Fortune Euonymus "Emerald Gold": Plantering Och Vård, Beskrivning Av Smaragdguldväxten, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Fortune Euonymus "Emerald Gold": Plantering Och Vård, Beskrivning Av Smaragdguldväxten, Användning I Landskapsdesign

Video: Fortune Euonymus
Video: Euonymus fortunei 'Emerald 'N Gold' - 'Emerald 'N Gold' Wintercreeper 2024, Maj
Fortune Euonymus "Emerald Gold": Plantering Och Vård, Beskrivning Av Smaragdguldväxten, Användning I Landskapsdesign
Fortune Euonymus "Emerald Gold": Plantering Och Vård, Beskrivning Av Smaragdguldväxten, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Ett vackert landskap nära ett hus, i en park eller i ett öppet område är målet som många strävar efter. För att göra landskapsdesignen intressant bör växterna i den variera i storlek, färg och andra egenskaper, och att ta hand om dem bör inte vara för mycket besvär. Det mest önskvärda är Fortune euonymus, som har vunnit enorm popularitet i vårt område. Genom korrekt landning och vård kan du få ett mycket vackert område på vilken plats som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fortunes euonymus är en vintergrön buske som tillhör familjen euonymus och har mer än tvåhundra sorter. Växtens hemland är Kina, där denna kultur används som representant för landskapsdesign än idag.

På grund av sitt intressanta utseende har euonymus spridit sig över hela världen, många trädgårdsmästare och sommarinvånare föredrar att odla det på sin webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortunes euonymus har många sorter, men den vanligaste är Emerald Gold -sorten, som oftast ses i landskapsdesign. Beskrivningen av denna växt har följande egenskaper:

  • formen på bladen är avlång, oval;
  • lövfärg är brokig, tvåfärgad, på våren har den en ljusgrön nyans, på hösten - från rött till rosa;
  • under blomningen är busken täckt med små blommor.

Under naturliga förhållanden växer Fortunes euonymus inte mer än 30 cm och har en krypande struktur. Om det finns ett stöd eller en vägg nära växten, kan den klamra sig fast vid den och krypa upp och stiga till en höjd av upp till två meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller smaragdguldsorten utmärks den av närvaron av en gyllene kant, som ser särskilt bra ut på unga blad. Denna typ används vanligtvis i vertikal liggande dekoration. Förutom denna sort anses "Emerald Haiti" och "Harlequin" också vara populära . För att en personlig tomt eller ett landskap som är planerat att dekoreras med euonymus ska se mest imponerande ut, är det nödvändigt att kunna plantera det och utföra kvalificerad vård för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att odla Fortunes euonymus måste du kunna sprida den korrekt. Denna procedur kan göras på två sätt:

  • vegetativ reproduktion;
  • användning av frön.

Det andra alternativet är mindre bekvämt och garanterar inte en ny växt med alla moderplantans egenskaper, därför föredrar trädgårdsmästare att använda den vegetativa metoden.

På grund av det faktum att kulturen kryper, under skottens tillväxt bildas knölar på dem, som vid långvarig kontakt med jorden ger rötter. Det rotade området kan separeras från huvudbusken och planteras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat avelsalternativ är användning av sticklingar . För att göra detta skärs skottet i bitar på cirka 10 cm och planteras i speciellt förberedd jord, varefter sticklingarna gradvis gror. I det här fallet är det viktigt att använda ännu inte lignifierat material, som behandlas med en tillväxtstimulator innan du planterar i underlaget. För att klippningens tillväxt ska bli så snabb som möjligt är det bättre att placera den i en torv-sandblandning och sedan täcka hela behållaren med en film. En månad senare kommer rotsystemet redan att bildas och sticklingarna måste planteras i enskilda behållare där de kommer att överleva vintern, och först då kan de transplanteras i öppen mark till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste reproduktionssättet är att dela busken, där växten är uppdelad i flera delar, snitten behandlas med kol och planteras på nya platser. Plantering av euonymus rekommenderas i april eller maj, för vilket en gräv eller grop grävs , beroende på hur kulturen exakt kommer att växa. För att busken ska slå rot måste hålet vara nästan dubbelt så stort som rotsystemet. Botten av gropen ska täckas med dränering, vars höjd är upp till 15 cm. Marken som rötterna kommer att täckas med bör förberedas. Jorden blandas med sand och humus, dessutom introduceras även torv och mineralsammansättning.

Bild
Bild

Efter plantering vattnas växten väl, jorden runt den är muldd med sågspån, löv eller torv . För buskarna måste du hitta en solig plats, förbereda stöd för fastsättning och organisera korrekt underhåll.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Fortunes euonymus "Emerald Gold" är en krävande gröda och ingen särskild omsorg krävs. För en busks fulla tillväxt är det tillräckligt att utföra följande åtgärder:

  • vattning bör endast utföras när matjorden har torkat väl, i området där det regnar en gång eller varannan vecka på sommaren, är det inte nödvändigt att vattna kulturen alls;
  • för att hålla jorden så fuktig som möjligt är det värt att täcka den, det är bäst att använda sågspån för detta;
  • för att bilda ett visst utseende på busken kan euonymus skäras av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga buskar som just planterats i marken behöver särskild vård. För dem är en obligatorisk åtgärd att lossa jorden, liksom att ta bort ogräs. Vattning vid denna tidpunkt utförs oftare för att hjälpa växten att snabbt slå rot, och efter några dagar måste du ta bort allt överflödigt grönt medan du lossar jorden nära busken.

Unga buskar kan täckas på vintern, särskilt i regioner med kallt klimat ., äldre växter övervintrar bra under alla förhållanden. En ytterligare vårdåtgärd är utfodring, som hjälper euonymus att se frodig ut, och färgen på grönskan för att göra den ljusare och mer mättad. Du kan tillsätta tillsatser på våren och hösten med kompost, mineraltillsatser och kaliumfosforblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om du tar väl hand om Esmerald Gold euonymus of Fortune, lider kulturen inte av skadedjur och sjukdomar. Vid några misstag och brister, skadedjur som:

  • skydda;
  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • äppelmöl.

Om sådana skadedjur har identifierats är det nödvändigt att ta bort de drabbade områdena så snart som möjligt och spraya hela busken med kemiska föreningar. Tvålösning och insekticider är det bästa för bladlöss och mjöldagg; du kan bekämpa spindelmiten med mer frekvent vattning, eftersom det inte tål fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övervattning av grödan kan attackeras av svampinfektioner .därför bör du vara försiktig när du sköter växten. För att skydda buskarna från sjukdomar är det värt att behandla dem med fungicidföreningar på våren. Oftast lider euonymus av mjöldagg, när bladen täcks med en gråvit blomma, varefter de börjar torka ut och falla av. Om växten är skadad måste den sprutas med Bordeaux -vätska eller annan fungicid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Fortunes euonymus "Emerald Gold" är en av de mest mångsidiga, eftersom den med olika beskärning och formning av en buske kan användas för olika uppgifter inom landskapsdesign. Denna buske är lämplig för att dekorera en stenträdgård, dekorera en kant, rabatt eller parterre, manifesterar sig perfekt i topiary och mixborders. I varma klimat är denna kultur tillåten på väggarna i hus och lusthus som en liana.

Bild
Bild
Bild
Bild

Euonymus ser bra ut med nästan alla grannar som kan växa i en blomsterträdgård: barberry, periwinkle, spirea. Om en buske sitter i ett stort öppet utrymme, är thuja, enbär och buxbom de bästa grannarna för det. Med hjälp av denna växt är det möjligt att skapa kompositioner i flera nivåer, plantera grödor och vildblommor på olika nivåer. Tack vare det ljusa lövverket, som ändrar färg beroende på årstid, är "Emerald Gold" en oumbärlig växt för att dekorera ett vackert område och landskapsdesign i alla gröna zoner.

Rekommenderad: