Frigöring Av Frigolit: Snöre Och Andra Anordningar. Tänkt Skärning Och Nichromtråd Hemma, Valet Av Verktyg

Innehållsförteckning:

Video: Frigöring Av Frigolit: Snöre Och Andra Anordningar. Tänkt Skärning Och Nichromtråd Hemma, Valet Av Verktyg

Video: Frigöring Av Frigolit: Snöre Och Andra Anordningar. Tänkt Skärning Och Nichromtråd Hemma, Valet Av Verktyg
Video: Homemade Styrofoam hot wire cutter 2024, Maj
Frigöring Av Frigolit: Snöre Och Andra Anordningar. Tänkt Skärning Och Nichromtråd Hemma, Valet Av Verktyg
Frigöring Av Frigolit: Snöre Och Andra Anordningar. Tänkt Skärning Och Nichromtråd Hemma, Valet Av Verktyg
Anonim

Polyfoam är ett modernt material som används för att lösa många problem. Ofta, när man utför olika verk, blir det nödvändigt att skära isoleringsark eller skära ut små delar av en komplex form från den.

Hur man skär materialet jämnt, snyggt, med en minimal mängd skräp, vilka verktyg kan användas för detta och hur man skapar en termisk skärare för skumplast själv - du kommer att lära dig allt om den här artikeln

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Polyfoam är ett allmänt namn för en stor grupp moderna polymermaterial. Den vanligaste typen av skum är polystyren (expanderad polystyren). Enligt tillverkningstekniken kan den pressas, pressas och extruderas . Dessa typer skiljer sig åt i egenskaper, och var och en av dem är dessutom indelade i grader med olika densiteter. Till exempel finns det särskilda typer av hög densitet som till och med kan användas för att täcka flygplatser. Men de är ganska dyra. För vanliga hushållsuppgifter behövs som regel inte material anpassat för ökad belastning.

Oftast används icke-pressat skum här (i markeringen av de tre första bokstäverna-PSB) med en densitet på 15 till 35 kg / m³ (PSB-15, PSB-25, PSB-35) . Den består av många runda plastceller som är anslutna till varandra, inuti vilka det finns en gas (vanligtvis koldioxid).

Dessutom är gasen i materialet 95-98% och endast 2-5% är plast, därför är materialet mycket lätt i vikt. Utåt ser det ut som en platta med många vita bollar smält ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla märken av icke-pressat polystyrenskum har vissa egenskaper. Så, det här:

  • utmärkt värme- och ljudisolator;
  • giftfri vid rumstemperatur;
  • mögelsvampar och mikroorganismer växer inte i den;
  • mycket lätt i vikt, därför lätt att transportera och installera;
  • har en låg kostnad jämfört med andra isolerande material (till exempel rulle);
  • de flesta arter är fuktbeständiga;
  • stöder inte öppen förbränning, men är smältbar (smälttemperaturen beror på märket - de lättare börjar smälta redan vid 60-90 ?, vissa - bara vid 270?);
  • hög livslängd - från 10 till 100 år, beroende på märke;
  • ganska lätt att hantera.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta skum används för följande uppgifter:

  • som värmare och ljudisolator;
  • för dekoration av lokaler inomhus och utomhus;
  • för tillverkning av förpackningar och behållare;
  • för inredning (socklar, takplattor, pelare);
  • för att skapa inredningsfigurer, inskriptioner och till och med leksaker.

Materialet säljs i ark som skiljer sig åt i en mängd olika storlekar: standardtjockleken varierar från 10 till 500 mm i steg om 1 mm, längd och bredd - från 1 till 5 meter i steg om 5 mm. Men även med ett så rikt val är det ofta nödvändigt att skära skumplåtarna så att de passar dem exakt eller för att skapa olika dekorativa element med en ovanlig form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i frigolitskärning

Expanderad polystyren har en låg densitet, så alla skärytor (till exempel en vanlig kniv) skär den. Men samtidigt, på grund av sin cellstruktur, smälter materialet lätt, och med felaktig skärning kan det bildas mycket skräp, och själva snittet visar sig ofta vara ojämnt och ojämnt. Därför är det viktigt att inte bara skära skummet, utan att göra det jämnt, för att uppnå det mest idealiska snittet och minsta mängd chips. Att göra ett sådant snitt själv hemma är faktiskt inte så svårt. Det viktigaste är att välja rätt verktyg. Det kan vara "kallt" eller "varmt".

Kalla metoder är praktiska eftersom de använder de vanliga verktygen som finns i varje hem:

  • en skarp tunn kniv - till exempel en prästkniv eller en sko;
  • hacksåg för trä eller metall;
  • kvarn med tunna skivor;
  • elektrisk sticksåg;
  • tunn metallsträng.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju tunnare skärkanten, desto smidigare blir snittet och mindre skräp, eftersom ett tunt blad skär granulerna på rätt plats och praktiskt taget inte har någon mekanisk effekt på närliggande bollar, så att de förblir på plats, inte smulas.

Men med kallskärning kommer en viss mängd sönderfallande bollar och spån oundvikligen att inträffa ändå. Förutom, endast raka snitt kan göras med sådana verktyg.

En mjukare kant och praktiskt taget inget skräp ger heta snitt. De låter dig skapa objekt av vilken komplexitet och geometri som helst. Hot cutting -proffs använder specialmaskiner, men deras enkla motsvarigheter kan enkelt göras för hand. För total användning:

  • tunn nichromtrådskärare;
  • lödkolbaserad termisk kniv.

Därefter kommer vi att överväga funktionerna i att arbeta med varje verktyg mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man en kniv?

För att skära tunna skumark (40-50 mm) är det enklaste verktyget perfekt - en kniv. Det kan vara vilken kniv som helst som uppfyller följande kriterier:

  • bladet ska vara så tunt som möjligt - för att inte vidröra de närliggande granulerna;
  • har en mycket vass skäryta - kniven ska lätt passera genom bollarna, dela dem i delar och inte såga materialet (eftersom överdriven friktion leder till att granulerna tappas och snittet blir ojämnt);
  • skärets längd måste vara större än plåtens tjocklek - så att den kan skära igenom skumplåten i ett pass.

En vanlig kontorkniv med ett tunt och brett blad klarar uppgiften bäst. Men du kan också använda en sko eller till och med en kökskniv med ett tunt blad med små (1-1,5 mm) tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsprocessen är följande

  • Styrofoam -arket måste placeras horisontellt på en solid bas (t.ex. på ett bord eller på golvet), vilket ger tillräcklig arbetsyta för att förhindra att arket glider under drift. Att skära tunna ark av expanderad polystyren i vikt eller i upprätt läge är inte värt det, eftersom de sannolikt kommer att gå sönder eller allvarligt spricka och smula. Dessutom är det helt enkelt obekvämt.
  • Var noga med att klippa och markera materialet innan du skär: använd ett måttband eller linjal, ta mått och rita en linje med en markör eller penna längs vilken snittet kommer att göras. Att klippa för ögat är en mycket dålig idé.
  • Även med ett snyggt snitt kommer en viss mängd chips och bollar fortfarande att förekomma. Därför är det lämpligt att täcka arbetsytan med film eller tidningar, så att det senare skulle vara lätt att samla skräp.
  • Det är lämpligt att förslipa bladet dessutom. När du arbetar rekommenderas det också att slipa kniven regelbundet (efter att ha passerat ungefär var 200 cm skumark), eftersom det slöar ganska snabbt. Detta kan göras med ett polerhjul eller slipsten. Bladet kan värmas upp något för att förbättra skärningen.
  • För att göra materialet mindre sönderfallet ska kniven flyttas smidigt, utan starkt tryck och ryck, något pressa skäreggen mot materialet (för detta måste kniven vara tillräckligt vass).
  • Den avskurna delen av arket ska hållas försiktigt så att det inte går sönder och inte glider på arbetsytan.
  • Experter rekommenderar att du skär med en prästkniv i riktningen "bort från dig", med tjockare skärverktyg (en sko eller en kökskniv) - från bortre kanten "mot dig", om plåtområdet tillåter det.
  • Om arket är för brett görs ett snitt på ena sidan i riktningen från kanten till mitten av arket, sedan dras en snittlinje från den motsatta kanten tills den går med den som redan gjorts.
  • Skummet skär och bryts med ett karakteristiskt ljud som irriterar en del. Därför kan du använda hörlurar för mer bekvämt arbete.
  • Efter att materialet har klippts kan kanterna klippas med finkornigt sandpapper till ett perfekt jämnt tillstånd.
Bild
Bild

Skärning med en kvarn och en bågfil

Att skära frigolit med en kniv är ganska bekvämt. Men endast tunna ark (upp till 50 mm) kan klippas kvalitativt på detta sätt. För skärning av tjocka plattor är det mer lämpligt att använda en bågfil, det låter dig arbeta med material upp till 250 mm tjockt . Arbetsprocessen är nästan densamma som att arbeta med en kniv. Du kan använda vilken typ av bågsåg som helst (för trä eller metall), det viktigaste är att den har ett tunt blad och små tänder. Självklart är tjockleken på bladet på även en tunn bågfil fortfarande större än för en prästkniv, så snittet kommer att visa sig vara något grövre och det blir fler spån.

Ändå kommer kvaliteten på snittet, med rätt noggrannhet, fortfarande att vara bra . Dessutom, för att uppnå en bättre släthet av kanten, kan den bearbetas med sandpapper. Med hjälp av en hacksåg, precis som en kniv, är det mycket väl möjligt att inte bara skära isoleringsplattor utan också att skära ut även stora dekorelement med skarpa hörn (till exempel volymetriska bokstäver för alla inskriptioner, geometriska former osv.) på).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver skära mycket material (till exempel ett stort antal plattor för isolering av en eller flera väggar i huset), kommer det att ta mycket lång tid att arbeta med en kniv eller en hacksåg. I dessa fall är det mer lämpligt att använda automatiska skärverktyg, till exempel en kvarn eller en sticksåg. De påskyndar arbetet avsevärt (om det skulle ta mer än en dag att skära med en kniv, så kommer kvarnen att göra det på bara några timmar) . Även om skärkvaliteten är något grövre och det finns mycket mer skräp än när du arbetar med en kniv eller bågfil, eftersom den mekaniska effekten av automatiska verktyg är mer intensiv. Men vid isoleringsklippning är små oegentligheter i nedskärningarna inte särskilt kritiska - ytan på de färdiga delarna kan bearbetas med ett plan och slipas med sandpapper, och under efterföljande installation, använd byggskum för perfekt sammanfogning av plattorna.

Processen att arbeta med en kvarn eller sticksåg liknar också nästan att arbeta med en kniv:

  • materialet placeras horisontellt på en plan, bekväm yta;
  • vid skärning med en kvarn måste du använda ett tunt sågblad;
  • snittet utförs i mjuka rörelser, utan plötsliga ryck, som håller kanten på materialet som ska sågas av;
  • om den slutliga bearbetningen av kanterna med ett plan och sandpapper efter skärning är tänkt, är det nödvändigt att skära med ett litet tillägg (1-1, 5 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

Kall sträng

Vanlig ståltråd kan fungera som en tunn skäryta som lämnar ett snyggt, jämnt snitt på skummet. Den optimala diametern är 0,4-1 mm. Till en sådan tråd av erforderlig längd (företrädesvis 5-8 cm längre än längden på det framtida snittet) fästs handtag av vilket lämpligt material som helst (till exempel trä eller plast) på båda sidor. Det visar sig en slags analog av en tvåhands såg, bara med en mycket tunn skärkant.

Bild
Bild

Det är bekvämare att arbeta med en sådan fil tillsammans, liksom med en tvåhands såg - särskilt om den skurna skumplattan är stor . Klippning utförs på grund av trådens rörelse framåt längs den avsedda linjen. Under drift värms strängen upp något från friktion, vilket ytterligare förbättrar kvaliteten på delarnas kant. Hur många skumbrädor som helst kan skäras på detta sätt.

Deras tjocklek kan vara vilken som helst - från mycket tunn (10-50 mm) till mycket tjock (över 250 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över termisk skärning

Skärets kvalitet kan förbättras genom att inte använda en kall, utan en uppvärmd skäryta. För detta appliceras en elektrisk spänning på den och metallen värms upp. Det är denna princip som ligger till grund för professionella styrofoam -skäranordningar. Valet av sådana enheter idag är stort: från kompakta termiska knivar, pistoler, bärbara giljotiner till smarta mekanismer för 3D -skärning, specialenheter med fräshuvuden och CNC -lasermaskiner.

Beroende på utrustningens klass och komplexitet kan dess kostnad också skilja sig från 500 rubel. upp till hundratusentals rubel. Men för vardagliga uppgifter, för engångsbruk, brukar det inte vara någon idé att köpa dyra enheter. Deras motsvarigheter kan göras själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Termisk kniv

Den enklaste och samtidigt mycket funktionella enheten är en speciell kniv med ett uppvärmt blad. Du kan köpa en färdig version i butiken till ett pris av 500 rubel. Kostnaden för en termisk kniv med flera utbytbara blad i olika former kommer att vara från 1200 rubel . Ett sådant verktyg är idealiskt för professionell skärning av lockiga och konstnärliga element av vilken komplexitet som helst. Du kan också skära tunna isoleringsskivor med en termisk kniv och vid behov göra tekniska hål av vilken form som helst i dem.

Om du inte vill köpa en färdig enhet i en butik, eller om du behöver ett alternativ med en mycket icke-standardiserad form eller storlek på bladet, kan ett verktyg med nödvändiga parametrar enkelt göras med dina egna händer från ett vanligt lödkolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den termiska kniven är tillverkad enligt följande

  • Lödkolvspetsen avlägsnas genom att skruva loss skruvarna på handtaget.
  • Istället för ett stick placeras och fixeras ett blad med önskad form. Dess roll kan till exempel spelas av bladet på en vanlig kniv eller kontorskniv, en rakhyvel eller ett munstycke gjord av änden av en skruvmejsel plattad med en hammare. Dessutom kan en utmärkt skäryta skapas om du lägger en tunn tråd med hög motståndskraft - nichrom, volfram eller till och med koppar - istället för spetsen. Tråden kan böjas lockigt, detta gör att du kan klippa ut detaljer om alla komplexa och icke-standardiserade former för utförandet av de mest kreativa idéerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Guillotinskärare

Den termiska kniven är bra för att skära små, oregelbundet formade bitar . Om du bara behöver skära ett stort antal skumplattor jämnt i bitar när du installerar isolering, är det mer effektivt att inte använda ett kompakt verktyg med ett litet blad, utan en speciell giljotinmaskin, som klarar uppgiften mycket snabbare.

En uppvärmd metalltråd fungerar som en framkant i maskinen . Detta är mer effektivt än att klippa med en kall tråd. För att skära ett 50 mm tjockt skumplastark med en hemmagjord maskin med en varm tråd tar det cirka 10 sekunder (med en arkbredd på 1 m), skummet smälter praktiskt taget inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära versionen av en hemlagad skumfräs är gjord enligt följande

  • Först måste du montera ramen i form av bokstaven "H" från ett icke -ledande material - bättre från tunna trälister, men du kan också från plaströr.
  • Bultar är fästa vid ändarna på de nedre benen på den H-formade ramen.
  • En tunn (0,4-1 mm) metalltråd med hög motståndskraft mot elektricitet fästs på bultarna. Det är bäst att använda nikrom- eller volframfilament. Du kan köpa den i en järnaffär eller köpa den från en gammal elektrisk apparat (till exempel en vattenkokare, hårtork, alla värmare utom olja). I enheter vrids en sådan tråd till en spiral, den ska tas ut, klippa av en bit med önskad längd och räta upp mycket försiktigt.
  • En fjäder dras mellan ramens övre ändar (eller vikterna är upphängda från varje ben). Detta är nödvändigt så att strängen, medan den förlängs vid uppvärmning, inte börjar hänga (den uppvärmda strängen är 2-3 cm längre än den kalla), utan förblir spänd och elastisk för att klippa materialet perfekt.
  • Därefter behöver du en liten transformator. Det kan också "fås" från gammal teknik (till exempel en TV). Ledningarna från transformatorn är anslutna till samma bultar som tråden är fäst på.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten är klar att använda, du behöver bara ansluta den till nätverket . Du kan också driva enheten från en lågspänningskälla som ett batteri. Om det inte finns någon möjlighet att ansluta till ett nätverk eller ett batteri, kan enheten till och med fungera med batterier: tre 9-volts "corona" räcker för att ge 35-40 minuters fullvärdigt autonomt arbete. När du arbetar måste du ta hänsyn till följande punkt. Ju mer tråden värms upp, desto snabbare skär maskinen. Men om den överhettas kommer tråden helt enkelt att brista.

Erfarna hantverkare använder speciella tabeller för att beräkna de optimala arbetsparametrarna, som ger data om förhållandet mellan den levererade strömmen och parametrarna för metalltråden

Om det inte är möjligt att justera utrustningens inställningar eller om du har svårt att förstå de tekniska detaljerna, behöver du bara övervaka trådens färg: röd eller rödfärgad färg indikerar optimal uppvärmning, om tråden är vit-varm, det måste kylas (minska strömstyrkan eller låt utrustningen svalna lite).

Rekommenderad: