Lönn På Stammen (41 Bilder): "Flamingo" Och "Golden Globe" I Landskapsdesign, Andra Sorter. Hur Odlas (ympas Och Bildas) Ett Lönnträd På En Stam?

Innehållsförteckning:

Video: Lönn På Stammen (41 Bilder): "Flamingo" Och "Golden Globe" I Landskapsdesign, Andra Sorter. Hur Odlas (ympas Och Bildas) Ett Lönnträd På En Stam?

Video: Lönn På Stammen (41 Bilder):
Video: How to choose a Japanese Maple such as Fire Glow & Autumn Moon! 2024, April
Lönn På Stammen (41 Bilder): "Flamingo" Och "Golden Globe" I Landskapsdesign, Andra Sorter. Hur Odlas (ympas Och Bildas) Ett Lönnträd På En Stam?
Lönn På Stammen (41 Bilder): "Flamingo" Och "Golden Globe" I Landskapsdesign, Andra Sorter. Hur Odlas (ympas Och Bildas) Ett Lönnträd På En Stam?
Anonim

Lönnen på stammen lockar älskare av originallösningar inom landskapsdesign. I den här artikeln kommer vi att titta på hur man odlar en sådan lönn med egna händer, hur man ympar och formar den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Lönnen på stammen är ett lövträd med en tät sfärisk krona och en smal stam. Växten ser festlig och elegant ut när som helst på året . Från vår till sen höst kommer en frodig lövhatt att dekorera landskapet. På vintern är grenarna på den runda kronan täckta med frost och får ett fantastiskt utseende.

Formen på löv och blommor på trädet, deras färg beror på typen av kultur . Färgpaletten är mycket rik: från klassisk grön till svart och silver nyanser. Lönnar blommar från april till maj tills bladen öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk - standardlönn med en sfärisk krona . Trädets sidogrenar växer i 45 graders vinkel. Stammen, befriad från vegetation, är slät, rak, ser snygg och dekorativ ut. Plantor växer till en höjd av 2,5 m. Exemplar som har nått från 5 till 6 meter anses vara jättar.

Bild
Bild

Vilka typer och sorter passar?

Bekanta dig med sorterna av standardlönnar gör att du kan göra rätt val.

Flamingo

Växtens lövverk har en blekrosa färg i början av våren. Detta förklarar namnet på sorten. På sommaren blir det silvergrönt med en ljusrosa kant . Kronans diameter är cirka 4 meter, stammens höjd är upp till 5 meter.

Sorten slår lätt rot och växer snabbt. Opretentiös. Gillar inte strålande sol, starka vindar. "Flamingo" askblad-långlever. Att ta väl hand om din växt hjälper din växt att leva upp till 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

gyllene glob

Den har en tät sfärisk krona upp till 6 meter stor. Fem flikiga blad på sommaren får en gyllene nyans i solen och i skuggan - ljusgrön . På våren - orange och rött. Blomningsperioden är maj.

Jättarnas höjd är cirka 5 meter. Stammen tolererar perfekt kronklippning, gör att du kan bilda vilken designidé som helst.

Sorten är opretentiös för jorden. Föredrar soliga, öppna platser. Tål inte vattentäppning och torka. Frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Purple Globe

Ett trädhuvud med en volym på cirka 4 meter. Lövverket är en djupt lila färg. Blommar från april till maj. Gulgröna blomställningar med en behaglig doftande doft. Trädet är anspråkslöst för vädret, men krävande för jorden . Föredrar bördig fuktig jord. Tål inte saltlösning. Medellivslängden är cirka 200 år. Älskar solen, halvskugga.

Bild
Bild

Diamondissimum

Kronans storlek är från 3 till 4 meter. Formen på skotten hänger. Höjd upp till 6 meter. Färgen på lövverket när det blommar är vitt med en rosa nyans, växlar till gult på sommaren och sedan till grönt. Blommorna är gröngula, doftande. Resistent mot frost och torka. Det tolererar grannskapet bara med barrträd . Älskar soliga platser, bördig, dränerad mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silverlönn

Sfärisk form med en diameter på 6 meter. Lövverket är dubbelfärgat. Bladets inre del är silvervit, toppen är ljusgrön. Rödgröna blomställningar blommar med lövverket . Lönn blir ljusgul på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Globozum

Den sfäriska frodiga kronan når 5 meter. Trädets höjd är upp till 6 meter. Lämplig för grupp- och enskilda planteringar, opretentiös för jorden . Frostbeständig. Växer i halvskugga och i solen. Grönt löv växlar på hösten till orange. Håller perfekt formen på kronan. Växer i halvskugga.

Bild
Bild

Andra sorter kommer att vara höjdpunkten på din webbplats.

Drummond

Det är det minsta lönnträdet i världen. Barnet är anmärkningsvärt för att det initialt har en kolonnform och med åldern förvandlar det till en sfärisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emerald Queen

Lönn överraskar med löv. Rosa, förvandlas till en ljus vinröd, de ligger högst upp på trädet. Grönt lövverk med en bronsfärgning kompletterar kanten av växtens huvud . Ett ungt träd har en äggformad krona och ändrar den gradvis till en rund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cleveland

Detta är en jätte bland lönnarna. Dess höjd är upp till 12 meter. Jätten har en standardform av naturen. Känd för sina blommor, med en mycket delikat fruktig doft.

Bild
Bild

Tandsten lönn

Trädets höjd är cirka 10 meter. Kronans form är rund, kronformad. Kultur är uppskattad för sin dekorativitet. På våren pryder lönnträdet landskapet med krämiga vita blommor mot bakgrund av grönt lövverk . På hösten blir fröna och bladen ljusröda. Stammen är skuggtolerant och frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Att odla ett vanligt träd är enkelt om du följer steg-för-steg-instruktionerna från erfarna trädgårdsmästare.

Designers rekommenderar det enklaste alternativet för nybörjare - att odla en stam på dina egna rötter. Det kräver tålamod, men behöver inte en rotstam ympning. De börjar skapa stammar med odling av en perfekt platt stam och bildandet av en vacker krona.

  1. Välj en lönn sort . Tänk på planteringsplatsen i förväg, med hänsyn till kulturens särdrag. Jordtyper, belysning, närhet till andra växter är viktiga.
  2. Köp en planta från en betrodd plantskola . Växten måste vara frisk. Böjningar, böjningar och knutar på bagageutrymmet är inte tillåtna. Välj en rak och slät fat. Du kan använda skiktade frön för att plantera prydnadsgrödor. De ger utmärkta resultat, men växer 2-3 år senare.
  3. Stöd plantan och stöd plantan säkert . Detta hjälper till att bilda en jämn stam. När du planterar en lönn, fördjupa inte rotkragen i marken. Låt det ligga jämnt med marken.
  4. Se upp för trädet . När de tre första bladen dyker upp tar du bort sidoskotten. Trädets topp måste tas bort när plantan når en höjd av 1,5 m.
  5. Skapande av en vacker krona på stammen . Unga skott kläms åtminstone en gång i månaden. Denna procedur bildar ännu fler skott. Trädet börjar förgrena sig. Det kommer att ta 1, 5 år, och bollen kommer att glädja dig med en bollformad fluffig hatt.
Bild
Bild

Standard lönnar njuter av sin utsökta skönhet när de sköts om.

Jord

Markval och planteringsplats spelar roll. Lönnar växer på plan mark. Våta eller sumpiga lågland är inte lämpliga för dem . Den konstanta tillströmningen och stagnationen av fukt vid rötterna är skadligt för dem.

Sura, tunga och alkaliska jordar är inte lämpliga för växten . Kulturen föredrar en neutral eller svagt sur jord, där pH -värdet inte är högre än 7, 5, bestående av lövmark, torv och sand.

Bild
Bild

Gödselmedel

Stammarna matas från början av växtsäsongen. Under denna period behöver växter gödningsmedel som innehåller fosfor, kalium och kväve. På sommaren gödslar de igen, vilket gör en toppdressing som innehåller ett komplett utbud av mineralgödsel. Det är bekvämt att lägga till dem när du vattnar eller lossar jorden.

Bild
Bild

Vattning

Lönn gillar inte vattensköljning, men behöver vattnas på sommaren. Vid normalt väder vattnas träd inte mer än en gång i månaden. Vid långvarig värme och torka krävs vattning en gång i veckan . Detta är särskilt viktigt för växter med färgglada dekorativa lövverk.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Det är nödvändigt att hålla lönnens cirkel i ordning på stammen. Att ta bort ogräs och sidotillväxt av trädet kommer att bevara dess dekorativa effekt. Lossning ger luftgenomsläpplighet för jorden och syresätter rotsystemet. Mulching med dekorativt material - grus, småsten, marmorflis - kommer att skydda växten från att växa med ogräs och förhindra att den attackeras av skadedjur.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Fiender från växten: barkbaggar, mjölkfiskar, skalinsekter, lönnkorn, vitfluga, bladbaggar. Insekter förstörs av insektsmedel.

Sjukdomar: svamp, fläckar, mjöldagg. Kontrollmedel - sprutning med fungicidlösningar, avlägsnande av sjuka grenar.

Bild
Bild

Vintrar

Stammarna av unga träd är täckta med säckväv och grangrenar.

Bild
Bild

Ympa

Metoden att odla lönn på en stam med hjälp av ympning är mer komplicerad.

För ympning måste du odla ett ungt träd, enligt instruktionerna som redan är kända för dig:

  • välj en planta;
  • plantera ett träd med hjälp av ett stöd;
  • tar bort onödiga sidoskott;
  • klipp av toppen av huvudet i tid för att ge kronan en form;
  • ta bort ledargrenar som bryter mot kulturens sfäriska utseende.
Bild
Bild

Efter 2 år kan rotstockens planta ympas. Som en scion kan du använda de inhemska skotten av ett träd, eller plocka upp en relaterad kultur. Vaccination sker i mitten av våren:

  • förbered en stjälk med tre knoppar;
  • gör ett snett snäpp över scionens övre knopp;
  • i botten av skottet, gör en kile med 2 snitt;
  • scionen förs försiktigt in i stammen efter att tidigare ha gjort ett snitt nära njuren;
  • bearbeta korsningen med trädgårdslack och fixa den med plastfolie.

Efter en månad slår beståndet rot till plantan. Nya knoppar vaknar på sticklingarna och sedan unga skott.

Nya grenar är grunden för den framtida eleganta kronan. Det är mycket viktigt att nypa dem i tid, vilket stimulerar tillväxten av andra nya grenar från de vilande laterala knopparna. Efter 2 säsonger kommer trädet att förvandlas och bli en värdig dekoration av landskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärningsförfarandet hjälper till att odla lönn på en stam.

Formande

Denna typ av beskärning krävs för lönnar som inte har en naturlig globulär krona.

Klippning av unga träd för att bilda ett vackert sfäriskt huvud görs från början av växtsäsongen . Det utförs flera gånger, minst var 3-4: e vecka. Grenarna-ledarna, riktade uppåt, bryta den runda formen, är nödvändigtvis avskurna. Alla sidoskott kläms. Detta stimulerar uppvaknandet av nya knoppar och tillväxten av nya unga grenar. Skott som dyker upp längs stammen skärs av.

Skott som växer inuti kronan tas bort, gamla grenar förkortas . Detta hjälper till att motstå vinterorkaner och snöstormar, för att bibehålla rätt form på kronan.

Gör bildandet av en lönnlock, försök att inte ta bort mer än 1/3 av skotten, rör sig tydligt längs kanten av kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sanitär

Sanitär gallring är nödvändig för varje bole. Målet är att hålla det dekorativa trädet friskt. Frysta, ruttna, torra skott som är bortskämda av insekter skärs av. Grenar med en atypisk bladfärg för sorten tas bort.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Standard lönn är en favorit bland trädgårdsmästare. Det uppskattas för sin anspråkslöshet och skönhet. Växter skapar en speciell accent i landskapet. Passar perfekt i vilken stil och design som helst. De gör den övergripande bilden strukturerad och färgstark tack vare mångfalden av färger och den unika formen på bladen.

Bild
Bild

Det är omöjligt att föreställa sig en stad utan höstens symbol - lönn. Hans frodiga hattar syns i stadsträdgården, på torg, gränder och parker. Lönnar tolererar perfekt gasföroreningarna på dammiga stadsvägar. De planteras som häckar längs livliga gator. De dekorerar torg och lekplatser, vilket skapar ett utmärkt grönområde där du kan gömma dig från värmen.

Bild
Bild

Kultur används inte bara i massensembler. Träd planteras på gräsmattor en efter en, i ett sicksack eller förskjutet mönster. Stammarna ser bra ut i symmetriska planteringar nära byggnader. De kombineras med blommande frodiga buskar, rabatter och höga, pyramidala träd.

Bild
Bild

På personliga tomter är vanliga lönnar oumbärliga för att skapa pittoreska alpkullar och steniga trädgårdar. De betonar subtiliteten i den orientaliska stilen, utan att överskugga skönheten i stenar och krypande lågväxande växter.

Bild
Bild

Lågväxande standardlönn uppskattades av älskare av badkarväxter. Detta är ett utmärkt tillfälle att skapa miniatyrträdgårdar i områden där det inte går att plantera levande träd.

Rekommenderad: