Hörnkamin (117 Bilder): Mönster I Vardagsrummets Inre, Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Portals Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Hörnkamin (117 Bilder): Mönster I Vardagsrummets Inre, Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Portals Storlekar

Video: Hörnkamin (117 Bilder): Mönster I Vardagsrummets Inre, Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Portals Storlekar
Video: Elda rätt och sotning av eldstad 2024, April
Hörnkamin (117 Bilder): Mönster I Vardagsrummets Inre, Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Portals Storlekar
Hörnkamin (117 Bilder): Mönster I Vardagsrummets Inre, Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Portals Storlekar
Anonim

Sitter framför en brinnande öppen spis på kalla kvällar, lyssnar på sprakande av en levande eld, beundrar tungans tungor, njuter av doftande te i ett sällskap med nära och kära - vad mer kan vara mer underbart! En brinnande öppen spis skapar en speciell atmosfär och ger rummet ett estetiskt värde. Och dessutom lockar en så enkel möbel uppmärksamhet och talar om statusen för husets ägare. Men för många är en öppen spis fortfarande en oöverkomlig lyx.

Naturligtvis är detta ett dyrt nöje, men du kan bygga det själv. För att göra detta är det tillräckligt att ha lite erfarenhet av byggbranschen, studera de genomförda projekten och kunna använda instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En hörnkamin är en bra lösning för ägare till små vardagsrum. Det ger både en stor stuga och ett litet hus på landet komfort, värme och mys, och skapar också en unik inredning.

En hörnkamin har ett antal obestridliga fördelar:

  • kompakt storlek: en hörnkamin kommer helst att fylla ett tomt hörn i ett rum;
  • en pålitlig värmekälla: hörnkaminen har optimal värmeöverföring, som är flera gånger överlägsen konventionella spisar eller elektriska värmare;
  • du kan installera en hörnkamin inte bara i vardagsrummet, utan också i sovrummet;
  • hög säkerhet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

  • sparar tyst användbart utrymme och tar inte mycket plats;
  • ett stort sortiment och många finish för olika lokaler;
  • värmer dessutom intilliggande rum, eftersom strukturen använder två väggar;
  • döljer brister i väggarna och designbrister i rummet;
  • bred synlighet av elden, vilket gör att du kan titta på lågan var som helst i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaminen består av flera delar

Eldstad . Det kan vara öppet eller stängt. Typen av eldstäder påverkar inte värmeöverföringen, men det ökar brandsäkerheten i rummet. För en sluten eldstad måste du dessutom se till att köpa hållbart värmebeständigt härdat glas eller keramik. Om du planerar att utrusta en öppen eldstuga bör du lägga en tegelsten eller metallplatta framför eldstaden: slumpmässiga gnistor från elden blir inte till en låga, som skyddar ditt hem från eld.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Askpanna . Det är nödvändigt att samla en stor mängd aska, som bildas efter förbränning av stockar. Askpannan är en liten kammare och ligger direkt under eldstaden. Vid överdriven tilltäppning genom askpannan slutar luft att flöda in i ugnen och elden slocknar.
  • Galler . Fungerar som ett isolerande skikt på vilket bränsle till eldstaden bränns.
  • Portal . Detta är själva strukturen i den öppna spisen, med andra ord, kroppen.
  • Skorsten . Tillverkad av stål eller tegel, dess höjd måste vara minst 5 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

På den moderna marknaden finns ett stort antal värmealstrande ugnar. Trots eldstadens vinklade form kan härdskålen vara rektangulär, trapetsformad, fyrkantig eller halvcirkelformad. Eldstäder är indelade i två typer.

Symmetrisk . Med denna design liknar båda sidorna perfekt varandra. Denna typ av öppen spis är lämplig för alla rum och har bästa prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asymmetrisk . De används oftare vid zonindelning av ett rum och samtidigt bevarar utrymmet integritet. Sådana mönster fungerar som en diskret och lämplig kant i inredningen och ser bättre ut i ett stort rum. Eldstäder är också indelade i flera typer, beroende på bränsle och eldstadens utformning. Energieffektiviteten för hela systemet beror på detta. Tänk på olika typer av eldstäder efter typ av bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gas

Det är lätt att underhålla och ger den nödvändiga värmen. Samtidigt finns det ingen sot, och behovet av arbetskrävande rengöring elimineras. Dessutom fungerar det tyst och värmer upp så snabbt som möjligt. Av nackdelarna kan det noteras att det kan ta mycket tid och ansträngning att få tillstånd att installera en gaspis, eftersom särskilda säkerhetskrav ställs för rum med gas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk öppen spis

För att installera en sådan struktur i ett rum behöver du inte få något särskilt tillstånd, därför installeras ofta eldstäder i flerfamiljshus. Men i själva verket är det en ovanlig utseende, primitiv elvärmare, som mest realistiskt kopierar en brinnande låga och glöd. Bland fördelarna kan man också notera det optimala priset och användarvänligheten.

Du kan placera en sådan dekorativ öppen spis både på golvet och på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bio spis

Moderna modeller har ett elegant utseende och kan komplettera alla interiörer. De används direkt för att dekorera interiören och inte för att värma rummet. Denna eldstad behöver ingen skorsten, så de kan installeras i alla rum. Men de höga bränslekostnaderna och den osäkra utformningen av vissa typer av bioeldar avskräcker köpare. Dessutom kan han inte värma rummet.

Genom sin design kommer sådana modeller att komplettera ett högteknologiskt eller minimalistiskt vardagsrum perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vedartad

Det är som regel installerat i landet, i privata hus eller lantstugor. Den största utmaningen ligger i fundamentet och skorstenen. För en klassisk öppen spis är det dessutom nödvändigt att behålla utbudet av ved eller briketter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Falshkamin

Utåt sett skiljer det sig inte mycket från nuet, men det ger inte värme. För en stadslägenhet är detta ett bra alternativ som inte kräver underhåll, och är också prisvärt och helt säkert. Dessutom kan en liknande design av en öppen spis göras med egna händer från lådor, kartong, skum, plywood, gamla möbler och mycket mer. För att göra detta behöver du bara fylla på med nödvändigt material och tålamod.

Vissa typer av eldstäder kan användas inte bara för uppvärmning av rummet, utan också för matlagning. Detta är ett bra sätt att spendera tid med din familj på kalla kvällar. En kopp aromatiskt te, en kryddig tårta och stekt marshmallows över elden - sådana varma minnen kommer alltid att finnas i dina barns själ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäder klassificeras också efter hur de är installerade

  • Inbyggt . Sådana modeller döljer skorstenen bakom en dekorativ pelare. Endast eldstaden finns kvar i åtkomstzonen.
  • Väggmonterad . Kanske det vanligaste alternativet. Sådana modeller kan värmas med trä eller gas. Den väggmonterade eldstaden tar betydligt mindre plats och har ledigt utrymme ovanför kaminhyllan. En sådan struktur kan avslutas med olika material: stenar, tegel, gips.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ö . De är installerade var som helst i rummet och har ett originalutseende. I regel är elden i sådana modeller helt täckt med värmebeständigt glas. Men med en öppen installationsmetod kräver de en säkrare hantering. Men östrukturer ser harmoniska ut bara i stora rum, dessutom är det för försiktighet nödvändigt att frigöra cirka 60 cm utrymme från eld.
  • Hörn . Ett bra alternativ för små utrymmen. Genom att bara använda ett hörn lämnar de mer ledigt utrymme i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa eldstadskonstruktioner kan också användas för att värma en stor del av huset. När det gäller dess struktur kommer designen inte att skilja sig mycket från den klassiska.

En mer modifierad modell har en vattenkrets som ansluts till en värmeradiator installerad i huset. Beroende på konstruktionens kapacitet och antalet batterier väljs en vardagsrumsdel som måste värmas upp. Samtidigt finns det en vattenmantel och luftkanaler mellan väggarna i gjutjärnspisen, som är nödvändiga för att upprätthålla elden. Uppvärmt vatten rinner genom rör till radiatorer och fördelar värme i rummet. Dessutom kan en del av vattnet användas för varmvattenförsörjning.

Bild
Bild

Design

Innan du installerar eldstaden måste du bestämma designen.

I det här fallet är det nödvändigt att överväga:

  • geometriska dimensioner;
  • Fasad;
  • form;
  • en typ;
  • funktionella indikatorer;
  • estetiska parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designers rekommenderar inte att fokusera direkt på eldstaden i rummet - detta kommer att beröva det inre av integritet och harmoni. Även om eldstaden utan tvekan kommer att bli huvudelementet i alla rum. Även en imiterad öppen spis gör ett enkelt rum mer bekvämt och inbjudande. Och för att ge interiören viktlöshet och harmoni - välj en glaskamin i ljusa nyanser.

Och manteln kan dekoreras med statyetter, blommavaser, fotografier eller vackra ljus. Det finns också plats för värdefulla antika klockor och familjearv.

Vissa eldstadskonstruktioner kan förbättras genom att lägga till en spis eller till och med en ugn. Sedan kan du laga utsökta rökiga måltider utan att lämna ditt hem. Det är mer lämpligt att placera en sådan öppen spis i matsalen eller köket-vardagsrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Hörnpisen kan harmoniskt integreras i alla interiörer, oavsett stil. Du kan använda både naturliga och konstgjorda efterbehandlingsmaterial. De mest populära är tegel, gips och dekorativt gips. Det viktigaste är att de enskilda elementen i eldstaden inte kommer ur den inre stilen.

I klassisk engelsk stil är eldstaden gjord av rött tegel . Sådana mönster ser pålitliga, eleganta och återhållsamma ut. De kan skapa en bekväm och mysig atmosfär. Men det är också viktigt att tänka på att en tegelsten endast ser lämplig ut i ett stort rum. Dessutom kommer installationen att kräva mycket ansträngning och ekonomi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en klassisk stil skulle också en eldstad i trä vara ett utmärkt alternativ, särskilt om hela interiören är designad i traditionell anda.

Rustika country- och Provence -stilar är perfekta för ett vardagsrum med öppen spis. Här, när du dekorerar en öppen spis, är en kombination av naturmaterial: sten och trä lämplig.

I moderna stilar föredrar designers ofta eldstäder med dekorativa ytor - de ser lättare ut. Vardagsrummet kan inredas med varma eller kalla färger. För möbler rekommenderar designers att välja lugna varma nyanser: de betonar och kompletterar rummets övergripande atmosfär perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Att köpa och installera en eldstad kommer att kräva påtagliga ekonomiska kostnader, därför är det viktigt att göra rätt val för att inte misstas.

När du väljer en eldstad för ett hus på landet måste du först och främst bestämma:

  • i vilket rum eldstaden kommer att ligga;
  • vilka är de huvudsakliga funktionerna den ska utföra;
  • vilket bränsle den kör på.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaminen kan installeras i flera rum: det kan vara en hall, sovrum, matsal, bastu, kök eller uteservering. I varje specifikt fall är dock villkoren för installationen individuella.

På en stängd och väl uppvärmd plats bör eldstaden ha bra drag, vilket eliminerar rök i rummet. Men samtidigt ska röret inte dra ut all värme från lågan. Bra drag bidrar också till snabb eldstart och värme.

Om eldstaden är installerad i rummet som ett dekorativt element, men det behöver naturligtvis inte ha en skorsten, bara om det inte kommer att värmas. Och för uppvärmning av ett rum, uppvärmning av vatten eller matlagning ställs mycket mer krav på strukturen.

Bild
Bild

En sällsynt öppen spis med skorsten bör inte kyla rummet och ta bort värme, så tänk på denna punkt när du väljer typ av bränsle. Experter säger att för att bestämma kraften i en öppen spis, är det nödvändigt att dela rumets kubikyta med 25. Så till exempel är volymen i ett rum 50 kubikmeter (i detta fall är kubikmeter beaktas, inte kvadratmeter), så 50/25 = 2 kW. Detta är den effekt som en öppen spis bör ha för att upprätthålla värme i en isolerad byggnad i ett tempererat klimat. För ett tufft klimat är det bättre att välja eldstäder med gjutjärn eller stålkamin: de värms upp snabbare och håller värmen bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Murverk

Det finns en viss ordning för varje murverk - det kommer att underlätta byggprocessen.

För ett illustrativt exempel kommer vi att analysera möjligheten att lägga en hörnkamin enligt följande egenskaper:

  • rumsyta - 28-35 kvadratmeter;
  • måtten på kaminens bas - 90x90 cm;
  • höjd (exklusive skorstensröret) - 163 cm.

För att installera eldstaden måste du förbereda följande byggmaterial och verktyg:

  • chamont (eldfast) tegel för en eldstad, märke M220 - 60 bitar;
  • massiva tegelstenar - 396 bitar (med hänsyn till de ytterligare 10% som måste läggas för avslag och fel, i detta fall beaktas inte antalet tegel för röret);
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • grov och fin sand, krossad sten, grus;
  • cementblandning av märket M300-M400 och röd eldfast lera i lika stora proportioner;
  • förstärkning av stången;
  • plywoodplåt och träblock;
  • metallplåt 40x60 cm i storlek och 3 mm tjock;
  • stålhörn som mäter 5x5x0, 5x60 cm och 5x5x0, 5x80 cm (2 st);
  • rökdämpare som mäter 13x25 cm med ett långt handtag;
  • asbestplåt;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • skorstensrör;
  • efterbehandlingsmaterial för slutskedet: dekorativa plattor, tegel, gips;
  • konstruktion murslev;
  • skyffel;
  • gummihammare;
  • slipmaskin;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • medium spatel;
  • roulett;
  • hörn;
  • lodlinje;
  • fogning;
  • behållare för beredning av lösningar.
Bild
Bild

Allt arbete börjar efter en fullständig förberedelse av grunden för den framtida eldstaden. Den första tegelraden är en källare - den läggs under golvnivån.

För att göra det enklare att arbeta kan du numrera varje nästa rad på väggen med krita eller en enkel penna

  • Den första raden låter dig bygga de grundläggande konturerna för den framtida eldstaden. Enligt projektet är basens storlek 90x90 cm. Med hjälp av byggnadsnivån är det nödvändigt att dra diagonala linjer, som styrs av vilken den första raden på 91x91 cm läggs.
  • Professionals rekommenderar att man tar till ett litet knep så att strukturen har helt plana väggar: det är nödvändigt att fixa de vertikala trådarna i taket, vilket kommer att fungera som en pendel och underlätta arbetet mycket.
  • Den andra raden bör redan ha väggar som mäter 90x90 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Från den tredje raden börjar bildandet av väggarna i en nisch för ved.
  • På den fjärde raden upprepas tegelläggningen. Därefter måste vedkammaren täckas med en metallplåt och ett stålhörn av lämplig storlek.
  • Nästa rad passar enligt beställningsschemat liknande den första raden, men den främre delen ökar 2 cm framåt.
  • Detta följs av en rad som upprepar läggningen av den föregående. Enligt föregående analogi ökar den främre delen med ytterligare 2 cm. I stället för den framtida eldstaden ersätts den vanliga massiva tegelstenen med eldfast tegel.
  • Den sjunde raden fortsätter att bygga eldstaden. Ett extra mellanrum på 3-4 mm bör lämnas mellan vanliga och brandsäkra tegelstenar-detta är en nödvändig åtgärd för expansion av materialet under uppvärmning.
  • De följande tre raderna upprepas analogt och slutför konstruktionen av eldstaden.
  • På den 11: e raden kan du fortsätta till bildandet av eldstanden. För att göra detta måste eldstensstenar i det bortre hörnet på två rader slipas inåt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På 13: e raden läggs ett stålhörn på framsidan av eldstaden och en eldstadsöverlappning bildas.
  • På den 14: e och 15: e raden läggs sålunda en stängd öppen spis och en tand bildas. På sidorna förskjuts vanligt tegel till rummets väggar med några millimeter, så att det på 16: e raden är möjligt att öka ytan för eldstensstenar.
  • På den 17: e raden ökar sidoväggarna storleken på eldstaden med ytterligare 3 cm. I processen läggs en solid tegelsten i rad. Totalt konsumeras 11,5 röda tegelstenar på denna rad. Resten av det triangelformade utrymmet är reserverat för fem eldfasta tegelstenar. Men först måste tre tegelstenar sågas och ges den nödvändiga formen.
  • På den 18: e raden bildas en vacker överlappning av bränslekammaren, och sedan används enbart massivt tegel.
  • Rad 19 är grunden för kaminhyllan och blåses gradvis upp så att du på nästa rad går till bildandet av skorstenen.
  • Gradvis, på raderna 21 och 22, reduceras skorstenens storlek till 26x13 cm. För detta, i det bortre hörnet, klipps tegelstenar längs hela sin längd i en vinkel på 45 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fram till den 28: e raden bildas skorstenen gradvis och strukturens sidoväggar på varje rad reduceras med flera centimeter. Således läggs endast skorstensröret från den 25: e raden.
  • En rökventil är installerad på den 28: e raden, men innan dess måste en av tegelstenarna klippas så att ventilhandtaget alltid är rörligt.
  • Följande rader är staplade med fem tegelstenar som inte behöver anpassas till storlek.
  • Naturligtvis, för att underlätta arbetet, kan du använda en färdig gjutjärnseldning: det kommer att avsevärt minska tiden för att lägga en eldstuga av eldfast tegel. När du väljer en eldstuga i stål rekommenderar experter fortfarande att lägga tegelstenar på den inre strukturen för att minska kontakt mellan metall och eld.

Detta är ett av de enklaste sätten att lägga en hörnkamin. Strukturens utseende kan kompletteras med välvda element, storleken på nischen för ved kan ökas och en askpanna kan läggas till - allt beror på dina preferenser, medel och önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Som med alla fasta uppgifter börjar byggnadsarbetet med en skiss och ett projekt. För att göra detta, på ett vanligt lakan i en bur, visar de utrymmet i rummet och platsen för eldstaden.

Alla ritningar måste byggas korrekt och korrekt och ta hänsyn till alla dimensioner

  • När du väljer ett projekt måste du först bestämma vinkeln i rummet för den framtida eldstaden. I regel ligger eldstaden i ett avlägset hörn utan fönster och bort från brandfarliga föremål. Det optimala avståndet är 65-70 cm.
  • Skissen ska ange formen och den preliminära konstruktionen för att göra en uppskattning av byggnads- och efterbehandlingsmaterial.

Eldstaden ska vara grund och bred. I detta fall är värmeöverföringsområdet maximalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rita en skorstentand på ritningen - det här är en liten kammare som ligger på baksidan av eldstaden. Det är nödvändigt för cirkulation av rökgaser och kall luft. När den gradvis kyls ner i skorstenen rör sig den heta gasen nedåt och skapar turbulens i flödet. Utan en extra kammare kommer rök att hänga i skorstenen och förhindra naturlig cirkulation av kalla och varma strömmar inuti den.
  • Beräkning av luftflöde är en nödvändig post vid upprättandet av ett projekt. Eldstadens dimensioner bör motsvara rummets yta. Så i ett litet rum är det svårt att uppnå nödvändig ventilation - att installera en eldstad i det här fallet kan vara farligt för hushållsmedlemmars liv och hälsa.
  • Eldstaden kan installeras inte bara i ett privat hus, utan också i vissa flerbostadshus. Även om godkännandet av projektet kommer att kräva mycket ansträngning. För att installera skorstenen måste du få lämpliga tillstånd och följa alla brandsäkerhetskrav.
  • Om detta alternativ är omöjligt att genomföra kan du välja en elektrisk eldstad. Med en sådan modell blir det mycket mindre krångel. Dessutom tar simuleringar betydligt mindre plats. Gips kan användas som efterbehandlingsmaterial för dem.
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Byggandet av en öppen spis bör lita på av proffs. Men om du har viss kunskap och färdigheter och är säker på dina egna förmågor, kan du utföra allt arbete själv.

Detaljerade steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att förverkliga även det mest vågade projektet

  • Först måste du förbereda grunden - detta är det mest avgörande stadiet av arbetet. För att göra detta måste du gräva ett hål 10 cm större än den framtida grunden.
  • Innan du börjar, rengör sanden från eventuellt skräp och såll. Ett sandigt mellanlager med krossad granit hälls på botten av den förberedda gropen. Dess tjocklek måste vara minst 30 mm.
  • Detta följs av ett lager krossad sten och cementbruk. Den ska inte nå golvnivån, utan vara lägre: på ett avstånd av cirka två tegelstenar. Skiktet måste vara noggrant utjämnat.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • De väggar som eldstaden ansluter till måste skyddas från överhettning. Detta kan göras med en reflekterande folieskärm eller keramiska plattor. Golvet nära eldstaden måste också skyddas från eldgnistor med keramiska plattor.
  • När cementbasen har torkat helt (ca 5-7 dagar) kan du fortsätta att lägga tegel. Men innan det, lägg ett lager av takmaterial, som kommer att fungera som ett vattentätande material. På väggarna nära eldstaden kan du ange antalet rader, vilket kommer att underlätta konstruktionsstadiet mycket.
  • Du kan börja göra murverk: det innehåller sand och lera. Huvudelementet i detta fall är lera: kvaliteten på allt murverk beror på dess kvalitet. En sådan lösning kan köpas redan i en torr färdig form och användas enligt tillverkarens instruktioner.
  • Varje söm bör inte överstiga 5 mm, annars kan den spricka vid förhöjda temperaturer. För att säkerställa att alla sömmar har den perfekta storleken kan förberedda trälister användas som har en lämplig tjocklek. När murade blandningar har torkat, ta bort lamellerna från den nedre raden och fortsätt lägga tegelstenarna enligt ordningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Och det är viktigt att komma ihåg att röd lera inte är lämplig för att lägga skorsten, eftersom den inte har utmärkta fuktresistenta egenskaper.
  • Efter detta läggs teglet enligt beställningsschemat. Ett stort antal tegelstenar måste delas upp i ½ och ¼ delar.
  • Den sista handen är behandlingen av eldstadsstrukturen med en speciell sammansättning som ökar värmeisoleringen och vattentätningsegenskaperna.
  • Efter det kan du redan gå vidare till den dekorativa delen.

Om du är nybörjare rekommenderar vi att du börjar lägga med enklare strukturer, till exempel: en spis eller spis. Kom ihåg att använda skyddsglasögon för att skydda dina ögon när du klipper tegel. Bär också ett gasbindband för att hålla damm borta från luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Några användbara tips och råd hjälper dig på det bästa sättet att komplettera ditt hem med en hörnkamin.

  • Basen på eldstaden måste ha en oberoende grund. Annars, när huset avtar, kommer byggnadens huvudsakliga grund att krympa, vilket också kan påverka eldstadens struktur. Som ett resultat deformeras dess bas och gas kommer att tränga in i rummet.
  • Det är nödvändigt att skapa ett projekt och lägga en eldstad även vid byggnadsstadiet av huset. Fundamentets bredd ska vara minst 15 cm större än den framtida eldstaden och tål konstruktionens totala vikt tillsammans med skorstenen (en tegelsten väger ca 1 ton). Dessutom måste vikten av det motstående materialet beaktas.
  • På grund av den ökade sannolikheten för överhettning av angränsande väggar bör de vara gjorda av icke brännbara material. Och träväggar måste skyddas med en metallplåt.
Bild
Bild
  • Öppningens bakvägg bör göras i en liten lutning.
  • Oavsett vilken typ av öppen spis du väljer, kom ihåg att skorstenen måste vara högre än taket på husets tak. Och alla golv genom vilka skorstenen kommer att passera måste isoleras med asbestmaterial.
  • Ju grundare djupet i eldstaden är, desto större värmeöverföring, men med en betydande minskning kan rummet röka upp.
  • Om eldstaden huvudsakligen kommer att användas för uppvärmning av rummet, måste strukturen sänkas så lågt som möjligt så att golvet i rummet värms upp snabbare. Ur dekorativ synvinkel kan eldstaden höjas något över golvet: det här alternativet ser mer elegant och originellt ut.
  • Storleken på eldstaden beräknas utifrån rummets storlek. Idealisk är volymen i eldstaden, motsvarande 2% av den totala volymen i rummet. För detta måste rummets yta i meter divideras med 50. Det resulterande antalet är den optimala storleken på eldstaden i kvadratmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Rum, kvm. m Ugnsmått Skorstensöppningens mått, cm
Höjd (cm Bredd, Djup cm
12 45 53 30 14x14
16 50-52 60 32 14x27
25 60 75 37 20x26
30 60-65 80 37-38 27x27
35 70 90 40-42 27x27
40 77 100 45 27x27
  • Förhållandet mellan eldstaden och skorstenshålets dimensioner bör vara 8: 1. Om dimensionerna ökas kommer värmen från eldstaden att gå ut på gatan, och mer ved krävs för att behålla elden. Och med en minskning av diametern kommer dragkraften att minska.
  • Överskott av murverk mellan tegelstenarna måste tas bort omedelbart, annars kommer de med tiden att lämna fläckar på stenens yta.
  • När det gäller beklädnad av eldstaden har moderna designers de senaste åren föredragit oklädda eldstäder. Men man bör komma ihåg att det ursprungliga attraktiva utseendet inte kommer att vara länge. Och i det här fallet är det mycket viktigt att använda moderna material och utföra högkvalitativ styling.
  • Det enklaste sättet att täcka en eldstad är med gips. Den slutliga finishen kan prydas med mönster eller tryck, eller en rik färg med vattenbaserad färg. Förbränningskammarens insida är inte putsad.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slarvigt murverk kan också maskeras med dekorativa plattor, sten eller marmor, men det här alternativet är dyrare.
  • Placera aldrig TV: n över en öppen spis - detta är ett grovt brott mot säkerhetsreglerna. Den mest idealiska platsen för TV -zonen ligger bredvid spisen. Så elden kommer inte att störa att njuta av filmen.
  • Den första tändningen av eldstaden måste utföras efter att limmet och cementmurbruk har torkat helt: lägg en liten mängd penselträ, kvistar eller litet ved på botten av eldstaden och värm upp eldstaden gradvis.
  • Glöm inte att regelbundet rengöra eldstaden.
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

  • I den nedre delen av eldstaden är det värt att förutse en nisch för förvaring av ved.
  • I moderna klassiker kan du gömma en hörnkamin i väggen. Kombinationen av sten och eld i det här fallet ser mycket fördelaktig ut - i ett sådant vardagsrum vill du spendera mycket tid med familj och vänner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En modern öppen spis kompletterar perfekt inte bara en klassisk och återhållsam interiör, den kan också bli en riktig höjdpunkt i en ovanlig och ljus modern eller fusionsstil. Här är ett bra exempel på hur anpassade former och mönster kan kombineras harmoniskt i en genomtänkt inredning.
  • Ett minimalistiskt vardagsrum kan också kompletteras med en liten öppen spis. Han kommer att lägga till en liten touch till rummets design och göra interiören mer original och snygg.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Designen kan bara på distans likna den traditionella modellen av eldstaden, men samtidigt kan den utföra alla funktioner korrekt.
  • Kännare av modern och fashionabel högteknologisk stil kommer utan tvekan att uppskatta den ovanliga designen av eldstaden i en mörk färg. Kall marmor och glas passar bra med en ljus flamma.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En ljus öppen spis även i ett litet vardagsrum i en stadslägenhet skapar ett speciellt varmt och välkomnande klimat, fyller rummet med behaglig värme.
  • Förtvivla inte om det är omöjligt att komplettera interiören med en riktig fullvärdig eldstad. Var uppmärksam på alla typer av imitationer. Designers erbjuder icke-standardiserade metoder för att lösa detta problem. Till exempel är ett mycket uppriktigt och sött alternativ en lätt falsk eldstad med ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

I den här videon hittar du en översikt över en hörnkamin, redo för dekoration.

Rekommenderad: