Myror I Jordgubbar: Hur Bli Av Med Dem För Alltid? Vad Händer Om De äter Jordgubbar Medan De Bär Frukt? Hur Bearbetas Efter Frukt?

Innehållsförteckning:

Video: Myror I Jordgubbar: Hur Bli Av Med Dem För Alltid? Vad Händer Om De äter Jordgubbar Medan De Bär Frukt? Hur Bearbetas Efter Frukt?

Video: Myror I Jordgubbar: Hur Bli Av Med Dem För Alltid? Vad Händer Om De äter Jordgubbar Medan De Bär Frukt? Hur Bearbetas Efter Frukt?
Video: Så vinner du kriget mot myrorna - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Myror I Jordgubbar: Hur Bli Av Med Dem För Alltid? Vad Händer Om De äter Jordgubbar Medan De Bär Frukt? Hur Bearbetas Efter Frukt?
Myror I Jordgubbar: Hur Bli Av Med Dem För Alltid? Vad Händer Om De äter Jordgubbar Medan De Bär Frukt? Hur Bearbetas Efter Frukt?
Anonim

Myror är några av de mest flitiga insekterna som finns, men de kan göra mer än att bara gynna. Många trädgårdsmästare står upprepade gånger inför problemet med bladlössbildning på jordgubbar, och detta underlättas av myror som också äter bären. Vi erbjuder dig användbar information om hur du känner igen bärens nederlag, hur du hanterar problemet och skyddar din egen gröda med olika metoder. Det finns ett antal förebyggande åtgärder som kan vidtas för att odla friska och välsmakande jordgubbar.

Bild
Bild

Beskrivning

Myror bygger sina drag på bördig jord, så jordgubbsodlingar är inte bara en fristad för dem, utan en plats för mat. Under buskarna i detta bär kan de gömma sig för husdjur och fåglar . Huvudproblemet är dock att insekter gör skada genom att sprida bladlöss. Det bör noteras några ytterligare negativa faktorer som myrstackarna som ligger i buskarnas rötter leder till. Först och främst, på grund av insekter, ökar surheten i jorden, och jordgubbar gillar inte sådan jord, föredrar neutral jord. Myror älskar att äta på mogna bär, men de äter också blommor.

Om en myrstack sätter sig i närheten kommer den att förstöra växterna, och de kommer snabbt att torka ut . Bladlöss börjar snabbt sprida sig från en buske till en annan, och de skadar och tar saft från kulturen. Bladlöss sprids ofta inifrån, så en noggrann inspektion är viktig. Det är långt ifrån omedelbart möjligt att se myrornas livsmiljö, särskilt om det ännu inte är tillräckligt märkbart.

Men om du såg små högar kan du vara säker på att insekter redan har valt denna plats. Så kallade brunnar dyker upp i jorden, och detta syns vid lossning.

Bild
Bild

Många undrar när angrepp av myror börjar? Både svarta och röda insekter kan bosätta sig i trädgården, vars bon är ett komplext system av kammare som är anslutna genom passager. Under vintersäsongen gömmer sig myror i jordens djup, men så fort solen värmer jorden aktiveras och kryper de ut.

Skadan som myror kan orsaka jordgubbar är reproduktionen av bladlöss, det producerar juice som matar insekter . Oftast attackeras deras horder av unga, fulla av styrka skott, liksom jordgubbsblad.

Bild
Bild

Mänskliga kampmetoder

Det är inte nödvändigt att döda parasiter, det finns ett mer skonsamt alternativ att bli av med dem, särskilt om insektsfamiljen ännu inte har lyckats föröka sig till en enorm storlek. Man bör komma ihåg att myror också är fördelaktiga, bara inte överallt . Om du kan är det bäst att flytta boet och lämna det borta från din tomt. Denna procedur utförs i slutet av våren, eftersom myrstackarna vid denna tidpunkt ännu inte är utrustade med insekter.

Det är viktigt att använda gummihandskar för att förhindra bett . Gräva boet helt, fånga larver och ägg, det är bättre att köra spaden djupare. Du kan överföra boet i en bred skål eller skål. När det gäller det resulterande hålet, täck det med aska. Experter rekommenderar att man gräver bon antingen före klockan 10 eller närmare solnedgången när parasiterna gömmer sig inuti.

Förkläd skålens kanter med den vegetabiliska olja du lagat med, så kommer inte insekter ut när du bär dem.

Bild
Bild

Om denna metod är oacceptabel för dig, eller om du har en fobi av myror, kan du skrämma bort dem - det fungerar också . Strö antingen persilja, pepparmynta eller malört mellan bärbädden, vissa använder senapspulver. Den skarpa specifika lukten kommer snabbt att driva myrorna ur ditt område. Du kan blöta bomullstussar med eteriska oljor eller använda vanlig ammoniak - insekter är mycket känsliga för sådana dofter, och du kommer inte att se dem igen.

Ett bevis på effektiviteten hos denna metod är att det nästan aldrig finns myror på senapsgrödor, så erfarna trädgårdsmästare planterar ofta denna växt mellan jordgubbbuskar. Sådant förebyggande arbete kommer att vara effektivt, och du kommer att bli nöjd med det erhållna resultatet, eftersom kulturen är skyddad och snart kommer att börja bära frukt.

Bild
Bild

Om myrorna redan har lyckats skada, använd medicinska örter, vars lukt kommer att skrämma bort dem . Om tomten är stor kommer det att vara användbart att så några av dessa växter, dessutom behöver de inte särskild vård. Snart kommer du att märka att insekter helt slutat dyka upp på ytan, detta indikerar att de har lämnat en obekväm plats för dem. Ett annat humant alternativ för skadedjursbekämpning är användningen av sågspån som blötläggs i anisolja. Om du har träspån är thuja, gran eller gran som luktar skarpt de bästa valen, blanda dem med anisolja och sprid ut dem på platsen.

Fåglar är fiender för alla insekter, men de kan också skada dina grödor . Därför bör fåglarnas hjälp endast användas tidigt på våren, när de är särskilt hungriga. För att göra detta behöver du stor hirs, som måste spridas på sängarna, den uppfattas av myrorna som sina egna ägg, och de kommer att börja dra dem in i hålet för att "spara".

Vid denna tidpunkt kommer fåglarna att attackera insekter och haka upp spannmålen med dem. Om du har myror kan du ta bort dem med hjälp av fåglar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas?

Vad händer om du har myror i din trädgård och de tidigare metoderna inte fungerade? Detta är en angelägen fråga för varje agronom som har stött på skadedjur minst en gång. Det finns flera alternativ som kan användas beroende på problemets svårighetsgrad.

Kemikalier

Trots att denna metod är ganska aggressiv kan du i vissa situationer inte klara dig utan den. Sådana produkter som "Muratsid" är mycket populära (i vissa butiker kan det kallas "Anteater") . Huvudkomponenten i betet är diazinon, det måste hällas direkt i boet. Intressera dig för Great Warrior -gelprodukten. Betet läggs ut längs banorna i plastlock.

En blandning av "Zubr" och "Thunder-2" måste beredas med rätt proportioner och sedan behandlas med växter . Om du precis har planterat jordgubbsplantor kan du behandla det med "Metaldehyd", som appliceras efter frukt. Vissa trädgårdsmästare applicerar ammoniumnitrat på boet och vattnade sedan allt med vatten.

Oavsett vilken kemikalie du använder är det viktigt att komma ihåg att det utgör en fara för människors hälsa, så skydda dina händer och ansikte med speciella medel, varefter du kan börja behandla platsen och växterna. På så sätt är det lätt att få myror ur trädgården för alltid.

Bild
Bild

Folkmedicin

Ofta är folkmetoder mycket efterfrågade, eftersom de också hjälper till att förstöra skadedjur. Du kan behöva tjära eller tvätttvål för att skydda jordgubbar från bladlus och insekter . Och även till de improviserade medlen är vanligt bordsalt, som är tillräckligt för att hälla i myrstacken - och parasiterna kommer snart att lämna boet. Konstigt nog, men fågelspillning kan lätt hantera skadedjuret, så om du har kycklingar eller gäss på din gård kan du säkert använda avfallet. Om en myrkoloni har bildats på platsen är det ganska svårt att slåss med det, men med hjälp av alla användbara rekommendationer kan du uppnå en positiv effekt.

Många trädgårdsmästare använder ofta ammoniak, som kan sprutas på växter, samtidigt som det inte blir någon övermättnad av mikroelementet . För att förbereda blandningen, ta 40 ml 10% alkohol och häll den i en hink med vatten.

Använd den resulterande substansen för att bevattna jorden och bladen; denna manipulation måste utföras med början av våren.

Bild
Bild

När blomningen har gått behöver du 3 msk. l. ammoniak och en hink vatten . Först och främst är det bara att vattna jorden, varefter du måste spraya varje jordgubbbuske med en lösning. Efter skörd måste du upprepa proceduren, det kommer att behöva samma mängd vatten och en burk ammoniak. Detta vanliga läkemedel används av nästan alla trädgårdsmästare, eftersom ammoniak möjliggör aktiv blomning av jordgubbar, är ett profylaktiskt medel mot olika insekter och eliminerar också behovet av att mata med andra ämnen. Dessutom är det säkert för kulturen.

Om du odlar dina bär i ett växthus kan ett annat tillvägagångssätt hjälpa . För att göra detta behöver du formalin, som måste spädas i vatten i proportionerna 1:10, varefter alla sprickor och platser där myrvägar kan vara kan bearbetas.

Bild
Bild

Spraya försiktigt så att lösningen inte kommer på bladen, denna behandling garanterar att bli av med parasiter. Om du har levande eller torr jäst och honung hemma, blanda dessa två ingredienser, tillsätt semolina och bred ut längs stigarna.

Vanlig bakpulver kan hjälpa till att bekämpa skadedjur . Blanda det med salt, tillsätt det i kokande vatten och häll i myrstacken på morgonen.

Detta är ett omänskligt sätt, men det kommer att hjälpa till att bli av med insekter för alltid.

Bild
Bild

Förebyggande

För att inte behöva möta problemet med angrepp av myror är det bättre att vidta försiktighetsåtgärder i förväg, eftersom det är ganska svårt att helt utvisa insekter från trädgården. Studera några rekommendationer, tillämpa dem, och du kan förhindra förlust av jordgubbsgrödan på platsen . Om du planterar vitlök, lök eller pepparmynta bredvid plantagen kan du glömma insekter. Naturligtvis är det viktigt att ta bort ogräs, men det gäller både bär och andra typer av grödor.

Från den varma årstiden rekommenderas att behandla sängarna med vitlökstinktur, som har en specifik doft . För att göra detta behöver du en hink med vatten, borsyra, ett krossat vitlökhuvud och några nålsextrakt. Låt blandningen vara kvar i en vecka, varefter den kan användas.

Bild
Bild

Förbered torr malurt eller rölle i förväg, tack vare dem kommer myrorna inte ens att försöka attackera trädgården. Ofta lever insekter nära fruktträd, så jordgubbsplanteringsplatsen ska vara borta från trädgården. Då och då, kolla efter skadedjur, för i ett tidigt skede är det mycket lättare att hantera dem.

Med sådana enkla men nödvändiga åtgärder kommer du att förhindra att myror häckar i ditt område och säkerställa goda skördar . Förekomsten av bladlöss eller skalinsekter indikerar att det är dags att akut bekämpa parasiter. Lycka till!

Rekommenderad: