Dowel Hooks: översikt över Fjäder Och Vikning, Enkla Och Dubbla Pluggar Med Rak Krok Och Andra Modeller I Väggen, Användning Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: Dowel Hooks: översikt över Fjäder Och Vikning, Enkla Och Dubbla Pluggar Med Rak Krok Och Andra Modeller I Väggen, Användning Och Installation

Video: Dowel Hooks: översikt över Fjäder Och Vikning, Enkla Och Dubbla Pluggar Med Rak Krok Och Andra Modeller I Väggen, Användning Och Installation
Video: Välj rätt plugg 2024, April
Dowel Hooks: översikt över Fjäder Och Vikning, Enkla Och Dubbla Pluggar Med Rak Krok Och Andra Modeller I Väggen, Användning Och Installation
Dowel Hooks: översikt över Fjäder Och Vikning, Enkla Och Dubbla Pluggar Med Rak Krok Och Andra Modeller I Väggen, Användning Och Installation
Anonim

Under reparations- och konstruktionsarbetet är olika fästelement ett oumbärligt element. Med deras hjälp är olika material anslutna till varandra eller till basen av strukturen - gips, metall, trä, plast.

Idag är en av de mest använda fästelementen pluggen . Utbudet av sådana produkter är ganska varierat. Den här artikeln beskriver denna typ av fästelement, till exempel en pluggkrok, dess funktioner, typer, användningsområden och installationsmetoder.

Särdrag

En pluggkrok (även kallad krok eller spik) kallas en fästelement. De används ofta i konstruktions- och installationsarbete. Med hjälp av dessa produkter kan du fixa installationsdetaljer på absolut vilken yta som helst - betong, sten, gipsskivor, tegel eller trä.

Bild
Bild

En sådan fästkrok är gjord i form av en cylindrisk stång, som består av två delar - distans och icke -distans.

Under installationen tenderar distanselementet att expandera i hålet - det är denna del av stången som ger tillförlitlig fixering och fastsättning. Men den icke-spridande delen ändrar inte sin form.

Idag är denna typ av fästelement mycket populär, och det beror på ett antal funktioner som är inneboende i produkten:

  • pålitlighet;
  • lång livslängd;
  • styrka;
  • slitstyrka;
  • säkerställer en stark och hållbar anslutning mellan fästelement.
Bild
Bild

För tillverkning av sådana pluggar använder tillverkaren endast högkvalitativa och säkra material med höga fysiska och tekniska parametrar.

Följande material är inblandade i produktionen av sådana produkter

Nylon (polyamid) . Det är ett av de tuffaste och mest hållbara materialen. Det kännetecknas av motståndskraft mot deformation och vibrationer, slitstyrka. Nackdelen med detta material är att fästelement av polyamid inte rekommenderas för användning i frostigt eller regnigt väder.

Bild
Bild

Polyeten . Avser viskösa material vars kvalitet och egenskaper skyddas även under deformationsförhållanden. Det kännetecknas av frostbeständighet. Men en lång livslängd är inte speciell för den.

Bild
Bild

Polypropylen . Högtemperaturbeständigt, hårt och hållbart material. Det är av högre kvalitet än polyeten, men det avstickar också med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående material, från vilka pluggkrokarna är gjorda, är det värt att notera en annan som har de högsta tekniska parametrarna - metall. För tillverkning av sådana pluggar används rostfritt eller galvaniserat stål . Det är metallkroken som föredras av konsumenten. Detta beror på att det har en stor fördel jämfört med analoger på grund av dess förmåga att klara mycket höga belastningar.

Typer och modeller

Följande sortiment av pluggkrokar finns på marknaden

Fjäder (vikning) . Med detta fästelement kan lätta strukturer fästas på gipsskivor eller spånskivor, liksom på alla andra ihåliga byggmaterial. Utbudet av fjädervikar är olika. Oftast köper de en modell av märkena M5, M4, M8.

Bild
Bild

Singel och dubbel . Dessa två typer är idealiska för fastsättning av rörledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spacer . En sådan fixeringsplugg används oftast för att installera lättkonstruktioner på en betong-, tegel- eller stenbas. Det är värt att notera expansionspluggen med en slingkrok 14x120 mm - den här modellen är mest efterfrågad.

Bild
Bild

Rak krok . Denna version av pluggen kan användas om utrustning är fäst på väggen, på vars baksida finns speciella fästen för fastsättning. En modell med en storlek på 10x60 mm efterfrågas, ofta används för att fästa till exempel vattenvärmeenheter på väggen.

Bild
Bild

Semiring . Galvaniserad halvring gör det möjligt att använda fästelement vid arbete med täta material, massivt silikat och keramiska tegelstenar, gipsskivor, betong, natursten och konststen.

Bild
Bild

När du väljer och köper bör du definitivt ta hänsyn till hur den köpta kroken ser ut. Var och en av dem har vissa parametrar, egenskaper och är avsedd för ett specifikt material.

Mer detaljerad information och andra modeller av fästelement finns i alla järnaffärer.

Användningsområde

Det tillgängliga sortimentet och utmärkta fysiska och tekniska egenskaper gör det möjligt att använda detta fästelement för att lösa ett antal konstruktions- och installationsproblem

  • Fäst vattenvärmare och värmeanordningar på väggar av nästan vilket material som helst (utom metall).
  • Installation av rörledningar. Med dessa pluggar fixeras rören på en viss höjd från golvet och på rätt avstånd från väggarna.
  • Installation av VVS -utrustning.
Bild
Bild

Mycket ofta i sin praxis används sådana produkter av elektriker under installationen av elektriska ledningar och vid installation av belysningsanordningar, till exempel när lampor hängs från taket.

Montering

Det är ganska enkelt att installera pluggen i väggen, dessutom tar processen inte mycket tid. Men innan du påbörjar arbetet måste du förbereda det nödvändiga verktyget, nämligen: en elektrisk borr, borr, eltejp, hammare.

Bild
Bild

Installationsprocessen består av flera steg

  1. Markera monteringsplatsen på ytan.
  2. Gör en liten indragning vid märket. Du kan använda en kniv eller spik för detta.
  3. Installera en borr i en elektrisk borr beroende på ytmaterialet (betong eller trä) och fästelementets diameter.
  4. På den tidigare markerade platsen, borra ett hål för pluggkroken. Hålets djup bör vara något djupare än längden på själva pluggen.
  5. I det sista steget sätts pluggkroken helt enkelt in i urtaget och skruvas in med kroken tills den stannar.
Bild
Bild

Som du kan se är allt ganska enkelt. Det viktigaste är att ha färdigheterna att använda en elektrisk borr.

Det är mycket viktigt att använda fästelementen korrekt i framtiden. Överbelasta den inte, ta hänsyn till dess begränsande passegenskaper.

Rekommenderad: