Jordloppor (21 Bilder): Hur Bli Av Med Dem I Huset Och På Gården? Medel För Förstörelse Av Loppor Inomhus I Ett Privat Hus Och I En Lägenhet. Hur Ser örtloppor Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Jordloppor (21 Bilder): Hur Bli Av Med Dem I Huset Och På Gården? Medel För Förstörelse Av Loppor Inomhus I Ett Privat Hus Och I En Lägenhet. Hur Ser örtloppor Ut?

Video: Jordloppor (21 Bilder): Hur Bli Av Med Dem I Huset Och På Gården? Medel För Förstörelse Av Loppor Inomhus I Ett Privat Hus Och I En Lägenhet. Hur Ser örtloppor Ut?
Video: How to get rid of fleas on your pet 2024, April
Jordloppor (21 Bilder): Hur Bli Av Med Dem I Huset Och På Gården? Medel För Förstörelse Av Loppor Inomhus I Ett Privat Hus Och I En Lägenhet. Hur Ser örtloppor Ut?
Jordloppor (21 Bilder): Hur Bli Av Med Dem I Huset Och På Gården? Medel För Förstörelse Av Loppor Inomhus I Ett Privat Hus Och I En Lägenhet. Hur Ser örtloppor Ut?
Anonim

Ganska ofta attackeras ägare av privata hus eller grönsaksodlingar av jordloppor. Eftersom dessa insekter förökar sig mycket snabbt måste du i det här fallet agera omedelbart.

allmän beskrivning

Faktum är att insekterna, som alla kallar jordloppor, är små hoppbuggar som livnär sig på lövverk. Dimensionerna på dessa varelser överstiger inte 1,5-4 millimeter i längd, och färgen varierar från flera varianter av svart till ljusgrönt eller brons . Det ovanliga namnet på skalbaggarna dök upp på grund av förmågan att hoppa som loppor, beroende av starka bakben med kraftfulla höfter. Trots att de vid första anblicken ser ut som andra loppor, är de, som många släktingar, inte intresserade av blod. De skiljer sig från kattdjur i sin mindre storlek.

Förresten, ibland kallas jordbuggar växtbaserade.

Bild
Bild

Orsaken till att skadedjur förekommer på gatan är ofta okänd: de kan övervintra under lövverk eller i jorden, och på våren kan de gå ut, eller de kan komma direkt på trädgårdsmästarens kläder. När loppor dyker upp i trädgården attackerar de främst kål, rädisor med rädisor, fuchsia och levka. Inte mindre ofta börjar insekter i privata hus, stugor och sommarstugor, och ibland i lägenheter i gamla hus. Varifrån de kommer är svårt att avgöra: de kan transporteras med husdjur, jord för hushållsväxter, smuts på skor eller grönsaker som köps på marknaden. Väl inne, gömmer sig insekter omedelbart bakom fotlister, i mattor, golvsprickor eller ullkläder.

Mycket snabb reproduktion är karakteristisk för jordloppor, därför kan de mycket snabbt fylla alla sina lokaler när de väl är i huset . Insekter reproducerar sig snabbt: honan kan lägga upp till 50 ägg per dag, varav larver kommer att dyka upp om ett par veckor. Efter tre molter kommer förpuppning, följt av att ungdomar dyker upp snart.

Det är värt att nämna att sådana insekter lever mycket länge utan mat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsekvenserna av utseendet

Det första man kan säga om gräsbaggar är att de biter ganska smärtsamt. De resulterande såren i sig är inte hemska, även om de är mycket kliande och inflammerade, men de följs ofta av allergiska reaktioner . Dessutom kan insekter bära bakterier, virus och mikrober på tassarna, vilket en gång i såret definitivt kommer att skada hälsan. Dessutom skadar loppor avsevärt grödor och inomhusblommor som växer hemma, irriterar husdjur och får dem att klia. I trädgården, som bladbaggar, kan de till och med orsaka döden av vissa grödor.

Bild
Bild

Vilka droger kan tas ut?

Innan du börjar förgifta jordloppor själv måste du förbereda en "plats" för användning av kemiskt gift. Först och främst organiseras en allmän rengöring i huset: allt skräp slängs och mattor och tygytor utsätts för ytterligare rengöring . Ullkläder, mattor, fluffiga överkast, kuddar och andra liknande föremål sträcks och torkas i frisk luft. Deras ytor måste dammsugas och om möjligt skakas ut och slås ut på gatan en varm solig dag. Dessutom fortsätter kampen med våt rengöring.

Vatten för att torka alla ytor över 2 meter från golvet måste berikas med ammoniak eller äppelcidervinäger

För golvlister och golv måste du använda ett speciellt medel som kan döda insekter.

Bild
Bild

I huset

Ett av de professionella verktygen hjälper till att förstöra jordloppor i ett bostadshus. Så, i ett privat hus eller lägenhet används ofta en mycket effektiv "Xulat micro", som nu tillverkas i Ryssland . Kapslarna för läkemedlet kräver nedsänkning i vatten, vilket resulterar i att en vätska som är giftig för insekter bildas, som kan appliceras på vilken yta som helst. Den innehåller cypermetrin, en komponent som förlamar en loppans nervsystem och tetrametrin, som förstör skadedjuret. "Ksulat" klarar av skadedjur bokstavligen på en dag.

Lambda-Zone, producerat i Sydkorea, hjälper också till att hantera problemet . Läkemedlet är tillgängligt i form av en suspension, hällt i 50 ml injektionsflaskor. Ett sådant paket räcker för att bearbeta 100 kvadratmeter hus eller lägenhet. Den aktiva komponenten i läkemedlet med en måttligt giftig lukt är lambda-cyhalotrin. Effekten av att använda "Lambda-Zone" varar i 8 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta väljs en insekticid som kallas "Agran" för att eliminera skadedjur som innehåller klorpyrifos och cypermetrin . Läkemedlet är universellt och förstör inte bara loppor, utan också många andra insekter. Vätskan kan användas för alla svåråtkomliga områden-från sprickor och trösklar till ventilation och utrymme bakom golvlister. När du arbetar med Agran är det viktigt att komma ihåg att det outspädda ämnet är giftigare än det som redan har blandats med vatten. Trots att verktyget anses vara effektivt och snabbverkande har det fortfarande en alltför skarp doft.

Självklart, det kommer att bli möjligt att bli av med skadedjur med hjälp av diklorvos - det är bättre att ta en mängd olika "Dichlorvos NEO", utan lukt . Ryskproducerad aerosol klarar alla hoppande och flygande individer på grund av närvaron av permetrin, tetrametrin, cypermetrin och andra komponenter i dess sammansättning. Efter användning är det viktigt att begränsa åtkomsten till lokalerna i minst 8-10 timmar. Ett pulver som kallas "Damm" används för att behandla alla svåråtkomliga platser. Dess betydande fördel är möjligheten att inte lämna rummet efteråt - bara för att begränsa våt rengöring. I kampen mot jordloppor föreslås det också att använda Raptor, Chlorpyrimark och Get.

När du räddar ett hus bör det förstås att de flesta professionella läkemedels toxicitet är så stor att det definitivt kommer att skada inte bara insekter utan även inomhusväxter. Det betyder att om ett skadedjur har satt sig i blomkrukor, bör det avlägsnas med hjälp av folkmetoder eller med föreningar som är utformade specifikt för plantering.

Under hela den globala bearbetningen av de gröna "invånarna" i rummet är det bättre att städa bort det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför

Ofta tränger insekter som aktivt reproducerar på gården eller i trädgården gradvis in i huset, så kampen mot problemet bör utföras inte bara inuti bostadsutrymmet, utan också utanför. TILL De bästa produkterna som används på platsen inkluderar den inhemska "Averfos" - en lösning med hög koncentration som används för att spraya området . Effekten av det bildade giftiga skiktet varar från 3 till 5 veckor. Klorpyrifos som finns i kompositionen förlamar insekts nervsystem, varför den snabbt dör. Ganska ofta används "Karbofos" på sängarna. Produkten finns i form av en emulsion eller pulver, utspädd i vatten och lämplig för sprutning. Det sönderfaller i det öppna fältet från 5 till 7 dagar och ackumuleras inte i frukt och växter, och därför används det i trädgården utan några särskilda svårigheter.

" Delta Zone" erbjuds också för att dra nytta av utomhus . Läkemedlet som innehåller deltametrin är aktivt i 2 veckor, men den insekticida effekten i sig varar i ytterligare sex månader. Vi rekommenderar även trädgårdsmästare pulvret "Biocifen", som innehåller fenthion och cypermetrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa folkmedicinerna

I princip är det möjligt att bekämpa skadedjur hemma med hjälp av folkmetoder, för att genomföra de komponenter som vanligtvis krävs som alltid finns i hushållet. Till exempel är loppor rädda för den skarpa lukten av växter som garv, malurt, mynta och valnötblad. Du behöver inte göra något speciellt med grenarna på dessa grödor - sprid bara skotten med löv på alla ytor.

Ett alternativ är att framställa en högkoncentrerad lösning från ett grönt material, som sedan används för sprutning. För svåråtkomliga områden som sprickor, sprickor eller smala öppningar är en blandning av eteriska oljor lämplig. För att förbereda det själv måste du lösa upp 5 droppar "eter" med en rik doft i en liter rent vatten - citronmeliss, mynta eller lavendel. Därefter hälls den färdiga blandningen i en sprutpistol och appliceras på de önskade områdena. I princip är den resulterande lösningen också lämplig för att skydda tyg från jordloppor.

Det är vanligt att använda terpentin för att döda insekter i lokaler utan bostäder - på vinden, i källaren, skjulet eller uthuset . Tallspån tenderar att spridas runt hörnen av rum för att avvisa insekter. Mycket snabbt är det möjligt att använda en blandning av salt och läsk, som också smuler i svåråtkomliga områden. Fördelen med en sådan hemlagad produkt är dess budget och frånvaron av lukt. Citrusskal har en liknande fördel: skalen kvar efter att ha ätit apelsiner och citroner läggs runt omkretsen av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om insektsbekämpning utförs utomhus är det mest effektiva sättet att skydda grönsaker att täcka dem med ett tätt fiberduk som är fritt från hål . Du måste använda gardinen omedelbart efter att du planterat grödorna och lämna ett ledigt utrymme inuti för att bilda frukter. Täckmaterialets kanter är pålitligt täckta med jord så att loppor inte kan komma in. För att skrämma bort skadedjur kommer några obehagliga grödor också att rädda: kattmynta, spenat och andra. Det är viktigt att komma ihåg att tvärtom lockar senap till sig jordloppor, så det bör planteras med stor omsorg.

Klibbiga fällor dödar inte insekter, men de kommer åtminstone att kunna minimera antalet . Bladen, täckta med en klibbig substans, läggs direkt på marken eller hängs på en låg bas. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du tar gula plankor som bas och täcker dem med ett speciellt långtorkande lim. Relativt snabbt avlägsnande av jordloppor erhålls med hjälp av ett speciellt avkok baserat på tomattoppar eller garvsyra. Den giftiga vätskan kommer att förstöra insekten, men man bör komma ihåg att det kan skada personen själv.

Bild
Bild

För att undvika förgiftning bör vätskan inte användas till grönsaker med kort växtsäsong, till exempel ruccola och rädisor.

Kulturer kan behandlas med citrusinfusioner gjorda av ett kilo apelsinskal och 10 liter vatten . Blandningen ska stå i 3 dagar och sedan silas. Den färdiga vätskan används för sprutning, som utförs på kvällen, nödvändigtvis inte på en regnig dag. Kampen mot loppbaggar kan ske med hjälp av en infusion av lökskal eller till och med nio procent bordsvinäger, som i en mängd av 0,5 liter späds ut i 10 liter rent vatten.

Material som makhorka kan också hjälpa. Råvaror i en mängd av 400 gram späds först ut med 10 liter vatten. Efter daglig infusion kokas blandningen i ett par timmar, kyls, filtreras och kompletteras med ytterligare 10 liter vatten. Innan sprutning kommer det att vara möjligt att hälla tvålspån i infusionen, vilket gör att den aktiva ingrediensen kan "fixeras" på löv och skott av växter.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att säkerställa att huset aldrig attackeras av jordloppor bör tillräcklig uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder. Så, Det är oerhört viktigt att regelbundet utföra våtrengöring av alla ytor, och för att tvätta golv och torka damm är det bättre att använda vatten, till vilket eventuellt desinfektionsmedel tillsätts . Dagligen bör inte bara vardagsrum ventileras, utan också mörka områden med hög luftfuktighet, till exempel ett skafferi. Ett sådant förfarande kommer inte bara att förhindra spridning av loppor, utan också minska sannolikheten för mögeltillväxt. Artiklar som sällan används, till exempel formella dukar eller gästsängkläder, bör fortfarande sträckas då och då.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika att loppärlor uppträder måste mattor dammsugas regelbundet samt antibakteriella läkemedel . Husdjur, inklusive fåglar, måste ha tillräckligt skydd mot parasiter. Slutligen, om jordloppor redan har dykt upp i huset, så kommer det ibland att vara korrekt att använda desinfektionsmedel som profylax i framtiden.

För att inte upptäcka skadedjur i den personliga tomten kommer det att vara nödvändigt att regelbundet ta bort ogräs, främst våldtäkt och herdeväska . Sängarnas gångar bör fyllas med grödor som stöter bort skadedjur, till exempel vitlök, vars skarpa lukt inte är som smak av loppbaggar. Eftersom dessa insekter älskar torrmark, måste jorden tvärtom fuktas väl, åtfölja proceduren med lossning eller mulching.

Rekommenderad: