Magnolia Cobus (25 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård. Hur Blommar Ett Träd? Vinterhårdhet, Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Magnolia Cobus (25 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård. Hur Blommar Ett Träd? Vinterhårdhet, Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Magnolia Cobus (25 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård. Hur Blommar Ett Träd? Vinterhårdhet, Sjukdomar Och Skadedjur
Video: Tony planterar magnolia 2024, Maj
Magnolia Cobus (25 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård. Hur Blommar Ett Träd? Vinterhårdhet, Sjukdomar Och Skadedjur
Magnolia Cobus (25 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård. Hur Blommar Ett Träd? Vinterhårdhet, Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Magnolia kobus studerades först i slutet av 1700 -talet. botaniker Thunberg, och 1817 fick trädet sitt nuvarande namn. I naturen växer växten upp till 20-23 m, i odlat tillstånd överstiger den inte 10-15 m. I vår artikel kommer vi att berätta mer detaljerat hur man planterar och odlar denna prydnadsväxt.

Beskrivning

Magnolia Cobus används ofta inom trädgårdsskötsel och landskapsarkitektur. Det är ett lövträd med en årlig tillväxt på 20-25 cm. Vid 10 års ålder växer cobus upp till 2,5 m i höjd och upp till 1,5 m i bredd. I vuxen ålder har den en storlek på 10 m, kronans diameter är 4-5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen av dekorativ magnolia börjar tidigast 10 år, därför är det bäst att köpa en 8-9 år gammal planta för plantering på platsen.

Blommorna ger en stark vanilj-citrusarom. Blomningen sker i april-maj innan bladen öppnas och varar i ca 2 veckor.

Mogna frukter liknar ett tallformat gäng 10-12 cm långt . Fröna finns i ett rosenrött skal - det syns från sidan och ger växten ett exotiskt utseende. Skalet skyddar fröna från att torka ut, så du bör aldrig köpa torra magnolifrön - deras spiring är minimal. Frukten sker vanligtvis i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

För plantering är det bättre att använda 8-åriga plantor, helst med ett slutet rotsystem, då kommer rhizomerna inte att skadas under omlastning, och detta kommer att underlätta kulturens överlevnad i ett nytt område. Du måste landa cobus i september - början av oktober . För närvarande är växten i ett vilande skede, på grund av vilken den rotar sig väl. Vid plantering i april kan plantan växa i förväg och falla under återkommande frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att välja rätt plats för att plantera en kultur. Detta bör vara ett väl upplyst område, skyddat från vindbyar.

Det är bäst att plantera magnolia på västra eller östra sidan av din trädgårdstomt.

Placering i norr är endast tillåten när växten är upplyst av solen i minst 3-4 timmar om dagen. Magnolia planteras inte i söder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kobus föredrar torvjord. Det ska vara näringsrikt, lätt hydratiserat och dränerat. Även om magnolia cobus kan växa och utvecklas framgångsrikt på leriga och sandiga lerunderlag.

När du planterar magnolia är det nödvändigt att förbereda ett 1x1 m planteringshål . Expanderad lera, krossad sten, småsten, trasigt tegel eller annat dräneringsmaterial läggs på botten, strö sedan med beredd jordblandning - och en ung buske planteras. I detta fall bör rotkragen stiga 3-5 cm över marknivån. Därefter komprimeras och bevattnas marken ordentligt. När vattnet är helt absorberat i jorden, strös stamcirkeln med mulch - barrträd eller träspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att kobusen ska glädjas med sina ljusa färger behöver buskarna användbara ämnen . Efter att snön har smält vid roten appliceras granulärt komplext gödselmedel, med sommarens ankomst byter de till flytande formuleringar, alternerande mineralkomponenter och organiskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra en universell cobus -matning för magnolia med dina egna händer . För att göra detta löser du upp 15 g urea, 20 g ammoniumnitrat och 1 kg gödsel i en hink vatten - förbrukningen per vuxen växt är 12-15 liter. I augusti behöver växten fosfor och kalium - dessa element ökar grödans vinterhärdighet.

Från och med september stoppas introduktionen av förband.

Magnolia cobus kräver vattning, särskilt sina unga växter . Det är mycket viktigt att inte låta jorden torka ut - för att hela kulturen ska utvecklas krävs intensiv bevattning och mulching.

Bild
Bild

Fördelen med denna magnolia -sort är att den inte kräver formning, eftersom beskärning inte påverkar varken blomningsintensiteten eller kronbildningen. Och här sanitär beskärning bör inte försummas . Alla skadade och torkade grenar ska skäras av och skärområdet ska smörjas med trädgårdslack.

För vintern är kobusen täckt med säckväv eller agrofibre . Detta ökar frostbeständigheten hos växter och skyddar dem från fåglar. Ett fiberduk kan också användas för att täcka stamcirkeln - då kommer inte mössen att kunna skada rötterna och unga stjälkar.

Bild
Bild

Fortplantning

Magnolia kan förökas av frön, såväl som sticklingar och skiktning. Om du vill bevara alla de viktigaste sorterna bör vegetativa tekniker föredras. När man odlar magnolia från frön erhålls ibland en ny sort, annorlunda än föräldern.

Bild
Bild

Fröplantor stratifieras före plantering och gros sedan i fuktig mossa . Grobarheten är vanligtvis 50-60%. Transplantation till öppen mark utförs först i slutet av maj, och det är bäst att överföra plantorna genom att överföra dem tillsammans med en jordklump.

Vid ympning erhålls materialet från unga växter, arbetsstyckena skärs av tills betongen blommar. Det är önskvärt att den nedre delen av skärningen är lignifierad och den övre grön.

Det förberedda materialet planteras i slutet av juni - första halvan av juli under ett växthus, där den optimala temperaturen och en ökad fuktnivå bör bibehållas. Röta tar vanligtvis minst 5-10 veckor; i ett kallrum saktar denna process av betydligt . Men överhettning är också farligt för sticklingar: vid temperaturer över +25 grader Celsius kan unga plantor dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att föröka en cobus genom lager, på våren bör du välja en gren som växer så nära marknivå som möjligt . Den dras ner och fixeras i detta läge. På den plats där grenen kommer i kontakt med underlaget måste den stänkas med jord. Med höstens början separeras plantan från moderplantan, och de växer hemma i ytterligare ett år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I decennier trodde man att kobusn motstod skadedjur och infektioner. Men den här typen av magnolia kan också ha problem. Den vanligaste är kloros, från vilken gula fläckar visas på bladen, men venerna behåller en grön nyans . Kloros indikerar att det finns för mycket kalk i jorden. En ogynnsam situation kan korrigeras genom att tillsätta surgjord torv eller barrträd i jorden, och du kan också använda järnkelat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen av magnolia kobus kan avbrytas på grund av att jorden är övermättad med mineraler - detta leder till saltsaltning av marken. Ett tecken på ett problem kommer att vissna av arkplattans kanter.

I det här fallet bör du öka mängden bevattning och helt stoppa appliceringen av näringsförband.

Thrips kan leva på magnolia, liksom mjölkfiskar och spindelmider. Dessa insekter livnär sig på vitala juicer och försvagar växten, vilket resulterar i att magnoliaen släpper sina blad tidigt. Dessutom är skadedjur aktiva virusvektorer för vilka det inte finns något botemedel. Det är möjligt att förstöra insekter med akaricidmedel: den största effekten ges av "Actellik" och "Aktara ".

Bild
Bild
Bild
Bild

På vintern skadas trädet av gnagare. Om du märker några bett måste du spraya det drabbade området med en lösning av Fundazole.

När den odlas i mittfältet i vårt land kan magnolia påverkas av svamppatologier. För behandling av växter används svampdödande lösningar, men de är endast effektiva i det första skedet av lesionen.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Magnolia cobus används i stor utsträckning i trädgårdsskötsel och planteras också i personliga tomter. Denna prydnadsbuske ser vacker ut som en enda plantering och i kombination med barrträd.

Rekommenderad: