Inomhusväxter Som Renar Luften (28 Bilder): Vilka Husblommor Rengör Luften Väl I Lägenheten? Hur Många Behöver Du För Att Städa Ditt Hem?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhusväxter Som Renar Luften (28 Bilder): Vilka Husblommor Rengör Luften Väl I Lägenheten? Hur Många Behöver Du För Att Städa Ditt Hem?

Video: Inomhusväxter Som Renar Luften (28 Bilder): Vilka Husblommor Rengör Luften Väl I Lägenheten? Hur Många Behöver Du För Att Städa Ditt Hem?
Video: A NASA study explains how to purify air with house plants 2024, Maj
Inomhusväxter Som Renar Luften (28 Bilder): Vilka Husblommor Rengör Luften Väl I Lägenheten? Hur Många Behöver Du För Att Städa Ditt Hem?
Inomhusväxter Som Renar Luften (28 Bilder): Vilka Husblommor Rengör Luften Väl I Lägenheten? Hur Många Behöver Du För Att Städa Ditt Hem?
Anonim

Över hela världen idag tar stadens djungeltema fart, vilket populariserar det överflöd av vegetation i hemmet. Det verkar som att vackra och lugna interiörer med krav på bra reparation och stora investeringar redan är mindre och mindre intressanta för konsumenten. Folk vill ha enkelhet, inte särskilt stora budgetar som investeras i lägenhetsdesign, liksom naturlighet. En livlig, "andas", miljövänlig inredning - detta inkluderar växter, av vilka det kan vara många. Och idag väljs mer och mer de växter som renar luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Laminat och linoleum, elektriska apparater, plast - allt detta kan knappast kallas miljövänliga hushållsartiklar, särskilt när det gäller budgetval. Experter varnar för spår av formaldehyd i efterbehandlingsmaterial, och samhället lyssnar aktivt på deras rekommendationer. Idag anses det rimligare att restaurera mormors skänk eller ekbord än att köpa en ny, billig möbel.

Blommor och växter blir en av de viktigaste naturliga inneslutningarna av moderna interiörer . De skapar en naturlig inredning som är levande och föränderlig.

Varje färgschema kan återupplivas av ficuses och dracaena, citrus och klorofytum. Och det här är inte bara vackert, utan också användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta en titt på varför inomhusväxter är så bra för ditt hem

  • Invånarna i storstadsområdena kan inte bara lita på att lufta lägenheten . Luften utanför fönstret är mättad med avgaser och industriutsläpp. Många växter kan absorbera skadliga ämnen och till och med släppa ut fytoncider som dödar mikrober.
  • I en genomsnittlig lägenhet finns det många enheter som avger elektromagnetisk strålning: en dator, mikrovågsugn, TV, mobil, etc . Långvarig exponering för strålning påverkar naturligtvis hushållets välbefinnande. Huvudvärk, sömnlöshet, trötthet - detta manifesterar sig ofta på detta sätt. Luftrenande anläggningar gör ett bra jobb med detta problem. Åtminstone en del av den elektromagnetiska strålningen absorberas av trädgården.
  • På vintern torkar radiatorer luften . Folk ser konsekvensen av detta på hudens tillstånd, på torra slemhinnor. Krukväxter renar luften.
  • I ett hem med rökare är växter också lämpliga . De hjälper till att rengöra luften inte bara från damm och gifter, utan också från tobaksrök.
  • Växternas fytoncidala egenskaper underskattas av dem som föredrar artificiella analoger framför levande blommor . Ja, det senare kan vara väldigt dekorativt, men de sticker inte ut alls. Och i själva verket samlar de bara på sig damm.

Slutligen kräver växtligheten i huset inte stora vårdkostnader: varken ekonomiska eller tillfälliga. Det kommer inte att vara en börda även för mycket upptagna människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av effektiva arter

Nästan alla inomhusväxter kan rengöra luften. Men det finns också renare bland dem, vars egenskaper är imponerande. Dessa är riktiga mästare i växtfamiljen, som återfuktar och renar luften och visar enastående fytoncidala egenskaper.

Klorofytum

Inte bara lägenheter, utan också kontor har märkt denna anläggning för länge sedan. En vintergrön örtartad flerårig är svår att inte känna igen: dess antenndel är många tunna, långsträckta löv, vars ljusgröna färg separeras av en vit rand … Klorofytums främsta egenskap är dess skadliga effekt på formaldehyder. Han absorberar dem från luften. Och i gengäld släpper den långbladiga stilige mannen nyttigt syre.

Tyvärr, anläggningen kan inte kallas särskilt populär: oförskämt klorofytum på fönsterbrädorna på kliniker och offentliga byggnader förtjänar vanligtvis inte de trevligaste egenskaperna . I en mysig hemmiljö ser denna anspråkslösa växt helt annorlunda ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chlorophytum är lättskött

  • Han föredrar tempererat klimat (+ 20-25 grader) . Han gillar inte frost, men han kommer lugnt att överleva en kortvarig förkylning.
  • Han älskar fukt, så du bör inte glömma att vattna . Men du bör vattna mindre ofta på vintern. Växtens rotsystem är känsligt för fukt, särskilt på vintern och i ett svalt rum.
  • Älskar diffust ljus tack vare honom blir bladen ljusa och fräscha.
  • Växten behöver en kruka som inte är särskilt djup, men bred - rötterna ska inte vara trånga.

Chlorophytum behåller sina helande egenskaper under hela livscykeln, men de manifesteras maximalt i en vuxen växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum

En användbar, vacker växt med spetsiga blad. Under blomningsperioden bildas knoppar på dess stjälkar, varifrån känsliga vita eller rosa blommor snart dyker upp. I form liknar dessa blommor ett hjärta, varför älskare ofta ger denna växt till varandra.

Spathiphyllum vård innebär:

  • måttligt varmt klimat i lägenheten, skydd mot drag;
  • lös jord med torr flodsand;
  • inte för riklig vattning, men regelbunden jordfuktighet;
  • solljus, även om spathiphyllum kan växa bra även i ett skuggat område i hemmet.

Växten är unik i det den motstår de skadliga effekterna av mögel, formaldehyd, trikloretylen och andra giftiga ämnen . Den kan leva var som helst utom i köket: det är farligt för den att vara där på grund av temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe

Mode kommer och går, men aloe är fortfarande en toppväxt. Dess välling får håret att växa snabbt och hjälper till med skallighet, och det läker också sår, främjar snabb regenerering. Men den medicinska växten är användbar inte bara för detta. Dess bakteriedödande egenskaper hjälper den att rena luften från bakterier. Du kan också använda aloe som ett botemedel mot giftiga utsöndringar.

Vad aloe kräver:

  • mycket solljus, på vintern kan han behöva ytterligare belysning;
  • sällan vattning, men regelbunden torkning av de köttiga bladen med en fuktad ren trasa;
  • väldränerad jord: det skulle vara trevligt att lägga humus, flodsand, kol och krossat tegel till en kruka med jord.

Men aloe ställer inga krav på temperaturen: växten utvecklas bra både i rumspriser och i svalna . Anspråkslös, blygsam, men otroligt användbar skapelse passar in i nästan alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus Benjamin

En stark stam med känslig bark, tunna grenar och darrande löv - det här lilla trädet finns hemma och på kontoret och i andra offentliga byggnader. En välskött växt ser bra ut, dekorerar interiören, ser ut som en självförsörjande naturlig inredning. Det rengör luften perfekt från damm som samlas i den. Och ficus motstår också de skadliga föreningar som plast producerar.

Hur man tar hand om ficus:

  • du behöver inte flytta det ofta: bestäm trädet på en permanent plats och ändra det inte, annars kan ficus fälla sitt blad mot bakgrund av stress;
  • den optimala temperaturen för växten är +20 och lite mer, ficus är rädd för drag och plötsliga temperaturhopp;
  • växten älskar solen, men tolererar inte direkt solljus;
  • du måste vattna den 1 eller 2 gånger i veckan, bara med varmt vatten.

En attraktiv, stor, men ändå graciös växt pryder oftast vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dracaena

Det kallas också en falsk handflata. Lågväxande sorter av denna växt rotar sig bäst hemma. Om du har en trafikerad väg eller parkeringsplats under ditt fönster, starta en dracaena - den rengör luften från avgaser.

Dracaena vård:

  • dracaena älskar fukt, därför måste du vattna det tre gånger i veckan, torka av bladen med en fuktig trasa;
  • tolererar alla temperaturer - från sval till standard rumstemperatur, men gillar inte värme;
  • växtens brokiga blad indikerar att det är bättre att placera det i en mer upplyst del av lägenheten (om du placerar dracaena i ett mörkt hörn, kommer dess vackra färg att blekna);
  • det rekommenderas att mata växten en gång om året, på våren.

Dracaena ser bra ut i vardagsrummet och sovrummet, placera den inte i korridoren och köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieffenbachia

Och denna växt kommer att tilltala dem som älskar stor grön naturlig inredning i interiören. Täta gröna stjälkar, stora glänsande blad med ett prickigt mönster - växten är verkligen märkbar, självförsörjande när det gäller inredning. Dieffenbachia är anmärkningsvärt för det faktum att det förstör stafylokocker, olika kemiska föreningar (i sammansättningen av färger och lacker). Viktigt: med alla positiva egenskaper är dieffenbachia en potentiellt farlig växt, eftersom den kan utsöndra giftig juice . Det är farligt för barn och djur som inte kan varna sig själva. Juicen orsakar brännskador i slemhinnorna och kan till och med leda till blindhet.

Växten är opretentiös i vården : Måttlig vattning, bibehållen standard rumstemperatur. Det tål en minskning av luftfuktigheten, så om dieffenbachia står bredvid en radiator kommer detta inte att förvärra dess tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Citrus

Förmodligen har många försökt odla mandarin eller citron hemma. Och en sådan aktivitet kan vara framgångsrik på ett visst sätt. Även om ditt träd bara växer upp till 1,5 m blir det väldigt vackert. Under vissa omständigheter kan citrusfrukter till och med bära frukt. De rengör luften i lägenheten perfekt från bakterier, de kallas naturliga desinfektionsmedel. De kommer också att bli naturlig aromaterapi hemma.

Skötselkrav:

  • citrusfrukter behöver en djup och rymlig blomkruka, och varje 1-2 år måste trädet transplanteras;
  • bevattning av citrusfrukter kräver måttlig;
  • placera inte anläggningen nära värmeradiatorer;
  • ljusälskande citrus är bra i full belysning, men det är också omöjligt att säga att de är rädda för mörka platser.

Citronträdet odlas ofta i plantskolan, men under förutsättning att plantskolans ägare redan är i en ålder när de själva kan vattna trädet, ta hand om det med sina föräldrar. Det kommer att vara mycket intressant för barnen att observera processen för citronväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många växter behöver du rengöra?

Det finns en enkel beräkningsregel: för varje 5 kvadratmeter i ett rum finns det en medelstor blomma. Alla beräkningar kommer fortfarande att vara ungefärliga, därför bör du, när du köper växter, utvärdera både din egen förmåga (du måste vara uppmärksam på alla) och förhållandena i grannskapet (inte alla växter kommer överens med varandra) och deras harmoniska inkludering i utformningen av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för ägare

Om växter från listan ovan redan dekorerar ditt hem, ta en närmare titt på mer exotiska alternativ. Till exempel, lager skulle vara ett utmärkt köp … Det släpper också ut ämnen som bekämpar bakterier. Och lagret har också en utmärkt effekt på mänskliga lungor, skyddar vår kropp från andningspatologier. Det kommer att vara användbart för lungorna att ha sparris hemma. Folk kallar det ofta "fiskbens". Och myrten (väldigt söt, förresten) hjälper till med andningssjukdomar och lindrar till och med astmaattacker . Det är sant att du inte heller ska dras med sådana växter, du behöver inte flytta allt från listan hem. Vid höga koncentrationer kan växternas uttalade doft leda till huvudvärk.

Det återstår bara att tänka på det dekorativa schemat: växter kan dekorera inte bara fönsterbrädor, utan också hyllor, ställningar, modulväggar, skåp och byråer. Och samtidigt skapa otroligt attraktiva, harmoniska kombinationer.

Rekommenderad: