Fleråriga Blommor För Ett Sommarboende Som Inte Kräver Underhåll (37 Bilder): En översikt över De Mest Opretentiösa Perennerna För Trädgården. Vackra Fuktälskande, Skuggtoleranta O

Innehållsförteckning:

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarboende Som Inte Kräver Underhåll (37 Bilder): En översikt över De Mest Opretentiösa Perennerna För Trädgården. Vackra Fuktälskande, Skuggtoleranta O

Video: Fleråriga Blommor För Ett Sommarboende Som Inte Kräver Underhåll (37 Bilder): En översikt över De Mest Opretentiösa Perennerna För Trädgården. Vackra Fuktälskande, Skuggtoleranta O
Video: Live Mulch -- How to plant Sweet and Low flowering ground cover 2024, April
Fleråriga Blommor För Ett Sommarboende Som Inte Kräver Underhåll (37 Bilder): En översikt över De Mest Opretentiösa Perennerna För Trädgården. Vackra Fuktälskande, Skuggtoleranta O
Fleråriga Blommor För Ett Sommarboende Som Inte Kräver Underhåll (37 Bilder): En översikt över De Mest Opretentiösa Perennerna För Trädgården. Vackra Fuktälskande, Skuggtoleranta O
Anonim

Perenner är en spektakulär och opretentiös dekoration av en sommarstuga. Några av dem glädjer trädgårdsmästare med sin blomning på våren, medan årliga blommor bara spirar. Efter att ha lagt ner en liten ansträngning en gång på att plantera fleråriga växter kan du njuta av deras skönhet i många år, bara då och då att befrukta jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När du väljer fleråriga blommor för ett sommarresidens, var uppmärksam på perioden för deras första blomning. Vissa växter blommar inte förrän andra året efter plantering, eftersom de tar längre tid att få styrka . Men efter att ha absorberat alla nödvändiga spårämnen kommer de att blomma stabilt i många år.

Om du bor i de norra regionerna måste du gräva upp lökväxter för vintern. För enkelhets skull kan de ursprungligen planteras i speciella korgar. Som regel tål glödlampan temperaturer som inte är lägre än 28 ° C. Under vintern bör den hållas kall, till exempel i kylskåp eller i källare, vid en temperatur på cirka –25 ° C och minimal luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest opretentiösa perennerna för trädgården blommar ofta på våren, så snart snön smälter. De är frostbeständiga och kräver lite eller inget underhåll . Sådana växter kommer att bli en ljuspunkt mot bakgrunden av förra årets gräs och slask.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Valet av en flerårig kan bero på dina smakpreferenser, markegenskaper och sängarnas placering. Nedan listas de mest populära perennerna bland erfarna trädgårdsmästare.

Aquilegia

Andra namn: upptagningsområde, örn, tomteskor. Örtväxt från familjen smörblommor med frodiga blommor av ovanlig form. Den har minst 100 sorter, olika i färg och form på kronblad. Tack vare det utvecklade rotsystemet är det en av de mest tåliga perennerna, som är resistent mot frost och torka.

Aquilegia är perfekt för skuggiga sängar i din trädgård - den är känslig för direkt solljus. När den odlas från frö blommar den först under andra året. Frösådd sker i juni. Till hösten kommer växten att slå rot nog, och i maj kommer du att beundra dess ljusa och vackra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asters

Astra är en "avskedskyss" av sommarens natur. Den blommar i slutet av augusti, när luften redan luktar höst. Dess sorter kännetecknas av ett stort antal färger: från ljusvitt till lila och orange. Varianter av fleråriga asters är olika i höjd, storlek och blomform: dvärg - 30-40 cm långa, vanliga - upp till 80 cm, några av dem har nålformade kronblad, vissa ser ut som kamomill, andra - som pioner.

Denna perenna är frostbeständig, känns bra i solen eller i halvskugga.

Det är bättre att välja en säng för en aster på en plats skyddad från vinden. Var 2-3: e år måste växten "föryngras": gräva upp, separera unga skott och plantera dem separat från moderplantan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Iriser

Rhizom- eller lökväxter med frodiga blommor. De blommar främst under det tredje året efter plantering. Perfekt för att dekorera en sommarstuga - de blommar i maj, och vissa sorter blommar igen i september. Om du planterar irisar av olika färger på samma säng, under blomningsperioden kommer du att bli nöjd med färgernas fyrverkerier: från ljusrosa till lila, blå och lila.

Dessa växter är opretentiösa, men de behöver mycket ljus. Överskott av fukt och gödselmedel är svåra att tolerera. Resistent mot frost och torka. Marken för iris ska vara lätt, med en blandning av sand eller torv, avståndet mellan växter bör vara minst 40 cm.

Vård av rhizomväxter är minimal; lökväxter måste grävas ut för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pioner

Örtväxt, unik i sin pionfamilj. Det finns cirka 40 typer av dem totalt. Växtbaserade sorter är mest populära bland erfarna blomsterhandlare . I maj dekorerar de sina sommarstugor med sina magnifika blommor - frodiga knoppar i olika färger har en behaglig och lätt doft. Blomningstiden kan vara upp till 6 veckor och buskens höjd är 1 meter.

Pionens rotsystem är mycket kraftfullt, så det är bättre att välja en permanent plats för det direkt - om rötterna redan har vuxit kan det uppstå problem med transplantationen.

För plantering är ett väl upplyst område som är öppet för direkt solljus lämpligt för dem. Växten älskar riklig vattning, särskilt under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brunner

På ett annat sätt-en glöm-mig-inte-blomma. Ett släkte av örtväxter från boragefamiljen. Den har många blomställningar med små blåblåblommiga blommor, som liknar glömma-mig-inte. Den växer inte mer än 50 cm i längd. Den börjar blomma i april, blomningen varar cirka 1 månad. Upprepad blomning är möjlig på hösten . Bildar tät och tät vegetation, vilket är idealiskt för landskapsarkitektur av stora områden som trottoarkanter.

Växten är frostbeständig, skuggtolerant, men hygrofil . Eftersom brunnaren under naturliga förhållanden växer i skogen, måste den välja en fuktig och skuggig plats för plantering.

Den största fördelen med Brunner är att den kan odlas utan transplantation och onödiga manipulationer på ett ställe i 15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kamomill vit

Flerårig från familjen Aster. Det finns cirka 20 arter. Tack vare uppfödarnas ansträngningar kan vi idag också hitta färgade sorter av kamomill. Hon kommer att glädjas åt riklig blomning redan under planteringsåret. Trädgårdskamomill har stora blomställningar och många grenar på en buske. Med rätt vård kan den blomma hela sommaren. Kamomillbuskar kan nå en höjd av 90 cm, och blomställningens diameter överstiger ibland 15 cm.

Kamomill föredrar lätt och lös jord, tolererar inte närheten till ogräs och tolererar inte heller överdriven jordfuktighet, med undantag för vissa sorter, till exempel "Princess".

En gång vartannat år måste kamomillbuskar planteras genom att dela rhizomen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doronicum

En representant för Aster -familjen, det finns cirka 70 arter. Det är en örtartad växt med kamomilliknande blomställningar. Beroende på sorten kan doronicum nå en höjd av 15 till 150 cm. Den fleråriga blommar två gånger - på våren och mitt på sommaren . Under denna period kan du inte bara beundra de stora gula blommorna, utan också njuta av deras ljusa söta doft.

Doronicum är en ljusälskande växt, men den kan utvecklas normalt i en skuggig trädgård. Känns bra i lös och ganska fuktig jord, men tål inte överflödig fukt. Föryngring är nödvändig för busken vart 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echinacea

Flerårig från Asteraceae -familjen. Den växer upp till 1 m i höjd, blomställningarna är stora (upp till 15 cm i diameter), kronbladets färg varierar från rosa till lila. Den blommar för första gången bara ett år efter plantering. Blommar rejält från mitten av juli till mitten av september.

Förutom dekorativa egenskaper har echinacea också en uttalad helande egenskap - den innehåller en stor mängd eteriska oljor.

Växten är opretentiös, kräver ett minimum av vård. Det enda som en perenna inte tolererar är avsaknaden av direkt solljus, så för plantering är det bättre att plocka upp en oskärmad trädgård direkt. Under bekväma förhållanden kommer echinacea att blomma i 5 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lupin

Flerårig växt från baljväxterfamiljen. Dess höjd kan nå 1,5 meter, och rötterna går in i jordens djup med 1-2 meter. Den blommar i slutet av juni - början av juli, och om gamla blomställningar tas bort i tid kan den blomma igen på hösten . Skiljer sig i höga dekorativa kvaliteter - du kan hitta sorter med blommor i nästan vilken nyans som helst.

Tvåfärgade och flerfärgade typer är särskilt populära för blomsterodling.

Lupin trivs på både soliga och skuggiga sängar . Växten behöver jord med låg surhet, kvävegödsling är kontraindicerad, eftersom växtens rötter oberoende producerar detta ämne i överskott. Den genomsnittliga blomningstiden är 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rudbeckia

Örtväxt med stora blomställningar (deras diameter är 10-15 cm) och ljusgula kronblad och ett mörkt brunt hjärta. Höjden varierar från 60 till 90 cm, beroende på sorten. Rudbeckia blommar från mitten av sommaren till senhösten, den första blomningen nästa år efter sådd . Den reproducerar bra genom självsådd.

Växten älskar soliga sängar, lös lerjord, behöver inte riklig vattning.

För vintern måste blommorna klippas, lämna minst 10 cm från stammen och täckas med grangrenar. Kulturföryngring är nödvändigt vart tredje år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Bland andra dekorativa perenner för trädgården kan man skilja lila morgonhärlighet - en klätterväxt med lila blommor. Det används ofta för att dekorera gitterstaket och staket; längden på en vinstock kan nå 8 meter. Anläggningen kräver praktiskt taget inget underhåll; vattning behövs endast vid långvarig torka.

Delphinium utmärks också av sina höga dekorativa egenskaper och anspråkslöshet. Dess höjd kan nå 2 meter, längs stammens övre del är medelstora blomställningar. Växten är resistent mot frost och torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Reglerna för vård av växter beror på deras typ, men Det finns några allmänna riktlinjer som listas nedan.

  1. Vattning . Om rabatten är i ett skuggat område bör den vattnas mindre ofta än i solen. Större växter som delphinium och lupin kräver mer fukt. Sandjord tenderar att torka ut snabbare, så det är viktigt att se till att vattnet växer i tid för stauder som växer på det. Vid soligt väder är det bättre att vattna plantorna tidigt på morgonen eller kvällen, efter solnedgången.
  2. Ogräs . Ogräs måste avlägsnas från rabatterna i tid och jorden måste lossas - på så sätt får rötterna tillräckligt med fukt, luft och näringsämnen.
  3. Toppdressing . Absorberande näringsämnen från jorden från år till år, fleråriga växter tömmer det, så det är viktigt att befrukta dem regelbundet. Detta bör göras 3 gånger om året - tidigt på våren, under blomningsperioden och före övervintringen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

En vacker rabatt som kräver ett minimum av underhåll är en riktig present till trädgårdsmästaren. Från olika typer av fleråriga växter kan du göra just en sådan rabatt. När man tänker på dess design är det viktigt att inte glömma behoven hos olika sorter i jord, vatten och ljus. Så malva, lupiner och klockor behöver liknande förhållanden, så att de säkert kan planteras i grannskapet.

Lång och smal lupin kommer att se bra ut när den är omgiven av prästkragar. Plantera lupiner i mitten av rabatten och omge den med trädgårds kamomillskott. En sådan rabatt kan ges vilken form som helst, till exempel att plantera blommor i form av ett hjärta, en oval eller en cirkel

Bild
Bild

Ljust gul doronicum kommer att skapa en imponerande duett med en röd tulpan. Växter är ungefär lika höga, så de kan kombineras som du vill, till exempel på ett kaotiskt sätt eller i små grupper, vilket skapar olika former eller bokstäver

Rekommenderad: