Geykhera (77 Bilder): Beskrivning Av En ört För öppen Mark. Hur Skiljer Det Sig Från Gerherella? Amerikansk Och Småblommig Gerhera

Innehållsförteckning:

Video: Geykhera (77 Bilder): Beskrivning Av En ört För öppen Mark. Hur Skiljer Det Sig Från Gerherella? Amerikansk Och Småblommig Gerhera

Video: Geykhera (77 Bilder): Beskrivning Av En ört För öppen Mark. Hur Skiljer Det Sig Från Gerherella? Amerikansk Och Småblommig Gerhera
Video: 6 Plants Native Americans Use To Cure Everything 2024, April
Geykhera (77 Bilder): Beskrivning Av En ört För öppen Mark. Hur Skiljer Det Sig Från Gerherella? Amerikansk Och Småblommig Gerhera
Geykhera (77 Bilder): Beskrivning Av En ört För öppen Mark. Hur Skiljer Det Sig Från Gerherella? Amerikansk Och Småblommig Gerhera
Anonim

Geichera är en vacker prydnadsväxt och är mycket uppskattad av trädgårdsmästare. Dess popularitet beror på dess förmåga att ändra färgen på bladen, vilket förekommer flera gånger per säsong. Detta skiljer det positivt från andra dekorativa arter och gör det möjligt att använda det för djärva landskapslösningar vid inredning av rekreationsområden.

Bild
Bild

Beskrivning

Heuchera (lat. Heuchera) är en flerårig ört av Saxifrage -familjen, som odlas i många länder i världen. Den är skyldig sitt namn till den tyska botanisten Johann Heinrich von Heicher, som levde åren 1677-1746 och skrev en beskrivning av denna spektakulära art . Växtens hemland anses vara de bergiga regionerna i Nordamerika, där det är mer känt som den lila klockan eller fläckig pelargon och används ofta i folkmedicin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera såg dock inte alltid spektakulär ut; även i början av 1900 -talet var växten en obeskrivlig buske som inte utmärkte sig i något speciellt bland annat dekorativt grönska. Situationen förändrades radikalt efter arbetet med franska specialister - bröderna Lemoine . Deras arbete har resulterat i många hybrider till följd av korsningen av olika typer av blommor. Lite senare följdes deras exempel av en botaniker från England Alan Blum, som under flera decennier i rad var engagerad i utvecklingen av nya sorter som förvånar fantasin med originalitet och mångfald.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag anses stauden vara en av de mest spektakulära och ovanliga växterna och kan omvandla även det mest tråkiga landskapet till oigenkännlighet. Varje blomträdgård eller rabatt där heuchera finns får en unik charm och sticker ut märkbart mot bakgrunden av trädgårdssorten. Geuhera är så opretentiös att den växer även i öknarna i Arizona och Kalifornien och kan anpassa sig till steniga jordar, helt utan jord. Utåt är växten en kompakt örtbuske cirka 50 cm hög.

  • Det finns ingen central stjälk som sådan, men blad med bladbladen 30-40 cm långa har ett rotarrangemang. Varje blad består av 5 sammansmälta lober.
  • Växten har ett rotsystem med en köttig central rot upp till 50 cm lång, och en buske har ofta flera rötter.
  • Panikulära blomställningar består av små blommor av röda, vita, rosa och till och med gröna färger. Intressant nog kan de i den ena sorten se ganska vanliga ut, medan de i den andra helt enkelt "brinner med eld".
  • Kapselfrukterna innehåller flera tusen extremt små frön, som är mycket mindre i storlek än vallmofrön (ett gram innehåller upp till 20000 frön).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Enligt den moderna klassificeringen är för närvarande cirka 70 arter av geychera kända, vilka är indelade i berg och skog. De förra är en fler grupp, men de senare har högre dekorativa egenskaper och används oftare i landskapsarkitektur. De anpassar sig snabbt till trädgårdsförhållandena och växer bra i organiska jordar. Fjällarter har tätare läderaktiga löv, en rhizom som är väl anpassad till liv på stenar och tål dåligt överskott av organiskt material. I detta avseende, när de odlar bergarter, måste de skapa specifika förhållanden som liknar dem som finns i naturen. Nedan visas de mest kända arterna som är vanligast på trädgårdstomter.

Heuchera cylindrisk (Heuchera cilindrica) är en representant för bergsarter och växer på höglandet vid Stillahavskusten i Amerika. Denna art anses vara den största och kännetecknas av stora blommor och små löv. Blomställningarna är cylindriska och består av beige, gröna, rosa eller korallblommor som ser ut som klockor och har korta pediklar. Ett silvermönster eller kontrasterande venation syns tydligt på bladen. Växten föredrar väldränerad jord och ljus halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera blodröd (Heuchera sanguinea Engelm) finns i södra USA och norra Mexiko. Trots sitt subtropiska ursprung tål den vintrar väl och odlas i mittfältet. Växten har tandade blad som bildar kompakta rosetter upp till 25 cm höga. Pedunculer växer upp till 50 cm och består av crimson, röda eller rosa klockformade blommor, samlade i panikulära blomställningar. Artens blomningstid når 90 dagar. Amerikaner är mycket förtjusta i denna blomma och kallar den en röd klocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera micrantha anses vara den mest spektakulära arten och växer på Nordamerikas Atlantkust. Konturerna av plantans löv liknar bladen på den norska lönnen. Panikulära blomställningar växer upp till 60 cm och består av många rosa-grädde blommor med orange-röda ståndare. Blomningen börjar i slutet av maj och varar i 2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk Heuchera (Heuchera americana L.) tillhör skogsarten och har vackra hjärtformade löv, som bildar en spektakulär rosett som når en höjd av 15-20 cm. Bladbladen är prickiga med röda ådror, belägna på långa bladblad och målade lila-bruna under. Peduncles når en höjd av 60 cm, består av gulgröna blommor och bildar panikulära blomställningar. Arten har ett andra namn - bergs pelargon och är mycket intressant för uppfödare. Under säsongen ändrar växten skugga flera gånger, medan de mest saftiga färgerna kan observeras på våren och hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera hårig (Heuchera villosa) förekommer naturligt i Mississippiflodalen och kännetecknas av stora vackra flätiga löv, pubescenta peduncles och små obeskrivliga grönaktiga gräddeblommor. Arten älskar humusrik, fuktig skogsmark och föredrar lite skuggade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och deras nyanser

Geykhera kännetecknas av en stor sort, med cirka 400 hybrider och sorter. Följande är de mest populära.

Heuchera Cappuccino har kaffebruna blad, som blir gröna i slutet av växtsäsongen, och deras yttre sida blir mörklila. Växten har vackra vita krämblommor och blommar från juni till augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geichera Prince Den skiljer sig åt i stora, starkt korrugerade blad, vars yttre sida är lila i färg, och den nedre är lila. Blomman tillhör den fjärde klassen av frostbeständighet och kan odlas på vårt lands territorium. Växten kännetecknas av sin tidiga blomning, som börjar i maj och slutar i början av juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geuchera Champagne intressant genom att det under växtsäsongen ändrar lövets färg flera gånger. Under vårmånaderna är det rosa-persika, på sommarens höjd är det gult och i september är det gyllene. Vita blommor har mörka vinröda sticklingar och ser väldigt graciösa ut. Växten tillhör också den fjärde klassen av vinterhärdighet och tål 35 graders frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid Mars växer upp till bara 20 cm och kännetecknas av vackra ljusgröna blad med ett silverrött mönster och vita blommor. Blomningen varar i ungefär två månader. Växten tillhör kategorin frostbeständig och kan odlas i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geichera Lime Rickey ändrar färg under säsongen och är mycket dekorativ. På våren är bladen ljusgröna, i juli blir de ljusa citroner och i september får de en rik grön färg. Blomningen börjar i slutet av maj och varar i 2 månader. Vita blommor med toner av elfenben är i perfekt harmoni med bladen och ser väldigt organiska ut. Blomman kan vara en dekoration av alla rabatter och kan växa både i solen och i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geykhera hybrid "Amethyst Mist" (Amethyst Myst) mycket populär bland trädgårdsmästare. Växten når en höjd av 25-30 cm, den är opretentiös i vården, men den är rädd för stark vattendämpning. Bladplattorna har en lila-vinröd färg och är dekorerade med stora silverfärgade fläckar. Panikulära blomställningar består av små krämfärgade blommor. I allmänhet är sorten frostbeständig, men under snöfria vintrar behöver den ytterligare rotskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geuchera "Paprika " skiljer sig åt i stora vågiga löv som ändrar färg när de växer. Under vårmånaderna har de en ljus laxfärg, och på sommaren får de en ljus korall och till och med körsbärsfärg. Vit venation ger bladen en stor pikans, vilket gör dem märkbara och eleganta. Växtens blommor är vita, blomningstiden är maj-juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geuchera "Tiramisu " är en låg örtig buske 25 cm hög. Färgen på lövverket ändras tre gånger per säsong. På våren har bladen en röd tegelfärg, på sommaren blir de rökiga-silver, och till hösten blir de igen tegroröda, men redan med en gul nyans. Blomningen börjar i juli och slutar i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geicher "Marvelous Marble" (Marvelous Marble) Är en örtartad flerårig, når 25 cm i höjd och blommar första sommaren. Sorten har god frostbeständighet, men tål inte överskott av fukt. Därför rekommenderas det inte att plantera det nära vattenförekomster och vattna det ofta. Växten blommar med röda blommor och är utmärkt för att anlägga rabatter och stenhagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heuchera "Penelope " är en populär sort med rosa-orange blad och vita blommor. Blommande faller i juni, vinterhärdighetsklass är 4, den föredragna landningsplatsen är sol eller halvskugga. Växten används ofta för att dekorera kanter, rabatter och mixborders och ser bra ut både som en enda plantering och som en grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från Heycherella?

Vissa nybörjare trädgårdsmästare förvirrar ofta Heuchera med sin hybrid - Heycherella, erhållen genom att korsa mödrarna till Tiarella och Heuchera. Hybriden utvecklades i Frankrike 1912 av botanikern Emile Lemoines verk , som korsade steril heuchera med cordifolia tiarella (Tiarella cordifolia) och erhöll rosa blommig heucherella. Lite senare upptäcktes ytterligare en hybrid, erhållen från Heuchera-korsningen med Tiarella Veri, och fick namnet Vitblommig Heycherella. Skillnaden mellan Heucherella och Heuchera är att hybriden är mycket mer kompakt än mammorna och kan behålla färgen på buskarna länge. I genomsnitt blommar Heucherella i blom i 3 månader, medan de flesta Heucherells bara håller i 2 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja plats

När du väljer en plats för en geychera är det nödvändigt att ta hänsyn till sorten och arten som tillhör en viss växt. Om du inte hittar information om sorten kan du använda en allmän regel: exemplar med silver eller gula blad behöver solljus och kommer att lida av brist på det, medan buskar med gröna och hallonblad, tvärtom, gillar skuggning. Men även solälskande sorter rekommenderas inte att planteras under stekande sol … Det bästa alternativet skulle vara att plantera dem nära höga växter som skapar skugga vid middagstid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom insolationsregimen är det nödvändigt att ta hänsyn till vindens styrka och, om möjligt, skydda unga buskar från drag . I detta avseende rekommenderas att täcka plantorna med en skyddande sköld åtminstone från nordsidan. Det är också nödvändigt att uppmärksamma förekomsten av grundvatten och, om vattendragarna ligger i närheten, välj ett torrare område för anläggningen. Geykhera växer dåligt i fuktiga lågland och gillar inte våtmarker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga kriterium är jordtypen . Växten föredrar bördig jord med en surhet på 5-6 pH, och bergarter kan växa i stenig terräng. Om jorden är för sur rekommenderas att neutralisera den med aska eller dolomitmjöl. God dränering är avgörande för korrekt tillväxt och utveckling av Heuchera. För sitt arrangemang kan du använda trasigt tegel, stora spillror eller flodstenar. Om det inte är möjligt att bygga ett dräneringssystem, kan du blanda sanden med en liten mängd expanderad lera och strö rötterna med dem vid plantering.

Bild
Bild

Landningsregler

Den bästa tiden att plantera Heuchera är mitten av våren. Fröplantor köps i affären eller erhålls oberoende, med hjälp av en vegetativ förökningsmetod för busken. I båda fallen utförs landningen enligt den allmänna algoritmen, vars huvudpunkter diskuteras nedan.

  • Innan du fortsätter med att plantera en planta är det nödvändigt att undersöka dess rötter, och om du upptäcker sjuka, ruttna eller skadade processer, ta omedelbart bort dem och strö sektionerna med kol.
  • Det rekommenderas att plantera i ett rutmönster med ett avstånd på 50-60 cm mellan angränsande buskar.
  • Hålens storlek beror på förgreningen av rotsystemet och är i genomsnitt 30x30 cm.
  • I botten av gropen måste dränering läggas och strös med ett lager av 5 cm tjockt sand. Trädgårdsjord hälls ovanpå och tillsätter nitroammofosk till det med en hastighet av 15 g för varje buske. Om jorden är kraftigt utarmad eller har låg fertilitet, rekommenderas att blanda den med kompost eller humus. Men om du lägger till organiskt material bör du studera sortens egenskaper, eftersom inte alla växter tål det i hög koncentration.
  • En planta placeras i mitten av gropen, rotprocesserna rätas noggrant, täcks med ett substrat och tampas.
  • Varje buske vattnas med 3-5 liter vatten och en skärmskärm sätts upp i ett par dagar, som sedan tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om jordbrukstekniken inte kränks och allt görs korrekt sker rotningen på 40-45 dagar.

Hur transplanteras?

Om det snart blev nödvändigt att plantera en ung växt efter plantering, kan detta göras tidigast nästa säsong. Detta beror på att rotsystemet hos unga Heucheras är ganska känsligt; under transplantation finns det risk för att skada det och förstöra busken. Växter äldre än två år tolererar transplantation väl, men man måste vara särskilt försiktig när man flyttar dem till en ny plats . Tidigare har busken spillts väl och väntat tills vattnet har absorberats. Sedan gräver de försiktigt ur marken, försöker bevara den jordiga klumpen så mycket som möjligt och flyttar den till en ny plats. Därefter täcks rötterna med jord och tampas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Heuchera är en anspråkslös anläggning och kräver minimalt underhåll.

Bild
Bild

Ljus- och temperaturförhållanden

Vuxna Heuchera föredrar skugga och halvskugga, medan unga växter behöver mer sol. Plantor som växer i skuggade områden utvecklas långsamt och växer dåligt. När det gäller temperaturen, alltså Heuchera känns bra vid 15-35 grader och anpassar sig snabbt till de föreslagna förhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

I värmen vattnas heuchera 2-3 gånger i veckan, då och då lossnar stamcirkeln. Växten tolererar lätt torka mycket bättre än överdriven fukt. Vattning utförs tidigt på morgonen eller sent på kvällen och försöker förhindra att vatten kommer på plantans löv . För att behålla fukt i rotzonen, är buskarna mulade med sågspån eller nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Under det första året efter plantering behöver Heuchera inte befruktning. Vidare appliceras dressing årligen tre gånger per säsong. Tidigt på våren, före utseendet av grönska, används kvävehaltiga preparat, på sommaren-kaliumfosforgödselmedel och på hösten kan blomman matas med en mulleinlösning eller annan organisk komposition . Dessutom är buskarna ett par gånger per säsong pulveriserade med aska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Heuchera förökas på tre sätt: genom sticklingar, dela buske och frön.

Buskens uppdelning utförs enligt följande: välj en frisk buske 3-4 år gammal, gräva den ur marken och dela roten i flera delar med en skarp desinficerad kniv. Skärpunkterna strös med krossat kol, varefter för långa rötter klipps av, nya växter planteras i hål och vattnas.

Bild
Bild

Ympningsproceduren är följande: flera sticklingar 4-6 cm långa skärs från en frisk buske så nära marken som möjligt. Snittet behandlas med "Kornevin", de nedre bladen tas bort och sticklingarna planteras i ett underlag av torv och sand. Täck toppen med en glasburk och lägg den i skuggan. Stjälken ventileras och sprayas regelbundet, vilket förhindrar att substratet torkar ut. Efter uppkomsten av nya löv avlägsnas burken och växten överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild

Fröavelsmetoden ser ut så här: i slutet av mars tas färska frön som samlats in för mindre än 6 månader sedan och sås i en 5 cm hög låda. Lös jord används som ett substrat, bestående av lika delar sand, torv och trädgårdsjord. Marken förspills med kokande vatten, kyls och torkas. Därefter blandas heuchera frön med sand och sås. Ovanifrån är lådan täckt med folie eller glas, placerat på södra fönstret.

Bild
Bild

Den optimala temperaturen anses vara 18-20 grader. Varje dag luftas planteringen i minst 15 minuter och sprutas när jorden torkar. Efter 20 dagar spirar fröna, varefter filmen lyfts eller små hål görs i den . Efter att 2-3 löv har dykt upp på groddarna dyker plantorna i separata behållare. I slutet av maj planteras unga växter på öppen mark på en solig plats och överförs till allmän vård.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Heucheras blir sällan sjuk. Vid överskott av fukt kan de emellertid påverkas av mjöldagg eller gråröta, som reagerar bra på behandling av fungicider i kombination med transplantation till en torrare plats. När fläckar eller rost visas hjälper en lösning av Bordeaux -vätska, och du kan utrota nematoder, larver och sniglar mekaniskt eller med hjälp av insekticider.

Bild
Bild

Vilka växter i rabatten kombineras med?

Geykhera ser bra ut med sådana växter: astilbe, bergenia, primula, brunner och alla typer av prydnadsflingor. Växten används ofta i mixborders och är i perfekt harmoni med dvärg och andra småbladiga buskar . Kulturen ser bra ut bredvid en ros, hosta, ormbunke, lilja, iris, tulpan och tidigt blommande lökart.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av en mängd olika sorter och höga dekorativa egenskaper intar heuchera en av de ledande positionerna i valet av växter för att dekorera gränser, rabatter och rabatter, kanske andra bara för värden.

Heuchera som en av de centrala designelementen i klippträdgården

Bild
Bild

En växt i en behållare kommer att vara en bra dekoration för ett lusthus eller gård

Bild
Bild

Geichera är idealisk för inramning av konstgjorda reservoarer

Bild
Bild

Blomman ser bra ut i enartssammansättningar

Rekommenderad: