Konstruerad Expanderad Lera: Hur Används Den I Konstruktion Och Vad är Den Till För? Applikationsfunktioner För Att Bygga Ett Hus

Innehållsförteckning:

Video: Konstruerad Expanderad Lera: Hur Används Den I Konstruktion Och Vad är Den Till För? Applikationsfunktioner För Att Bygga Ett Hus

Video: Konstruerad Expanderad Lera: Hur Används Den I Konstruktion Och Vad är Den Till För? Applikationsfunktioner För Att Bygga Ett Hus
Video: Tekkit - Bygga Hus - Part 2 (Svenska) 2024, April
Konstruerad Expanderad Lera: Hur Används Den I Konstruktion Och Vad är Den Till För? Applikationsfunktioner För Att Bygga Ett Hus
Konstruerad Expanderad Lera: Hur Används Den I Konstruktion Och Vad är Den Till För? Applikationsfunktioner För Att Bygga Ett Hus
Anonim

Funktioner i konstruktion expanderad lera är ett mycket viktigt och relevant ämne. Alla utvecklare måste ha en tydlig uppfattning om hur det används i konstruktion och vad det är till för. En annan viktig fråga är särdragen i att använda expanderad lera för att bygga ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Konstruktion expanderad lera är en typ av lätt material som kännetecknas av porositet. För att få det avfyras lera på ett speciellt sätt. I vissa fall avlossas skiffer . För denna procedur används metallugnar av trumtyp. Ugnens tvärsnitt sträcker sig från 2 till 5 m. Dess längd är i vissa fall 60-70 m (även om det naturligtvis också finns mindre exemplar).

Roterande konstruktioner är monterade i en liten vinkel . Den granulerade halvfabrikaten placeras i det övre segmentet av ugnen. Där trycker tyngdkraften naturligt ner den mot munstycket. Handläggningstiden är cirka ¾ timme.

I vissa branscher används dubbeltrummugnar, där två trummor separeras med en särskild tröskel och roterar i ojämlik takt; med en sådan lösning kan du få en bra produkt från råvaror av låg kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lersand är en bråkdel med en minsta kornstorlek (högst 0,5 cm). För att få det krossas hård lera, och resterna av lermassa avsedda för andra ändamål bearbetas . Expanderad lera från granulat med en medelstorlek på upp till 4 cm är det så kallade expanderade lergruset. Dess partiklar kännetecknas av formen av en slät oval eller cirkel. Sådant material är resistent mot fukt.

Den största (över 4 cm) fraktionen dominerar i sammansättningen av expanderad lerkross. Dess andra viktiga egenskaper är brist på jämnhet, heterogena geometriska former och yttyper. Expanderad lerkrossar erhålls genom att krossa hård lera i torra krossar. De tre typerna av material som beskrivs används enligt följande:

  • expanderad lersand - som en hjälpkomponent i murverkblandningen och som en del av murbruk för golvbeläggning;
  • expanderat lergrus - som värmare och för att erhålla speciella byggstenar;
  • expanderad lerkross - när man fyller betongmassa och när man fyller den under motorvägar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Huvudegenskapen för expanderad lera, tack vare vilken den är konsekvent populär, är dess utmärkta miljöparametrar. Eftersom lera och skiffer används för sin produktion leder expanderad lera också förtjänstfullt i miljöbetyg. Det kan säkert användas även i ett trähus i en ekoby. Andra viktiga egenskaper som är värda att notera:

  • fantastisk mekanisk fästning;
  • lång livslängd;
  • utmärkta värmeisoleringsegenskaper;
  • frostbeständighet;
  • noll brandrisk;
  • resistens mot syror;
  • brist på reaktioner även med mycket aktiva substanser;
  • ganska rimligt pris.
Bild
Bild

Vid specialbearbetning genomgår leran en snabb termisk chock, vilket framkallar svullnad, så granulerna får ett poröst utseende. Utanför smälter sådana halvfabrikat. Denna process ökar också deras mekaniska styrka, motståndskraft mot olika yttre påverkan.

Det är dock värt att notera de objektiva nackdelarna med expanderad lera:

  • bräcklighet av granulat (att ignorera det under fyllning orsakar ofta mycket obehagliga konsekvenser);
  • mottaglighet för fuktabsorption - men med tiden kommer materialet att torka ut, men innan det kan det orsaka allvarliga problem och dess massa kommer att växa märkbart;
  • liknande kompositioner är endast lämpliga för torr återfyllning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeledningsförmågan hos expanderad lera är relativt låg, varför den används för isolering . Man måste dock ta hänsyn till storleken på fraktionen, vilket i hög grad påverkar denna indikator. Testning i laboratorier visar att nedbrytningen av materialet som överensstämmer med standarden sker vid högst 13% av den ursprungliga volymen. Detta gör att du kan uppnå ett ytterligare komprimerat lager. Det finns dussintals typer och märken av sådana produkter, som skiljer sig både i storleken på fraktioner och specifik vikt.

Som värmare hälls vanligtvis expanderad lera mellan de bärande huvudväggarna och dekorationsbeklädnaden. På liknande sätt fylls luckor i golv- eller takkonstruktionen.

Expanderad leraisolering av trägolvets tjocklek är särskilt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta ämne kommer att absorbera överflödig fukt och därigenom stabilisera mängden. En sådan lösning är också attraktiv som ett substrat för ett varmt golv, för isolerade golv; du kan till och med vägra att bilda djupa fundament.

Frysning är uteslutet, liksom när man lägger en begravd bas . En viktig egenskap hos expanderad lera är också upprätthållandet av en stabil temperatur i rörledningen. Ett sådant foder gör att du delvis kan släcka onödigt skarpa temperaturhopp i VVS -kommunikationer. En annan viktig egenskap är lämpligheten för planering av golvet.

Optimal planhet kan uppnås även över ett stort område utan att väsentligt öka belastningen på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa egenskaper bör det noteras:

  • absolut brandsäkerhet;
  • vattenabsorptionen av brända granuler ligger på 8-10% (för torrt material - upp till 20%);
  • de termiska egenskaperna hos 100 mm expanderad lera motsvarar 250 mm naturligt trä och 500 mm tegel;
  • utmärkt ljudisolering;
  • brist på "intresse" för detta material från insekter och gnagare;
  • noll nivå av ackumulering av strålning, främmande lukt, farliga ämnen som kommer utifrån;
  • märkbar absorption av användbart utrymme (optimal ljuddämpning och värmebehållning uppnås endast vid användning av ett lager från 100 till 150 mm, och i vissa fall upp till 300 mm);
  • olämplig för uppvärmning i områden med hög luftfuktighet, med långa kalla vintrar.
Bild
Bild

Hur används det i konstruktionen?

Huvudanvändningen av expanderad lera är att isolera väggarna i hus och bostäder. Expanderad lerbetong produceras också på grundval av detta. Uppvärmning med expanderad lermassa rekommenderas för golv, källare, golv. Expanderad lera hälls i en lösning från vilken lättbetong är gjord. Vid konstruktion av dekorativa strukturer behövs det för optimal värmeisolering av marken eller gräsmattorna. Slutligen används detta material fortfarande:

  • som dränering och värmeisolering av vägvallar bildade i fuktig jord;
  • dumpning under en betongbeläggning;
  • medel för uppvärmning av vindar;
  • dumpning under grunden;
  • medel för förbättring av en trädgårdsväg eller dränering av platsen.

Rekommenderad: