Jute Och Andra Material: Vilket är Bättre, Lin Eller Jute? Skillnad Mellan Jute, Batting Och Sisal. Skillnader Mellan Jute Och Drag

Innehållsförteckning:

Video: Jute Och Andra Material: Vilket är Bättre, Lin Eller Jute? Skillnad Mellan Jute, Batting Och Sisal. Skillnader Mellan Jute Och Drag

Video: Jute Och Andra Material: Vilket är Bättre, Lin Eller Jute? Skillnad Mellan Jute, Batting Och Sisal. Skillnader Mellan Jute Och Drag
Video: Extemporata I 2024, April
Jute Och Andra Material: Vilket är Bättre, Lin Eller Jute? Skillnad Mellan Jute, Batting Och Sisal. Skillnader Mellan Jute Och Drag
Jute Och Andra Material: Vilket är Bättre, Lin Eller Jute? Skillnad Mellan Jute, Batting Och Sisal. Skillnader Mellan Jute Och Drag
Anonim

Jute, linne och sisal används ofta i konstruktionen. De är naturfibrer och har en hel del både likheter och skillnader. Vi kommer att berätta om vad jute är och hur det skiljer sig från andra material i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från lin

Jute är en mezhventsovy isolering, som ofta används som värmeisolator för bad och andra konstruktioner av trä och stockar. Detta material är en fiberväv, som tillverkas med hjälp av en speciell teknik från den östasiatiska regionen . Jute kännetecknas av sin elasticitet, vilket ger den lignin som finns i jutefiber, hårdhet, hög hållfasthet, andningsförmåga och god densitet. Det används ofta för att isolera vissa träkonstruktioner, och används också aktivt i industriell produktion.

Om vi pratar om linneisolering, det vill säga om lin, så är det först och främst värt att prata om den ökade värmeledningsförmågan hos detta material . Det är flexibelt och mjukt, vilket gör att det är ganska enkelt att dela upp det i delar av den storlek du behöver. Men till skillnad från jute har linnull en lägre densitet och styrka, eftersom linfibrer som regel är korta och tunna. För att uppnå samma isoleringseffekt som i jute måste förbrukningen av linnematerial under konstruktionen ökas med ungefär en och en halv gånger. Samtidigt är priset på detta material mycket lägre, vilket är dess stora plus.

Dessutom bör det sägas att lin, till skillnad från jute, är benägen att absorbera vattenånga från luften, det vill säga det är mycket hygroskopiskt, varför det är mycket mottagligt för ruttning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är detta material ofta utsatt för skadedjur, vilket också kan hänföras till listan över dess nackdelar.

I allmänhet, om du jämför jute och lin, kommer du att märka att dessa två material har liknande egenskaper. Båda dessa typer av fibrer används lika ofta och kräver inga ytterligare kunskaper och färdigheter under installationen, men linne används främst vid konstruktion av bostadshus. Samtidigt är både lin och jute miljövänliga material som i regel inte avger skadliga ångor . Därför är de helt säkra för människors hälsa. Dessutom produceras och säljs båda materialen i format som är praktiska för stapling - tejpdragning eller slagning.

Således, Vid första anblicken verkar skillnaden mellan jute och lin inte så kritiskt . Dessa material har många av samma egenskaper, men linne är fortfarande mindre slitstarkt än jute. Men om du inte är orolig för hygroskopicitet och minskad linresistens mot fukt, då i detta fall, när du väljer mellan dessa två fibrer, bör tyngdpunkten ligga på problemets ekonomiska komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med sisal

Sisal är ett naturligt förekommande fibröst material. Den erhålls från lövverket av en flerårig växt som tillhör agavesläktet som växer i afrikanska länder, liksom i vissa asiatiska och sydamerikanska regioner.

Sisal kännetecknas av sin styrka, styvhet och slitstyrka. I sin struktur liknar den många strukturen hos en trädbark . För närvarande används sisal aktivt vid tillverkning av tvättdukar, nät, repor för katter och rep, dessutom används det ofta i handarbete.

Jute delar många funktioner med sisal . Så, detta material används också för tillverkning av skrapstolpar för husdjur. Jute, liksom sisal, utmärks av sin styvhet och styrka, är av naturligt ursprung, är helt ofarligt, lockar inte till sig damm och annat skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är lindningarna av dessa fibrer utåt ganska lika, och själva materialen är biologiskt nedbrytbara: om du begraver dem i marken kommer det inte att skada jorden, men tvärtom kommer det att gynna det.

Det finns dock också skillnader. T Som, sisal har en högre slitstyrka, och produkter tillverkade av det håller lite längre, varför kostnaden för detta material ökar . Dessutom kännetecknas strukturen av jute genom dess mjukhet och mjukhet, medan sisal är mer taggig.

Färgen på fibrerna i dessa två material skiljer sig också åt. Så, jutefibrer har som regel en gulaktig färg med en blandning av grått, medan sisal liknar linne i sin färg.

Vi kan säga att sisal fortfarande är bättre i sina egenskaper än jute . Det är starkare, starkare och håller längre, men priset är högre, vilket också är viktigt att tänka på när du väljer mellan dessa två material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från andra material?

Hampisolering används ofta som mezhventsovy -värmare, tillsammans med jute. I allmänhet liknar detta material mycket lin. Den har samma kvaliteter och används också för att göra drag, rep och band . Hampa som material, till skillnad från samma jute och lin, är dock mindre utbredd i vårt land, och därför används det inte så ofta.

Jute kan också jämföras med material som fårull och filt, som också används i konstruktionen som inomhusisolering . Precis som jute attackeras dessa fibrer i allmänhet inte av skadedjur och är inte benägna att ruttna. Men om jute har använts under en längre tid, och hela tiden redan har lyckats etablera sig som ett pålitligt och hållbart material, betraktas fårull och filt som relativt nya isoleringsmaterial, och därför tvivlar många på deras tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, eftersom dessa material ännu inte har vunnit konsumentens kärlek, är de inte mycket efterfrågade, och därför är det ganska svårt att hitta dem i järnaffärer.

Rekommenderad: