Fortune Euonymus "Emerald Haiti": I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Fortune Euonymus "Emerald Haiti": I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning

Video: Fortune Euonymus
Video: Euonymus fortunei 'Emerald 'N Gold' - 'Emerald 'N Gold' Wintercreeper 2024, April
Fortune Euonymus "Emerald Haiti": I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning
Fortune Euonymus "Emerald Haiti": I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning
Anonim

Prydnadsbuskar spelar en viktig roll i landskapsdesign. De flesta av dem växer snabbt, är opretentiösa för odlingsförhållanden och ser spektakulära ut under alla årstider. De vintergröna buskarna i Fortunes euonymus är bara från denna grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns flera sorter av Fortune spindelträd. Emerald Haiti är en av dem. Ljust gröna ovala blad med vit kant ger en hög dekorativ effekt av växten . Det är det täta, vackra lövverket som är huvudelementet i dekorationen, eftersom euonymus blommar med anmärkningsvärda "vax" blommor. Men flerfärgade frukter (röd, lila, gul) ger växten en extra dekorativ accent. Den eleganta rundade kronan av Emerald Haiti -sorten har praktiskt taget inga luckor.

Busken är 25-30 cm hög och växer i bredd till 1,5-2 m. I den botaniska beskrivningen av euonymus "Emerald Haiti" noteras dess högsta frostbeständighet av alla euonymus ., som låter dig använda den i utformningen av landskapet i de norra trädgårdarna. Lövverket från den vintergröna busken faller inte av på hösten, utan ändrar bara färgpaletten till rosa. Flexibla krypstammar slår lätt rot genom att röra jorden. Rotsystemet är ytligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Den bästa planteringstiden är våren (början av maj). Först måste du plocka upp plantmaterial med starka skott och friska rötter - buskens ytterligare tillväxt beror direkt på detta.

Det är bäst att köpa plantor från ett specialiserat trädgårdscenter.

Bild
Bild

Då måste du välja rätt landningsplats. En ljus kulle eller ett område med ett mycket lågt grundvattenbord är lämpligt - Fortune gillar inte stillastående vätska. God belysning med ljus skuggning under middagstimmarna kommer att hålla buskens löv från slöhet och förlust av fukt.

Emerald Haiti euonymus växer på vilken mark som helst, men det är uppenbart att växten kommer att växa med de mest uttalade dekorativa egenskaperna i den förberedda jordblandningen . En lätt näringsrik jord gjord av torv, torv, sand, humus med tillägg av träaska och ett speciellt mineralkomplex för vintergröna får euonymus att känna sig bekvämast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera agroteknik är enkelt, det består av standardoperationer:

  • plantgropar förbereds på ett avstånd av 30-50 cm från varandra (för gruppplanteringar) med dimensioner 2 gånger större än plantans rotsystem;
  • en dränering på cirka 15 cm tjock från fragment av tegel, sand, småsten eller små spillror läggs i gropen;
  • ovanpå hälls den förberedda jorden till 1/3 av djupet, plantan installeras vertikalt och fylls med det återstående substratet till rotkragen (fördjupas inte);
  • busken spillts rikligt med vatten, varefter rotzonen mulas med torvflis eller sågspån.
Bild
Bild

Vid plantering på våren kommer buskarna att genomgå full anpassning och övervintra säkert. Ibland, av objektiva skäl, blir det nödvändigt att plantera euonymus under hösten . Detta är tillåtet, men det finns risk för frysning av omogna buskar om vintern visar sig vara mycket frostig.

För "skyddsnät" före kallt väder är det nödvändigt att täcka nya planteringar med agrotextil, säckväv, grangrenar eller fallna löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan odla Fortunes euonymus på olika sätt.

Skikten . Den rotade skotten separeras från moderplantan och planteras på en ny plats. Om så önskas kan flera buskar med utvecklade rötter erhållas från en stam.

Bild
Bild

Sticklingar . I mitten av sommaren skärs sticklingar från unga skott (ca 10 cm vardera), skärs med "Kornevin" och läggs i näringsrik torv-sandig jord för rotbildning i ungefär en månad. Planteringen är täckt med en film och "växthuseffekten" bibehålls (observeras, fuktas, ventileras). Rotade sticklingar planteras för övervintring under skydd, och på våren transplanteras de i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken . Busken grävs noggrant upp och delas upp i delar så att varje del har en skott, en tillväxtpunkt och rötter. Sektionerna behandlas med aktivt kol, sedan planteras varje del på en ny plats.

Bild
Bild

Frön . Sorteringsegenskaper under fröuppfödning bevaras inte alltid, därför används denna metod mycket sällan. Först placeras fröna i en lösning av kaliumpermanganat och utsätts sedan för skiktning (långvarig exponering vid låga temperaturer). Stratifierade frön med sprucken hud sås i beredd jord. De växande plantorna kan planteras i en separat bädd på 2-3 veckor, de behöver konstant noggrann vård. I öppen mark kan plantor bara planteras efter 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om Fortunes euonymus kommer inte att vara ett krångel. Växten tål mild torka, dålig näring, låga temperaturer, men det betyder inte alls att den kan hållas under "spartanska" förhållanden.

Vattning . Detta är den viktigaste delen av jordbrukstekniken. Regelbunden vattning krävs, efter plantering vattnas buskarna rikligt 1 gång och med varmare väder - 2 gånger i veckan. Vuxna buskar vattnas efter behov för att kontrollera fuktinnehållet i jorden under buskarna. Om 3 intensiva regn faller på en månad, krävs inte vattning av vuxna buskar.

Men på våren, efter övervintring, bör Fortunes euonymus vattnas regelbundet, oavsett växternas ålder.

Bild
Bild

Toppdressing . Det rekommenderas att applicera mineralgödselmedel på jorden 2 gånger per säsong: i maj och i september. På våren är det en bra idé att applicera komplexa mineralgödselmedel som är särskilt utformade för vintergröna, på hösten - kaliumfosforgödsel (utan kväve). Under sommarsäsongen är det bättre att mata euonymus med organiskt material (humus, kompost), medan du inte ska "överfodra" växterna, detta kommer att förvärra bladen och minska den dekorativa effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning . På våren skärs torkade, frysta, deformerade, skadade skott ut på buskarna (sanitär beskärning). Om så önskas kan du utföra formativ beskärning av kronan - Fortune tolererar det smärtfritt.

Bild
Bild

Genom att uppfylla de nödvändiga reglerna för jordbruksteknik och vårdrekommendationer kan du växa en frisk vintergrön buske med en frodig krona och en ovanligt vacker, märklig lövfärg på kort tid.

Sjukdomar och skadedjur

Alla euonymus, inklusive "Emerald Haiti", har en stabil immunitet mot sjukdomar, ärvda från vilda naturliga former. Möjliga sjukdomar är svampinfektioner och mjöldagg. Utseendet på en grå beläggning på bladen, torkning och fallande är säkra tecken på att busken är ohälsosam . Behandling med fungicider (till exempel Bordeaux-vätska, kopparsulfatlösning), justering av bevattningsregimen, matning med kvävehaltigt gödningsmedel, beskärning av de drabbade fragmenten kommer att förhindra plantans död.

Experter rekommenderar att spindelträd behandlas med fungicider på våren för profylaktiska ändamål för att förebygga sjukdomar. Med en invasion av insekter - spindelkvalster, skalinsekter, bladlöss - behandlas planteringar med tillåtna insekticider eller infusioner av giftiga örter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Fortunes pittoreska marktäckning euonymus kan förvandla vilken trädgård som helst. När dekorativiteten gradvis minskar i höstträdgården för de flesta växter, slutar vintergröna euonymus aldrig att glädjas åt sin skönhet.

Experter rekommenderar starkt Emerald Haiti -sorten till nybörjare - alla nybörjare kan framgångsrikt odla den.

Fortune ser harmoniskt ut i blomkompositioner, den används för att fylla tomrum i rabatter, i utformningen av gränser, åsar, häckar, för att skapa en imitation av gräsmattor, den är lämplig för användning i nästan alla designerfytostiler. Med en kompetent trädgårdsplanering använder erfarna blomsterhandlare euonymus för att skapa helt fantastiska kompositioner med bisarra former.

Rekommenderad: