Aspen Ved (13 Bilder): Egenskaper Av Asp Ved, Fördelar Och Nackdelar. Vilket är Bäst För Rengöring Av Skorstenen - Björk Eller Asp? Spisugnen Med Hackat Virke

Innehållsförteckning:

Video: Aspen Ved (13 Bilder): Egenskaper Av Asp Ved, Fördelar Och Nackdelar. Vilket är Bäst För Rengöring Av Skorstenen - Björk Eller Asp? Spisugnen Med Hackat Virke

Video: Aspen Ved (13 Bilder): Egenskaper Av Asp Ved, Fördelar Och Nackdelar. Vilket är Bäst För Rengöring Av Skorstenen - Björk Eller Asp? Spisugnen Med Hackat Virke
Video: Mekanisk klämventil, fördelar och arbetssätt 2024, Maj
Aspen Ved (13 Bilder): Egenskaper Av Asp Ved, Fördelar Och Nackdelar. Vilket är Bäst För Rengöring Av Skorstenen - Björk Eller Asp? Spisugnen Med Hackat Virke
Aspen Ved (13 Bilder): Egenskaper Av Asp Ved, Fördelar Och Nackdelar. Vilket är Bäst För Rengöring Av Skorstenen - Björk Eller Asp? Spisugnen Med Hackat Virke
Anonim

Aspen ved är ett billigt förbrukningsmaterial som inte bara används för att tända och värma kaminer och eldstäder, utan också för att rengöra skorstenar från sot och sot . Vad har de för och nackdelar? Hur skiljer de sig från ved från andra träslag? Hur värmer jag kaminen ordentligt med dem?

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Aspen är ett lövträd som är allestädes närvarande i regioner med tempererat och kallt klimat i länderna i Asien och Europa . Från urminnes tider till idag har detta träd använts för tillverkning av timmerstugor för brunnar och hus, dekoration av källare och källare, uppställning av tak och väggar samt för upphandling av billigt lätt ved. Det bör noteras att asp har en rak och jämn stam, praktiskt taget fri från kvistar, utväxter och andra defekter. Detta gör att du kan skörda ved från det med en homogen fiberstruktur. Aspen klyver lätt, torkar relativt snabbt, nästan utan att deformeras och spricka.

Det är vanligt att tillskriva fördelarna med aspved följande egenskaper:

  • betydligt lång hållbarhet och hållbarhet (cirka 3 år på en torr, ventilerad plats);
  • hög flambildning under förbränning;
  • relativ resistens mot sönderfall och svampinfektion;
  • inga gnistor och en liten mängd rök under förbränningen;
  • en liten mängd aska från förbränning;
  • trevlig träig doft som utstrålar under förbränningen;
  • acceptabelt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktiga fördelarna med asp -ved är det under förbränning förstör deras låga sot och sot på de inre ytorna på ugnens och / eller skorstenens väggar . När de har kalcinerats faller sotavlagringar in i förbränningskammaren, varifrån de lätt kan avlägsnas. Med hänsyn till denna funktion används vanligen ved av ved inte så mycket för uppvärmning av kaminer och eldstäder, utan för rengöring av skorstenar och ugnar.

På grund av det faktum att asp -ved, när det brinner, bildar en hög låga och lämnar nästan inget kol, används de extremt sällan för att tända grillar och tandoor. Matlagning med dessa strukturer innebär användning av glöd. Samtidigt är aspved perfekt för belysning och eldning av eldstäder och spisar. Än i dag används aspstockar i bybad för uppvärmning av ugnar som värms "i svart". Frånvaron av gnistor i processen med att bränna aspved gör ugnen i sådana spisar säkrare.

Samtidigt har aspved sina egna specifika nackdelar. Det är ganska mjukt, smidigt och löst. Denna egenskap hos trästrukturen avgör följande nackdelar med aspved:

  • relativt lågt värmevärde;
  • snabb förbränning;
  • inget kol efter förbränning.

Det är naturligt att i samband med den snabba utbränningen ökar mängden förbrukat asved också, och samtidigt ökar kostnaderna för ansträngning, pengar och tid som krävs för att tända ugnen (uppvärmning av byggnaden).

För att spara pengar köper inte hushållstomterna hackad asved, utan rund stockar (obehandlade stockar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Rationaliteten i detta tillvägagångssätt beror på det faktum att många säljare säljer hackad ved till ett uppblåst pris, inklusive en extra kostnad för det utförda arbetet (huggning av ved) . Ofta inkluderar kostnaden för hackad ved en markering för stapling (skillnaden mellan kostnaden för staplat och löst ved kan vara betydande).

Aspen ved (särskilt otorkat eller dåligt torkat) är svårt att antända. Tecken på väl torkad asp ved är:

  • lätthet;
  • hårdhet;
  • lätt avtagbar bark;
  • förekomst av sprickor i tvärsnitt.

Färgen på vältorkad asp är gulaktig eller gröngrå (trä på längsgående sektioner kan se nästan vitt ut). Otorkat aspved är vanligtvis krämvitt, ljusorange eller guldgult till färgen. Dåligt torkat virke är nästan alltid mörkare än torrt trä. Veltorkad asp ved gör ett högt ringande ljud när det träffar varandra. Fuktig och fuktig ved avger i sin tur ett lågt, tråkigt ljud. Du kan också bestämma graden av torrhet av ved genom att undersöka mossan, som ofta täcker aspbarken.

Om du gnider ett sådant område med fingret på en väl torkad stock, blir det till luftigt grönaktigt damm. I sin tur kommer mossan som visas på fuktiga aspstockar att fläcka dina fingrar och lämna ett vått grönt märke på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra träslag

Den största värmemängden vid förbränning avges av ved från hårt trä - ek, bok, hornbalk … Deras värmeeffekt varierar mellan 70-80%. Enligt experter genererar lövträet 1,5 gånger mer värme än medelhårt och mjukt virke. Att värma ett hus eller ett badhus med ek- eller bokstockar är dock opraktiskt på grund av deras höga kostnad. Av denna anledning använder de flesta konsumenter billigare ved från träslag som:

  • Björkträd;
  • Tall;
  • gran;
  • al;
  • asp.

Björkved, i jämförelse med asp eller tall, avger 25% mer värme vid förbränning. Samtidigt, med deras ständiga användning, bildas avlagringar av sot och sot på väggarna i skorstenen. Gran, tall och annat ved från barrträd avger vid bränning en stor mängd frätande rök och hartser, vilket också bidrar till bildandet av sot i skorstenar. Dessutom "skjuter" alla barrträd med kol och gnistor när de brinner, vilket kräver ytterligare brandsäkerhetsåtgärder vid användning.

Asp, som al, till skillnad från björk, tall och gran, tar lång tid att antändas, avger mindre värme vid förbränning och brinner snabbt ut. Samtidigt avger det inte tjära, bildar inte en stor mängd rök, "skjuter" inte. Aspens stockar hetta är måttlig, röken svag och ren, lågan lång och jämn . Stiger högt i ugnen, förstör lågan sotavlagringar i skorstenen. Brinnande aspenved bildar en liten mängd aska.

Aspen stockar har den längsta hållbarheten - cirka 3 år. Björk, tall och gran - lagras i högst 2 år (efter denna period börjar de torka ut eller ruttna).

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man värmer spisen på rätt sätt?

För belysning och uppvärmningskaminer används asp -ved oftast i kombination med ved av andra träslag - björk, gran, al, tall (i ungefärlig andel 1: 3). Med detta tillvägagångssätt minskar förbrukningen av bränslematerial och den tid som krävs för tändning avsevärt. Dessutom tillåter användningen av asp ved i kombination med andra träslag inte bara att snabbt få en stabil och het låga, utan också att samtidigt rengöra skorstenen under uppvärmningsprocessen.

Åtgärdssekvensen vid eldning av ugnen är följande:

  • rengör förbränningskammaren från askrester;
  • bitar av björkbark, skrynkliga bitar av papper placeras i mitten;
  • björk- eller granflis läggs ovanpå papper och / eller björkbark;
  • halvöppna skorstensventilen;
  • sätta eld på papper;
  • stäng eldstadsdörren och öppna askpannan halvt.

Efter att lågan har antänt läggs hackade stockar och björkar (gran eller tall) i eldstaden parallellt på ett kort avstånd från varandra. Ved placeras i mitten av eldstaden eller lite närmare dörren. Det är omöjligt att placera stockar vid den bakre förbränningsväggen. Det finns ett annat sätt att tända spisen. I detta fall läggs stockarna i en "koja" ovanpå pappersklumpar och björkbark, varefter de eldas upp. Det bör noteras att i båda fallen bör förbränningsutrymmet inte fyllas med mer än två tredjedelar. När eldstaden är som högst tänds lågan långsamt och motvilligt.

Lågan regleras genom att öppna / stänga skorstensspjället och askdörren. Den vita färgen på flamman och utseendet på ett mullrande tyder på intensivt sug. I det här fallet, stäng luckan till askkanna. En rödbrun färg på lågan indikerar otillräckligt dragkraft, vilket ökar genom att öppna askkanna. En blekgul låga anses vara normal. När förbränningsprocessen blir stabil läggs gradvis till nya stockar till eldstaden.

Det är viktigt att ta hänsyn till att aspved brinner ut snabbare än andra, så de placeras oftare.

Rekommenderad: