Anspråkslösa Inomhusväxter (42 Bilder): Namnen På Skuggälskande Husblommor I Krukor, Vackra Stora Och Små Kräsna Blommor För En Lägenhet

Innehållsförteckning:

Video: Anspråkslösa Inomhusväxter (42 Bilder): Namnen På Skuggälskande Husblommor I Krukor, Vackra Stora Och Små Kräsna Blommor För En Lägenhet

Video: Anspråkslösa Inomhusväxter (42 Bilder): Namnen På Skuggälskande Husblommor I Krukor, Vackra Stora Och Små Kräsna Blommor För En Lägenhet
Video: Så väljer du blommor till balkongen - expertens bästa tips - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Anspråkslösa Inomhusväxter (42 Bilder): Namnen På Skuggälskande Husblommor I Krukor, Vackra Stora Och Små Kräsna Blommor För En Lägenhet
Anspråkslösa Inomhusväxter (42 Bilder): Namnen På Skuggälskande Husblommor I Krukor, Vackra Stora Och Små Kräsna Blommor För En Lägenhet
Anonim

Efter ännu en hektisk dag vill en modern person slappna av, lindra stress, hoppa in i en atmosfär av fred. Om det finns ett grönt hörn hemma är det mycket enklare. Men inte alla har tid och kompetens att ta hand om växter. Så att hemblommor inte blir en börda kan du hämta opretentiösa arter . Minsta omsorg för dem kommer inte att orsaka mycket problem, men positiva känslor garanteras. Förutom dekorativitet har blommor användbara egenskaper: de avger syre och absorberar skadliga ämnen, luften blir renare.

Bli inte avskräckt om något går fel i början. Lite tålamod och framgång kommer säkert. Denna artikel hjälper dig att hitta dina favoritgröna husdjur.

Bild
Bild

Särdrag

För att odla många inomhusväxter behöver du ingen särskild kunskap, det räcker med att vilja se dem hemma. När du skapar ett grönt hörn från opretentiösa växter är det nödvändigt att välja arter så att de har gemensamma odlingsegenskaper:

  • förmågan att uthärda sällsynt vattning under ägarens påtvingade frånvaro (till exempel en affärsresa, semester, plötslig sjukdom);
  • oregelbunden utfodring bör inte väsentligt påverka tillväxt, utveckling och dekorativitet;
  • krav på miljöförhållanden (luftfuktighet, temperaturförhållanden, belysning, drag);
  • hög dekorativitet och intensiv blomning under "spartanska" förhållanden.
Bild
Bild

Många kommer att bestämma att sådana kräsna växter inte finns i naturen, men så är det inte. Det finns många stora och små, skuggtoleranta och ljusälskande, trädliknande och klättrande växter som tål de obekväma förhållandena i stadslägenheter och moderna kontor med fungerande datorer och mycket personal.

Bild
Bild

Olika sorter

Kategorin opretentiösa hemblommor inkluderar både dekorativa lövträd och blommande växter, bland vilka det alltid finns ett val för en mängd olika smaker och preferenser.

Dekorativ lövfällande

Dessa är fleråriga inomhusväxter, där en krona av vackra blad med olika former och originalfärger är ett dekorativt element i dekoration. Vanligtvis blommar de inte alls eller deras blommor är små, obeskrivliga och har inget dekorativt värde . I vissa arter tas blommorna bort helt så att plantans energi inte spenderas på värdelös blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmer och stora arter

Huspalmer i lägenheten är förknippade med stunderna av sommarlovet vid havet under en lätt bris och ett tyst viskningsviskning. I rymliga rum passar det exotiska utseendet på dessa lyxiga jättar lätt in i alla interiörer.

Ett karakteristiskt drag för alla typer av palmer är en enda tillväxtpunkt högst upp på växten . De är krävande att bry sig om, men de gillar inte drag och kalla luftströmmar när rummet ventileras på vintern. Det är mer lämpligt att köpa en palm på våren eller sommaren, så att den bättre anpassar sig till det nya hemmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom palmer inkluderar stora inomhus stora växter höga arter av dracaena, monstera, Benjamins ficus, fatshedera, vissa typer av ormbunkar och andra. En förutsättning för stora är ett rymligt rum med högt i tak, annars kommer kronan att deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig nyans tolerant

Inomhus klätter vinstockar kan användas för att dekorera väggar, dölja ett misslyckat interiörelement, dekorera ett tomt hörn eller dekorera ett högt stativ. Dekorativa vinstockar anpassar sig enkelt till mikroklimatet i stadslägenheter. Bladen har en varierad form, färgen är rengrön eller presenteras i en kombination av gröna färger med en vit, krämig, gul nyans.

Exempel inkluderar sorter av inomhus murgröna, philodendron, cissus, passionflower.

Alla dessa växter har en avslappnande effekt, eftersom de kan producera och släppa ut speciella ämnen i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny

Översatt från tyska är Ampel en hängande blomvas, därav namnet. Inomhusväxter av denna art odlas i hängande behållare . Det kan vara krukor, krukor, blomkrukor som hängs högt över golvet.

Skott av rikliga växter faller ner, sprids horisontellt längs väggen eller vrider sig, om rummet i rummet tillåter. Ampelväxter dekorerar dörr- och fönsteröppningar, valv, lusthus, verandor, balkonger, loggior.

Bild
Bild

Skuggälskande arter

Från en mängd olika skuggälskande inomhusväxter tillverkas snygga kompositioner som kan återuppliva och dekorera alla rum. Växter i denna grupp är alltid efterfrågade bland blomsterodlare, eftersom i ett slutet utrymme, även på de ljusa fönsterbrädorna i de södra fönstren, är ljusflödets intensitet flera gånger lägre än i det fria, och även på ett meters avstånd från fönstret är belysningen ännu mindre.

Men det finns sorter som växer utan solen, för vilket spritt ljus är tillräckligt.

De kan växa långt bort från fönster, i skuggan och kan till och med dekorera en mörk hall. Bland dem finns det både dekorativa lövfällande och blommande inomhusväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommar året om

Det finns betydligt färre skuggälskande inomhusväxter med vackert fullblommande än dekorativa lövfällande. För att en blomma ska bilda knoppar och blomma behöver den mycket mer resurser än att bilda en grön krona utan blomning.

Det måste man komma ihåg varje blommande växt behöver en återhämtningsperiod och kan inte alltid blomma kontinuerligt . Men av flera arter kan du skapa en spektakulär uppsättning som kommer att blomma på fönsterbrädorna året runt. För att göra detta måste du plocka upp växter för vilka viloperioderna inte sammanfaller i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer i halvskugga

Begreppen "skugga" och "penumbra" är mycket relativa för växter. Om du rör dig bort från fönstret på ett meters avstånd och fortsätter att flytta djupare in i rummet, kommer det mänskliga ögat inte att känna någon signifikant skillnad i belysning på ett avstånd av 3 meter. Men för växter kommer detta att göra en betydande skillnad.

Kunniga blomsterhandlare använder en enkel beprövad metod: om en tidningstext lätt kan läsas vid någon position i rummet vid middagstid (med god syn), kan du på denna plats säkert placera krukor med skuggtoleranta blommor; om texten är svårläst, är denna plats inte lämplig ens för resistenta växtarter.

Bild
Bild

De inomhusblommor som under naturliga förhållanden bodde på platser där solens strålar sällan bryter igenom, och det finns en konstant halvskugga, blir skuggälskande. Uppfödare har använt denna egenskap framgångsrikt.

I uppfödningsarbetet utvecklade de intensivt nya sorter och hybrids förmåga att må bra och se bra ut i brist på ljus.

Bild
Bild

Val av funktioner

Valet av växt beror på vilken art du gillar bäst och vilka som passar bäst för dina förhållanden. Det finns flera faktorer att tänka på:

  • där det är planerat att placera en kruka eller blomkruka - på fönsterbrädan, på golvet, på en hylla, på väggen;
  • vilken sida av världen fönstren vetter mot;
  • vilken typ av rum är det - vardagsrum, sovrum, hall, korridor, kontor.

Om du inte kan ägna mycket tid och energi åt att ta hand om din miniträdgård, har du inte riktigt lämpliga lokaler för att odla exotiska blommor, då skapades detta urval av de mest opretentiösa inomhusväxterna speciellt för dig.

Bild
Bild

Låt oss börja med blommande växter

Anthurium (manlig lycka) … Den växer långsamt. Bladen är mörkgröna, läderiga, av olika former (beroende på art). Det finns brokiga sorter. Den öronformade blomställningen är mycket vacker, omgiven av en ljus slöja. Det anses vara en symbol för manlig energi, lycka och välstånd. Förutom symboliska egenskaper ger det verkliga fördelar: det lindrar trötthet och renar luften, assimilerar och förvandlas till ofarliga några giftiga ämnen som kan dyka upp i luften från moderna efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Spathiphyllum (kvinnlig lycka) … Mycket opretentiös. Det kommer snabbt att återhämta sig genom att vattna även från ett försummat fall. Glansigt lövverk och utsökt formade blommor, som liknar vita callaliljor, är en värdig dekoration för alla rum. Peduncles bildas av en rosett av löv och håller länge. Skuggtolerant, gillar inte överdriven vattning. Det symboliserar ett lyckat äktenskap.

Bild
Bild

Calla etiopisk . Den har ömtåliga stjälkar och känsliga vita blommor. Blommar i november, blomningen fortsätter till maj. Under sommarmånaderna tar calla liljor vila, vid denna tid är det bättre att inte röra krukan. Fluktuationer i temperatur, luftfuktighet och ljus har liten effekt på blommans tillstånd. Kan växa i halvskugga.

Bild
Bild

Pachistachis … En kort buske med ett ursprungligt utseende med gula blommor som liknar ljus. Spikelet blomställning, mörkgröna blad. Blommar året om.

Bild
Bild

Begonia … Den har många sorter med riklig blomning. Blommorna är vita, gula, röda, crimson, rosa, men den mest kräsna sorten är begonia med lila-röda blommor. Begoniens löv har en original brokig färg. Det tål värme och kyla, men om det är väldigt kallt kommer det inte att blomma. Föredrar halvskugga och hög luftfuktighet. Han gillar inte direkt kontakt med blad med vatten, så du behöver inte spraya. Behöver regelbunden vattning vid roten.

Bild
Bild

Saintpaulia (uzambara violett) . En populär växt, kompakt, lättskött. Sammetslen löv och känsliga blomställningar i olika färger är helt enkelt rörande. Den blommar på den norra fönsterbrädan, på en hylla nära fönstret, på andra liknande platser.

Bild
Bild

Pelargonium (pelargon) . Överflödet av former och de olika färgerna på blommor förvånar fantasin. Nästan alla blomsterhandlare har det i hemsamlingar. Den har en specifik lukt, så du bör inte ha den här blomman i sovrummet eller i plantskolan.

Bild
Bild

När du väljer växter av en prydnadsväxande lövgrupp bör ett viktigt villkor beaktas: monokromatiska gröna sorter växer mer framgångsrikt än brokiga arter i hög nyans. För att bilda ett tydligt mönster på bladen (kaotiska mönster, fläckar, färgade fläckar, slingrande linjer), behövs mer ljus, annars blir mönstret dåligt uttryckt eller helt förlorat.

Aspidistra . En otroligt vacker grön växt med breda långa blad som sprider sig åt sidorna. Växer i halvskugga, tolererar inte direkt solljus. Perfekt för dem vars livsstil är förknippad med frekventa resor. Sällsynt vattning kommer inte att förstöra växten. För sin speciella uthållighet bland blomsterodlare kallades hon "järnfrun". Motståndskraftig mot kyla, drag, torr luft och till och med luftföroreningar.

Passar kök såväl som kontor och industrilokaler.

Bild
Bild

Japansk fatsia … Den har stora snidade löv, mycket vackra, som liknar kastanjblad. Denna blomma kan säkert planteras hemma om du tycker att det inte finns tillräckligt med ljus i rummen. Det växer bra i halvskugga och reagerar inte på närheten till radiatorer, är användbart för hälsosam sömn och fuktar luften. En kruka med fatia kan placeras i sovrummet.

Bild
Bild

Sansevieria . Växer i halvskugga. Perfekt för nybörjare. Prydnadsvärde - långa upprättstående blad som bildar en tät buske. I vardagligt tal kallas blomman för "svärmors tunga" och "gäddsvans". Vissa arter blommar, men den här blomningen ger ingen dekorativ effekt alls. Den växer lika bra på ljusa platser och i halvskugga, tål lugnt temperatur extremer och ibland vattning.

Bild
Bild

Dracaena … Det ser ut som en palm. Det finns brokiga och monokromatiska gröna sorter av dracaena. Om du väljer en brokig sort behöver du mer ljus för att bilda en fläck på bladen. Gröna sorter växer framgångsrikt i ljus nyans. Dracaena är en växt med en stark lukt, du måste verkligen vara uppmärksam på detta ögonblick när du väljer.

Bild
Bild

Chlorophytum (sedge) . Denna växt kan säkert kallas den mest opretentiösa. De smala krökta bladen samlas i en vacker rosett. Kräver inte ljus (minskar dekorativiteten endast i tjock nyans), kräver inte frekvent vattning, tål torr luft och höga rumstemperaturer och är resistent mot sjukdomar.

Bild
Bild

Hedera (inomhus murgröna) . Klättrande ampelös växt. Snabbväxande skott faller från den hängande planteringen med ett ovanligt vackert "grönt vattenfall". Dekorera ett tomt utrymme i interiören (väggdel, tomt hörn). Inte rädd för skugga, temperaturfluktuationer eller tillfällig vattning.

Bild
Bild

Tradescantia … Det finns sorter med brokiga och monokromatiska löv. Ser bra ut som en rik växt i en elegant hängande planter. Det är helt opretentiöst, bara tidig vattning behövs.

Bild
Bild

Ficuses . Av de opretentiösa kan gummiartade och lyriska ficuses kallas. Kommer lätt att passa in i inredningen i nästan vilken stil som helst. Neutraliserar skadliga föroreningar i luften. Det är nödvändigt att regelbundet torka av de breda bladen av ficuses från damm och regelbundet vattna växterna, undvika överdriven torrhet och vattentäppning. Kan växa i halvskugga i hörnet av ett rum eller kontor, men bort från radiatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppen av saftiga växter förenar arter som kan ackumulera vattenreserver i växtvävnader. Det finns många opretentiösa inomhusarter bland dem.

Aloe (agave) . Den är allmänt känd för sina medicinska egenskaper och är en typisk saftig. I gamla dagar förvarade våra mödrar och mormödrar denna blomma i nästan varje familj. Det bästa stället för en kruka med aloe är en ljus fönsterbräda eller veranda. Det är lätt att ta hand om honom. Växten är känd för läkande egenskaper för sår och brännskador, med aloejuice behandlas den mot förkylning.

Bild
Bild

Kalanchoe pinnate … Denna växt planteras inte bara för dekorativa ändamål, utan också som en medicinsk växt. Den växer långsamt. Vi kan säga att det inte kräver något underhåll. Skuggtolerant, kräver inte frekvent vattning, tolererar temperaturförändringar bra. Dess tjocka, köttiga stjälkar och blad används i folkmedicin för att göra hemlagade tinkturer.

Bild
Bild

Fet kvinna (pengaträd) . En stor växt från släktet med succulenter. Det dekorativa värdet är vackra saftiga blad. Lämplig kompletterar interiören i både hem och kontor. Det symboliserar välstånd och välstånd, även om inte alla moderna människor anser att detta uttalande är relevant. Det kommer inte att kräva särskild vårdteknik, men du bör inte "skjuta" den tjocka kvinnan i ett mörkt hörn och överfukta jorden.

Bild
Bild

Kaktusar . De kan användas för att skapa en intressant samling på fönsterbrädan. De mest opretentiösa är små och sfäriska arter. Kaktusar lever länge, med kompetent, men enkel vård, de blommar varje år. Ovanliga blommor i olika paletter är mycket vackra och kan överraska dina gäster mycket. Det har bevisats att kaktusar renar atmosfären och absorberar även radioaktiva element från luften utan att skada deras utveckling.

Bild
Bild

Du kan oändligt lista alla typer av opretentiösa inomhusväxter, och de är alla värda att välja. Med en minimal investering av tid och ansträngning kommer det gröna hörnet att bli en original höjdpunkt i inredningen, skapa ytterligare inslag av komfort och ge praktiska fördelar för mikroklimatet i lägenheten.

Det måste jag säga det är fortfarande inte nödvändigt att missbruka växternas uthållighet . För absolut alla listade växter kommer den enklaste vården att krävas. Det är inte så svårt åtminstone ibland att torka av bladen från damm, om de är breda, strö över vatten, vatten i tid, ibland mata med komplexa gödningsmedel för inomhusblommor, inspektera bara växten för skadedjur och sjukdomar, ta bort torkade löv och bleka knoppar från det, så förstörande utseende.

Försök att inte erkänna extrema situationer, kanske med våld, och gröna husdjur kommer att glädja dig med ett hälsosamt utseende och hög dekorativitet.

Rekommenderad: