Home Wisteria (29 Bilder): Vård Och Odling. Hur Odlar Man En Blomma Från Frö I En Kruka? Hur Reproduceras I En Lägenhet?

Innehållsförteckning:

Video: Home Wisteria (29 Bilder): Vård Och Odling. Hur Odlar Man En Blomma Från Frö I En Kruka? Hur Reproduceras I En Lägenhet?

Video: Home Wisteria (29 Bilder): Vård Och Odling. Hur Odlar Man En Blomma Från Frö I En Kruka? Hur Reproduceras I En Lägenhet?
Video: Odla Zinnia Blommorna som blommar lång tid ! När så och hur odlar en Zinnia Trädgård odling 2024, Mars
Home Wisteria (29 Bilder): Vård Och Odling. Hur Odlar Man En Blomma Från Frö I En Kruka? Hur Reproduceras I En Lägenhet?
Home Wisteria (29 Bilder): Vård Och Odling. Hur Odlar Man En Blomma Från Frö I En Kruka? Hur Reproduceras I En Lägenhet?
Anonim

I nästan varje lägenhet eller privat hus kan du se inomhusblommor, som är en integrerad del av rummets design. Idag finns det inga problem med valet av växter, eftersom det på den moderna marknaden finns ett brett och varierat urval av alla typer av florarepresentanter, som var och en är unik både i utseende och i odlingens egenskaper. Denna artikel kommer att fokusera på en otroligt vacker blomma som heter blåregn. Låt oss prata om hur man odlar det på rätt sätt hemma och tar hand om det.

Bild
Bild

Särdrag

Wisteria (wisteria) är en trädliknande blommande lövträd med hängande grenar. Det är populärt och efterfrågat bland både amatörer och professionella blomsterodlare. Detta beror på att denna växt är extremt vacker, särskilt under blomningstiden. Det kännetecknas av:

  • upp till 20 meter hög;
  • oparade löv, vars längd kan vara 40 centimeter;
  • längden på ett knippe blommor kan nå 50 centimeter;
  • lång blomningstid - från mars till september;
  • en mängd olika färger.
Bild
Bild

Wisteria tillhör värmeälskande blommor och tål inte kallt väder.

Bild
Bild

Vyer

Denna dendroidklättringsväxt tillhör familjen baljväxter. Antalet arter är litet: det finns totalt 9. Ursprungligen odlades inte blåregn på Rysslands territorium, eftersom vårt lands klimategenskaper inte var lämpligt för en växt. Men ingenting står stilla, och tack vare det intensiva arbetet från erfarna uppfödare uppföddes sorter som tål temperaturer under noll. Låt oss ta en titt på de mest populära typerna som kan odlas hemma.

Bild
Bild

Kinesiska blåregn Blue Sapphire ("Blue Sapphire") . Det är en lummig liana, som kan nå en höjd av 20 meter, och är ganska frostbeständig. Sorten kännetecknas av stora blad, ljuslila blommor, vars längd kan vara 30 centimeter. Denna art kännetecknas av snabb tillväxt, så det är lämpligt att förbereda stöd i förväg. Blomningsperioden varar från augusti till september.

Bild
Bild

Wisteria Alba ("Alba") . Detta är en dekorativ flerårig lövträd, vars längd på skotten är upp till 25 meter. Växten blommar mycket. Skiljer sig i de snövit färgen på gängen. En hybrid av denna art föddes i en rosa nyans. Den blommar 2 gånger - första gången på våren, andra gången på sommaren.

Bild
Bild

Wisteria Wisteria floribunda ("Wisteria floribunda") . Det är en liten växt. Om den vårdas ordentligt kan dess höjd nå 10 meter. Den är rikligt täckt med blad upp till 40 centimeter långa. Blomningsperioden är från mars till maj. Om du följer odlingsreglerna kan du se en annan blomning, som kommer i juli och kommer att pågå till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wisteria Macrostachya ("Macrostachia") . Hemlandet för denna typ av blåregn anses vara Nordamerika. Växten kännetecknas av täta och stora blommor. På grundval av denna sort föddes en ny typ av blåregn, som fick namnet Blue Moon, senare blev arten mycket populär och växte ofta.

Bild
Bild

Wisteria Blue Moon . Detta är en hybrid som är lämplig för odling i mittfältet. Detta beror på att sorten är mycket frostbeständig och tål temperaturer till och med - 40 ° C. Wisteria Blue Moon är en trädliknande lövträd upp till 8 meter hög. Vinblommor är konformade och blålila i färgen.

Bild
Bild

Inomhus blåregn . Oftast odlas inomhus. Detta beror på dess storlek, kompakthet och förmågan att ge blomman någon form..

Bild
Bild

Wisteria bonsai . Idag är detta en mycket populär krukväxt - ett dvärgträd, som kommer att bli en riktig dekoration av vilken lägenhet som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående finns det också andra typer av blåregn. Alla kännetecknas av vacker blomning i olika färger. Nästan alla sorter kan användas som krukväxt, allt som behövs är att helt enkelt forma växten till ett bonsai -träd och beskära den i tid.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om du har bestämt att det är blåregn som ska dekorera ditt hem måste du bekanta dig med informationen om hur du kan odla en växt. Så, det är möjligt att föröka det genom sticklingar . Med höstens ankomst måste du välja en tjock stjälk och dela den i sticklingar. De placeras i ett kallt och fuktigt rum, till exempel en källare, tills våren kommer. Och först efter vårens ankomst planteras sticklingarna i en speciell låda eller kruka.

Bild
Bild

Naturligtvis, om det inte finns något sätt att köpa en skärning, då blomman kan odlas från frö … Wisteria -odlingsprocessen bör starta i november. Det första steget är att bereda jorden från lövmark, torv och flodsand. Plantering bör utföras i en speciell behållare, som definitivt måste placeras på ett mörkt ställe efter plantering av fröna. Efter en månad börjar de gro. När det första bladet dyker upp på stammen måste plantan transplanteras i en separat behållare och vattnas.

Bild
Bild

Du behöver bara köpa frön i en specialaffär. Ge företräde åt kända tillverkare vars produkter håller hög kvalitet och efterfrågas. Läs informationen på originalförpackningen innan du planterar frön.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Blåregn, precis som alla andra växter, måste skötas ordentligt. Så, Vid odling av blåregn måste följande regler följas.

Landning . Marken där blomman planteras måste vara bördig och befruktad. Eftersom rotsystemet inte är särskilt stort, behöver du inte ta en omfattande behållare.

Bild
Bild

Glasyr . Wisteria gillar inte vatten särskilt mycket, så vattningen ska vara måttlig och inte mycket riklig, en gång i veckan är tillräckligt och 2 gånger under växtsäsongen. När det är varmt ute och i rummet där blomman finns finns det torr luft, det är lämpligt att spraya växten med varmt, avstängt vatten.

Bild
Bild

Temperaturregim . Detta är en termofil växt som behöver solljus och drag är kategoriskt kontraindicerade. På vintern måste du skydda växten och förhindra att ett drag blåser på blåregn.

Bild
Bild

Toppdressing . Det är nödvändigt att befrukta lianen endast under växtsäsongen, när knoppar börjar bildas och blomningen dyker upp. Både mineraliska och organiska tillsatser kan användas som gödningsmedel.

Bild
Bild

Beskärning . Blåregn växer mycket snabbt. Klipp av den så att många knoppar bildas på blomman eller när du behöver ge den den nödvändiga formen.

Bild
Bild

Så om blåregn odlas enligt alla regler kommer blomman att trivas och glädja ögat länge.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Wisteria är en giftig växt, varför insekter nästan aldrig angriper den. Om växten attackeras av insekter kan det vara följande skadedjur.

Caterpillar - hon äter gröna blad. Det kan elimineras antingen för hand, bara samla eller spraya blomman med speciella preparat.

Bild
Bild

Bladlus - när detta skadedjur dyker upp börjar lövverket torka och grenarna böjer sig. För att förstöra bladlöss är det nödvändigt att använda moderna läkemedel som säljs på specialiserade försäljningsställen.

Bild
Bild

Tång - det är ganska svårt att märka dem, det är nödvändigt att noggrant övervaka tillståndet på bladen på växten. Du kan också använda speciella preparat för att bekämpa skadedjuret.

Bild
Bild

När det gäller sjukdomar lider växten av dem ganska ofta, eftersom den inte har en mycket stabil immunitet

Mjöldagg . Detta är en svamp som helt täcker bladen med en vit beläggning. Vidare torkar lövverket och faller av. Svampdödande medel - speciella preparat som kan köpas i plantskolor eller apotek - hjälper till att hantera sjukdomen.

Bild
Bild

Kloros . Denna sjukdom manifesterar sig om växten saknar järn. Du kan hitta det genom att titta på lövverket - det blir gult. För att sjukdomen ska gå tillbaka måste blomman befruktas med ett läkemedel som innehåller järn.

Bild
Bild

Wisteria är en mångsidig växt som kan hållas inte bara inomhus utan också på balkongen och även användas i landskapsdesign. Till exempel kan du skapa ett vackert blomsterarrangemang, dölja en ful byggnad eller struktur, dekorera ett lusthus eller skapa en häck.

Rekommenderad: