Matfjäril (29 Bilder): Vad Man Ska äta Och Hur Man Snabbt Kan Bli Av I Köket? Var Kommer Kruppen Ifrån? Hemmedicin För Frukt- Och Flingor

Innehållsförteckning:

Video: Matfjäril (29 Bilder): Vad Man Ska äta Och Hur Man Snabbt Kan Bli Av I Köket? Var Kommer Kruppen Ifrån? Hemmedicin För Frukt- Och Flingor

Video: Matfjäril (29 Bilder): Vad Man Ska äta Och Hur Man Snabbt Kan Bli Av I Köket? Var Kommer Kruppen Ifrån? Hemmedicin För Frukt- Och Flingor
Video: Know the Signs of RSV: Help Keep Your Baby Out of the Hospital 2024, April
Matfjäril (29 Bilder): Vad Man Ska äta Och Hur Man Snabbt Kan Bli Av I Köket? Var Kommer Kruppen Ifrån? Hemmedicin För Frukt- Och Flingor
Matfjäril (29 Bilder): Vad Man Ska äta Och Hur Man Snabbt Kan Bli Av I Köket? Var Kommer Kruppen Ifrån? Hemmedicin För Frukt- Och Flingor
Anonim

Matfjäril är en av de största skadedjur som bor i lägenheten. Den förökar sig snabbt och har god insekticidresistens. Därför är det viktigt att lära sig att hantera dessa insekter.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Först och främst måste du ta reda på var mullvaden kommer ifrån i rummet. Huvudorsaken till dess utseende är förorenad mat som kommer in i huset. Normalt lägger malar sina ägg i spannmål, torkad frukt eller socker. Den tränger dit genom små sprickor och skärningar på förpackningarna. De främsta orsakerna till malskontaminering av produkter är felaktiga förvarings- eller transportförhållanden.

Dessutom kan dessa insekter bryta sig in i en lägenhet från grannar … Detta händer om de har fått en mullvad under en lång tid, men de började inte bekämpa det. Orsaken till utseendet på flygande skadedjur i huset kan vara livsmedelsbutik som ligger på bottenvåningen i byggnaden … Om det finns ett stort antal produkter lagrade i lager kan det vara att malar börjar i det. Därifrån kan skadedjuret komma in i bostadshus. Men sådana fall av parasitens spridning är sällsynta.

Bild
Bild

Att hitta insekter är ganska enkelt . Vuxna flyger ur sina gömställen på kvällarna. Vid den här tiden på dagen syns små gråaktiga fjärilar i köket. De, som små vita larver, kan ses på väggarna i skåp eller köksluckor. Under renoveringen kan de hittas under papperstapeten.

Bild
Bild

Larverna finns vanligtvis i behållare med spannmål eller mjöl.

Skada

Detta skadedjur är inte särskilt farligt för människor . Köksmalet biter inte och är inte bärare av farliga infektioner. Dessutom äter hon inte kläder eller skadar möbler. Köksmalet är bara livsfarligt. Hon äter dem och lägger också ägg i spannmål.

De produkter där malarna lever och förökar sig kan inte längre konsumeras. Detta kan leda till en allergisk reaktion eller magproblem. Det är värt att notera att luftning och sköljning av bortskämda livsmedel inte rengör dem helt. Därför måste sådana spannmål eller torkade frukter kastas och inte försökas spara.

Bild
Bild

Visningar

Flera typer av malar kan bo i rummet. Du kan skilja dem från varandra genom deras utseende.

Mjöl … Insekten fick detta namn på grund av sin kärlek till mjöl. Sådana varelser finns ofta i kvarnar och andra spannmålsförädlingsanläggningar. Den vuxna nattfjärilen har grå vingar med ett svart vågigt mönster. Larverna är gula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spannmål … Denna mal kallas också frö- eller tobaksfjäril. Det beror helt på vilka produkter hon föredrar att äta. Mullvadet ser ganska oansenligt ut. Hon har ljusa askvingar. Det finns små mörka fläckar på ytan. Larver kan vara vita eller gula eller rosa. Deras utseende beror också på vilken typ av mat den vuxna malan äter.

Bild
Bild

Ladugård … Denna matfjäril kallas ofta indisk mal. Den är liten i storlek. Hennes vingar är gulröda, täckta med askränder. Larver är grönaktig eller gul i färgen. Denna mal föredrar att äta majsgryn eller majskolvar. Hon bor bara i varma rum.

Bild
Bild

I ditt kök kan du oftast hitta mjöl eller ladugårder.

Hur bli av med?

Efter att ha hittat en köpkväll hemma måste du genast börja förstöra den. Detta kan göras på olika sätt.

Från ägg och larver

För att rengöra ditt kök för ägg och larver från matfjärilar måste du hitta skadedjurs livsmiljöer .… Det första steget är att noggrant undersöka alla paket med spannmål, torkade örter och frukter. Det är där som malarna föredrar att bosätta sig. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt semolina och torkad frukt.

Efter att ha hittat produkter med malarver i dina lager måste du bli av med dem omedelbart . Lagringsutrymmen för produkter måste desinficeras. Efter det måste du rengöra rummet, eftersom larverna inte bara finns i behållare med mat. Efter våtrengöring måste rummet ventileras.

Bild
Bild

Efter ett tag bör rummet undersökas noggrant igen för att se till att det inte finns några skadedjur kvar i huset.

Från vuxna

Att bekämpa en vuxen mal är svårare, eftersom sådana skadedjur är aktiva och kan flyga från plats till plats. Det finns flera sätt att göra detta hemma. De flesta föredrar att bli av med skadedjur med beprövade folkmedicin.

Citrus … Matlagningsfjärilar reagerar negativt på citrusaromer. Därför kan du ta bort detta skadedjur genom att sprida skalen av citroner och apelsiner på alla arbetsytor. Med tiden blir lukten av citrus mindre intensiv, så skorporna måste regelbundet bytas ut mot nya.

Bild
Bild

Lavendel … Den långvariga lavendellukten av mal är inte heller trevlig. Både torra grenar och aromatisk olja kan användas för att bekämpa detta skadedjur. Lavendelbuketter eller oljedränkta bomullskuddar behöver bara läggas ut i köket.

Bild
Bild

Vinäger … En annan effektiv lösning som används för att bekämpa köksfjärilar är vanlig ättika. Innan du använder den måste skåpen där maten förvaras tvättas med tvålvatten och torkas. Efter det måste alla ytor torkas med en trasa doppad i ättika.

Bild
Bild

Den enda nackdelen med denna metod är en skarp lukt, som inte bara malar, men också människor inte gillar.

Vitlök … Denna produkt hjälper också till med bekämpning av skadedjur. Skalade vitlöksklyftor kan enkelt placeras på hyllorna mellan behållare och påsar. Deras lukt kommer att skrämma bort skadedjur. Smaken på produkter från ett sådant grannskap kommer inte att förändras. Gräslök, som citronskal, måste bytas ut då och då med nya.

Bild
Bild

Lagerblad . Många tycker att detta är den bästa malbekämpningen. Lagerblad luktar bättre än vitlök. Samtidigt är molen av dess doft väldigt rädd. Lagerblad kan läggas ut på hyllor eller läggas i spannmålsbehållare.

Bild
Bild

Aromoljor … Du kan skrämma malar med produkter som luktar rosmarin, basilika, kryddnejlika, gran eller pelargoner. Du kan köpa sådana aromatiska oljor på vilket apotek som helst. Produkterna ska appliceras på bomullstussar och läggas sedan ut på hyllor och andra ytor.

Bild
Bild

Tobak … Tobak hjälper också till i kampen mot köksmal. Det ligger torrt på hyllorna. Valnötblad kan också användas istället. De måste vara färska. I detta fall kommer deras lukt att bli mer intensiv.

Bild
Bild

Honung … Denna metod hjälper till att bli av med vuxna fruktmalar. Tillsätt några matskedar naturlig honung i pannan. Det måste värmas upp. När maten blir brun tar du bort kastrullen från värmen. Med henne måste du gå runt i lägenheten flera gånger. Den rika lukten av honung kommer att skrämma bort malet, och det kommer att lämna huset.

Bild
Bild

Det finns andra metoder för att hantera köksmalar.

Mekanisk

Vuxna fjärilar kan dödas med en flugsmatta eller gammal tidning . Det är mest bekvämt att göra detta på kvällen, eftersom det är vid denna tid på dagen som hemmamalen flyger ur sina gömställen. Denna metod är lämplig om det inte finns särskilt många skadedjur i huset.

Bild
Bild

Med kardborreband

Du kan bli av med vuxna malar med vanliga flugpinnar . De är billiga och effektiva. För att bekämpa skadedjur är det tillräckligt att köpa flera av dessa fällor och hänga dem på platser där insekter har setts. Randiga fjärilar stöter på dem under flygning. Kardborrband är bra eftersom det hjälper till att bli av med inte bara köks- och klädfjärilar utan även andra insekter.

Nackdelen med denna bekämpningsmetod är fällornas oattraktiva utseende. Dessutom, om du hänger kardborreband i köket eller i korridoren kommer hushållen ständigt att stöta på dem. Sådana fällor fungerar i 3-4 veckor.

Bild
Bild

Med tiden tappar de lukten och blir mindre klibbiga. Därför måste de bytas ut mot nya.

Applicering av insekticider

Du kan snabbt bli av med nattfjärilar genom att behandla området speciell aerosol … Sådana medel är utbredda, så det kommer inte att vara svårt att hitta dem till försäljning. Du måste använda aerosoler enligt instruktionerna. Det är viktigt att ta bort all mat från köket före bearbetning. Rummet ska också vara fritt från djur och barn. Några timmar efter behandlingen måste rummet ventileras ordentligt.

Bild
Bild

Du kan använda för att bekämpa vuxna malar och rökmedel … Små plattor sätts in i en sådan anordning. När de slås på värms de upp och släpper ut ett ämne i luften som påverkar molen negativt. Sådana anordningar används med försiktighet.

Bild
Bild

Använda tabletter och bollar

Denna metod för bekämpning av skadedjur anses vara säkrare .… Särskilda tabletter och bollar läggs i små tygpåsar och läggs ut på hyllorna med mat. De skrämmer bort nattfjärilar med sin lukt, så det lämnar köket. Mölbollar kan läggas ut på hyllor och för profylax.

Bild
Bild

Att sätta upp en malfälla

Du kan hitta speciella feromonfällor för nattfjärilar på marknaden . De är impregnerade med kvinnliga feromoner som lockar män. Män reagerar snabbt på denna lukt. Attraherade av honom flyger de i en fälla och kan inte längre ta sig ur den. Den största fördelen med sådana fällor är det de är helt säkra för människor och husdjur. De är också billiga.

Nackdelen med malfällor är deras skarpa lukt. Det blir möjligt att bli av med det genom att lufta rummet i flera dagar.

Efter att ha hittat en mal i ditt kök, ska du inte hoppas att du snabbt kan bli av med det. Skadedjursbekämpning måste kontaktas ansvarsfullt . Det är nödvändigt att förstöra både vuxna fjärilar och deras kopplingar. Om någon åtgärd som används för att bekämpa mal inte fungerar, är det värt att försöka ersätta den med en annan.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder hjälper till att förhindra utseende av en köksmal i huset. Här är vad du ska göra regelbundet.

  • Kontrollera noggrant alla köpta produkter … Den ska vara väl förpackad. Speciellt noggrant är det nödvändigt att kontrollera de produkter för vilka det finns rabatter. Ibland, genom att genomföra olika kampanjer, försöker butiken bli av med varor som har gått ut, liksom från felaktigt lagrade produkter.
  • Förvara spannmål i små behållare … Detta gäller även nötter och torkad frukt. Efter köpet rekommenderas det att hälla dem från påsar i praktiska behållare som är tätt stängda med lock. Dessa kan vara glas eller burkar, liksom plastbehållare. Mullvaden kommer inte att kunna komma in i slutna behållare.
  • Kassera utgångna produkter i tid … Köp inte för mycket spannmål och mjöl. De håller bara i några månader. Utgångna produkter ska kasseras omedelbart.
  • Håll ditt hem rent . Mölen föredrar att bosätta sig på svåråtkomliga och mörka platser. Under rengöringen måste du därför noggrant inspektera alla hörn, golvlister och sprickor. Lämna inte heller matrester på bord och andra ytor.
  • Behandla hyllor med doftande produkter . Då och då kan hyllorna i skåpen torkas med ättika eller behandlas med vatten och aromatiska oljor. Hyllor med tätt förslutna behållare kan också användas för att förvara tvål eller andra rikt doftande livsmedel.
  • Kontrollera dina aktier regelbundet . Om larver eller spindelväv ses i behållare, bör bortskämd mat kastas omedelbart.
  • Bearbeta spannmål … Vissa hemmafruar rekommenderar att de köper spannmål när de kommer hem. Du kan förhindra uppkomsten av spannmålsfjärilar genom att rosta spannmålen i ugnen. Det kan också hällas i en skål och mikrovågsugn i 30 sekunder. I detta fall måste effekten ställas in på max. Efter sådan bearbetning måste maten kylas och sedan läggas i en behållare.
  • Ventilera rummet … Malen är rädd för drag. Därför måste köket regelbundet ventileras. Det är också viktigt att alltid torka bordet och diskbänken. I det här fallet kommer insekterna inte att ha en drickskälla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer alla dessa regler, samt blir av med larver och vuxna malar i tid, kommer alla produkter som lagras i huset att vara säkra.

Rekommenderad: