Skorstensförkläden: För Metallplattor Och Andra Tak, Silikonkjolar För Rör Och Rostfritt Stål, 200 Mm Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Skorstensförkläden: För Metallplattor Och Andra Tak, Silikonkjolar För Rör Och Rostfritt Stål, 200 Mm Och Andra Modeller

Video: Skorstensförkläden: För Metallplattor Och Andra Tak, Silikonkjolar För Rör Och Rostfritt Stål, 200 Mm Och Andra Modeller
Video: s bock 2024, April
Skorstensförkläden: För Metallplattor Och Andra Tak, Silikonkjolar För Rör Och Rostfritt Stål, 200 Mm Och Andra Modeller
Skorstensförkläden: För Metallplattor Och Andra Tak, Silikonkjolar För Rör Och Rostfritt Stål, 200 Mm Och Andra Modeller
Anonim

Taket på moderna hus består som regel av flera delar: ångspärr, isolering och vattentätning, på grund av vilket de är försedda med tillräckligt skydd mot kallt väder och stark vind. På nästan alla tak finns det dock fortfarande platser där läckor ofta uppstår. För att förhindra detta krävs installation av ett speciellt skorstensförkläde för att säkerställa fullständig tätning av taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Ett av de vanligaste problemen som ägare av lanthus står inför är kondens som ackumuleras i skorstenen. Orsaken till dess uppkomst är temperaturfall. Gradvis ackumuleras det, varefter det rinner ner i hela skorstenen, vilket gör det svårt för röret att fungera och orsakar många problem för husets ägare. I slutändan kan detta leda till att röret helt enkelt faller ihop.

Ett liknande problem uppstår när du använder en skorsten. Under förbränningen blir röret väldigt varmt, och om det för närvarande kommer i kontakt med fukt kan det leda till försämring av drag. Som ett resultat försämras skorstenen och kan snart bli oanvändbar. För att förhindra detta är det nödvändigt att säkerställa korrekt tätning av skorstenen, vilket kan uppnås genom att installera ett skorstensförkläde av hög kvalitet.

Bild
Bild

Själva förklädet är enkelt och effektivt att använda . Rörets ytterväggar på taket kompletteras med vattentätning och ångspärrmaterial, fäst med vanlig tejp. Sedan görs ett litet spår runt skorstenens omkrets, där den övre stången snart ska placeras. Efter alla dessa arbeten fixeras en speciell vattentät slips under själva förklädet, som skyddar skorstenen från framtida läckage.

Denna design i sig fungerar väldigt enkelt: förklädet tar bort det mesta av vattnet från skorstenen, och även om det har passerat lite fukt kommer det inte att komma in i skorstenen utan rinna av från taket utan att störa skorstenen. Den är lämplig både för metallplattor och för alla andra takmaterial.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av förkläden, var och en lämplig för en helt annan miljö . Du måste välja den baserat på storleken på själva skorstenen, var uppmärksam på rörmaterialet. Köparens personliga preferenser spelar en lika viktig roll. Det bör också komma ihåg att du bara måste köpa förkläden från pålitliga tillverkare, eftersom att köpa en armatur av låg kvalitet kan leda till allvarliga skador på skorstenens yttre och inre väggar .… De mest populära är metallförkläden och tegelmodeller.

Bild
Bild

Ett av de bästa exemplen är förklädet i rostfritt stål . De tillverkas i helt olika diametrar så att de passar alla typer av rör - från 115 mm till alternativ med en diameter på 200 mm. Förutom huvudfunktionen att skydda skorstenen från fukt som kommer in i skorstenen, används den också i stor utsträckning som taktätning och för dekorativa ändamål. Alternativt kan du, förutom förklädet, lägga en film under skiffern för större tätning.

Bild
Bild

För liknande ändamål används en silikonrörkjol, som är en liknande anordning som är utformad för att skydda skorstenen från att fukt kommer in i skorstensrörets yta

Ett annat populärt alternativ är sudd förkläde. Det är hållbart och enkelt att installera. På grund av materialets densitet skyddas röret på ett tillförlitligt sätt från all nederbörd, vilket gör att ägaren kan spara tid och nerver.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förklädena varierar också beroende på rörets form. Så för ett runt rör säljs speciella typer av förkläden från helt olika material, lämpliga för alla typer av skorstenar. När det gäller materialet kan de vara både metall och gummi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv och installerar?

Du kan köpa ett skorstensförkläde i en butik eller göra det själv. Detta kräver inga specialverktyg eller kunskap. För att göra detta är det tillräckligt att ha nödvändigt material och ha ritningar till hands. Du behöver en liten hammare, tång eller sax för att arbeta med metall. Dessutom kommer en linjal, markör, penna och metallstång att vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva enheten är tillverkad utan större svårigheter. Fyra ämnen måste skäras ur metall, varefter kanterna måste böjas något med tång. Det är dessa kanter som kommer att vara anslutningslinjerna för dessa delar. Kanterna på en del måste böjas inuti, och kanterna på den andra, tvärtom, mot utsidan. Sedan måste de böjas lite och sedan anslutas med en hammare. Det är lämpligt att göra allt enligt instruktionerna så att processen är tydlig och inga misstag görs under den. Om allt har gjorts korrekt ska förklädet vara klart för användning. Som ni ser är det inget komplicerat i själva produktionen.

Bild
Bild

Processen att installera ett förkläde bör också vara lätt . Först måste du täcka taket genom att lägga plattorna så att de ligger nära röret. Som ett resultat av dessa åtgärder bör förklädet vila på en av brickorna. Ett tjockt lager av takcement appliceras på förklädets kanter. Kragen på själva förklädet sätts på runt ventilationsröret. Det är nödvändigt att se till att metallen fäster hårt vid ytan. För att fixa förklädet måste du spika det runt omkretsen med spikar för taket. Spalten mellan förklädeshalsbandet och ventilationsröret tätas. Sedan måste du klippa ut brickan och lägga den ovanpå förklädet. Mellan plattorna och förklädet måste cement appliceras. Inget annat krävs, för nu är skorstenen på ett tillförlitligt sätt skyddad mot fukt och kondens, och ägaren till huset själv behöver inte frukta för skorstenens säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen måste jag nämna om vikten av att exakt följa alla punkter i instruktionerna . Om tätningen av röret inte utfördes framgångsrikt kommer skorstenen i framtiden att lida mycket av detta. På grund av överflödet av fukt kommer ramen att börja ruttna och takets metall täcks av korrosion. Därefter kan allt detta leda till skador på hela taket, så du måste installera förklädet korrekt.

Om du inte är säker på att du kommer att kunna utföra allt arbete utan fel är det bäst att kontakta en specialist.

Rekommenderad: