar sig väl för odling, därför är det särskilt efterfrågat bland trädgårdsmästare. Beroende på sorten kan blomman klättra, klättra eller i form av en örtbuske. Nasturtium älskar ett överflöd av ljus, kan växa i halvskugga. Det planteras främst i hängande krukor, men det ser också underbart ut i blomkrukor på ett ben.

Med god omsorg når skotten en längd på cirka en meter. En kombination av flera olika sorter i en kruka är möjlig. Blomman växer bra av frö. Krävande mot jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

I grund och botten behöver rikliga växter bra belysning, minst 4-5 timmar om dagen. I skuggan tappar de sin dekorativa effekt, slutar blomma och har ett smärtsamt utseende.

Omsorg för blommor som växer i en hängande kruka består av regelbunden vattning 1-2 gånger i veckan och frekvent matning. För att underlätta vården läggs en liten bit torv eller kokosfibrer i en blomkruka med en blomma. De absorberar en tillförsel av fukt, som sedan gradvis ges till blomman.

Reproduktion av rikliga arter med frön är möjlig, men denna mödosamma och långvariga process ersätts av vegetativ reproduktion. Det är mycket enklare och snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning ska vara regelbunden. Det är av en annan karaktär: det kan vara föryngrande, sanitärt eller formativt . Med sanitär beskärning avlägsnas noggrant torkade blommor och löv som påverkas av sjukdom eller skadedjur. Alla typer av växter behöver det. Den föryngrande behandlingen är endast lämplig för snabbt växande växter som balsamer, zebriner och andra. När stjälkarna börjar sträcka sig kraftigt får basen vid roten ett knappt utseende.

därför efter beskärning på våren, lämna 5-7 cm från roten … Efter det kräver växten särskild vård. Det vattnas sällan, sprutas och tas bort från solen. För snabb tillväxt av den vegetativa massan appliceras mineraliska eller organiska gödningsmedel. Formativ beskärning används endast när du vill ge växten en speciell form.

För att skapa ett mer dekorativt utseende planteras plantorna i en hängande korg. Den kan placeras på en balkong eller veranda, i en trädgård eller på en terrass. Detta kommer att ge blommorna utseendet på en växt som flyter i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett fäste för en hängande kruka, kom ihåg att plantans vikt efter vattning kan nå 8 kg. Välj i så fall en plastplanter. Om du kommer att använda målade, galvaniserade skopor eller krukor som en hängande kruka, kan tjocka rep eller buntar användas som tillbehör.

För att dekorera en fönsterbräda eller balkong kan du använda en lång trä- eller plastkanna amy. Plasten har en inbyggd bricka för dränering av vatten, och en motsvarande behållare kan bytas ut under trä. Under spridningsskotten av ampelösa växter med denna form kommer potten att vara helt osynlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte ska plantera i hängande krukor behöver du ett stöd. Sådana skott kan trots allt inte hålla sig själva. Vanligtvis använder trädgårdsmästare bågformade stolpar eller sträckta trådar, eventuellt med hjälp av ett nät.

Bambustöd anses vara det bästa. De passar harmoniskt in i plantkrukan och maskeras av lövverket. Plaststegar fungerar bra för att stödja stora vinstockar. För mer kraftfulla skott används plastbelagd metalltråd.

Rekommenderad: