Rock Ek (29 Bilder): Färg På Ek, Beskrivning Av Typen Och Skillnader Från Pedunculate, Frukter Av Det Kaukasiska Trädet Av Steniga Raser

Innehållsförteckning:

Video: Rock Ek (29 Bilder): Färg På Ek, Beskrivning Av Typen Och Skillnader Från Pedunculate, Frukter Av Det Kaukasiska Trädet Av Steniga Raser

Video: Rock Ek (29 Bilder): Färg På Ek, Beskrivning Av Typen Och Skillnader Från Pedunculate, Frukter Av Det Kaukasiska Trädet Av Steniga Raser
Video: kcdcc 2024, Maj
Rock Ek (29 Bilder): Färg På Ek, Beskrivning Av Typen Och Skillnader Från Pedunculate, Frukter Av Det Kaukasiska Trädet Av Steniga Raser
Rock Ek (29 Bilder): Färg På Ek, Beskrivning Av Typen Och Skillnader Från Pedunculate, Frukter Av Det Kaukasiska Trädet Av Steniga Raser
Anonim

När du besöker parker, reservat eller skogar är många alltid uppmärksamma på det välbekanta trädet - ek. Beundra dess imponerande storlek och livslängd. Men inte alla vet att detta träd också har sina egna sorter, bland vilka den så kallade bergseken kan särskiljas. Det anses vara en något sällsynt växt. Detta träd har på grund av sina särdrag ett antal användbara egenskaper och kan också bli en prydnad i nästan vilken park som helst.

Bild
Bild

Beskrivning av arten

Rock ek (walisisk ek) är en hög växt som når en höjd av upp till 30 m. Det är alltid en dekoration av varje personlig tomt, eftersom trädet har en kraftfull imponerande stam och en vacker frodig krona (bladens längd är 8-12, bredden är från 3,5-7 cm) . På Rysslands territorium var namnet på denna ek fast - sittande.

Med tiden försämras inte ekens utseende: även efter 5 århundraden kommer det fortfarande att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av egenskaperna hos denna sort av ek är att bladen som torkade på hösten stannar kvar på trädet till våren. Detta är dess skillnad från den pedunkulära (vanliga) eken. Bergseken har sina egna egenskaper i höstfärg: de är bleka i färgen längst ner på trädet och ljusgröna överst. Dessutom får ett vuxet träd med tiden ett intressant bladverk: dess nedre del är exponerad och kronan blir mer frodig på toppen.

Bild
Bild

Trädet blommar under månaden, med början i april eller maj, beroende på område . Som ett resultat visas frukter (ekollon). När det gäller frukterna har de också imponerande storlekar: de varierar i längd från 1,5 till 2,5 cm. Sådana delikatesser av delikatesser lockar alltid vildsvin, och detta förhindrar självförökning av ek. I vissa naturområden skyddas sålunda eken av skogsbrukare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av ek tillhör reliktarterna i bambufamiljen . I Storbritannien är klippa ekar vanliga i både ren ek och blandade skogar. Och även du kan ofta hitta detta träd i trädgårdar, där det ser majestätiskt ut bland relativt underdimensionerade fruktodlingar.

Bild
Bild

Den perfekta odlingsmiljön för trädet är bergssluttningarna på en höjd av cirka 1500 m över havet. På Rysslands territorium finns sådana platser på Krim, i norra Kaukasus . Ett intressant faktum är att barken på den kaukasiska bergseken har en ljusare nyans än barken från träd från andra regioner. Det finns en stenig ek på Ukrainas territorium (Karpaterna, Dnepropetrovsk -regionen).

Bild
Bild

Bergsex, som i sina separata delar innehåller olika användbara syror, triterpenoider och tanniner, har ett antal medicinska egenskaper . Det är därför trädbark och löv används flitigt inom folkmedicin. Ett avkok av ekbark är ett profylaktiskt medel för sjukdomar i munhålan, effektivt för förgiftning, brännskador och andra hudproblem, liksom för sjukdomar i mag -tarmkanalen. I matlagning används stenek som ersättning för kaffe.

Bild
Bild

Landning

Bergsex anses vara ett opretentiöst träd som kan växa normalt i alla områden där det finns vegetation. Men den mest gynnsamma miljön för det är fortfarande torr jord eller jord med lite fukt. Marken ska vara näringsrik (idealisk - svart jord) eller ha minst en genomsnittlig fertilitet . Växten tillhör ljusälskande grödor. Villkoren ovan hjälper den unga plantan att snabbt växa sig starkare, få styrka och sprida sin krona.

Bild
Bild

När du planerar plantering av en stenek på en personlig tomt är det nödvändigt att närma sig valet av plats korrekt. Det är önskvärt att det inte finns några andra träiga växter nära planteringen på flera meters avstånd . Detta beror på ekens ganska snabbt utvecklande och därefter kraftfulla rotsystem. För korrekt placering och normal utveckling behöver du mycket ledigt utrymme. Kronans tillstånd beror på rotsystemet. Undantaget är dekorativa sorter, som är avsedda speciellt för odling i ett litet område. Rotsystemet hos sådana ekar kommer att kännas ganska gynnsamt även i en liten bärbar rabatt eller en liten låda.

Bild
Bild

Vårplantering anses vara den mest föredragna. Det är viktigt att detta är före njurarnas utseende. Om växten som växer från frön är mer än 2 år gammal, är det nödvändigt att förkorta roten till 15 cm i mitten av ekollan innan du planterar i öppen mark . Rotförkortning är inte nödvändig för årliga arter och träd som odlas med sticklingar. Sådana ekar överförs till en ny plats, förutsatt att rotsystemet är helt bevarat. Samtidigt, för att utesluta risken för dess skada, måste hålets storlek motsvara storleken på rotsystemets bredd.

I hålet på jorden med överskott av fukt är det nödvändigt att ordna ett dräneringssystem, eftersom bergseken föredrar torr eller halvtorr jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Och även om bergseken förklaras som en bergsväxt, lyckades uppfödare ta fram små dekorativa sorter av den för att dekorera sina personliga tomter. Varje sort har den ursprungliga formen på själva trädet och bladen, liksom sin egen färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att beskriva flera av dessa sorter

Pendula . Denna sort kallades i folkmun för "gråt pil", eftersom det är ett träd med grenar som bara är inneboende i det nedåt, som påminner om en pil.

Bild
Bild

Variegate . En ek dekorerad med vita mönster på mörka blad.

Bild
Bild

Aurea . Det kännetecknas av en ljus gyllene färg som förvandlas till en mörkgrön.

Bild
Bild

Purpurea . Sorten liknar den föregående (Aurea), men skiljer sig genom att dess unga lövverk har en röd färg, som också sedan ändras till grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laciniata . Denna form av ek har vackra snidade löv med djupa och smala lober som inte ligger tvärs över bladet, utan längs plattan.

Bild
Bild

Oblongifolia . Den har avlånga blad, som bara har 3 blad på plattan, och även de har ett grunt djup.

Bild
Bild

Mespilifolia . Detta träd är känt för att både dess form och blad liknar en loquat (en japansk buske, vars blad påminner lite om ett lagerblad).

Bild
Bild

Sorterna som presenteras ovan är dekorativa, små i storlek, vilket innebär att man planterar dem i små områden.

Vård

Endast ett ungt träd kommer att kräva lite omsorg. Detta är främst sällan vattning, bibehåller lätt markfuktighet. En månad före höstens lövfall bör vattningen stoppas, även om trädet ännu inte har mognat ordentligt. Anledningen ligger i det faktum att rotsystemet under denna period måste förbereda sig för vintern, och för detta behöver det torr jord.

Bild
Bild

För att trädet ska bli starkare till vintern måste du regelbundet ta bort ogräs, vars närvaro påverkar roten negativt. Dessutom rekommenderas att utföra komplex utfodring av växten minst 1-2 gånger. Ung stenek, jämfört med andra ekarter, kräver lite underhåll under vintern . Som regel är detta begränsat till att lägga mulch för vintern. En infusion av gräs, sågspån eller lövverk kan fungera som mulch.

Efter 3-4 år krävs inte ovanstående nyanser av vård. Ogräning är rent estetiskt.

Bild
Bild

När det gäller skadedjur eller sjukdomar är trädet sårbart för effekterna av mjöldagg, röta (särskilt i avsaknad av dränering på våta jordar). Och en vuxen växt är oftast utsatt för utseendet av gallmugg på bladen - små gula bollar, liknande kottar. Getingar, som lägger larver på bladet, anses vara orsaken till deras bildning.

Bild
Bild

I kampen mot mjöldagg är olika produkter som säljs i specialaffärer effektiva . Gallare är faktiskt inte en sjukdom (de används till och med inom folkmedicin), men de förstör utseendet på växten till viss del. För att förhindra deras utseende måste du behandla växten med getingar.

Rekommenderad: