Magnolia Sulange (34 Bilder): "Amabilis" Och "Alba Superba", "Galaxy" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Beskrivning Av Träd

Innehållsförteckning:

Video: Magnolia Sulange (34 Bilder): "Amabilis" Och "Alba Superba", "Galaxy" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Beskrivning Av Träd

Video: Magnolia Sulange (34 Bilder):
Video: Magnolia grandiflora - southern magnolia HD 04 2024, April
Magnolia Sulange (34 Bilder): "Amabilis" Och "Alba Superba", "Galaxy" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Beskrivning Av Träd
Magnolia Sulange (34 Bilder): "Amabilis" Och "Alba Superba", "Galaxy" Och Andra Sorter, Plantering Och Vård, Frostbeständighet Och Beskrivning Av Träd
Anonim

Magnolia Soulangeana är medlem i Magnolia -familjen. År 1820 korsade Etienne Soulange-Bodet, en fransk uppfödare, två typer av magnolior: lila och naken. Som ett resultat av experimentet dök en ny frostbeständig art upp, som fick namnet Soulange magnolia. Dekorativ kultur värderas för skönheten i blommande blommor, opretentiös vård, motståndskraft mot ett förändrat klimat. Tack vare avelsarbete har det fötts upp många sorter som sällan lämnar någon likgiltig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Magnolia Soulange är ett lövträd med en slät brun till askgråaktig bark. Höjden på en vuxen växt är 2-10 meter.

Beroende på odlingsförhållandena kan spår eller fjäll passera längs barken. Vinterhärdigheten är hög.

Magnolia lövverk, liksom dess knoppar, är imponerande i storlek, smala prickar . Obovata eller elliptiska blad är läderartade, helkantade, smaragdgröna i formen. Pubescens märks på den sömlösa sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den blommar för andra året efter plantering. Blommorna är bisexuella, mycket stora. Deras diameter varierar från 6 till 15 cm. Beroende på sort kan blommor ha en mängd olika färger: från grädde till lila nyanser. Blommans struktur är ovanlig - den består av 6-12 kronblad som täcker varandra . Magnolia blommar i slutet av april - början av maj, innan lövverket blommar. Efter blomningen måste du beskära.

För din information! Knapriga blommor blommar på unga växter. Ju äldre trädet är desto rikligare blomning. Med åldern stannar blommorna på trädet mycket länge.

Magnolia frukt är en kombinerad en- eller tvåfröad broschyr, formad som en kon . Mogna frön har en triangulär form och är färgade svarta. Efter att broschyrerna har öppnats faller inte fröna utan hålls på frötrådarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den dekorativa magnolian är särskilt effektiv på våren när blommorna blommar . Dessutom värderas växten för sina fördelaktiga egenskaper. Kompositionen innehåller eteriska oljor med antiseptiska egenskaper. De lindrar också reumatism, hypertoni, sjukdomar i mag -tarmkanalen.

Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Tack vare avelsarbete har många sorter av magnolia fötts upp med olika växthöjd, storlek, form och ton av blommor och lövfärg

Amabilis . Sorten är en hög buske som utstrålar en behaglig doft under blomningen. Med god omsorg når den en höjd av 3 m. Blomning sker i slutet av våren. Blomställningarna är små, endast 8 cm. Blommorna är bägare, sammansatta av krämiga vita kronblad. Blommor och blad blommar samtidigt.

Bild
Bild

Alba superba . Ett högt, kompakt träd som når en höjd av 4 m med åldern. Glansiga löv är målade ljusgröna. Knopparna är ömma, stora, vita. En knappt märkbar rosa rand löper vid kronbladets fot. Blomningen börjar i slutet av april och varar i 3 veckor, innan lövverket blommar. Hög frostbeständighet.

Bild
Bild

Galaxy . Hög variation. Trädet har en rak stam och en avsmalnande, avsmalnande krona. Blomningen börjar de första tio dagarna i maj. Först uppträder rosa-skarlakansblommor med en lila nyans, och sedan blommar lövverk. När den blommar utstrålar sorten en söt doft. Det värderas för sin långvariga blomning.

Bild
Bild

Susans svit . Medelstor hybrid, når en höjd av 3 m, med en snygg, konisk krona. Med åldern blir trädet runt. Koppformade knoppar är stora i storlek. Kronbladen är målade vita på insidan, på utsidan ändras färgen till lila-rosa. Under blomningen utstrålar den en behaglig, delikat doft.

Bild
Bild

Jenny . Sorten är kompakt. Växten har en krondiameter på 1,5 med en höjd av 3 m. Blomning sker innan lövverket öppnas. Tulpanblommor är vinröda med lila nyanser. Tack vare den varma tonen verkar kronbladens struktur sammetslen.

Bild
Bild

Linné . Snygg i formen, den underdimensionerade hybrid växer bara 2 m i höjd. Blomningen sker samtidigt med lövets blomning. Kronbladet har 2 nyanser: på utsidan är de målade i en lila rosa färg, på insidan är de krämiga vita. Sorten kännetecknas av långsam tillväxt, bra frostbeständighet.

Bild
Bild

Alexandrina . Magnolia av denna sort är ett spretigt träd med en underbar krona, upp till 5 m i diameter och växer upp till 8 m i höjd. Blommar före lövverk, blomningstid-3 veckor, tulpanformade blommor, rosa-vita nyanser. De mörkgröna bladen är helt enkelt enorma, deras längd når 25 cm. Föredrar delvis skugga eller öppet soligt område, i skuggan kan den vissna. På hösten är det nödvändigt att täcka jorden i stamcirkeln och täcka den för vintern.

Bild
Bild

Rustica Rubra . Skiljer sig i snabb tillväxt. Kronan är låg. Blommande är riklig och långvarig. Blommorna är stora, bägare, rosa på utsidan, vita på insidan. Föredrar bördig jord. Det bästa stället är områden som är skyddade från vindarna. För vintern måste du ta hand om skyddet. Det rekommenderas att täcka jorden i stamcirkeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Framgång för att odla Soulange magnolia beror på flera faktorer: valet av en plats för plantering, korrekt mark och efterlevnad av jordbruksmetoder.

Innan du planterar Soulanges magnolia måste du ta hand om rätt plats

En prydnadsväxt föredrar öppna områden med ljus nyans från middagssolstrålar eller halvskugga. Platsen måste skyddas från vindar.

Plantering i skuggan är förbjuden, eftersom växten inte kommer att visa all sin skönhet och gradvis kommer att vissna bort . Ju äldre trädet är, desto mindre mottagligt är det för solljus. Man bör komma ihåg att 90% av framgången med att odla en prydnadsgröda beror på valet av en plats för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybridsorten tolererar inte transplantationer, så du måste tänka om det direkt. Landskapsdesigners rekommenderar en ensam plantering, det vill säga separat från andra växter . I det här fallet kommer magnoliens skönhet inte att täckas av kronan på andra träd. Magnolia är ett spretigt träd med en enorm krona i diameter. Detta måste beaktas.

Växten föredrar väldränerad, lätt och måttligt fuktig jord . När du sammanställer jorden är det nödvändigt att ta lövmark, sand och torv i förhållandet 3: 2: 2. Han gillar inte ett surt underlag, så surheten bör inte överstiga pH 7, 5.

När du köper en planta är det viktigt att hålla rotsystemet stängt i en behållare . Landning sker när som helst. Den kan planteras under hela växtsäsongen. Magnolia gillar inte att transplantera, så det är viktigt att överföra växten från behållaren till det förberedda hålet efter att ha spillt en jordklump så att den inte faller sönder under transplantationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de första 3 åren efter att plantan planterats, rekommenderas att göra ett skydd för vintern. Du kan använda halm, grannålar. Du bör inte gräva djupt i jorden i cirkeln nära stammen och befria den från ogräs, eftersom magnolia har ett ytligt rotsystem. Rötter kan lätt skadas.

Efterlevnad av planteringsreglerna garanterar en snabb tillväxt av prydnadsträdet, riklig och lång blomning

Bild
Bild

Vårdfunktioner

För att säkerställa gynnsamma odlingsförhållanden måste särskild uppmärksamhet ägnas åt att vattna, gödsla och beskära Soulanges magnolia.

Vattning

Växten har ett ytligt rotsystem, därför är en av de viktigaste förutsättningarna för god utveckling tidig vattning, eftersom trädet inte självständigt kan utvinna vatten från jordens tarmar.

En fuktälskande växt behöver ofta vattnas med mjukt vatten utan kalk.

Det är nödvändigt att se till att vattnet absorberas helt i jorden, annars kan dess stagnation leda till ruttnande av rotsystemet . En gång varannan dag, häll 10-20 liter vatten under växten, beroende på trädets ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching hjälper till att bibehålla markfuktigheten i stamcirkeln. Som mulch kan du använda barken av barrträd, sågspån, halm. Tack vare mulching skapas ett gynnsamt mikroklimat och magnolia växer bra.

Under varma somrar använder många trädgårdsmästare vattningsmetoder som bevattning. Tanken är att installera trädgårdssprutor bredvid trädet. Under sitt arbete kommer droppar att falla på lövverket.

Bild
Bild

Toppdressing

Efter plantering av plantan matas inte växten, eftersom det unga trädet redan har planterats i bördig jord. Med ålder rekommenderas att utföra 2 årliga matningar:

  • gödningsmedel appliceras för första gången tidigt på våren, tills knopparna har vaknat;
  • den andra hålls i mitten av juli.

Den första toppdressingen hjälper till att bygga upp grön massa, växtknoppar och riklig blomning, den andra stärker växtens immunitet, förbättrar frostbeständigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Magnolia Soulange behöver formativ beskärning. Under proceduren, för att gallra kronan, avbrutna, skadade och torra grenar tas bort. Du måste beskära omedelbart efter blomningen.

För att såren ska läka snabbare efter borttagning av stora grenar, rekommenderas att bearbeta sektionerna med trädgårdshöjd.

Det är omöjligt att utföra stark beskärning, eftersom knopparna läggs på förra årets skott. Som ett resultat av denna procedur kan blomningen reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

De mest effektiva förökningsmetoderna är sticklingar och sådd av frön.

Sticklingar

Sommarboende och professionella trädgårdsmästare förökar magnolia genom sticklingar. Det viktigaste är att ha ett växthus.

Sticklingar skördas tidigt på våren, vilket gör ett snitt under njuren i en vinkel på 45 ° . De nedre bladen ska tas bort.

Om de övre är för stora måste de förkortas med 1/3. Efter förberedelse av skärningen behandlas snittet med en rotstimulator.

Sticklingar rotar bäst i ett växthus . Det tar 2 månader från plantering till rötterna. I mitten av juli rekommenderas det att transplantera sticklingarna till en permanent plats. Det är vid denna tidpunkt som magnolia går in i en fas av aktiv tillväxt.

Bild
Bild

Frön

Magnolia kan odlas från frön. Framgång beror på den stratifiering som gjorts. De första plantorna dyker upp fyra månader efter plantering. De första 20 dagarna av plantlivet är de viktigaste i utvecklingen av ett friskt träd. Vid denna tidpunkt behöver plantorna ordentlig vård.

Nödvändig:

  • upprätthålla en stabil temperatur och luftfuktighet;
  • ge ytterligare belysning med lysrör;
  • bibehålla markfuktigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Otänkbara groddar måste tas bort omedelbart så att de inte tar näringsämnen från välväxande exemplar.

Sjukdomar och skadedjur

Magnolia Soulange är i sällsynta fall utsatt för invasion av skadedjur och förekomst av sjukdomar.

Bild
Bild

Alla olyckor kan komma över växten till följd av felaktig vård

  • Vissa trädgårdsmästare noterar att med brist på järn i jorden blir magnolilöven gula. Utvecklingen av kloros påverkas av det ökade innehållet av kalk. För att återställa bladen till sin ursprungliga färg rekommenderas att öka surhetsgraden. För träbearbetning måste du applicera järnkelat.
  • Överdriven befruktning leder till saltsaltning av marken. Som ett resultat börjar lövverket att torka, växten ligger efter i utvecklingen och tillväxten saktar ner. Det rekommenderas att öka vattningsfrekvensen genom att minska koncentrationen av applicerat gödningsmedel.
  • Med antraknos och mjöldagg behandlas trädet med preparaten "Skor", "Maxim".
  • För att bli av med spindelmiten, som livnär sig på plantans saft, behandlas planteringarna med preparaten "Aktara", "Fitoverm", "Fufanon", "Aktellik".
  • Under den dagliga inspektionen av träden kan traumatiserade områden märkas. Detta "provades" av gnagarna. Skadad bark bör behandlas med trädgårdslack.
  • Mullvadar är en annan skadedjur. De undergräver sina tunnlar under rotsystemet, vilket har en skadlig effekt på magnolior och ofta leder till trädens död. För att skrämma bort mol från webbplatsen installerar de hemlagade eller ultraljudsskrämmare.
  • För profylaktiska ändamål, på våren, behandlas planteringarna med en lösning av Aktellik- eller Aktara -preparaten.

Genom att observera de agrotekniska metoderna för att odla Soulanges magnolia kan du odla en värdig skönhet som kommer att glädjas med blommor hela våren och fängsla med hennes förtrollande doft.

Rekommenderad: