Spärrar På Dörren (31 Bilder): Dörrlås För Låsning Av Innerdörrar Och Ytterdörrar, Taklås På En Plastdörr, Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Spärrar På Dörren (31 Bilder): Dörrlås För Låsning Av Innerdörrar Och Ytterdörrar, Taklås På En Plastdörr, Andra Typer

Video: Spärrar På Dörren (31 Bilder): Dörrlås För Låsning Av Innerdörrar Och Ytterdörrar, Taklås På En Plastdörr, Andra Typer
Video: FixarTV | Måla & Tapetsera | Måla Dörrar 2024, April
Spärrar På Dörren (31 Bilder): Dörrlås För Låsning Av Innerdörrar Och Ytterdörrar, Taklås På En Plastdörr, Andra Typer
Spärrar På Dörren (31 Bilder): Dörrlås För Låsning Av Innerdörrar Och Ytterdörrar, Taklås På En Plastdörr, Andra Typer
Anonim

Trots massan av alla slags dörrspärrar har inte spärrarna tappat sin popularitet. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad de är, hur man väljer och använder dem.

Primära krav

Dörrlås - en enhet som fixerar dörrar i ett stängt tillstånd. Dess design är inget annat än en liten metallplatta med en rörlig spak. Detta dörrlåssystem är bekvämt för enkel installation och användning. Dess design är antingen mortise eller inbyggd.

Spärrarna kallas spärrar . Förutom att fixera dörrar används de till möbler och fönsterbågar. De köps för installation på garageportar, entréportar, portar, förråd, dörrar till privata och lanthus. De är avsedda för inomhus- och utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras huvudsakliga skillnad från det klassiska låset är enkelriktad öppningsprincip . Den kan inte öppnas utifrån. Spärrarna är dock inte ett substitut för klassiska lås. Dessa är bara symboliska låsmekanismer med manuell förlängning.

Ett antal krav ställs på dessa ventiler. Till exempel måste de utföra funktionen att hålla dörren fast i stängt läge. Deras design måste vara sådan att den uppfyller kraven på arbete, underhåll, installation.

Det är viktigt att de säkerställer tillförlitligheten vid fastsättning under hela serviceperioden.

Bild
Bild

Deras rörliga delar måste fixeras i lägre eller mellanliggande lägen. Strukturer måste ge åtkomst till demontering. Gränsavvikelser för elementens dimensioner måste följa standarderna i GOST 25347, för:

  • parningsstorlekar - inklusive 12 -klass;
  • icke-parande parametrar och delar som ska monteras i oskiljbara skarvar-14 grader vardera;
  • icke -parande storlekar på takelement som inte påverkar installationen på fönster, dörrar och andra dekorativa, strukturella tekniska element - 16 kvalitet vardera.

Listan över krav inkluderar toleransen för format och ytans läge, längdparametern i hålen på stämplade delar … Dessutom anger standarderna typen av redskap. Strukturella element måste vara sådana att rörelse utan störningar är tänkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrspärrens tillförlitlighet bestäms av säkerhetsindexet. Normativa handlingar avser utseende och färg (GOST 538). De bestäms genom jämförelse med ett tillgängligt referensprov. Enligt dem :

  • det bör inte finnas några sprickor, grader, mekaniska skador på framsidan av metallelement;
  • beläggningen kan vara olika (nickel, pulver, polymer), dess val bestäms av driftsförhållandena;
  • måtten på produkterna måste motsvara de angivna egenskaperna hos GOST -tillägget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt den normativa lagen måste den kompletta uppsättningen lås för låsdörrar innehålla alla element för installation och drift av produkten. Varje ventil måste vara märkt med:

  • tillverkarens namn och adress;
  • upphovsrättsinnehavarens varumärke;
  • fullständighet, paketnamn;
  • teknisk kontroll stämpel;
  • beläggningsklass för korrosionsbeständighet.

Vilka typer av förstoppning är det?

Spärrar kan klassificeras enligt olika kriterier, till exempel enligt installationsmetod och konstruktionstyp. Enligt tillverkningsmaterialet är produkterna plast och metall. Plastmodeller är inte lika praktiska och hållbara, men de är billigare.

Efter installationsmetod

Baserat på fästmetoden, spärrar kan läggas på och avslutas … Varje typ av grindventil har sina egna egenskaper. Modifieringar av den första gruppen innefattar fastsättning på dörrbladet från insidan. Den utanpåliggande grindventilen är enkel att installera och använda. Den är liten, den är fäst på skruvar nära dörrhandtaget. Idag skiljer den sig från den vanliga spärren och kan därför dekorera dörrarna till alla lokaler. De används som normala ventiler och nattventiler.

Ändlåset skär in i dörrpanelens ände i vilken höjd som helst för hushållen. Mortise-produkter fixeras inuti dörrkarmen, för att låsa en dubbelbladig dörr samt för att fixera löven.

Inskärningsanordningen är dyrare än den överliggande motsvarigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inbyggda modeller är utformade för montering på innerdörrar, dörrblad på lager . De köps när en viss sekretessnivå krävs. Inskjutna inre modifieringar kan vara fjäderbelastade och mekaniska.

Modifieringar av den inbyggda typen bifogas i slutet i par. När dörren öppnas rör sig bulten i vertikal riktning. Han går in i tröskeln och lådans överkant.

De är svåra att installera, de måste förbereda ett spår på panelens framsida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Beroende på typ är ventilerna öppna och stängda . Produkter av den första typen har en synlig stång i låsmekanismen. I de stängda spärrarna är endast den infällbara delen av låsanordningen synlig. De anses vara säkrare att använda. När du använder dem är nypning av fingrarna uteslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

När du köper en dörrlås finns det ett antal nyanser att tänka på . De viktigaste är typen av avstängningsanordning, ventilens omfattning och dess dimensioner. Mycket beror på dörrpanelens material. Alternativ för en plastdörr skiljer sig från analoger för en metall eller trä.

Modeller med sluten kropp erbjuder större låsstyrka . De kan installeras på tunga trädörrar. De tål en ökad belastning, lossnar inte med tiden. Spärrhakar monteras där ytterligare beslag förstör utseendet på dörren. Ytterligare hål måste dock borras för fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För karmdörrar köps oftast takluckor . Det är tekniskt svårt att installera modeller med en annan monteringsdesign. Om så önskas kan de installeras på en balkong, plast eller entrémetall (till exempel järn) dörr eller dörrblad till toaletten.

Modellparametrar väljs individuellt. Längd och bredd väljs med hänsyn till avståndet mellan dörrbladet och karmen, dörrens bredd. Om du planerar att köpa en mortise -modell, var uppmärksam på spärrens tjocklek … Dess tjocklek ska vara mindre än dörrens tjocklek. Annars kommer inte fan att sitta på plats.

Om dörren är ljus måste du ta plastversionen . Den lätta mekanismen kommer inte att snedvrida PVC -dörrar eller fönsterbågar. När det gäller arten är inte alla modeller universella.

Till salu finns det alternativ för dörrar på höger och vänster sida.

Hur man installerar?

Typen av fixering av enheten beror på dess typ. Till exempel, när det är nödvändigt att installera en överliggande mekanism är installationstekniken följande:

  • bestäms med anordningens fäste (optimalt på en höjd av 1, 3-1, 5 m från golvet eller på platsen för förstyvningar);
  • markera spärrens plats med en markör;
  • ta en borr, borra hål vid markeringspunkten (diametern sammanfaller med storleken på monteringsbultarnas diameter);
  • med en skruvmejsel eller skruvmejsel, fäst spärren på basen;
  • en liknande metod används för att fästa ventilens ömsesidiga platta, i vilken fästspaken kommer in.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att du har fixerat anfallaren måste du kontrollera mekanismens jämnhet … Vid behov, justera platsen för själva mekanismen eller anfallaren.

När du installerar mortise -spärren utförs också en preliminär kontur av platsen. Sedan, i slutet av dörrbladet, borras ett hål med en diameter med hänsyn till tvärstången. Det är nödvändigt att den kan röra sig fritt inom kanalen. På insidan av dörrbladet bestäms drivvingens placering. Ett hål borras till önskad storlek. Därefter installeras skivspelaren och ventilkroppen.

Om dörrarna är av trä, välj trä från ändsidan så att kroppens plan sammanfaller med dörrens yta .… Ett hål borras i ramen för att mäta tvärstången med ett gap på 1,5 mm. En motstång är fäst på en träram med självgängande skruvar. När gapet är litet fördjupas ramen mellan lådan och panelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Dörrspärrarnas funktion är enkel och okomplicerad. Det händer dock att dörren till exempel på balkongen stängs och inte kan öppnas från andra sidan. Om dörren är stängd från insidan eller om den har fastnat ska du inte försöka öppna den med starka stötar eller slag på dörren .… Detta förkortar portbladets livslängd och gör öppningsmekanismen oanvändbar.

Sådan hantering kommer att leda till deformation av karm och dörrprofiler, brytning av beslag och lås. Detta kan leda till ett komplett byte av dörrenheten. Om det inte finns någon i det andra rummet är det bättre att slå ut det dubbelglasade fönstret. Att byta ut det blir billigare.

Om den gamla ventilen har förfallit eller om det helt enkelt är beslutat att ersätta den med en ny, är det inte alls nödvändigt att borra nya hål .… Med tanke på att infästningen måste vara tillförlitlig är det mer lämpligt att utföra installationen längs de gamla hålen, men använd skruvar med större diameter i arbetet.

Spärren kan också stängas i andra fall . (till exempel vid mekanisk haveri, igensättning av mekanismen, krympning av huset). Vanligtvis går ministeriet för nödsituationer inte till samtal när det inte finns människor inne i lokalen. Men betalda trollkarlar öppnar fan på bara ett par minuter.

Om spärren fastnar från insidan måste den skruvas loss och tas bort, detta låser upp dörren. Det är svårare med ett låsbart element. Först måste du komma till själva mekanismen. För att lösa problemet måste du ta bort överlägg, dekorativa paneler och andra tillbehör ..

Bild
Bild

Om husets ägare inte har denna typ av arbetskunskaper är det bättre att vända sig till proffs .… Specialister tar bort duken och demonterar beslagen utan att skada dem. Att göra det själv kan leda till dyrare reparationer.

Om orsaken till mekanismen som fastnar är en blockering är det nödvändigt att ta bort den .… För att rengöra arbetsmekanismen är det nödvändigt att använda ett penetrerande silikonfett och hälla det i spärren. Efter ett tag löser vätskan blockeringen. För att situationen inte ska upprepa sig i framtiden måste du ta bort ventilen, demontera, skölj alla delar i ett lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om orsaken till felet är husets krympning är det nödvändigt att höja dörrbladet . Detta kan lossa den fastspända akterspegeln. Om problemet inte kan lösas måste bulten sågas. Om det är nödvändigt att öppna ventilen utifrån beror allt på situationens komplexitet. Om det finns ett mellanrum mellan dörren och karmen, använd vanlig tråd. I det här fallet behöver du:

  • bestäm den exakta platsen för spärren genom att sätta in ett pappersark i spåret;
  • rulla tråden längs konturen, upprepa dörrprofilen;
  • sätt in tråden i spåret och försök att låsa upp ventilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ventilen har en komplex design fungerar denna metod inte . I det här fallet är det bättre att inte slösa tid och söka professionell hjälp. Hantverkare löser detta problem mycket snabbt med hjälp av låsplockare och skruvmejslar. Det händer att det är möjligt att lösa problemet genom det övre låset. I detta fall används tråd. En slinga görs i dess ände, sedan skjuts tråden in i nyckelhålet och de försöker sätta öglan på spärren.

Metoden är inte alltid effektiv, eftersom det inte alltid är möjligt att flytta spärren. Om detta inte hjälper måste du göra ett hål med en borr eller metallborr.

Rekommenderad: