Kinesisk Aska (19 Bilder): Beskrivning Av Det Krångliga Trädet, Plantering Och Vård, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Kinesisk Aska (19 Bilder): Beskrivning Av Det Krångliga Trädet, Plantering Och Vård, Reproduktion

Video: Kinesisk Aska (19 Bilder): Beskrivning Av Det Krångliga Trädet, Plantering Och Vård, Reproduktion
Video: Sverigedemokraterna: Vi vill ha språkkrav inom vården. 2024, April
Kinesisk Aska (19 Bilder): Beskrivning Av Det Krångliga Trädet, Plantering Och Vård, Reproduktion
Kinesisk Aska (19 Bilder): Beskrivning Av Det Krångliga Trädet, Plantering Och Vård, Reproduktion
Anonim

Varje trädgård, park eller torg har ett stort utbud av träd och buskar. Tack vare sådana kulturer skapas intrycket av mysighet, lugn och avkoppling. En intressant representant för floran är den kinesiska askan, som kan betona originaliteten och lugnet på alla platser.

Beskrivning av trädet

Kinesisk aska är ett träd som tillhör släktet Shimaruba . Andra namn på denna långlever är den högsta Ailant, Chumak. Denna lyxiga representant för flora kan nå en höjd av cirka 20-30 meter, medan den har en tjocklek på 0,5 meter. Ask kännetecknas av en mörkgrå bark med ökad mjukhet och förekomsten av sällsynta hack på den.

Det oparade lövverket av typen pinnate-complex har ett palmliknande utseende och kan bli upp till 60 cm långt. Gröna blad är vanligtvis utrustade med 3-4 trubbiga ändar. De har en slät yta på toppen och grov på undersidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha rört lövverket kan du känna en skarp obehaglig doft.

Blommorna i ayllant är små bisexuella, vanligtvis av en ljusgrön färg. De ligger på en tunn panel 20 cm lång. Kulturens blomningstid är juni-augusti. I vissa fall observeras upprepad höstblomstring.

Chumaks rötter är ganska kraftfulla. Denna representant för floran älskar fukt, därför har den långa rötter som extraherar de näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling från jordens djup . Kulturen är frostbeständig, i vuxen ålder kan den tåla temperaturer upp till 20 grader under noll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesisk aska har tät trä av hög kvalitet, därför används den för att klä möbler, skeppshytter och flygplanets salonger. Souvenirhantverk tillverkas också av det.

Ailantträ är en värdefull råvara från vilken papper av hög kvalitet produceras . Sedan antiken har detta träd odlats för dekorativa ändamål och inte bara. Saften från denna representant för floran

Det används för produktion av medicinska ämnen, samt lack, oljefärg. Den fann sin användning vid balsamering av lik. Ailanthus lövverk kännetecknas av bakteriedödande, antivirala egenskaper, därför användes det tidigare som en räddning från dysenteri och spetälska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Distributionsplatser

Kina anses vara födelseplatsen för kinesisk aska, eftersom det var i detta land som det odlades. Numera finns detta träd i nästan alla länder. Särskilt Ailanth föredrar subtropik och varma områden i tempererade band. I Nordamerika och i europeiska regioner odlas kinesisk aska som en prydnadsrepresentant för floran.

I England pryder Chumak Londons parker och torg med sin närvaro. Trädet fördes till Ukraina och Ryssland för att ge dem en sidenmask . Idag i södra Ukraina kan du hitta stora områden med krångliga plantager. Han är en frekvent representant för floran på Krim och norra Kaukasus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Att plantera kinesisk aska kan göras med både frön och plantor.

Plantera frön

Denna långa och mödosamma metod för att odla kinesisk aska på din webbplats kan inte garantera att fröna kommer att spira säkert, och växterna blir friska och starka. Om du vill plantera ett träd på ditt territorium, bör du använda fröproverna, och inte avkomman. Såmaterial utförs på hösten . Innan fröna skickas till marken bör de blötläggas i varmt vatten och förvaras i flera dagar. Efter det måste du bestämma dig för en plats för sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av territorium bör vara medvetet, eftersom denna kultur inte kan transplanteras.

Anledningen till detta är den dåliga förmågan att anpassa sig till platsens nya jord och mikroklimat . Frösådd är bäst i ett skuggat område fritt från drag och överdrivet solljus. Närvaron av en stor mängd näringsämnen i jorden är inte nödvändig, eftersom trädgårdsmästaren i alla fall kommer att behöva befrukta jorden. En tomt med måtten 3 x 3 m måste grävas noggrant och eliminera ogräs och gamla rötter från den. Därefter bör marken gödslas med gödsel och strös med aska. Sådd av det blötlagda fröet kan startas på en dag. Cirka 4 kg kinesiskt askfrö konsumeras vanligtvis per meter jord. Var och en av kornen måste begravas i marken till ett djup av 5 cm, strö sedan med ett underlag och vatten. Utseendet på de första skotten kan ses inom 3-4 veckor från planteringstillfället . Under 12 månader kan kulturen växa med 1-3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera en planta

Denna metod för att plantera ailant kan kallas snabbare och mer effektiv, eftersom plantan kan slå rot i marken mycket snabbare än fröspiran. Om odlaren väljer rätt jord och också tar väl hand om växten, kan den anpassa sig om några veckor.

Huvudreglerna för vård av en chumak är regelbunden vattning och utfodring . Bevattningen av grödan bör vara måttlig från planteringstillfället. Använd inte kallt vatten för denna procedur.

Det bästa alternativet skulle vara en vätska som värms upp i solen. Bättre om det är flod eller regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesisk aska har en mycket positiv inställning till olika förband. Under befruktningen bör trädgårdsmästare ta hänsyn till följande punkter:

  • för första gången behöver ailant befruktas efter odling, för detta ändamål är det värt att använda både mineraliska och organiska ämnen;
  • andra befruktningsförfaranden utförs ett år efter det första och endast på våren;
  • ämnen för utfodring bör väljas med hänsyn till jordens egenskaper.
Bild
Bild

Enligt rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare är kinesisk aska det träd som måste isoleras för vintersäsongen . För detta ändamål bör den förpackas i kartong, och delen av stammen ska omsluts med takmaterial, vilket förhindrar angrepp av gnagare och djur.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Ett träd, som en buske, kan föröka sig med rhizomdelar och frön. Den senare måste förvaras i en tygpåse och rummet måste vara torrt och svalt. Ofta förökas det av avkommor och sticklingar. men det finns fall då kulturen oberoende ger unga skott från vilka områden kan växa över.

Sjukdomar och skadedjur

Kinesisk aska lider ofta av gnagare och smådjur som gnager dess stam på vintern. För att förhindra en sådan obehaglig situation rekommenderas att skydda växten med omslag. TILL kulturen är immun mot infektioner och svampsjukdomar, så den blir sällan sjuk.

Ailant den högsta är en opretentiös växt som enkelt kan planteras på din webbplats. Enligt trädgårdsmästares recensioner orsakar detta träd obehag på grund av dess snabba spontana tillväxt på platsen.

Rekommenderad: