Skorstenar För Eldstäder: Varför Ett Rör Av Rostfritt Stål Ryker In I Rummet, Möjliga Orsaker, Rengöring Av Rostfritt Stål

Innehållsförteckning:

Video: Skorstenar För Eldstäder: Varför Ett Rör Av Rostfritt Stål Ryker In I Rummet, Möjliga Orsaker, Rengöring Av Rostfritt Stål

Video: Skorstenar För Eldstäder: Varför Ett Rör Av Rostfritt Stål Ryker In I Rummet, Möjliga Orsaker, Rengöring Av Rostfritt Stål
Video: Hur rengör jag mina apparater i rostfritt stål? 2024, April
Skorstenar För Eldstäder: Varför Ett Rör Av Rostfritt Stål Ryker In I Rummet, Möjliga Orsaker, Rengöring Av Rostfritt Stål
Skorstenar För Eldstäder: Varför Ett Rör Av Rostfritt Stål Ryker In I Rummet, Möjliga Orsaker, Rengöring Av Rostfritt Stål
Anonim

Med hjälp av en skorsten avlägsnas förbränningsprodukter från rummet. Om installationstekniken för den här enheten kränks fungerar inte eldstaden korrekt. Denna artikel diskuterar de viktiga nyanserna vid installation av en skorsten och användbara rekommendationer för dess drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Särdrag

Brinnande bränsle i eldstaden producerar frätande produkter som måste tas bort. För dessa ändamål finns en skorsten i värmeanordningen. Utan denna enhet är driften av hela ugnen omöjlig. Dess arbete beror på mängden syre i kamininsatsen. Ett system med maximal effekt kan endast erhållas under förutsättning av optimal luftmättnad. Överskott eller brist leder till fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenen är ett loop-back-system . Förbränningsprodukter passerar genom röret till luften, ren atmosfärisk luft kommer in i skorstenen. Det rekryterade syret värms upp och bibehåller förbränningen. Cykeln upprepas tills bränslet tar slut. För att skorstenen ska fungera länge är det nödvändigt att ta hänsyn till alla tekniska punkter under installationsprocessen. Du måste få ett system med maximal styrka och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Den mest populära konstruktionstypen är ett tegelrör . En sådan eldstadsenhet vilar på en grund, vars roll spelas av en bottenplatta eller bärande vägg. Murverk utförs endast med användning av kalk-sandbruk. I ett rutmönster med ett steg på minst 30 centimeter är skorstensröret förankrat. Förankringarna fördjupas i väggen med 20 centimeter, förstärkningens tvärsnitt bör vara upp till en centimeter.

Konstruktionens stabilitet kan ökas med förstärkning. Skorstenen är fodrad med ett nät med celler på 150x150 mm. Det är också nödvändigt att förstärka ventilationsrören och skapa ett enda förstärkningskomplex. När du installerar strukturen bör du strikt följa reglerna för montering av ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelstenen har kort livslängd. Strukturen kan användas i högst 10 år. Tegelverk är inte resistent mot temperaturfluktuationer under kalla perioder. Kondens har också en negativ effekt på systemet. Effektiviteten i sådana skorstenar är mindre än analoger med släta väggar. Du kan öka skorstenens livslängd genom att installera stålrör.

Krav

Skorstenen för varje spis installeras med hänsyn till samma krav. Det är nödvändigt att undvika att frysa röret, därför rekommenderar mästarna att installera systemet i en varm del av rummet. Rörmaterialet måste vara resistent mot kontakt med förbränningsprodukter. En frätande miljö inuti systemet kan förstöra rökgasutloppet från insidan, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av intern beläggning. Ytan ska inte vara grov, eftersom aska och aska kan ansamlas i fördjupningarna och störa luftcirkulationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skorstenens design innehåller två huvudelement - ett rör och anslutningar.

En korrekt skorsten måste uppfylla flera krav

  • Brandskydd . För att skydda strukturen från överhettning och eld monteras ett speciellt underlag på golven. Väggarna tätas, och klyftan i korsningen av skorstenen och väggarna försöker elimineras. Dessa regler måste följas under installationen av strukturen.
  • Dragning . Luftcirkulationen måste vara bra, därför är det viktigt att korrekt beräkna rörets dimensioner. Om skorstenens längd når fem meter, anses en sådan anordning vara konstruktivt kompetent. Bra drag är huvudfunktionen för en öppen spis.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förslutna anslutningar . Skorstenen måste vara utförd i ett stycke. Kränkning av tätheten leder till en kränkning av ugnens operativa egenskaper. Förbränningsprodukter släpps inte helt ut i miljön, utan gaser kommer in i rummet och skadar invånarnas hälsa.
  • Matchar materialtypen till den typ av bränsle som används . Det är viktigt att installera ett rör som tål effekterna av förbränningsprodukter.
  • Minsta antal interna partitioner . Det får inte bildas kondens inuti skorstenen. Rök temperaturer upprätthålls med minskande vertikala hinder. Detta säkerställer konstant uppvärmning av rörets inre yta och eliminering av fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Skorstensstrukturer är uppdelade enligt installationsmetod, komponentmaterial och plats i rummet. Bland skorstenarna utmärks inbyggda alternativ, där axeln har ett vertikalt arrangemang och förbränningsprodukterna tas bort utan större svårigheter. Denna typ anses vara den mest rationella när det gäller materialförbrukning.

Skorstenen i en upphängd konstruktion är monterad i taket eller takets bärande del . Sådana strukturer monteras i ett färdigt rum, men med en förritad layout av skorstenen. När du väljer ett material för detta system är det nödvändigt att ge metaller företräde. Detta material är ganska lätt, så det kommer inte att skapa onödig belastning på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten baserad på härden skiljer sig från analoger genom att den är installerad direkt på byggnadens bas. Konstruktionens tunga vikt tillåter inte att systemet lyfts. Vid utformning av en öppen spis med en liknande anordning krävs ytterligare förstärkning av golvet i rummet. Det rekommenderas inte att placera detta värmesystem på stockar eller kalla golv utan armeringsnät.

Enligt det konstruktiva beslutet särskiljer hantverkarna dubbelkretsade skorstenar . Systemet är baserat på ett par rör med olika diametrar. Sådana koaxiala skorstenar är lätta att få genom att sänka ett smalt rör inuti ett brett och säkra dem med hoppare. Axeln för den bredare delen bör sammanfalla med axeln för den smalare. Denna design anses vara den säkraste och mest brandsäkra. Installationen av strukturen är inte särskilt svår, därför är den lämplig för nybörjare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilken typ av material som används kan tegelkonstruktioner, stålrörkonstruktioner och metallskorstenar särskiljas. Den första typen innebär användning av flera typer av tegel. Denna typ fungerar främst med fasta bränslen. Om du försöker bränna fuktig ved i en tegelugn kan eldstaden försämras.

Stålrör kännetecknas av sina rostfria egenskaper. Sådana strukturer har en relativt låg vikt och ett tillförlitligt korrosionsskydd. Den största nackdelen med rör är det höga priset. Keramik tillhör samma priskategori, och installationen kräver extra kostnader. Det är viktigt att veta att livslängden för keramiska enheter betalar ut kostnaden.

Bild
Bild

Dimensioner

Beräkning av skorstenens rätta dimensioner avgör till stor del dess funktion och livslängd. Rökkanalens diameter måste motsvara brandrörets grenrör. Sektionen i en sluten eldstuga når vanligtvis 200 mm, och vid en rektangulär ingång - 270x140 mm. Den öppna eldstaden har en diameter på 250 mm. Förhållandet mellan skorstenens diameter i vedspisar och eldstaden är 1: 10. Om rörets tvärsnitt är kvadratiskt, minskar förhållandet till 1: 1, 5. Värmeeffekten i systemen bör inte vara mindre än 300 kcal per driftstimme. I detta fall måste rörets sektion tas 140x140 mm.

Skorstenens höjd beror på de tekniska egenskaperna hos det material som används i installationen. Byggnadens struktur påverkar också rörens dimensioner. Skorstenens höjd är direkt proportionell mot dragkraften. Mästare rekommenderar att du installerar en stor skorsten, medan höjden på strukturen inte bör vara mindre än fem meter. Annars kan rök börja i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörets överskott över takytan måste vara mer än 500 mm. Denna indikator fastställs av regleringsdokument. Skorstenens dimensioner måste beaktas vid skapandet av ett rumsprojekt. Det är förbjudet att installera ett sådant värmesystem i ett rum med en yta på mindre än 15 rutor. I små rum finns det otillräcklig luftcirkulation.

Bild
Bild

Material (redigera)

Av tegel

Tegelstenen anses vara den första bland analogerna. Installationen av ett sådant system kräver att många regler följs och hänsyn tas till nyanser av murverk, så arbetet bör anförtros åt proffs. Denna typ av konstruktion byggs tillsammans med huset, vilket sparar grundkonstruktion. Dimensionerna och placeringen av en tegelkamin beaktas vid byggandet av byggnaden, vilket minimerar installationsfel.

Tegelstenen fixeras med blandat cement . Du bör inte använda ren cementslam, eftersom den har dålig flödeskapacitet. Förbränningsavfall kommer att ackumuleras vid lederna i avsaknad av möjlighet till utträde. Sotuppbyggnaden kommer att göra ytan hårdare, vilket resulterar i dåligt drag. En sådan öppen spis kommer snabbt att misslyckas och kommer att kräva ytterligare reparationsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av stål

Användningen av rör i rostfritt stål möjliggör en lättare konstruktion. Hantverkare föredrar att använda den sandwichkonstruktion som beskrivits tidigare. Stålrör är förstärkta med mineralull som skyddar beläggningen från aggressiva miljöer och temperaturbelastningar. Rostfritt stål ger hög dragkraft tack vare god längdåkning. Stålväggar har låg grovhet, så sot dröjer inte kvar i rörledningen.

Nackdelen med stål är dess låga stabilitet . Designen kräver ytterligare förstärkning av basen och förstärkning av själva systemet. Dessutom kan rostfritt stål inte användas i trähus. På grund av sin höga värmeledningsförmåga kan stål snabbt överhettas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är osäkert att vara i ett sådant rum på grund av brandrisk. Metallröret är i harmoni med interiören endast i sällsynta fall.

Från keramik

Keramiska skorstenar är enkla att installera och har en lång livslängd. Dessa system är brandsäkra och minimerar därför risken för brand. Dessa mönster finns i begränsade storlekar. Varje typ har sin egen monteringsteknik. Fragment av systemet är flerskiktade, därför kräver de inte ytterligare skydd med isolerande material. I sådana strukturer sker en konstant värmeborttagning, eftersom speciella kanaler finns i skalet.

Elementens leder är fyllda med eldfast mastik . Den färdiga strukturen installeras i väggen utan att behöva ytterligare förstärkning. Systeminstallationsprocessen är enkel. Det är viktigt att veta att ett gap på 5 centimeter måste lämnas mellan skorstenen och träväggen. Om detta inte kan göras måste ett stålrör sättas in i eldstaden. Det kommer att minska den termiska belastningen på brädorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Skorstenens mått bestäms av spisens dimensioner. Röret kan inte installeras utan huva. Installationen sker i närheten av skorstenen i enlighet med föreskriftsdokumentationen. Denna enhet ökar dragkraften och ger ytterligare luftväxling. För att öka eldens effekt kan du dessutom installera ventilationskanaler. Sådana enheter kommer att öka tiden för överföring av värme till rummet, oavsett byggnadens antal våningar.

Rörets tjocklek beror på bränslevalet . För en eldstad som använder flytande eller gasformigt bränsle, välj ett system med en tjocklek på minst 0,6 millimeter. Användning av ved och kol är möjligt vid installation av ett rör med en tjocklek av 1 millimeter eller mer. Sådant murverk tål bränsleförbränningstemperaturer över +250 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

En utomhus spis kräver förstärkning med isolerande material. En uppsättning värmare skyddar sidoskorstenen från de negativa effekterna av låga temperaturer och hög luftfuktighet. Den inre skorstenen kräver inga sådana åtgärder, därför är det lättare att använda enväggskomponenter för installationen.

Skorstensparaplyet är en lika viktig del av skorstenen. Det skyddar röret från igensättning av löv och andra miljöpartiklar. Paraplyer skyddar också eldstaden från eld. Intränade partiklar kan antända och störa systemets funktion. Förutom dess skyddande funktion spelar detta element en estetisk roll. Ett paraply av en ovanlig form kommer att ge strukturen ett lust.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Skorstensinstallation utförs individuellt för varje fall. Monteringsschemat beror på materialvalet. I tegelkonstruktioner ligger skorstenen direkt på grunden. Det är viktigt att bevara mönstret och raderna av tegel. Sådana mönster åtföljs av installationen av en skorsten, en mopp och ett huvud. Anslutningarna måste göras under överinseende av en professionell.

Det är också viktigt att placera den keramiska skorstenen på grunden . Delar av röret måste vara ordentligt fixerade. Fogarna behandlas dessutom med en skyddande förening. Keramiska skorstenar kräver ytterligare installation av vissa enheter: tee och revision. Klämmor används för att säkert fixera rör och eliminera oönskade förskjutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smörgåsrör installeras med hjälp av fästen. Den nödvändiga lutningsvinkeln ger tillbakadragning. Att välja fel vinkel kommer att störa luftcirkulationen. En extra dragkompensator kan installeras för att förbättra böjningen.

Ett annat namn på enheten är svamp. Vid enhetens bas finns en metalllåda som en speciell kjol är fäst till. Kompensatorn fungerar bättre när man bränner fasta bränslen.

Bild
Bild

Deflektorn har ett liknande utseende och är också utformat för att öka dragkraften. Luft verkar på skalets struktur och skapar det nödvändiga trycket. En del av flödet kommer in i strukturen, ytterligare cirkulation sker, under vilket förbränningsavfall snabbt avlägsnas från rörhålan. I vissa fall är en sådan enhet oumbärlig. Drag i värmeanordningen förhindrar ansamling av kemiskt avfall och släpps ut i rummet.

Skorstenen måste dessutom vara innesluten med ett lager isolator om dess heta yta kommer i kontakt med väggar instabila för höga temperaturer. Under installationen av rör bör knäckar undvikas, eftersom god cirkulation endast sker i strikt vertikala kanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudutloppsstrukturen är ansluten till ugnen med ett horisontellt rör, men dess längd bör inte överstiga en meter.

De vanligaste misstagen

För att öka skorstenens livslängd är det nödvändigt att ta hänsyn till det eventuella kränkningar under installationsprocessen och orsakerna till haverier.

  • Innan röret installeras direkt är det nödvändigt att rita en ritning av den framtida strukturen. Byggnadsarbeten kan organiseras först efter att planen har certifierats. Annars kan cirkulation inte ske och rök kommer in i rummet.
  • Var noga med rörens funktionalitet i sluttande områden. Ett rör i en vinkel på 45 grader eller mer ger inte det nödvändiga luftutflödet. Sådana stunder bör undvikas.
  • Det är också värt att uppmärksamma lederna när man förenar strukturen. Om röret inte är förseglat leder den uppvärmda luften till att hela strukturen förstörs. Sömmarna måste dessutom förstärkas med brandsläckningsmastik. Om sprickan ryker måste strukturen demonteras och sättas ihop igen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ofta förstörs murverk i tegelkonstruktioner. Detta kan bero på felaktig sammansättning, fukt eller höga temperaturer. Murverket bör förstärkas.
  • Det är också viktigt att övervaka isoleringens skick ovanför pannbandet. Vatten har en negativ effekt på hela strukturens funktion, därför måste läckor övervakas och elimineras i det första skedet.
  • Takområdet runt röret skadas ofta av kondens och fukt. Om svamp och mögel hittas bör de skadade skikten avlägsnas försiktigt och ersättas med en ny beläggning.
  • Huvudet är behandlat med betong för att öka dess styrka. Föråldrade sömmar skärs till ett djup av 3 centimeter och uppdateras också. Detta bör göras noggrant. Ett djupare snitt kan skada rörets inre struktur och äventyra dess täthet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rengöring

Skorstenstäppning kan orsakas av ansamling av förbränningsprodukter. Sot täpps till i murverkets sprickor och ojämnheter, vilket skapar en barriär för luftcirkulationen. Rök kan komma in i lägenheten och ha en negativ inverkan på invånarna. Detta rör måste rengöras. Detta kan göras både med hjälp av en specialist och på egen hand. Arbetet utgör inget särskilt hot och tar inte mycket tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk rengöring av rörhålrummet måste utföras både i huset och utanför byggnaden . Hårdmetallborstar kan användas för att ta bort sotskikt. En massiv vikt är bunden till borstens ände på en kabel. Under påverkan av tyngdkraften från kärnan sänks borsten utan onödig ansträngning. Med en försiktig rörelse dras repet mot sig själv och enheten stiger och rengör rörets väggar. Det är viktigt att inte göra plötsliga rörelser för att inte skada strukturen.

Rengöring bör göras regelbundet. Annars kommer sotet att bilda ett tätt lager som inte kan rengöras på egen hand.

Rekommenderad: