Morotfluga (27 Foton): Kampmetoder. Hur Behandlas Morötter För Att Skydda Dem? Vad Innebär Att Vattna På Sommaren Och Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Morotfluga (27 Foton): Kampmetoder. Hur Behandlas Morötter För Att Skydda Dem? Vad Innebär Att Vattna På Sommaren Och Våren?

Video: Morotfluga (27 Foton): Kampmetoder. Hur Behandlas Morötter För Att Skydda Dem? Vad Innebär Att Vattna På Sommaren Och Våren?
Video: グロすぎる化膿したイボを切り開いてみた I tried to cut open the purulent papilloma warts 2024, April
Morotfluga (27 Foton): Kampmetoder. Hur Behandlas Morötter För Att Skydda Dem? Vad Innebär Att Vattna På Sommaren Och Våren?
Morotfluga (27 Foton): Kampmetoder. Hur Behandlas Morötter För Att Skydda Dem? Vad Innebär Att Vattna På Sommaren Och Våren?
Anonim

Även om morotflugan inte är en envis och tvångsmässig skadedjur som kommer att hålla fast vid dina morotplantningar med all kraft, kan den ändå avsevärt minska avkastningen och förstöra de flesta morötter som planterats av dina ansträngningar. Ohållbara existensvillkor bör skapas för dessa skadliga insekter - och du kan säga adjö till henne länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Morotflugor är irriterande, glupska och tyvärr vanliga insekter som orsakar mycket problem för trädgårdsmästare. De är små i storlek (4, 5-5 mm), är väl urskiljbara på ytorna på utvecklande paraplyväxter och ser ut som typiska flugor. Utåt är detta en fluga med en mörk, blank, lätt pubescent kropp . Huvudet är rödgult och matchar morotfärgen. När det gäller lemmar och tentakler är de ljusgula nyanser. Vingarna är långsträckta, transparenta, böjda under buken; vid närmare undersökning är venationen märkbart brunaktig av gulhet.

Mogna flugor i imago -scenen gnager inte på rötter och skadar inte topparna, nöjda med blommande växters nektar . Kvinnor besöker morotplantningar för att lägga ägg, insektslarver är avkastningens främsta fiende. Genom att känna till denna skadliga flugas livscykel kan man tydligt föreställa sig mekanismerna för att orsaka skada och vidta åtgärder i tid för att eliminera eller minimera den. Liksom många Diptera -insekter inkluderar en flugas liv flera utvecklingsperioder - detta är stadierna för ett ägg, en larv, en puppa och en imago.

Flugor av den första generationen föds på våren, efter att jorden värms upp till + 10-15 ° С . Deras första flygattacker sammanfaller med blomningen av äpple- och syrensträd, medan morotskott förblir utanför sina attacker tills den snabba utvecklingen av rotgrödor börjar. Det är denna period som är gynnsam för utfodring och tillväxt av larverna. Under hennes liv kan en hona producera cirka 120 flugor. Oviposition börjar i slutet av maj och varar cirka 20 dagar. För detta behöver honan särskilda förhållanden - jorden i sängarna måste vara fuktig. Ofta lägger flugor sina ägg i områden med rovor och selleri, men de älskar helt enkelt doften av mogna morötter.

Ägg läggs i området med rotkragen på den valda växten . I genomsnitt läggs cirka 10 ägg per buske. Några av dem dör under solens strålar, en del hackas av fåglar eller äts av rovdjur. Ändå är de återstående äggen tillräckligt för att skada grödan betydligt. Efter att ha nått en temperatur inom + 20-22 ° C och en tillräcklig luftfuktighet uppträder larver från äggen på 4-7 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I larvfasen liknar flugor en full blekgul mask på upp till 5 mm i storlek . Den främre delen av larverna är något smalare, och den bakre delen är något rundad; huvudet och benen är frånvarande. En uppmärksam blick från trädgårdsmästaren hittar bakom larven två mörka processer, som är spirakler. Efter att ha fötts gnager djuret i frukten och matar intensivt på morotskött i 20-25 dagar. Därefter lämnar insekten moroten och kryper ner i jorden, där förpackningsprocessen äger rum. Pupae av flugor lever i brunaktiga, segmenterade pseudokocker. Ungefär under det andra decenniet i juli, förvandlas puppor till vuxna, tränger genom kokonger, de flyger ut i ljuset, vilket markerar utseendet på en ny våg av flugor.

De vuxna börjar genast föröka sig igen - cykeln återupptas . Ändå misslyckas ägg som finns kvar i marken under sommaren för att slutföra en fullvärdig utvecklingscykel. Detta försvåras av skördetiden. Därför finns ett visst antal larver kvar i de skördade frukterna för vintern, medan andra lyckas passera förpuppningsfasen, kvar i jorden. I det första fallet lagras rötterna som äts inifrån inte länge och ruttnar snart. Fluor kan lägga sig i sängarna antingen tidigt på våren eller under andra halvan av sommaren. De flyger svagt och inte smart, utan att övervinna betydande avstånd, vilket innebär att deras utseende på din webbplats kan bero på åtgärder som vidtas mot dem i närliggande områden.

Bland orsakerna till att flugor ser ut i din trädgård anger vi följande:

  • överdriven markbevattning;
  • förtjockning av grödor, brist på belysning;
  • brott mot reglerna för växtföljd;
  • fel vid användning av kemikalier, giftiga och skadliga och ofarliga insekter;
  • odla osötade morötter (flugor älskar dem mer).

Även utseendet på en fluga kan leda till bildandet av en stor koloni av dessa skadliga insekter i trädgården. Men detta är inte en oåterkallelig katastrof. Det viktigaste är att förstå att din potentiella gröda attackerades av morotflugor, och inte av andra skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på nederlag

Erfarna trädgårdsmästare, förutom vanliga grödvårdsåtgärder, gör det till en regel att utföra regelbundna inspektioner av tillståndet för morotplantningar. Detta möjliggör tidig upptäckt av tecken på möjliga skadedjursflugor. Bland dessa tecken:

  • topparna och den yttre delen av morötterna, där larverna sätter sig, får ljuslila nyanser;
  • drabbade buskar utvecklas mycket långsammare än friska;
  • om rotgrödan dras ut, i de drabbade exemplaren märks hål och fåror av mörk färg, liknande passagen av en trådmask, som också älskar morötter;
  • de drabbade områdena av rotgrödor börjar ruttna, som sår som är oskyddade från penetrering av markmikroorganismer;
  • gulning och torrhet i topparna;
  • sprickor i frukter, deras sprickbildning och ruttnande;
  • äcklig lukt och bitter smak av rotfrukter;
  • den fula segmenterade konfigurationen av morötter är en slags defensiv reaktion på attacker av skadedjur som äter upp larverna.

Något av dessa symtom kan indikera att flugan har dykt upp, för att inte tala om att den flyger över växterna. Om ett liknande tillstånd sprider sig över hela åsen, bör plantorna omedelbart elimineras och brännas tills förlusterna når betydande proportioner. De första symptomen, när flugan flyger ut och börjar lägga ägg, kan detekteras på växternas rothalsband. Det är på dessa platser som larverna utvecklas, de börjar snart äta växter, och därför är det nödvändigt att agera omedelbart.

Det är också möjligt att identifiera problem med morotflugor i fasen när larverna redan är i rötterna (växten kommer att sluta utvecklas normalt), eftersom bladen börjar bli gula och får ett onaturligt utseende. Rotfrukter börjar dö långsamt, det går inte längre att rädda dem, men resterna av grödan är fortfarande möjliga att spara.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka preparat ska användas för att behandla morötter?

De viktigaste metoderna för att förstöra flugor reduceras till implementering av kompetent jordbruksteknik. Det är bättre att förhindra attacker från morotflugor än att genomföra åtgärder för att bekämpa deras stora populationer . På kommersiella gårdar sker sådant motstånd i enlighet med reglerna för växtföljd. I grönsaksträdgårdar används ofta insekticider (kemikalier), mekaniska metoder, liksom tidtestade folkrecept, som framgångsrikt använts av tidigare generationer av trädgårdsmästare.

Kemisk

Det är viktigt att inse att användningen av insekticider är en av de radikala åtgärderna, eftersom den överväldigande majoriteten av sådana ämnen skapas på grundval av arsenikföreningar och fosfor, som hjälper till att avlägsna inte bara skadliga insekter utan också negativt påverka de nödvändiga organismer.

Bild
Bild

Låt oss notera ett antal populära läkemedel som verkligen hjälper till att bli av med flugor och rädda växter:

  • " Arrivo " - ett emulsionsmedel för tarmverkan som används för aerosolbehandling av en kultur;
  • " Inta-Vir " - medel i form av tabletter eller pulver av nervmedel, det är upplöst i vatten för förebyggande behandling och läkning av sjuka buskar, hjälper utmärkt att förgifta skadedjur;
  • " Beslut " - granulärt medel av tarmtypen av verkan;
  • " Aktara " - ett nytt och effektivt ämne som produceras i form av tabletter, suspensioner och pulver.
  • " Confidor " - en pålitlig substans med stabil verkan, gjord på basis av nikotinföreningar, används för bevattning.
  • " Corado " - ett systemiskt ämne för långsiktigt skydd mot Colorado-skalbaggar, bladlöss, lök och morotflugor (1 ml per hink vatten).

Innan du köper dessa och liknande formuleringar bör vägledningsmaterialet läsas noggrant för att tydligt förstå detaljerna för varje ingrediens. Kom ihåg att din hälsa står på spel. Som ett resultat rekommenderar vi att man använder insekticider som profylaktiska medel för att eliminera skadedjur i början av växtsäsongen på unga växter. Om morötterna attackeras av den andra generationen flugor, är det säkrare att använda mer skonsamma metoder och förebyggande åtgärder.

Efter att ha utfört procedurer med sådana ämnen får grönsaker användas i livsmedel efter 21 dagar, tills kompositionerna sönderfaller i komponenter som inte är hälsofarliga. Använd kemikalier om alla andra metoder för att eliminera skadliga insekter inte var helt produktiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk

Biologiska produkter är mer skonsamma än kemikalier

  • Fitoverm hjälper framgångsrikt att bekämpa främre sikten. En lösning förbereds för att spraya löv och jord: 10 ml av produkten per 5 liter vatten.
  • En annan metod är införandet av morotflugnematoder (Steinernemaspp) i jorden nära morötter.

Folkliga kampmetoder

Ofta växer agenter som hjälper till att skrämma bort morotflugor i sängarna på sommaren, de kan köpas på apotek eller i ett vanligt detaljhandelsnätverk, och de är billiga:

  • du kan spraya morötter med infusioner av malört, tomattoppar, rölleka, vitlök eller lökformuleringar;
  • under uppkomsten av fluglarver, spill 2,5% saltlösning nära växterna i trädgården;
  • du kan strö jorden nära morötterna med en blandning av aska, krossad peppar och tobaksdamm och sedan lossa 23 cm jord med det;
  • i april-maj grävs kardborre med roten, hackas upp och blötläggs i 7 dagar, sedan ska blandningen spädas med vatten, en bit hozmyl ska lösas i den, lösningen ska strö över buskarna.

Dammmetoden används endast under stabila torra förhållanden. Vi rekommenderar att unga buskar och mellanrum mellan rader behandlas med starka doftande naturprodukter: tobaksdamm, senapssammansättning, kombinerade kompositioner av blandad krossad peppar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ammoniak

Detta är en av de metoder för bearbetning av morötter som ofta används av trädgårdsmästare i kampen mot flugor. De kommer inte att lägga ägg i illaluktande morotsängar . För lösningen används ammoniak och vatten (i en andel av 50 ml alkohol per 10 liter vätska), åsarna vattnas på våren, före sådd, och de unga sprutas också rikligt, vilket berikar jorden samtidigt tid med kväve.

Aska

Bearbetningen av kulturbuskar utförs både med aska och tobaksdamm med hjälp av dammsugningsmetoden och i lösningar. För att göra detta löses två glas aska i 10 liter vatten, gångarna behandlas var 14: e dag . Ett annat recept - 100 g aska löses i 100 ml vatten, 50 g träaska tillsätts där. Blandningen ska användas för att bearbeta jorden mellan raderna. Förbrukning - ca 8 g blandning per 1 m2. Behandlingen bör utföras 2-3 gånger per säsong med en paus på upp till 10 dagar.

Bild
Bild

Senap

Traditionellt används senap under perioden då flugan intensivt lägger ägg i jorden . Vid denna tidpunkt bevattnas plantorna med en senapspulverlösning. 50 g pulver tillsätts till 10 liter vatten. Men du kan hantera att plantera morötter genom att strö dem med bara senapspulver.

Sagebrush

Malurtinfusioner är också populära bland trädgårdsmästare. Gräsens gröna läggs i en behållare, hälls med kokande vatten, och sedan hålls blandningen vid en temperatur på 18-20 grader tills den svalnar. Därefter filtreras blandningen, varefter den delas upp i 3 delar. För att erhålla produkten späds 1 del av blandningen i 6-7 liter vatten (helst sedimenterat).

Bild
Bild

Lök och vitlök tinkturer

Det är lätt att förbereda en vitlökstinktur - 200 g vitlökuppslamning per 2 liter kokande vatten. Den angivna blandningen ska insisteras i en dag, sedan måste lösningen filtreras och vatten tillsättas till 10 liter. En sådan komposition används för sprutning av morotbuskar eller bevattning av åsar med en hastighet av 1 liter per 10 m2 . Fler recept för infusioner av vitlök eller lök - 6 vitlöksklyftor eller 1 kg lök (flugor tål inte dess lukt) finhacka och häll 1 liter kokande vatten. Det är nödvändigt att insistera på en dag, tillsätt sedan 20 g flytande tvål, tillsätt vatten (1: 2).

Bearbetningen utförs var sjunde dag, på morgonen eller kvällen.

Tomattoppar

Tomattoppar (ca 3 kg växtrester) skärs fint, läggs i en kastrull, kokt vatten hälls i det och hålls i 2-3 dagar. Därefter tillsätts 20 g riven hozmyl till kompositionen. Denna lösning bör vattnas med morotbuskar . Ett avkok av tomattoppar - 10 liter sedimenterat (helst regn) vatten används för 4 kg tomatgrönsaker. Topparna kokas i cirka 30 minuter, sedan bör buljongen filtreras och försvaras i tre timmar. För produkten behöver du 3 liter buljong och 10 liter sedimenterat vatten, där du måste tillsätta 30-40 g flytande tvål.

Ofta, för att skrämma bort flugor i gångarna, lägger de helt enkelt ut toppen av tomater eller malörtgröna . Dessa metoder fungerar om du provar dem i kombination med andra, var 30: e dag.

Om de enkla reglerna för jordbruksteknologi bryts är det helt enkelt olämpligt att använda kemiska medel och folkliga metoder för att hantera framsidan.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

En farlig missuppfattning för nybörjare är helt enkelt att plantera morotfrön som är resistenta mot morotflugan och sedan avsluta alla aktiviteter som rör skydd mot dessa skadliga insekter.

Ändå kräver morötter i grunden stabila tillväxtförhållanden, samt efterlevnad av välkända jordbruksmetoder som hjälper till att skydda grödan från flugangrepp:

  • det är inte nödvändigt att plantera rotgrödor på mörka platser, det är nödvändigt att välja områden i öppna, något förhöjda områden;
  • överensstämmelse med reglerna för växtföljd är obligatoriskt (morötter utvecklas produktivt efter plantering av lök, vitlök, potatis, tomater);
  • det är extremt användbart att växla grödor i trädgården - plantera morötter med lökuppsättningar, vilket ökar avståndet mellan raderna;
  • det är användbart att plantera ringblommor och calendula buskar längs sängkanterna, dessa växter kan skydda, skydda morötter med sin starka arom från flugangrepp;
  • överfuktar inte jorden i sängarna, överskottsfuktighet bidrar till att flugorna lägger ägg;
  • med snabb gallring av planteringar och avlägsnande av ogräs öppnas tillgång till solens strålar, som kan skydda planteringarna och är dödliga för morotflugans ägg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Morotflugor angriper inte i horder (som gräshoppor), så trädgårdsmästare ägnar ofta inte vederbörlig uppmärksamhet åt enstaka växter som skadats av flugor, men förgäves. Nästa år kommer många flugor att dyka upp från jorden. Det är av denna anledning som jorden inte ska grävas upp på hösten, utan vändas så att de övervintrade pupparna förblir i lager som fryser på vintern. Av de ytterligare förfarandena för förebyggande underhåll anger vi följande:

  • det är lämpligt att bearbeta morotfrön före plantering: "Phytocide", "Trichdermin", "Azotofit";
  • det är användbart att omge sängarna med en barriär (minst 0,6 m) - morotflugor flyger lågt över jorden innan de läggs, och en sådan relativt låg barriär kommer att bli ett verkligt hinder för dem;
  • du bör inte plantera morötter i lågland där fukt ackumuleras - flugor reproducerar sig på sådana platser;
  • du bör inte plantera paraplygrödor mycket nära varandra, eftersom icke-förtjockning av grödor bidrar till bättre ventilation av växterna;
  • bevattning av grödan bör inte vara frekvent och riklig;
  • bland morötterna kan du placera plastflaskor med hål där du kan placera bitar av naftalen - dess starka lukt skrämmer flugor;
  • befrukta inte jorden där morötterna planteras med färsk gödsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att befria en flugkultur är en aktivitet som kräver uppmärksamhet och tålamod. Därför kommer ett antal praktiska råd från erfarna trädgårdsmästare att vara användbara här:

  • det är användbart att täcka gångarna i sängarna med torvsmulor - flugorna tål inte jorden som luktar torv;
  • det är användbart att bearbeta morotsfrön innan du sår med varmt vatten (+ 40 ° C), blötlägg dem i 2 timmar och torka dem sedan;
  • efter gallring avlägsnas växtrester från sängarna så att överflödig lukt inte lockar flugor (åsarna grävs upp);
  • under läggning och under förpackningen av larverna bör växter inte vattnas ovanifrån.
Bild
Bild
Bild
Bild

Resistenta sorter

Strängt taget finns det inga sorter som inte alls är lämpliga att äta av insekter, så vi kommer att fokusera på några alternativ. Eftersom insekter gillar klorogensyran i morotstoppar flyger de till denna lukt. I sorterna nedan är klorogensyranivån låg.

  • " Kardinal " - sen sort med en hög koncentration av karoten, kan lagras under lång tid. Rekommenderas för juice, barnmat, konservering, frysning.
  • Dessutom är sorter som är resistenta mot attacker från morotflugor: Perfektion, Calgary F1, Vitamin 5 .

Rekommenderad: