Installation Av Pannutrustning: Installation Av Gasutrustning I Ett Privat Hus. Regler Och Steg

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Pannutrustning: Installation Av Gasutrustning I Ett Privat Hus. Regler Och Steg

Video: Installation Av Pannutrustning: Installation Av Gasutrustning I Ett Privat Hus. Regler Och Steg
Video: Så hyr du ut din bostad | Plånbokspodden 2024, Maj
Installation Av Pannutrustning: Installation Av Gasutrustning I Ett Privat Hus. Regler Och Steg
Installation Av Pannutrustning: Installation Av Gasutrustning I Ett Privat Hus. Regler Och Steg
Anonim

För att ett individuellt byggt hus ska vara varmt och bekvämt är det nödvändigt att tänka över värmesystemet. Pannrummet ger en gynnsam temperaturregim i huset. Naturgas används oftast för uppvärmning i hem. Men för att systemet ska vara pålitligt och säkert måste du välja rätt utrustning för pannrummet, installera det och starta det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Installation av pannutrustning utförs i ett särskilt avsett rum, kallat pannrum. För uppvärmning av gaspanna måste rummet vara särskilt förberett.

  • Pannrummet kan placeras på husets bottenvåning eller i källaren. Det är bäst om pannrummet är utrustat i en speciell fristående byggnad.
  • Pannrummets territorium bör inte vara utrustat under husets vardagsrum.
  • Den totala volymen i rummet får inte vara mindre än 15 kubikmeter. m, och takhöjden måste vara minst 3 m.
  • Dörren till pannrummet är installerad på ett sådant sätt att den bara kan öppnas utåt.
  • Huvudkravet för rummet är närvaron av ett separat och ganska kraftfullt ventilationssystem.
  • Om andra rum ligger nära pannrummet måste väggar vara utrustade mellan dem och rummet för gasutrustning, vars brandmotstånd är minst 45 minuter.
  • Under driften av utrustningen bildas gasformigt avfall vid förbränning av gas. Du kan bli av med rök endast genom att installera ett separat, specialtillverkat rör.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana grundläggande regler måste vara kända och följda av varje installatör av ett gaspannahus.

De är utformade för att minimera förekomsten av en nödsituation och förhindra gasexplosioner, bränder, giftig förgiftning och så vidare . Strikt efterlevnad av kraven för installation av utrustning i pannrummet garanterar användaren en långsiktig drift och säker drift av gasvärmesystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs för installation?

Innan installationsarbetet påbörjas för installation av pannutrustning är det nödvändigt att förbereda alla nödvändiga komponenter

  • Gaspanna med kapacitet, som anges i pannhusets konstruktionsdokumentation. Pannan måste vara certifierad och ha teknisk dokumentation.
  • Förberett skorstenssystem. Den nödvändiga utrustningen för det och valet av modifiering beror direkt på vilken typ av panna som kommer att väljas för projektet. Det finns pannor utrustade med tvångsdrag, i detta fall bör ett hål med önskad diameter göras i väggen.
  • Många pannmodeller är förutrustade med en cirkulär pump, men det finns också modifieringar där pumpen måste installeras separat. Ofta måste du köpa 2 cirkulära pumpar samtidigt.
  • Moderna pannor har en inbyggd expansionstank, men om den inte fanns i din modell bör tanken köpas och installeras separat. I vissa fall, även om pannan har en expansionstank, är det nödvändigt att köpa en extra tank och installera den i värmesystemet.
  • En särskild distributör kallas en kam, vars modifiering beror på husets uppvärmningsprojekt.
  • För att avlufta värmesystemet måste du köpa en speciell ventil.
  • Specialutrustning som kallas en”säkerhetsgrupp”.
  • Olika typer av gasavstängningsventiler som tillhandahålls av pannrumsprojektet.
  • Rör och rördelar krävs för att fördela värme i hela huset. Materialet beror på projektet: det kan vara polypropen eller metall.
  • Hjälpmaterial: tätningsmedel, tätningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha köpt alla nödvändiga komponenter och ytterligare material kan du gå vidare till fasinstallationen av utrustningen i gaspannrummet.

Etapper

Hela processen med att installera pannutrustning kan villkorligt delas in i etapper. De bör utföras sekventiellt för att undvika slöseri med tid och pengar, vilket ofta händer om en uppsättning verk börjar utföras kaotiskt.

Steg-för-steg-steg för installation av gasvärme är följande

Bild
Bild
Bild
Bild

Utarbeta ett projekt

Efter avslutad förberedelse av pannrummet kallas gasspecialister in, som kommer att inspektera huset och pannrummet, och sedan, med hänsyn till lokalens designfunktioner, utarbeta ett projekt för värmesystemet. När projektet är klart och överenskommet kan du gå vidare till budgetering . Uppskattningen av material tar inte bara hänsyn till pannans modifiering utan också alla nödvändiga enheter, komponenter och förbrukningsvaror. Projektet måste, förutom uppskattningsdokumentationen, också innehålla uppgifter om beräkning av pannans effekt, samt instruktioner om var själva pannan, skorstenen och ventilationskanaler ska installeras.

Huvudkriteriet för att utföra beräkningar är ytan i pannrummet och hela huset, som kommer att värmas upp med en gaspanna.

Bild
Bild

Det färdiga projektet måste godkännas av tillsynsmyndigheterna samt registrera det . Ett korrekt utformat projekt låter dig undvika irriterande misstag och förändringar i framtiden, vilket inte bara tar tid utan också pengar. Efter att ha kommit överens om alla viktiga nyanser och detaljer kan du gå vidare till förvärvet av nödvändig värmeutrustning.

Bild
Bild

Inköp av utrustning

Pannan, som är installerad i ett privat hus, skiljer sig i kraft från industriutrustning, även om principen för systemet är densamma i båda fallen. Det är bäst att köpa utrustning hos specialiserade handelsföretag som kan ge dig råd om alla frågor och hjälpa dig att välja rätt utrustning . Idag finns det professionella företag på marknaden som inte bara erbjuder pannutrustning till salu utan också är redo att utföra en hel cykel av installations- och idrifttagningsarbeten, med ansvar för utrustningen som tillhandahålls och för installationens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Efter avslutat förberedande arbete och inköp av utrustning påbörjas installationsprocessen. I detta arbetsskede monteras en gaspanna, sedan läggs rörledningar runt huset, pumputrustning installeras och ett centraliserat styrsystem ansluts.

Om så önskas kan pannstyrningen göras helautomatiserad, vilket kommer att avlasta användaren från att manuellt styra och reglera uppvärmningsprocessen och driften av pannrummet.

Bild
Bild

Innan pannan installeras görs en podiumfundament för den. Denna åtgärd är obligatorisk, eftersom gasrörledningssystemet i avsaknad av grund kommer att deformeras, vilket oundvikligen kommer att leda till att värmeutrustningen inte fungerar.

De viktigaste stegen för installation av panngasutrustning är följande:

  1. montering av pannan och dess montering på fundamentet;
  2. inrättande av ett gasledningssystem genom speciella öppningar i väggarna;
  3. installation av rör, pumputrustning, styrsensorer och ett automatiserat system;
  4. anslutning av värmeutrustning till elnätet;
  5. slutmontering av skorstenen, ventilationssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt är tätheten i gasledningen. Läckande gas kan orsaka explosion och brand.

En lika viktig nyans är själva gastillförselprocessen: det är nödvändigt att utrusta installationen med en speciell ventil som blockerar eller öppnar flödet av naturgas in i pannan.

Efter installationen av alla kritiska enheter, skorstenar och ventilationssystem har slutförts, installeras värmaren.

Bild
Bild

Lansera

När installationen av gaspannrumsutrustningen är klar måste du kontrollera hur bra de görs. Kontroll av installationens kvalitet är följande:

  1. pannan, rörledningen och alla komponenter i den automatiska kontrollen inspekteras;
  2. hydrauliska tester utförs för att bestämma värmesystemets täthet;
  3. ett komplex av idrifttagningsarbeten utförs.
Bild
Bild

Vid testning av värmesystemets funktion måste följande viktiga parametrar kontrolleras:

  • korrekt funktion av gasförsörjningens förreglingsmekanism;
  • korrekt och tillförlitlig installation av säkerhetsventilsystemet;
  • indikatorer på egenskaperna hos strömförsörjningssystemet för överensstämmelse med deras design.

Efter avslutad test inbjuds en representant för tillsynsmyndigheterna till pannrummet för leverans och registrering av pannutrustning. Organisationen som utför installationsarbete och tester ger kundens garantidokument och utbildar honom i tekniker och regler för arbete med pannutrustning. Först efter att användaren kan hantera värmesystemet på rätt sätt är det möjligt att starta sin fulla drift.

Rekommenderad: