Skumisolerad Behållare: Skummatbehållare Och Torrislådor Med Lock. Hur Man Gör En Låda Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Skumisolerad Behållare: Skummatbehållare Och Torrislådor Med Lock. Hur Man Gör En Låda Med Egna Händer?
Skumisolerad Behållare: Skummatbehållare Och Torrislådor Med Lock. Hur Man Gör En Låda Med Egna Händer?
Anonim

Termiska behållare av polystyren används ofta för säker transport och lagring av olika livsmedelsprodukter, liksom läkemedel. Idag kommer vi att prata om de främsta fördelarna och nackdelarna med sådana produkter och hur du kan göra dem själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Tänk på de främsta fördelarna med skumisolerade behållare:

  • ge ökad täthet, skydd av innehåll;
  • låter dig behålla den erforderliga temperaturregimen under lång tid;
  • interagerar inte med medicinska komponenter;
  • inte mottaglig för svamp, rost;
  • genomgå inte deformation under stötar.
Bild
Bild

Sådana behållare har praktiskt taget inga nackdelar . De kan köpas från specialaffärer till ett överkomligt pris.

Det är värt att notera att skummet inte påverkas negativt av skadliga mikroorganismer, så det skapar inte en gynnsam miljö för utseende av svamp och alger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är detta material praktiskt taget slitstarkt. Högkvalitativ polystyren innehåller inte komponenter som är skadliga för människor . Under drift släpper det inte ut skadliga ämnen i miljön.

Skumisolerade behållare är lätta och tål enkelt höga tryck . Och även dessa produkter kännetecknas av låg vattenabsorption. De tillåter en lång tid att bibehålla kvaliteten på de transporterade produkterna, deras presentation.

Bild
Bild

Vad är dem?

Skumprodukter kan vara av olika slag. De skiljer sig alla från varandra i sin volym. Oftast i butiker kan du hitta behållare för 1, 3, 4, 7, 25 liter. Mer omfattande kopior på 100 liter produceras också. Formen på sådana produkter kan vara annorlunda: rund, fyrkantig, rektangulär.

Kunder kan köpa hela uppsättningar, bestående av flera sådana värmebehållare med olika egenskaper av volym och form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och de skiljer sig också åt beroende på deras syfte . Så det finns modeller för att transportera mat, inklusive färsk fisk, mediciner. Speciella skumlådor med lock för torris finns också.

Bild
Bild

När används de?

Förutom transport och lagring av läkemedelsprodukter och livsmedel kan sådana behållare också vara perfekt lämpade för transport av kosmetika, olika drycker, kemikalier.

Ibland används de helt enkelt för att transportera olika ömtåliga föremål . Vissa modeller köps till och med för växter. Ibland fungerar de som minikylskåp eller termosar.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Därefter kommer vi att titta närmare på hur du självständigt kan göra en sådan behållare med en skumlåda. En gammal plastlåda för frukt och grönsaker kan fungera bäst som bas . De gör klädsel till honom. För detta kan du använda polyeten. Den är fäst på insidan av lådan med en tråd.

Materialet inuti måste vara jämnt och snyggt fördelat . Därefter mantlas produkten på toppen med skum. Det blir lättast att arbeta med platta skumplåtar. De kan snabbt skäras i enskilda bitar av önskad storlek och form.

Bild
Bild

Därefter appliceras lim på de förberedda skumämnena. Lim som används för att fästa paneler i taket passar bäst. De ger en säker passform.

Materialet måste fyllas i alla hål som finns i plastlådan . Därefter lindas behållarens yttre del tätt med maskeringstejp. Det tas bort först efter att limmet är helt torrt och härdat.

Bild
Bild

Skyddet är också tillverkat separat från skum. När behållaren är helt klar tas resterna av maskeringstejpen försiktigt bort, överskottet av lim tas bort.

Tänk på ett annat alternativ för att skapa en sådan hemlagad behållare som fungerar som ett bärbart kylskåp. I det här fallet, förbered först alla nödvändiga material och verktyg, till exempel:

  • Frigolit;
  • bitar av skumgummi;
  • sax;
  • limmassa;
  • kartongark;
  • Scotch;
  • trådar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt du behöver är monterat kan du börja göra värmebehållaren . För detta, förbered basen. Du kan ta en onödig låda eller väska som den. I detta fall rekommenderas det att välja ett ljusfärgat material, det kommer att värma upp mindre. Ibland används också tekniska skopor med erforderlig volym.

Därefter skärs delar ur skummet, som därefter bildar ett värmeisoleringsskikt. Efter att ha klippt ut sådana ämnen i de nödvändiga formerna och storlekarna börjar de gradvis läggas ut i den inre delen av den förberedda basen . De kan anslutas tillsammans med dubbelsidig tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att alla färdiga element ska placeras så tätt som möjligt i förhållande till varandra. Annars kommer varm luft att tränga in i ett sådant kylskåp. För att hålla kylan inne så länge som möjligt kan skumämnen för ytterdelen förpackas i ett speciellt reflekterande material.

I denna behållare kommer det att vara möjligt att transportera inte bara kylda livsmedelsprodukter för att behålla sin färskhet längre, utan också varm mat i färdig form . Separat skärs ett lock ut för en sådan färdigbehållare. Det är också bättre att göra det av skum. Samtidigt måste det gå in i kylskåpet så tätt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall kan luckorna i locket inte bildas, eftersom varm luft kommer att tränga igenom dessa hål. För enkelhets skull kan du helt enkelt dra tråden genom denna del av behållaren. På punkteringsplatser fästs små bitar skurna av kartongark. Detta skyddar skummet från eventuella skador.

En behållare tillverkad på detta sätt kommer att bibehålla en optimal temperaturregim i 24 timmar . Om du ska ut på en lång resa kan du göra en stor bärbar kylväska. Det kommer att kunna rymma en stor produktvolym, medan själva produkten blir lätt.

Rekommenderad: