Chrysanthemum (111 Bilder): Hur Ser Trädgårdsblommornas Löv Ut? Hur Odlar Man En Gatukrysant? Beskrivning Av Sjukdomar, Kompositioner Med Rosor I Landskapsdesign I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Chrysanthemum (111 Bilder): Hur Ser Trädgårdsblommornas Löv Ut? Hur Odlar Man En Gatukrysant? Beskrivning Av Sjukdomar, Kompositioner Med Rosor I Landskapsdesign I Landet

Video: Chrysanthemum (111 Bilder): Hur Ser Trädgårdsblommornas Löv Ut? Hur Odlar Man En Gatukrysant? Beskrivning Av Sjukdomar, Kompositioner Med Rosor I Landskapsdesign I Landet
Video: 20071017 Crysanthemum Buds.flv 2024, Maj
Chrysanthemum (111 Bilder): Hur Ser Trädgårdsblommornas Löv Ut? Hur Odlar Man En Gatukrysant? Beskrivning Av Sjukdomar, Kompositioner Med Rosor I Landskapsdesign I Landet
Chrysanthemum (111 Bilder): Hur Ser Trädgårdsblommornas Löv Ut? Hur Odlar Man En Gatukrysant? Beskrivning Av Sjukdomar, Kompositioner Med Rosor I Landskapsdesign I Landet
Anonim

Chrysanthemum är en mycket vacker, prålig växt som framgångsrikt kan dekorera alla trädgårdar. Det är omöjligt att passera denna blomma utan att vara uppmärksam på den. Många väljer krysantemum för att dekorera sina bakgårdar eller stadslägenheter. Även om kulturen anses vara opretentiös, betyder det inte att den inte behöver ordentlig vård . I den här artikeln kommer vi att ta reda på vilka sorter krysantemum är indelade i och hur man sköter det på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Krysantemum är en vacker växt som lockar mycket uppmärksamhet. Hon fick sitt namn på grund av de många likheterna med den varma solen. Översatt från grekiska betyder krysantemum "blommasol". Detta underbara gröna husdjur togs till Europa från Fjärran Östern, där hon var särskilt älskad och vördad. Där ansågs krysantemum vara kejsarnas blomma.

Krysantemum är en ört som känns bra både på platsen och i en bekväm kruka placerad i ett hus eller lägenhet vid fönstret . Det kan vara av olika storlekar. Blomställningarna är både miniatyr och stora. Stammarnas höjd varierar också. För heminnehåll väljs vanligtvis mer blygsamma exemplar, som inte växer högre än 70 cm.

För trädgårdsunderhåll kan du säkert välja mer fasta sorter, vars höjd kan nå 1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vackra krysantemum ser väldigt imponerande ut. Det är hennes yttre egenskaper som lockar de flesta blomsterodlare som vill inreda sina hem eller angränsande tomter. Blommorna i fråga klarar lekfullt av sådana uppgifter. Krysantemum är kända för sina rika, "livliga" färger, vilket gör dem till en av de ljusaste och mest attraktiva växterna . Blommor kan vara vita, rosa, röda, lila, vinröda och andra. Växter kan tillhöra samma art, men samtidigt ha olika färger. I beskrivningen för sådana gröna husdjur är det inte bara möjligt att hitta svart.

Krysantemum är känt för ett stort antal sorter och sorter . Tack vare uppfödarnas ansträngningar har trädgårdsmästare möjlighet att odla blommor i olika nyanser både på sina personliga tomter och hemma. De flesta sorter av krysantemum är utformade för att överleva i mildare, varmare klimat. Sådana exemplar är förberedda i förväg för övervintring, eller de grävs helt ut med kallt väder för att placera dem på en säker plats, till exempel i källaren. Det finns också några sorter som med rätt vård överlever vintrarna utan problem utan att förlora varken skönhet eller hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skott kan vara antingen nakna eller pubescenta. Bladbladen på dessa växter kännetecknas av ett alternerande arrangemang. De är vanliga, fasta, tandade, dissekerade. Chrysanthemum lövverk kan variera i form och storlek. I de flesta fall är blommorna på denna växt inte särskilt stora och samlas i en sorts korgar.

Krysantemum är också bra eftersom de kan odlas utan problem hemma . De klarar sig bra i tankar med rätt storlek. Det viktigaste är att ge växten rätt vård, hitta den optimala platsen i huset och regelbundet vattna och mata. I de flesta fall, för inomhusunderhåll, väljer blomsterodlare små och låga blommor, som inte når mer än 70-80 cm i höjd. I trädgården kan du också plantera högre exemplar, vars höjd är mer än 120 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markkrysantemum är en säker satsning för landskapsarkitektur.

Med detta tillägg blir webbplatsen mer livlig och levande. Vackra blomställningar av denna berömda växt förvandlar miljön, ger spektakulära färger i den. Stigar, entréer, lusthus och andra liknande element är dekorerade med sådana blommor. En betydande fördel med dessa färger ligger inte bara i deras skönhet och ljusstyrka, utan också i deras relativa enkelhet . Varje blomsterhandlare kommer att kunna odla en krysantemum hemma eller på sin egen tomt, även om han inte tidigare har hanterat en liknande växt. Krysantemum behöver inte mycket tidskrävande och dyr vård, så trädgårdsmästaren behöver inte ha speciella kunskaper och färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Som nämnts ovan är krysantemum indelat i ett stort antal underarter och sorter. Varje kopia har sina egna egenskaper och yttre tecken. Det finns tillräckligt med blommor för valet av blomsterhandlare som framgångsrikt kommer att dekorera både lokalområdet och heminredningen. Krysantemum är indelade i olika typer, baserat på ett tillräckligt antal grundläggande parametrar. Alla krysantemum klassificeras i olika sorter beroende på deras livscykler. Det finns två typer av dessa prydnadsväxter.

Årliga . Växter med god immunitet. De är hårda. De tillåts frimodigt sås i beredd jord. Årliga krysantemum anses opretentiösa, så de kan planteras för nybörjare. De blommar länge - tills själva frosten. Denna typ inkluderar sorter som "Mishung", "Kokard" och andra. Den krönta krysantemum (även kallad grönsak) är också en årlig art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perenn . Populära växter kända för sin rika blomning. Anspråkslösa exemplar som inte behöver komplex vård. De ogynnsamma förhållandena för perenner är vanligtvis inte skrämmande. Denna underart inkluderar växthus och koreanska sorter (bromsa till exempel "Goldball", "Florida").

Bild
Bild
Bild
Bild

Varelserna i fråga skiljer sig också åt i den tidsperiod under vilken deras blomning faller. Följande underarter och sorter skiljer sig från:

tidigt - blommar i september, till exempel "Händer"

Bild
Bild
Bild
Bild

medium - blomningen av dessa representanter för arten faller i oktober; sorter "Froggy", "Orange"

Bild
Bild
Bild
Bild

sent - novemberväxter; sorter "Rivardi", "Larisa"

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en viss sort som du vill odla utomhus måste du ta hänsyn till graden av dess kalla härdighet.

Buskar är uppdelade efter denna kvalitet

Köldbeständig . Växter som inte är rädda för de första snöfallet. Dessa inkluderar representanter för sådana sorter som "Susan", koreanska sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För milda klimat . Till exempel sorten "Fantasy". Blommor som tillhör denna sort kanske inte möter tid och blommar inte förrän den första frosten anländer. Vanligtvis häckar de på södra breddgrader. Det bör noteras att de låga icke-dubbla underarterna är resistenta mot kall luft. Ju större det "gröna husdjuret" är, desto mindre frostbeständigt är det i slutändan.

Bild
Bild

Blomställningens dimensioner är också ett kriterium enligt vilket olika sorter delas upp

Storblommig . Denna typ innehåller välkända sorter, till exempel "Zembla Lilak", "Tom Pierce". Diametern på "locket" för dessa sorter når 20–25 cm. Deras form är nära halvklotformad. Stammarna är vanligtvis tillräckligt höga. Dessa blommor odlas oftare för efterföljande skärning. Storblommiga krysantemum tål vanligtvis inte vinterförhållanden ute.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanblommig . Dessa inkluderar sorterna "Golden Fleece", "Spray of Champagne". Blomställningarna av dessa växter överstiger sällan 8-10 cm. Sådana underarter förvaras huvudsakligen i trädgårdsinställningar eller balkongområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

De beskrivna blommorna kan också skilja sig åt i blomställningens struktur i två sorter

Enkel . Från dessa arter kommer sorterna "Andre Rose", "Amazonka", "Baltika". Blommans mitt är öppen, inramad av en eller ett par rader med kronblad. Utåt sett liknar dessa sorter mycket en stor, vacker kamomill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Terry . Denna underart inkluderar sorterna "Zlata Praga", "Gazella", "Trezor". Krysantemum med dubbla blomställningar har rika kronblad. De täcker hela mitten av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla krysantemum är indelade i de typer som anges nedan

Ampelnye . Annars kallas det en kaskad krysantemum. Hon föddes upp i Japan. Dess blommor liknar mycket på en tusensköna. Deras diameter överstiger sällan 2–4 cm. Växten kännetecknas av imponerande tillväxt och långa skott med ett stort antal färgglada blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borstig . Sådana krysantemum lockar omedelbart mycket uppmärksamhet eftersom de har tunna och lätt krullade kronblad. Utåt liknar de graciösa borstar.

Sådana sorter ser vackra och imponerande ut, så de väljs av många odlare.

Bild
Bild

Pompom . Krysantemum av dessa sorter har en chic sfärisk form. De kännetecknas av ökad dubbelhet, rika och saftiga nyanser, lång blomning i nästan alla växtförhållanden. "Runda" sorter är vansinnigt populära eftersom de ser vackra ut och inte behöver komplicerad vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvdubbel . Dessa krysantemum har ett stort antal olika former, strukturer och färger. Den mest slående och minnesvärda representanten för denna kategori är en trädgårdsväxt med något tömda blomställningar. Deras mitt är praktiskt taget inte täckt, och på kanterna finns kronblad av olika skalor och former. Halvdubbla exemplar ser färgglada och originella ut.

Bild
Bild

Enkel . Vanliga sorter framstår som graciösa men diskreta blomställningar. När det gäller deras yttre egenskaper skiljer de sig lite från enkla prästkragar.

Bild
Bild

Anemonliknande . Sådana krysantemum kan lätt kännas igen av sin gemensamma form och något framträdande mitt i blomställningen. Den stiger något med kronblad och rusar mot solen. Dessa är några av de mest känsliga representanterna för trädgårdskrysantemum. De utstrålar en mycket trevlig och diskret doft som många gillar.

Bild
Bild

Skedformad . Sådana sorter av krysantemum anses sällsynta. De har ett självförklarande namn - deras kronblad är mycket lika i form till små och snygga skedar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkelhuvud (ensam) . Blomställningarna hos sådana representanter kan vara dubbla eller halvdubbla. Deras vanliga diameter är 12–25 cm. Växten har en stark och spänstig stam. Knoppen på en enda krysantemum kallas också en hatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För hemunderhåll väljs vanligtvis dvärgvarianter av krysantemum, som är små i storlek och blygsamma i höjd. Det är lätt att ta hand om sådana växter. Det viktigaste är att veta exakt vilka villkor som är obligatoriska för inomhusblommor. För att skönheten i fråga hemma ska vara frisk och glädja hushåll med rik blomning måste hon omges av en säker temperatur . Ett läge på + 20– + 23 grader är lämpligt. På våren och hösten, i rummet där blomkrukan ligger, bör lufttemperaturen vara + 15– + 18 grader.

På vintern är det tillåtet att förvara krysantemum på en sval plats där temperaturen är minst +3 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning är viktigt och korrekt. För att placera en blomkruka rekommenderas att du väljer ett fönster i väst eller östlig riktning. Krysantemum behöver bara diffust ljus i tillräckliga mängder. Dessa grödor kan inte placeras på södra sidan. På den norra fönsterbrädan kommer krysantemumblommorna att bli förvånansvärt magra, eftersom det kommer att saknas solljus. Krysantemum får växa i ett balkongområde, loggia eller veranda . Dessa områden bör vara väl upplysta eftersom blommorna behöver tillräckligt med solljus. Med ankomsten av varma årstider rekommenderas att flytta växten till trädgården.

Krysantemum måste vattnas korrekt och i tid. Detta förfarande kan inte försummas, annars blir husdjuret sjuka och kan dö. Blomman i fråga är relaterad till fuktälskande sorter, därför bör substratet där den ligger vara relativt fuktigt. Under hela växtsäsongen måste busken vattnas minst 2 gånger var 7: e dag. Det är förbjudet att torka en jordklump under vintersäsongen . Det är nödvändigt att se till att ingen vätska stagnerar i jordblandningen och i pannan, vilket leder till sönderfall av blommans rotsystem. Unga blommor som odlas hemma bör planteras om en gång om året. För att göra detta måste du ta en ny kruka, som är större än den gamla. Vuxna buskar får transplanteras lite mindre ofta - en gång vartannat år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemmablomman behöver regelbunden utfodring. Erfarna blomsterodlare rekommenderar att använda komplexa mineralgödselmedel, som innehåller sådana nödvändiga komponenter som fosfor och kalium, som stimulerar blomningen av krysantemum. För att busken ska blomma tidigare än det förväntade datumet är det nödvändigt att påskynda blomningen. För detta ändamål är det tillåtet att tillsätta en speciell lösning av kaliummonofosfat 1 till 10 i jorden, eller använda ett annat komplext gödningsmedel med fosfor, kväve och kalium.

Vuxna blommor måste befruktas en gång var 1, 5 vecka . Var fjärde dag kompletteras jordblandningen där krysantemum växer med en mullein (en lösning beredd av 1 hink vatten och 1 del av själva gödningsmedlet). När bildandet av knoppar börjar, stoppas all befruktning av blomman. Från det ögonblick när blomningen av hemkrysantemum är över måste den lämnas i ett lugnt tillstånd. Du måste noggrant klippa alla stjälkar från busken och ta bort krukan med växten i källaren, där den kommer att leva fram till början av våren.

När de första unga skotten dyker upp måste husdjuret transplanteras till en ny, rymlig kruka och återföras till sin gamla plats i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tar hänsyn till klimatet och väljer plats på platsen

Många trädgårdsmästare föredrar att odla krysantemum inte i en kruka, utan utomhus i trädgården eller på deras bakgård. För dessa ändamål det är viktigt att korrekt välja den lämpligaste platsen där växten kommer att känna sig bekväm.

Välja en landningsplats

En vinn-vinn-plats där krysantemum kommer att växa vackert och friskt är ett upplyst, soligt område. Under dagen behöver denna underbara växt minst 3 timmars solljus. Säker, ingen förbjuder att plantera krysantemum på en skuggig plats på platsen, men under sådana förhållanden kommer växten att blomma glest … Blommorna blir inte stora och stammen kan växa för högt, som om den sträcker sig uppåt på jakt efter saknat solljus. Helst, för att plantera krysantemum, bör du välja inte bara en väl upplyst, men också skyddad från vindplatsen, där det finns en jord som är lämplig i dess sammansättning och skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordkrav

Trots att krysantemum är en relativt opretentiös växt är det mycket viktigt för dess odling att hitta en plats med lämplig jord. Marken måste vara bördig, väl befruktad, mättad med fukt i tillräckliga mängder. Men det ska inte heller vara för fuktigt och blött - under sådana förhållanden kan krysantemumets rötter börja ruttna, vilket kommer att innebära många allvarliga problem, köttet tills blommans död. Krysantemum gillar inte torra torv- eller sandiga jordarter. Land som inte kan skryta med en rik mineralsammansättning, dåligt kvarhållande av fukt, kommer att visa sig vara helt olämpliga för sådana gata groddar.

Viktig! De bästa förutsättningarna för att plantera krysantemum är lätta, sandiga lerjordar . Det är önskvärt att de är välsmakade med humus och organiska komponenter. Det rekommenderas att se till att jorden dräneras.

Bild
Bild

Temperaturregim

Innan du fortsätter med att plantera krysantemumplantor i öppen mark måste du ta reda på vilka klimatförhållanden för den valda sorten som är säkra. Till exempel, vid svårare förhållanden (till exempel i fjärran norra) kommer koreanska sorter lätt att slå rot. Sådana exemplar kan säkert planteras i Ural . De flesta sorter av krysantemum är utformade för ett milt klimat.

Så en av de vanligaste sorterna är "Fantasy".

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att man planterar blommor i relativt svala områden där temperaturen inte är för hög. På dagar då solen är för aggressiv är det lämpligt att skugga växterna, annars kan de få allvarliga brännskador. När du väljer blommor av en viss sort, var noga med att överväga om de är lämpliga för de klimatförhållanden där du bor. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de optimala temperaturparametrarna för varje säsong, nämligen:

  • optimal hösttemperatur - + 15– + 18 grader;
  • temperatur under vintersäsongen - 0– + 7 grader;
  • på våren känns krysantemum bekväma vid temperaturer från +11 till +17 grader;
  • den optimala sommartemperaturen är upp till +23 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är inget svårt att plantera krysantemum i öppen mark i ett hus eller lantgård. För att göra detta kan du köpa plantor, köpa färdiga plantor eller välja en gren från blommorna som donerats tidigare. Många odlare bestämmer sig för att rota denna vackra växt genom att ta den från en bukett . Experter rekommenderar att man planterar en bukett krysantemum i början av höstsäsongen. Det är lämpligt att starta sådana procedurer före den 15 september eller närmare i slutet av våren. Den optimala tidsperioden för att plantera en växt är tidiga morgon- eller kvällstimmar, när det inte finns någon värmande värme ute. Dessa växter blommar i augusti och kan lugnt utstå små höstförkylningar. Dessa blommor växer bra i lugna, ljusa och öppna områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar plantera den framtida busken måste du förbereda jorden ordentligt. Först måste du lossa det ordentligt, ta bort allt ogräs. Gödsel måste appliceras på marken: kycklingavfall eller gödsel . Sticklingar i jorden måste placeras på ett sådant sätt att ett avstånd på 30-60 cm återstår mellan dem. Efter plantering måste du förbereda en svag lösning av kaliumpermanganat och behandla jordytan med den. För att snittstammarna ska slå rot på en ny plats måste allt gammalt lövverk, liksom blekta knoppar, tas bort från dem. Det är lämpligt att uppdatera grenskivan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att överflödig vätska ska rinna av är det värt att förbereda kompakta brunnar . För att blommorna från buketten ska slå rot snabbare är det lämpligt att täcka dem med en speciell film eller glasburk i ett par veckor. Det är nödvändigt att se till att de skördade skyddsrummen inte kommer i kontakt med de planterade krysantemumlöpningarna. Om du använder en burk ska du regelbundet lufta de valda sticklingarna.

För att skydda blommorna från buketten från vindbyar kan du göra ett litet staket runt dem, vilket också kommer att vara ett utmärkt stöd för svaga stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Om du vill odla en riktigt vacker och hälsosam växt på din webbplats behöver den kompetent vård.

Vattning

Det är mycket viktigt att vattna denna växt enligt alla regler. Som nämnts ovan är krysantemum fuktälskande växter. Underlaget där de växer ska alltid vara något fuktigt. När vädret är för varmt på gården kan du vända dig till att spruta blomman med en sprayflaska . Det är lämpligt att tillgripa detta på kvällen och på morgonen. Du kan klara dig utan ytterligare hydratisering av krysantemum i värmen, men då torkar det ut och kommer inte att kunna se vackert ut.

Bild
Bild

Blommor planterade i öppen mark bör vattnas enligt följande:

  • i de första stadierna av tillväxt måste blommor vattnas minst 1 gång i veckan;
  • det är nödvändigt att noggrant suga de övre jordlagren utan att komma på blommans blad;
  • under sommarsäsongen, när lufttemperaturen stiger, kan vattning göras oftare;
  • vid blomningsstadiet i september rekommenderas att vattna krysantemum minst 3 gånger i veckan.
Bild
Bild

Toppdressing

Krysantemum behöver gödningsmedel av hög kvalitet och ett brett utbud av näringsämnen, nämligen sådana komponenter som:

  • kväve;
  • kalium;
  • fosfor;
  • svavel;
  • kalcium;
  • magnesium;
  • mangan;
  • järn.
Bild
Bild

Experter rekommenderar starkt att välja komplexgödselmedel av hög kvalitet för matning av växten, som innehåller alla nödvändiga komponenter. Om blommorna planterades under den aktuella våren, kommer ett par förband att räcka för säsongen . Om du planterade blommor för 1 eller 2 år sedan måste du förse dem med toppdressing under hela sommarsäsongen. På hösten måste du befrukta en sådan krysantemum en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att en planterad krysantemum ska vara en vacker och frodig buske är det viktigt att beskära den regelbundet. Det är absolut nödvändigt att nypa den planterade blomman korrekt. Sådana procedurer behövs inte bara av trädgårdsdjur, utan också av gröna husdjur i kruka. I sådana fall måste följande nyanser beaktas:

  • det är nödvändigt att nypa krysantemum för första gången när den centrala stjälken når minst 10 cm i höjd;
  • den andra nypningen är tillåten i det ögonblick när sidoskotten växer upp till 10 cm;
  • all ytterligare nypning måste utföras, med beaktande av artens särdrag och egenskaper, blommans struktur;
  • den sista nypningen kommer att vara användbar 2–2,5 månader före blomningsstadiet;

det är alltid nödvändigt att beskära unga styvbarn i tid så att det inte finns mer än 5–6 stjälkar i utloppet före blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande procedurer kan vara till hjälp för att säkerställa att växten har en rik och gedigen blomning:

  • för att få stora krysantemumblommor måste du ta bort knopparna på sidorna när de "kläcks";
  • hos representanter för småblommiga sorter, för att stimulera blomningen av laterala skott, är det nödvändigt att ta bort knoppen i mitten;
  • regelbundet ta bort alla knoppar som har vissnat, den här metoden kommer inte bara att kunna bilda en vacker växt utan också att förlänga blomningen i allmänhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilande period

I slutet av blomningsstadiet går krysantemumet i vilande tillstånd. Vid en sådan tid närmar sig vintern och du måste hitta en säker plats för det gröna husdjuret att vänta ut den här säsongen. När blomman har stannat i ett lugnt tillstånd kan den inte vattnas alls. Det rekommenderas att genomföra detta förfarande minst en gång i månaden . Således kommer blommans vitalitet att bibehållas framgångsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Krysantemum behöver periodisk transplantation. Unga växter måste transplanteras en gång om året, och vuxna - en gång vartannat år. Detta bör göras tidigt på våren, för närvarande växtsäsongen börjar. Tänk på alla finesser av vårens transplantation av denna växt.

  • Busken måste grävas ut så noggrant och noggrant som möjligt från sin ursprungliga plats. Jorden kommer att behöva skakas av. Moderbusken får delas upp i olika delar med hjälp av en beskärare.
  • Det är nödvändigt att tilldela en ny plats för blomman. Det ska vara väl upplyst, bort från grundvattnet.
  • Den utgrävda busken eller dess enskilda delar måste sedan transplanteras i förberedda hål. Efter transplantationen måste blommorna vattnas väl. Till en början kan vattning vara mer frekvent så att blomman lättare och snabbare kan slå rot.
  • Den första utfodringen kommer att behövas en tid efter transplantationen. Det är lämpligt att applicera ett flytande komplexgödselmedel för blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur håller man blommor på vintern?

Många trädgårdsmästare är intresserade av hur man bevarar krysantemum under vintersäsongen. Det finns sätt att lagra denna växt på vintern, till exempel:

  • lämnar i marken;
  • flytta utgrävda växter till huset (källare eller annan lämplig plats);
  • skörd av krysantemum i förberedda skyttegravar.

Frostresistenta sorter av blommorna i fråga får stå i det öppna fältet för vintern.

Men för detta måste blomman beskäras ordentligt och lämna cirka 15 cm från jordlagret. busken måste mulkas med nålar eller halm, humushilling krävs … Så snart temperaturen sjunker till +5 grader måste växten täckas med ek- eller grangrenar. För skydd ska du under inga omständigheter använda fallna löv. När frosten är borta måste skyddet tas bort i tid. Om det finns nattfrost kan du använda en tjock film.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta grävs krysantemum bort till källaren för vintern. Detta är en av de mer populära lösningarna. Närmare frosten grävs rhizomerna i blommorna noggrant och skickas tillsammans med jordklumpen till källaren . Växten placeras direkt på marken. Rumstemperaturen bör vara mellan 0 och +5 grader. Med denna temperaturregim kommer krysantemum att vara i ett slags "sömn" (vila) tillstånd. Unga skott sträcker sig inte vid denna tidpunkt. Med den övervägda metoden kommer det att vara möjligt att hålla växterna under kontroll och börja gro när som helst.

För vintern kan du placera krysantemum i skyttegravar, vars bildning måste utföras i förväg . Noggrant utgrävda blomsterbuskar måste vara försiktigt men tätt utlagda i skyttegravar, vars djup inte är mer än 60 cm. När frost kommer, måste grävningen täckas med träskivor eller ett skifferark. På toppen måste du lägga en film och strö vinstocken (blad kan användas). Denna metod är populär, men den tillåter inte odlaren att styra lagringen av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finesser i att odla ett hus i en kruka

Växande krysantemum i en kruka hemma, man bör inte bara ge henne kompetent vård utan också ta hänsyn till följande subtiliteter av innehållet:

  • för att odla en krysantemum i en kruka måste du välja rätt underlag för detta; lös, lätt och näringsrik neutral jord rekommenderas;
  • jordblandningen kan göras självständigt, eller så kan du omedelbart köpa en färdig komposition i butiken;
  • andelen näringsämnen i jordblandningen kommer att öka om kycklinggödsel läggs till den;
  • efter vattning av krukväxterna bör all överflödig fukt avlägsnas omedelbart; före den efterföljande tillsatsen av vatten bör jordytan torka ut ganska mycket;
  • krysantemum i kruka kan matas inte bara med specialiserade, utan också med enkla, universella blandningar; under blomningsperioden är växten särskilt i behov av fosfor och kalium, och under buskens bildning - i kväve;
  • när lövverket och blommorna vissnar måste de beskäras noggrant;
  • före övervintring rekommenderas att klippa krukan maximalt och lämna endast liten "hampa" från rotsystemet;

växer krysantemum i en kruka hemma, är det nödvändigt att placera det så långt som möjligt från batteriet och andra uppvärmningsanordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns bara några grundläggande metoder för hur man odlar krysantemum. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Genom att dela busken

Reproduktion av krysantemum på detta sätt är en av de mest populära metoderna. Det rekommenderas att plantera om busken efter blomningsprocessen är klar. Det är vid denna tidpunkt som nya skott föds, en ny rot börjar växa. Det är nödvändigt att noggrant gräva ut busken, skaka av den och skölj rötterna . Efter att ha separerat en ung skott måste den omedelbart planteras i förberedd jord. Om stammen är för hög, skär över det fjärde bladet och täck växten så att rötterna lätt kan slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Detta uppfödningsalternativ är också mycket populärt. Frö får sås i marken i maj. Det är bäst att plantera 4-5 frön per hål . Om du vill att blommorna ska slå igenom tidigare kan du först plantera dem hemma i mars och sedan dyka i krukor och flytta dem utanför de sista dagarna i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Denna metod för reproduktion av krysantemum bör börja med valet av friska växter - moderplantor. I slutet av blomperioden måste gröna buskar väljas ut och transplanteras i en separat låda . Mödrarna ska förvaras i ett rum där temperaturen är från 2 till 5 grader (inte lägre än 0). De måste vattnas tillräckligt så att rotskott gror produktivt. För sticklingar är skott lämpliga som grenar från själva roten. Sådana sticklingar bör planteras i krukor med förberedd jord.

Sand och humus måste tillsättas till jordblandningen . Mineralgödsel är inte överflödigt (du kan späda ut en lösning på 20 g per 10 liter vatten). Växten rotar sig och rotar sig på ungefär en månad. Efter det kan du börja transplantera till trädgården, om vädret tillåter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför blommar de inte och vad ska man göra åt det?

Färgglada och ljusa krysantemum brukar odlas för att dekorera en tomt eller hus / lägenhet. Det är ganska synd om blomningen fortfarande inte kommer eller är väldigt "sen". Låt oss överväga vilka skäl som kan leda till sådana problem och hur de kan undvikas.

  • Litet ljus . Krysantemum kan bara blomma bra om de växer i områden som är välbelysta av solen.
  • Efter övervintringen avlägsnades busken senare för groning . Detta förfarande bör genomföras i början av mars.
  • Moderplantan har inte förmågan att föryngra vid rätt tidpunkt . Innan en växt planteras i marken måste den tunnas ut utan att misslyckas.
  • Top dressing appliceras oregelbundet . Det är nödvändigt att komma ihåg om tidig befruktning under särskilt aktiv tillväxt av grön massa, när växterna producerar lövverk läggs knoppar.
  • Övertorka jorden . Marken runt blomman ska alltid vara något fuktig för att få växten att blomma.
  • Sena sorter vars blomningstid inträffar i november eller december.

Det händer så att blomman inte hinner skaffa blommor innan allvarliga frost och minusgrader börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Krysantemum, liksom alla andra växter, är mottagliga för vissa sjukdomar. De är ofta inriktade på ett antal farliga skadedjur. Krysantemum lider oftast av sjukdomar som:

  • ringfläck - när en växt lider av en sådan sjukdom visas karakteristiska gula fläckar på den och bladen vissnar;
  • dvärgväxt - med denna sjukdom sjunker blomns tillväxt betydligt, blommorna är små i storlek;
  • frölöshet - med en sådan sjukdom deformeras blomställningarna och missfärgas;
  • mosaik - leder till fläckar på krysantemumets blad, liknande en mosaik;
  • mjöldagg är en mycket allvarlig sjukdom som drabbar trädgårdsblommor, inomhusblommor och vildblommor; krysantemum som lider av mjöldagg är täckta med en klart synlig vitaktig blomning;
  • rost - dess huvudsakliga symptom är utseendet på röda fläckar på växten, gulning av bladplattorna;
  • grå röta - manifesterar sig i bildandet av en grå blomma på blomman, som ett resultat börjar växten nästan alltid att ruttna;
  • septoria - med det visas märkbara gulaktiga fläckar på blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! För att hjälpa ett sådant örtdjur bör specialiserade läkemedel användas. Kolloidalt svavel, Bordeaux -vätska kommer att göra.

Oftast lider krysantemum av attacker från skadedjur som beskrivs nedan

  • Spindelmider och bladlöss . Dessa skadedjur tar all juice från växten, vilket snart leder till att krysantemum förlorar färg och dess oundvikliga vissning. Du kan bli av med skadedjur med en kraftfull vattenstråle eller behandling med insekticider, koppartvållösning.
  • Blad nematod . En allvarlig parasit som påverkar kinesiska, koreanska, nederländska och alla andra krysantemumarter. Nematoder ser ut som rundmaskar. Deras utseende åtföljs av bildandet av gulbruna fläckar på växtens blad. Sedan börjar de smälta ihop, blomman torkar.

Det är nödvändigt att ta bort detta skadedjur tillsammans med den omgivande jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Växande krysantemum hemma eller på platsen, En blomsterhandlare kan möta ett antal vanliga problem.

  • Krukväxter vissnar . Detta kan bero på olämplig lufttemperatur, överdriven vattning, skadedjur och sjukdomar. Det är nödvändigt att ge blomman alla nödvändiga villkor för odling, övervaka dess tillstånd för att i tid märka att den är sjuk.
  • Knopparna faller . Chrysanthemum knoppar faller av och torkar ut oftare på grund av att de är i förhållanden med alltför hög lufttemperatur.
  • Långsam tillväxt, små blommor . Ett sådant problem kommer att indikera att blomman inte har tillräckligt med solljus. För långsträckta, oproportionerliga stjälkar kommer att indikera detsamma.
  • Torkning av blomman . Om du inte tar bort torkande lövverk under blomningen kan krysantemum torka ut. Försumma inte ordentlig vattning. Blomman älskar vatten, men inte dess överskott.
  • Rötning . Det kan börja från rötterna. Ett vanligt problem om växten får för mycket fukt eller befinner sig i fel jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ger den ansedda blomman den nödvändiga vården och odlingsförhållandena, blir det inga problem med den. Krysantemum är en opretentiös varelse, så det kommer inte att vara svårt att rädda dig själv från onödiga problem.

Använd i landskapsdesign

Ljusa och iögonfallande krysantemum kan vara en elegant dekoration för alla platser eller trädgårdar. När de befinner sig i en vacker rabatt eller bara i det öppna marken mot bakgrunden av en snyggt klippt gräsmatta, lockar de alltid mycket uppmärksamhet, vilket gör atmosfären livligare och mer elegant. Växterna i fråga ser fantastiska ut i en enda komposition med andra vackra blommor. På en plats kommer det att vara intressant att kombinera krysantemum med rosor. Som "grannar" kan du plantera zinnias, pioner, asters . Vacker alstroemeria är också lämplig. Krysantemum, planterade i en flerskiktad rabatt med andra rika och brokiga grödor, till exempel med delphinium, dahlior, prästkragar och manadras, ser underbara ut.

Rekommenderad: