Linden (38 Bilder): Hur Ser Trädens Löv Ut? Vad Det är? Var Växer Vanlig Lind Och Andra Arter? Beskrivning Av Rotsystemet Och Lindfrukter

Innehållsförteckning:

Video: Linden (38 Bilder): Hur Ser Trädens Löv Ut? Vad Det är? Var Växer Vanlig Lind Och Andra Arter? Beskrivning Av Rotsystemet Och Lindfrukter

Video: Linden (38 Bilder): Hur Ser Trädens Löv Ut? Vad Det är? Var Växer Vanlig Lind Och Andra Arter? Beskrivning Av Rotsystemet Och Lindfrukter
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Linden (38 Bilder): Hur Ser Trädens Löv Ut? Vad Det är? Var Växer Vanlig Lind Och Andra Arter? Beskrivning Av Rotsystemet Och Lindfrukter
Linden (38 Bilder): Hur Ser Trädens Löv Ut? Vad Det är? Var Växer Vanlig Lind Och Andra Arter? Beskrivning Av Rotsystemet Och Lindfrukter
Anonim

På norra halvklotet är lind ett av de vanligaste träden. Anläggningen används aktivt för anläggningsparker, liksom sommarstugor. Det är högt värderat för sin visuella attraktion, anspråkslöshet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Linden är ett träd som tillhör familjen Linden … Den har ett starkt rotsystem. Den växer tillräckligt snabbt. Dess genomsnittliga höjd är 20-30 meter. Kronan på ett vuxet träd är snyggt. Bladarrangemanget i linden är konsekvent. Bladen är hjärtformade. Deras kanter är tandade. Lindens unga grenar är röda. De har vanligtvis ett stort antal njurar. Barken på ett sådant träd är mycket mjuk, den har en trevlig gråbrun färg. Med åldern blir skorpan täckt med djupa sprickor. Linden blommar mitt på sommaren. Blomställningarna har en behaglig ljusgul färg.

Under blomningen ser trädet särskilt vackert ut. Dessutom fylls luften bredvid med en delikat honungsdoft. Blommorna faller av ganska snabbt. Senare dyker små frukter upp på grenarna. De finns på tunna stjälkar, kompletterade med bevingade processer. Bryter sig bort från grenen, flyger fröna bort från moderplantan. Linden är långlivade. De kan växa på ett ställe i flera hundra år.

På grund av en så hög genomsnittlig livslängd är lindar fördelaktiga att plantera i parker, botaniska trädgårdar och längs vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Det naturliga området där linden växer är mycket stort. Detta träd växer i både kalla och heta områden . Detta är det enda bredbladiga trädet som finns i Ryssland både i Fjärran Östern och i Moskva-regionen.

Linden är ganska opretentiös. Därför kan den växa i nästan vilken jord som helst. Träd finns både i naturen och i stadsmiljöer.

Bild
Bild

Populära arter och sorter

Det finns olika typer av lime i olika delar av världen. Tidsprövade sorter är värda att välja för plantering på din webbplats.

Vanlig

Det är en av de mest populära hybridlindarterna . Ett sådant träd börjar blomma väldigt tidigt. Detta händer vanligtvis i slutet av maj. Linden blomställningar är ljusgula, lövverket är mörkgrönt. Vanlig lind anses vara en av de bästa honungsväxterna. Dessutom är den perfekt anpassad till stadens förhållanden. Växten är inte rädd för torka och frost, och växer också bra i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småbladig

Denna lind är också känd som buske . Hon har en hög tillväxt och livslängd. Medelåldern för ett träd är 200-400 år. Hans krona sprider sig. Lövverket är litet. Bladens form är hjärtformad, kanterna är något spetsiga. Bladets ovansida är mörk i färgen. I juni är trädet täckt med små blomställningar. Frön dyker upp på trädet först under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladig

Denna typ av lind kallas också bredbladig . Dess främsta särdrag är dess breda lövverk. Kronan på ett sådant lindträd sprider sig och är tätt. Trädet växer snabbt. Redan ett år efter plantering når linden en höjd av en halv meter. Diametern på kronan på ett ungt linträd är inom 30-40 centimeter.

Detta träd växer bäst i milda klimat. I Sibirien kommer en sådan växt att utvecklas mycket dåligt, så det är ingen idé att plantera den där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manchu

Denna typ av lind finns ofta i Ryssland . I naturen kan den ses i skogarna i Fjärran Östern. Växten behöver regelbunden jordfuktighet. Det utvecklas bra i skuggan. Manchurian linden kallas också ofta för dekorativ, eftersom den är liten i storlek och används vanligtvis för att dekorera hushållstomter. Lindens stam är bred och kronan tjock. Under första hälften av sommaren är trädet täckt med mycket blommor. Frukter visas på trädet i början av oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Detta träd växer till en höjd av 20-30 meter. Stammen är rak och kronan tjock. I naturen finns trädet oftast i Sibirien. Denna lind blommar under andra halvan av sommaren . Frukter visas på trädet i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amurskaya

Detta lind växer i många asiatiska länder, liksom i Amur- och Primorye -regionerna . Träet hos unga plantor är ljusbrunt. I vuxna växter blir det mörkare. Sprickor uppträder på barkens yta. Denna lind blommar under de första veckorna av sommaren. Frukterna börjar mogna i augusti. Denna lind anses vara en av de mest värdefulla melliferous växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kändes

Detta träd finns ofta i de centrala regionerna i Ryssland . Denna lind kallas också fluffig eller silvrig. Hon fick detta namn av en anledning. Lindens löv är täckt med fint ludd. Utifrån sett verkar det silverfärgat. Trädet är väldigt stort. Den växer i höjd upp till 30-40 meter. Blommorna på en sådan lind är också ganska stora. De dyker upp på trädet i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Amerikansk

Detta träd har en bred stam och en snygg rundad krona. Denna typ av lind finns oftast i Nordamerika . Dess lövverk är mörkgrönt. Blommor på trädet dyker upp samtidigt som på filtlinden.

Trädet anpassar sig väl till frost och torka. Det växer också bra i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Detta träd anses vara av medelhöjd . Den växer i höjd upp till 15 meter. Kronan på en sådan lind är oval och tät, och stammen är tunn och rak. Den är täckt med brun bark, som mörknar med tiden och blir täckt med djupa sprickor. Bladet på den japanska linden är långsträckt. På hösten ändrar den färg från mörkgrön till gyllene.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Efter att ha lärt sig de viktigaste egenskaperna hos detta träd vill många trädgårdsmästare plantera det på sin webbplats. Det rekommenderas att placera en ung växt på gårdens solsida. I det här fallet kommer linden att växa mycket snabbt. En grop för att plantera ett träd förbereds i förväg. Det måste vara tillräckligt djupt och stort … Om du gräver ett hål måste du uppskatta storleken på plantornas rhizom. Den ska lätt passa in i gropen.

Hålets botten måste täckas med ett dräneringslager. Som regel läggs små stenar, krossad sten eller brutet tegel till gropen. Dräneringslagret ska vara inom 10 centimeter … Strö över den med färsk humus. Normalt blandas det med en liten mängd superfosfat. Efter att ha förberett en grop på detta sätt kan en planta placeras i den. Håll den med handen, strö över trädets rötter med jordblandning. Den är beredd från jord, sand och humus. De blandas i förhållandet 1: 2: 2. Efter plantering vattnas plantan rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

I framtiden behöver linden inte särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. Att ta hand om trädet tar en minimal tid.

Toppdressing

För att linden ska växa snabbare och blomma regelbundet måste den mata regelbundet … Detta görs på våren och hösten. Efter att snön har smält matas trädet med en lösning av ko -gödsel. För 1 kg organiskt gödningsmedel tillsätt 25 gram saltpeter och 15 gram urea. Under hösten används en lösning bestående av 5 liter vatten och 10 gram nitroammophoska för utfodring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Endast unga plantor behöver regelbunden vattning. Vuxna lindar växer bra utan det. Men om sommaren är torr, måste du fortfarande vara uppmärksam på att vattna plantorna. Om detta inte görs kan linden torka ut. därför det är viktigt att styras av väderförhållandena.

Linden, liksom andra träd, rekommenderas att vattnas i grumligt väder . Mängden vatten som används för bevattning måste vara stor, annars kommer fukt fortfarande inte att strömma till rötterna.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Det rekommenderas att lossa jorden runt stammen efter behov .… Detta görs vanligtvis direkt efter att linden har vattnats. Processen tar också bort allt ogräs som växer nära trädet. Marken kan också mulas ytterligare. För detta används torkad sågspån eller nedfallna löv. Det är bäst att täcka marken under trädet med lindblad. Täckskiktet bör inte vara mer än 10-15 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

I naturen förökar sig linden med frön. Trädgårdsmästare förökar vanligtvis växter med sticklingar eller sticklingar. Var och en av dessa metoder har sina egna egenskaper.

Skikten

Denna uppfödningsmetod används sällan av trädgårdsmästare .… Detta händer vanligtvis när det unga trädet har smittats eller skadats. Den skärs ner och stubben finns kvar på platsen. Efter ett tag visas skott på den. De böjs försiktigt mot marken och säkras sedan. För detta är det bäst att använda metallfästen. Strö skotten med jord ovanpå.

Efter ett par år slår sticklingarna rot. I detta skede separeras de försiktigt från stubben med en vass spade eller kniv. En växt framställd på detta sätt kan transplanteras till en annan plats. Om allt görs korrekt kommer sådana växter att utvecklas på samma sätt som vanliga plantor.

Bild
Bild

Sticklingar

Den andra metoden för uppfödning av lind är vanligare. Lindsticklingar rotar sig bra på en ny plats. Det viktigaste är att förbereda dem korrekt . Sticklingar ska skördas på hösten. De skärs med en vass sekatör eller en kniv. De ska vara tjocka och tillräckligt långa. Den genomsnittliga längden på varje skärning är 10-14 centimeter. De måste rengöras från löv och förpackas i plastfolie. I denna form ska sticklingarna placeras i kylskåpet. Platsen där växterna kommer att planteras är också förberedd i förväg. Jorden måste grävas noggrant och befruktas. Därefter måste marken jämnas ut. I denna form lämnas platsen för vintern.

På våren planteras sticklingar i beredd jord. Den nedre delen av var och en av dem sjunker ner i jorden med en centimeter. För att växterna ska rota bättre bör deras kanter förbehandlas med en lösning som stimulerar rottillväxt . Om det redan finns rötter vid groddens kanter kan du hoppa över det här steget. På sommaren ska jorden runt plantorna lossas regelbundet. Det är viktigt att vattna platsen i tid.

Nästa år, efter plantering av sticklingar, bör de härdade plantorna transplanteras till en ny plats.

Bild
Bild

Frön

Denna metod för förökning av lindar tar mest tid. Det tar vanligtvis cirka 10 år från det att plantorna planteras till full utveckling. Allt börjar med att skörda frön. De kan skördas omedelbart efter lindens blomning eller på hösten. För att fröna ska gro bättre rekommenderas det att stratifiera dem . Som regel placeras det insamlade frömaterialet i behållare med våt sand och avlägsnas sedan till källaren i sex månader. Då och då måste fröna vattnas. Vissa trädgårdsmästare blandar sand och torv i lika stora proportioner.

På våren planteras frön i öppen mark. Detta görs omedelbart efter att jorden har värmts upp. Alla plantade frön gror inte. Därför ska du inte bli upprörd om det finns få skott. Under de kommande två åren måste unga skott vattnas mycket bra, matas och skyddas mot ogräs .… För vintern måste ung tillväxt täckas. För detta används vanligtvis torrt lövverk eller grangrenar. I regioner med kallt klimat bör frön inte planteras i öppen mark, utan i blomkrukor. Ett eller två frön läggs i var och en av dem. Förstärkta växter kan transplanteras till en permanent tillväxtplats. Efter plantering måste plantorna vattnas och matas regelbundet.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom andra träd lider linden ibland av olika sjukdomar, liksom av skadedjurattacker. Följande sjukdomar anses vara de vanligaste.

  • Vit ruttna . Infektion med denna sjukdom bevisas av en krökt bål som är täckt med ett stort antal sprickor. För att skydda växten måste alla sektioner bearbetas med en pasta som innehåller kaliumpermanganat och krita.
  • Tyrostromos … Denna sjukdom är svamp. Oftast påverkar det unga träd. Det är ganska enkelt att märka att växten är sjuk. Prickar av mörk färg visas på barken av trädet. Med tiden utvecklas sjukdomen. Du måste börja behandla växten omedelbart efter att de första tecknen på sjukdomen har märkts. Till att börja med måste alla infekterade grenar klippas och brännas. Därefter ska kronan behandlas med en Bordeaux -blandning. För förebyggande behandling behandlas kronan med kopparsulfat på våren och hösten.
  • Spotting … Denna sjukdom kan påverka lind på våren, sommaren eller hösten. Ett stort antal mörkgränsade fläckar visas på det infekterade trädet. Lövverket börjar bli gult och faller av. Det är mycket svårt att behandla denna sjukdom. Därför är det lättare att förhindra infektion. För att göra detta, på våren och sommaren, måste trädet behandlas med fungicider.

Olika skalbaggar och fjärilar lever ofta av saft av lindblad. Om skadedjur har satt sig på ett träd tenderar bladen att böja sig och falla av. För att bekämpa dem är det värt att använda speciella insekticider.

Det rekommenderas att behandla trädet med droger på våren och hösten. Förebyggande behandlingar skyddar vanligtvis linden väl från alla vanliga skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Lindar ser vackra ut på våren, sommaren eller hösten … Därför planteras de ofta både i parker och i sommarstugor. Inom landskapsdesign brukar lind vara grunden för kompositionen. Trädet passar bra med barrträd och buskar. Dessa träd ser vackra ut sida vid sida. Dessutom stör de inte varandras normala utveckling. Lindhäckar ser också vackra ut. De bör endast bildas i stora områden, eftersom kronorna på vuxna lindar är stora.

För häckar används vanligtvis dvärglindar. De planteras som regel längs platsens omkrets. En smal gångväg kan placeras under trädkronorna. Det rekommenderas att plantera endast storbladig lind i skuggan. Resten av sorterna kan också växa och utvecklas i skuggan, men de kommer inte att se så vackra ut samtidigt.

När du planterar en lind i ditt område är det värt att komma ihåg att om några år kommer den att växa upp och kronan kommer att sprida sig. Därför är det viktigt att välja rätt grannar för detta träd.

Rekommenderad: