Småbladig Lind (33 Bilder): Beskrivning Av Den Hjärtformade Linden. Greenspire Och Andra Sorter. Var Växer Den? Skillnader Från Storbladiga

Innehållsförteckning:

Video: Småbladig Lind (33 Bilder): Beskrivning Av Den Hjärtformade Linden. Greenspire Och Andra Sorter. Var Växer Den? Skillnader Från Storbladiga

Video: Småbladig Lind (33 Bilder): Beskrivning Av Den Hjärtformade Linden. Greenspire Och Andra Sorter. Var Växer Den? Skillnader Från Storbladiga
Video: Artkunskap 4 Träd #Lind 2024, April
Småbladig Lind (33 Bilder): Beskrivning Av Den Hjärtformade Linden. Greenspire Och Andra Sorter. Var Växer Den? Skillnader Från Storbladiga
Småbladig Lind (33 Bilder): Beskrivning Av Den Hjärtformade Linden. Greenspire Och Andra Sorter. Var Växer Den? Skillnader Från Storbladiga
Anonim

Linden är ett vackert och opretentiöst träd som växer både enskilt och tillsammans med andra träd. Det är särskilt bra under blomningen. Finns i nästan varje region i Ryssland. Småbladig lind växer bäst av allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

Småbladig lind (på latin Tilia cordata) har cirka 45 sorter. Hon har också ett andra namn - "hjärtformad lind."

Växtens födelseort är Kaukasus och Europa. Kulturen har inte bara dekorativa utan också medicinska egenskaper.

Ett mycket resistent träd som kan leva i mer än hundra år, samtidigt som kronans densitet bibehålls. Lindens livsform är ett träd med en krondiameter på 19 m och en höjd av 30 m. Kronan har en tältliknande form. Bladen är mörkgröna, hjärtformade, spetsiga, tandade . Varje blad är högst 4 cm stort. Det blommar med gulvita små blomställningar från slutet av juni till början av juli i cirka 2 veckor, frukterna mognar i augusti eller september.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lindens rotsystem är mycket utvecklat, fibröst. Det är rotsystemet som ger trädet näring och fukt . Linden växer på nästan alla typer av jord, men föredrar en välbefruktad jord. Kronens densitet och trädets skönhet som helhet beror direkt på marken på vilken den växer.

Stammen är täckt med mörkgrå bark, tunn och slät i unga träd . På gamla träd är barken grov, förtjockad, allt täckt med sprickor. Den anatomiska strukturen är vitt trä, som har en rosa eller rödaktig nyans. På sektionerna kan du se de årliga skikten, som är något annorlunda. Det blotta ögat kan se skillnaden i kärnstrålarna. Trä är lätt att bearbeta, det är bra att använda det för hantverk.

Bild
Bild

Under de första åren växer kulturen ganska långsamt. Efter cirka 5 år ökar tillväxttakten. Linden växer inte bara i naturen, den är också mycket bra för dekorativa planteringar. I det här fallet används småbladig lind på en stam - ett träd med en pyramidal krona, som lätt kan ges vilken form som helst, till exempel en boll eller en kub.

Den härliga linden upptar ett område som sträcker sig från Europa och Sydostasien till den nordamerikanska kontinenten

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Livsmiljö

Hjärtformad lind är en utbredd kultur i Ryssland (även bortom Ural och i Sibirien, eftersom den inte är lika krävande för förhållanden som andra kulturer), i Kaukasus, i Spanien, Italien, Norge och i många andra länder och regioner.

Det rotar sig bra i skogar, det är särskilt vanligt i Bashkiria, på Krim och Mellan Volga -regionen.

Den kan anpassas till nästan vilken miljö som helst. Linden älskar bördig jord, växer särskilt bra på fuktiga näringsjordar . Det tolererar lätt alla väderförhållanden - både frost och torra perioder, men det växer bättre i varma områden med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

För närvarande finns det många olika sorter av småbladig lind, som slår rot i staden, inte är rädd för dåligt väder och är en utmärkt honungsväxt.

Green Globe

Ett träd med en tät sfärisk krona, som med åren kan bli 6-8 m i diameter. Höjden överstiger vanligtvis inte 5 m och beror direkt på stammen. Bladen är hjärtformade, har en mörkgrön färg, de är mindre än andra sorter.

På hösten får de en vacker gul färg, vilket gör trädet mer attraktivt.

Kan anpassa sig till alla förhållanden, men föredrar befruktad och fuktig jord . Ogillar torka. Det är bäst att plantera växten på ett väl upplyst ställe och ge ytterligare vattning - då blir kronan vacker och symmetrisk. Det rekommenderas att beskära grödan vart femte år.

Bild
Bild

Greenspier

En växt som växer upp till 20 m i höjd och 12 m i bredd. Den har en grenad, ovalformad krona, som slutar med en spira upptill. Denna sort är mycket populär i Europa. Finns ofta som en häck och används också för landskapsarkitektur och torg . Anspråkslös, växer bra på vilken jord som helst, är skuggtolerant. Lämplig för plantering i storstäder.

Bild
Bild

Beaulieu

Lindsort med en tät men kompakt ovalformad krona. Mycket lätt att klippa, lämplig för att skapa en trädgård som kräver lite eller inget underhåll. Det kommer att se bra ut i grändplantor. Små träd av samma höjd och krona av samma form i rad kommer att se spektakulära ut.

Lämplig även för plantering på en smal gata eller på en liten gård. Trädet tar liten plats och skuggar inte gården helt med sin krona.

Bild
Bild

Vinterapelsin

Ett träd med apelsinskott som sticker ut väldigt tydligt på vintern. Kronan är tät, pyramidal, men blir med tiden rundad. Den växer snabbt och når en höjd av upp till 20 m. Börjar blomma i slutet av juni eller början av juli i små gulvita blommor med en uttalad doft . Frukter är små nötter, mognar i augusti eller september. Det är en utmärkt honungsväxt.

Sorten är opretentiös för jorden, men utvecklas bäst på färska och bördig leror . I stadsförhållanden slår det också bra rot. Lätt att trimma. Om en dekorativ form behövs rekommenderas att beskära trädet varje vinter.

Bild
Bild

Lämplig för att skapa häckar, liksom för bildandet av gränder . Kommer att se lika bra ut i enskilda och gruppplanteringar. Det används ofta för landskapsarkitektur för stad och skolgårdar och parker; det planteras runt lekplatser, liksom medicinska institutioner. Den tål även den kallaste vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ranch

Ett litet träd med en kompakt krona som når 12 m i höjd. Lämplig för små sommarstugor och trädgårdar - överallt där det är omöjligt att plantera ett stort träd . Skiljer sig i ljusgröna glänsande löv. Börjar blomma och bära frukt efter 5-8 år. Det beror på de förhållanden under vilka trädet växer.

Det blommar mycket, det är den bästa honungsväxten av alla sorter . Sorten är kräsen om jordens kvalitet. Växer inte på fuktiga och sandiga jordar. Det är bäst att plantera den i ett väl upplyst område där ytterligare vattning också kommer att vara möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Det finns en annan typ av småbladig lind - buske. Det är en korsning mellan småbladig och storbladig lind, som har egenskaperna hos båda typerna. Den växer mycket snabbare och börjar blomma mycket tidigare än andra sorter . Dess grenar sprider sig ganska mycket, vilket ger den täta kronan en vacker form.

Blomningen börjar i maj, många små blomställningar dyker upp . Det anses vara den bästa honungsväxten. Det är lika bra för att anlägga stora områden, för att dekorera privata trädgårdar och för att skapa landskapskompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

För att plantera plantor måste du göra ett hål med en diameter och ett djup på minst 50 cm. Ett dräneringsskikt hälls i botten, som kan användas som krossad sten, småsten eller brutet tegel . Sedan placeras ett lager humus blandat med superfosfat. Därefter placeras en planta i den förberedda jorden och täcks med gräs, humus och sand.

Vid plantering är det lämpligt att placera rothalsbandet på markens nivå, men det är inte kritiskt om det är något lägre.

Därefter behöver plantan regelbundet vattnas och gödslas med kvävegödsel minst 3 gånger per säsong i 2 år. Under den första vintern är det bättre att göra ett skydd så att trädet inte dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att plantera en lind, med tanke på dess inställning till ljus-den är skuggtolerant, men fotofil och utvecklas bättre på väl upplysta platser. Det är också viktigt hur trädet behandlar fukt, nämligen att det föredrar måttlig fukt.

Några år efter plantering kräver linden inte längre särskild vård, men det är ändå värt att följa vissa regler så att trädet dekorerar platsen i många år

  • Under det andra året efter plantering kan du börja trimma kronan för dess bildning såväl som för sanitära ändamål. För första gången är det bättre att göra detta tidigt på våren, innan knopparna blommar och nya skott dyker upp. Om kronan har växt mycket kan du beskära den lite på hösten.
  • Mogna träd behöver inte konstant utfodring, men det kommer att vara användbart ett par gånger per säsong.
  • Det är inte heller nödvändigt att vattna träden, såvida inte under en svår torka.
  • För vintern måste lindet mulas med torv, sågspån och nedfallna löv.
  • Det rekommenderas att utföra behandling varje vår för att förebygga sjukdomar och förhindra skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns flera sätt att odla småbladig lind

  • Plantera frön . Detta är en mycket lång väg, denna process kan ta upp till 10 år. Först samlas fröna och placeras i sex månader på en plats med en temperatur på högst 0 ° och hög luftfuktighet. Istället för jord tar de sågspån eller sand. Frön får inte gro omedelbart, men bara under det andra eller tredje året. Plantor måste vattnas varje dag och ogräs bör förhindras. De är skyddade för vintern.
  • Med hjälp av rotskott . Du måste hitta ett gammalt träd som växer på ett svagt upplyst ställe. Nya plantor växer från sina rötter. Det är bättre att välja plantor som är minst 2 år gamla. På våren, när det är fuktigt ute, måste du hugga huvudroten och sedan ta hand om skotten hela sommaren - vattna, befrukta och lossa jorden och plantera på rätt plats under hösten.
  • Genom skiktningsmetod . Ganska ovanligt, men vanligt sätt. Ett ungt träd måste huggas ner och vänta på att nya skott ska dyka upp på stubben. Efter det är den unga grenen böjd och fixerad i marken så att dess ände kommer ut ur marken. På sommaren måste sticklingarna vattnas regelbundet. Vanligtvis under det tredje året kommer rötterna att dyka upp i denna vikning. De måste separeras noggrant och transplanteras till en ung växt.
  • Det enklaste sättet är att köpa (eller gräva upp) och plantera plantor . Med rätt vård kommer trädet att slå rot perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla andra grödor är linden mottaglig för angrepp av skadedjur, särskilt när trädet inte växer ensamt, utan i en gränd

  • Lindens farligaste och vanligaste fiende är skalinsekten, som lätt kan misstas som en plack på barken på ett träd. Honorna lägger ägg, och när larverna kläcks börjar grenarna dö av och bladen och frukterna faller av för tidigt. Skölden är också farlig genom att den släpper ut honungsdagg, vilket bidrar till utvecklingen av en sotig svamp, som är mycket skadlig för lind.
  • En annan farlig skadedjur är gallkvalsten, som under reproduktion täcker bladen med röda taggar, från vilka nya kvalster dyker upp, matas på innehållet i knopparna, vilket leder till deformation och död av skotten.
  • Mycket ofta angrips lind av många fjärilarter, som också reproducerar sig på bladen, och de kläckta larverna slukar dem, trasslar in dem i spindelnät och orsakar sjukdomar som mjöldagg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Både unga och gamla träd utsätts regelbundet för olika sjukdomar, såsom:

  • tinder svamp;
  • vit marmoröta;
  • tyrostromos.

Alla dessa sjukdomar provoceras av parasitiska svampar och påverkar inte bara grenar och löv utan också trädstammen. Växten som drabbas av ljussvampen är dömd till döden och kan också infektera de grödor som växer i närheten.

Att spraya träd med insektsmedel hjälper till att bekämpa skadedjur och sjukdomar . Detta är ganska svårt, eftersom insekter ofta bor på toppen av kronan, vilket är mycket svårt att nå med en motoriserad spruta, eftersom en manuell spruta inte klarar bearbetningen av hela kronan. Särskilda träinjektioner är ett bra alternativ.

Bild
Bild

Vad är skillnaden från storbladig lind?

Huvudskillnaden mellan småbladiga och storbladiga lime är storlek. Den storbladiga når 40 m i höjd, och dess blad är upp till 14 cm stora. Den blommar senare än den småbladiga, med cirka 2 veckor. Dess blommor är mycket större än de av cordate, men deras antal är mindre (högst 5) . Storbladig är inte så frostbeständig, men den tål torka bättre.

Tillämpning i landskapsdesign

Hjärtlind används inte bara som en medicinsk växt och som en växt, utan har också blivit utbredd inom landskapsdesign. Idealisk i form, den är lätt att klippa, blommar vackert och fyller luften med doften av sina små blomställningar . Lämplig för bildandet av gränder, parker och häckar. I det här fallet klipps träden på samma sätt. Den täta kronan blir lätt till ett tätt staket. Ett trimmat lindträd behåller den form som fick det ganska länge.

Bild
Bild

Linden trivs bra med andra typer av träd och buskar, vilket gör att du kan skapa unika landskapskompositioner . Du kan genomföra en gruppplantering och fokusera på lind, eller tvärtom, det kan skugga andra kulturer med den. Speciellt harmoniskt kombinerat med barrträd. Att blanda färger kommer att se bra ut var som helst.

På en personlig tomt rekommenderas att plantera ett lind på lässidan om du vill höra dess doft under blomningen.

Linden är en unik kultur som kommer att vara en underbar dekoration för alla platser . Med minimalt underhåll kommer det att fungera som en källa till skugga, ett läkande medel och ett element i landskapsdesign i många år.

Rekommenderad: