En Låda Med Gipsskivor I Toaletten (51 Bilder): Hur Man Gör Ett Avtagbart Rörskåp Med Egna Händer, Hur Man Stänger Det Korrekt, Instruktioner För Tillverkning Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: En Låda Med Gipsskivor I Toaletten (51 Bilder): Hur Man Gör Ett Avtagbart Rörskåp Med Egna Händer, Hur Man Stänger Det Korrekt, Instruktioner För Tillverkning Och Installation

Video: En Låda Med Gipsskivor I Toaletten (51 Bilder): Hur Man Gör Ett Avtagbart Rörskåp Med Egna Händer, Hur Man Stänger Det Korrekt, Instruktioner För Tillverkning Och Installation
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Mars
En Låda Med Gipsskivor I Toaletten (51 Bilder): Hur Man Gör Ett Avtagbart Rörskåp Med Egna Händer, Hur Man Stänger Det Korrekt, Instruktioner För Tillverkning Och Installation
En Låda Med Gipsskivor I Toaletten (51 Bilder): Hur Man Gör Ett Avtagbart Rörskåp Med Egna Händer, Hur Man Stänger Det Korrekt, Instruktioner För Tillverkning Och Installation
Anonim

På toaletten i en lägenhet i en flervåningshus finns stigarrör för avlopp och vattenförsörjning. Deras utseende förstör vanligtvis interiören, så det är viktigt att framgångsrikt dölja dem. Därefter kommer det att övervägas hur man bygger en låda för gipsrör, och vilka effektiva metoder för montering av ramen och yttre dekoration finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Stigningsrören går vanligtvis genom alla golv, från dem till varje lägenhet i badrummet finns avlopps- och vattenledningar. De ser inte särskilt estetiskt tilltalande ut, dessutom fungerar de som en källa till ytterligare buller vid tömning, och kondens kan också ackumuleras på dem. I alla fall försöker alla lägenhetsägare som bryr sig om inredningen att stänga dem. I nya hus finns det vid leverans ofta redan någon slags skiljevägg, men dess kvalitet lämnar vanligtvis mycket att önska, så det bästa alternativet är att göra en stark och vacker låda på toaletten med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörboxen i ett kombinerat eller separat badrum ska inte vara helt stängt, eftersom vattendoseringsanordningar vanligtvis finns på denna plats, dessutom måste du alltid ha tillgång till stigaren vid läckor. Därför kan hemlagade alternativ vara avtagbara eller med en snygg inbyggd dörr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en gipsrörslåda är mycket effektivt, eftersom det är lätt, relativt billigt och lätt att bearbeta material. Den fästs på en ram av metallprofiler med skruvar eller självgängande skruvar för metall. För ett sådant fuktigt rum som ett badrum är det värt att ta fuktbeständiga typer av gips . Fördelen med detta material ligger också i det faktum att det efter installationen kan dekoreras på något sätt: kitt, fuktresistent färg, keramiska plattor, PVC-paneler. Ofta försöker de avsluta gipsskivan i samma stil med väggarna, så här erhålls den mest framgångsrika toalettinredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En professionellt installerad, hållbar slanglåda av gipsskivor på toaletten kommer att ha följande fördelar:

  • det förbättrar utseendet på rummet, ser estetiskt tilltalande ut;
  • skyddar mot buller från rinnande vatten, fungerar som ytterligare skydd mot fukt och värmeisolering;
  • en bekväm, snygg dörr i lådan ger effektiv åtkomst till stigarna och vattentillförselmätarna;
  • en plan yta av gips hjälper till att dölja oegentligheter, läckor och andra väggdefekter;
  • det är ett starkt, hållbart och fuktbeständigt material.
Bild
Bild
Bild
Bild

En kompetent ägare kan göra en metallram och gipsskivväggar på nästan en dag. Detta kräver ett minimum av material och en liten uppsättning verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter

Beroende på placeringen av stigerörsrören i badrummet kan en sådan låda vara:

  • fast partition;
  • en separat garderob i hörnet;
  • som sticker ut från väggen.

Det första alternativet är relevant när all kommunikation i toaletten ligger bakom toaletten vid den bakre bärande väggen. Det är väldigt enkelt att göra det, eftersom du bara behöver installera en ram från en profil och fästa ett massivt ark med gips. Men i det här fallet kan det krävas mer material, och den här metoden tar mycket plats från ett redan litet toalettrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om avlopps- och vattentillförselrören är placerade i toalettens hörn görs en snygg hörnlåda . Styrprofilerna går från golvet till taket, förstyvningar är fästa mellan dem, hela ramen är mantlad med gipsskivor och fortsätter sedan till sin dekorativa finish. Lådan kommer att ha formen av bokstaven G. Innan du mantlar måste du ta hand om dörren, vilket ger enkel åtkomst till stigaren. Det är ganska enkelt att göra en liknande form på lådan på grund av att den kommer att stängas av bärande väggar från baksidan, dess fördel är också att den tar minst ett utrymme i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om avloppsrören inte finns i hörnet av rummet, men du behöver spara utrymme, kan du göra en U-formad låda. Installation av ramen för den kommer att bli mer mödosam, du måste göra mer trimning av metallprofilen, men efter noggrant utfört arbete kommer ett sådant skåp att se väldigt elegant ut.

Frågan om tillgång till rör och vattenmätare under konstruktionen av sådana skiljeväggar är mycket relevant. Lådan kan göras avtagbar, och om det behövs tas hela strukturen bort helt. Fördelarna med denna metod är att när som helst bekvämt åtkomst till hela stigeröret från golv till tak kan utföras, men en sådan struktur kommer att vara mycket besvärlig och det är ganska svårt att ta bort lådan från metallprofiler och gips. Därför är vanligtvis flyttbara lådor i badrummet gjorda av plast, PVC och andra, lättare material.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket vanligare metod för att komma åt en stigare i en kanal är genom att installera en dörr. I ramen är en rektangulär ram gjord av en profil - den kommer att fungera som ett hål för att enkelt komma in.

Dörrar kan tillverkas av samma gips, plast, PVC, plywood eller andra tillgängliga material . De kan vara enkla eller dubbla blad, avtagbara eller gångjärn. För bekväm stängning kan de tillverkas med lås, spärr, magneter. Korrekt monterade dörrar, som matchar finishen med lådan och väggarna på toaletten, ser väldigt fina ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många alternativ för dekorativ efterbehandling av stiglådor för rör . Det vanligaste alternativet är att täcka dem med PVC -paneler. De ser bra ut, är skyddade mot fukt och är mycket enkla att installera. Med denna metod, om lådan är vinklad eller U-formad, är det nödvändigt att köpa dekorativa plasthörn för att strukturen ska se mer estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsskivor är ofta kaklade med keramiska plattor av porslin. Detta är ett bra alternativ, speciellt om väggarna har samma finish - då passar lådan väl in i interiören. Dessutom skapas ytterligare skydd mot fukt och buller.

När du dekorerar en gipsskivrörslåda kan den utrustas med ytterligare funktioner . Det finns mönster med hyllor för toalettartiklar, nischer för en borste eller kolv, handdukskrokar och andra användbara delar. Du kan använda boxpartitionerna så effektivt som möjligt, du måste bara visa din designfantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar

Innan du installerar toalettlådan skulle den rätta lösningen vara att rita upp ritningar av ramen. De ska ange måtten på de viktigaste styrprofilerna, dörröppningar, vertikala och horisontella avstånd mellan förstyvningar, ventilationshål och andra element. Sådana ritningar hjälper inte bara att navigera korrekt när lådan installeras, utan också att beräkna förbrukningen av gipsskivor, metallprofiler och fästelement i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning av material och komponenter

Det är väldigt enkelt att beräkna förbrukningen av gips för en toalettlåda. Det är tillräckligt att veta höjden från golv till tak och bredden på skiljeväggarna - utifrån dessa värden kan du beräkna den totala ytan. Antalet metallprofiler kan beräknas utifrån det avstånd på vilket förstyvningarna kommer att placeras från varandra , vanligtvis är detta avstånd 30-40 cm. Här är det värt att överväga ramen för dörren, urtag, ventilationshål och andra detaljer. Antalet fästelement - självgängande skruvar och hörn - beräknas enligt antalet fogar i profilerna, till detta kan du lägga till en ändring på 15%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bygga rekommendationer

För att bygga en gipsbox på toaletten behöver du följande material och verktyg:

  • ark av gipsskivor fuktbeständiga 0, 65-0, 9 mm;
  • metallprofiler 40x40 mm;
  • självgängande skruvar för metall;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • självgängande skruvar för gips;
  • byggnadsnivå;
  • penna, linjal och måttband;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • borrhammare med 6 mm borr för betong;
  • skruvmejsel eller Phillips skruvmejsel;
  • sax för metall eller slipmaskin;
  • monteringskniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av lådan börjar med tillverkning av en ritning och markering av platsen för profilerna för den framtida ramen på väggarna och på golvet . För att göra en jämn och hållbar låda är det absolut nödvändigt att använda en byggnadsnivå. Först och främst fästs styrningar på de bärande väggarna. För dem väljs U-formade profiler, bäst av alla 40x40 mm, de fästs på betong med en borrhammare, en skruvmejsel och skruvar med en diameter på 6 mm. Därefter är det nödvändigt att montera ramgallret med förstyvningar, skiljeväggar och en ram för den framtida åtkomstdörren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ramens hållfasthet är det korrekt att göra avståndet mellan intilliggande profilbitar minst 40 cm.

Profilerna fästs ihop med självgängande skruvar för metall med en skruvmejsel. Efter installation av varje element kontrolleras nivån. Klipp av fragmenten av profilerna med en slipmaskin med ett skärhjul för metall eller speciell sax.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ramen är klar installeras gipsskivorna . Det finns speciella skruvar för dem. Arken skärs noggrant i storlek med en målarkniv och fästs på ramen. Ju färre trimmade bitar av gips, desto bättre, eftersom antalet fogar minskar, som sedan måste bearbetas till en enhetlig yta. Detta bör beaktas under installationen och skäras så effektivt som möjligt.

Efter att ha installerat huvuddelen av lådan med skiljeväggar börjar de installera dörren, ventilationshålen och dekorativa detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från proffsen

  • För hållbarheten hos en sådan låda på en toalett eller badrum rekommenderar proffs definitivt att använda fuktbeständig gips (lakan är gröna). Det är nödvändigt att skruva fast materialet noggrant på metallen, sjunka inte skruvhuvudet för djupt, annars blir inte fastsättningen effektiv.
  • Om lådan är fodrad med lätta PVC -paneler eller målad, behöver strukturen inte tåla tung belastning. För henne räcker det med att plocka upp de tunnaste plåtarna av gips 0, 65 mm. För efterföljande plattsättning är det bättre att ta tjockare grader på 0,9 mm.
  • Eftersom badrummet är mycket fuktigt är det bäst att behandla insidan av rörlådan med ett svampdödande medel.
  • Markeringarna för styrprofiler på bärande väggar måste göras från golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

  • Inte ett dåligt alternativ för den allmänna inredningen av en toalett med en dold dörr.
  • Exempel på lådor klädda med kakel och PVC med anslutet värmebatteri.
  • En låda med kakel och en kamouflerad avtagbar dörr.

Rekommenderad: