Röda Tillväxter På Lindblad: Vad är Dessa Taggar? Metoder För Att Hantera Galls (kalkgallmider), Förebyggande åtgärder

Innehållsförteckning:

Video: Röda Tillväxter På Lindblad: Vad är Dessa Taggar? Metoder För Att Hantera Galls (kalkgallmider), Förebyggande åtgärder

Video: Röda Tillväxter På Lindblad: Vad är Dessa Taggar? Metoder För Att Hantera Galls (kalkgallmider), Förebyggande åtgärder
Video: Natural Ways To Get Rid Of Intestinal Worms In No Time 2024, Maj
Röda Tillväxter På Lindblad: Vad är Dessa Taggar? Metoder För Att Hantera Galls (kalkgallmider), Förebyggande åtgärder
Röda Tillväxter På Lindblad: Vad är Dessa Taggar? Metoder För Att Hantera Galls (kalkgallmider), Förebyggande åtgärder
Anonim

Oftast är unga lindar mottagliga för sjukdomar. Detta gäller särskilt för växter som ligger nära vägbanan, eftersom avgaser och föroreningar försvagar trädet. Under åren utvecklar de en slags immunitet som skyddar träd mot sjukdomar och skadedjur. En av de vanligaste sjukdomarna är bladgallkvalster.

Bild
Bild

Vad det är?

Många, när röda tillväxter visas på lindblad, är förvirrade över vad det är och hur man ska hantera sjukdomen. Detta fenomen indikerar utseendet av lindgallkvalster på trädet. Visuellt manifesteras detta i utseendet på långsträckta processer och röda vårtor på bladen . Små kvalster förekommer oftast på storbladiga lindar. De livnär sig på växtceller, vilket gör att bladen deformeras, torkar ut och förlorar sina fördelaktiga egenskaper. Röda "horn" bildas som ett resultat av insektsbett.

Dessa formationer, med andra ord, galler, fungerar som ett slags bon för parasiternas vitala aktivitet - inuti de röda törnen sker deras reproduktion och utveckling av larver. Röda groddar kan visas inte bara på lind, utan också på andra trädgårds träd.

Det ska noteras att gallkvalster är en mycket produktiv insekt, om flera utväxter har dykt upp på bladen kommer sjukdomen snart att ta över hela trädet . Därför måste du omedelbart vidta åtgärder vid det första utseendet på bladen av röda eller vita taggar, gupp, misstänkta fläckar eller prickar. Ju tidigare du startar kampen, desto lättare är det att besegra sjukdomen. Dessutom, om knoppar dyker upp på en växt, är chansen stor att kvalsten sprider sig till andra växter i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man hantera problemet?

För att skydda växterna måste du vidta åtgärder i tid. Vart i det är nödvändigt att behandla växten inte när galler redan har bildats, utan under fästingar . Faktum är att parasiter inte är livskraftiga vid låga temperaturer, de visas på bladen i maj -juni, maximalt - fram till början av juli, beroende på klimatet i regionen. Det är vid denna tid som kampen måste börja.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det viktigaste vid fästingkontroll är att vidta åtgärder i tid. Till en början, när sjukdomen först uppstod, är det ganska lätt att övervinna den . Men i de tidiga stadierna är fästingen mycket svår att känna igen, eftersom de röda utväxterna på linden inte syns direkt; först blir bladen gula, det finns mindre klorofyll i dem, de kan deformeras. Ett annat tecken på infektion är stötarna på lövets yta, först ändrar de inte färg. Gradvis sträcker de sig i längd och får en vit eller röd nyans.

Det är lika viktigt att välja rätt kampmetoder . Behandlingen måste utföras på ett omfattande sätt.

Först är det nödvändigt att bearbeta trädet med hjälp av en systemåtgärd. Behandlingen måste upprepas flera gånger med en kort paus.

Förutom sprutning är det lämpligt att använda andra kontrollmedel. Till exempel kan du förvaccinera unga lindar från en fästing eller injektioner med ett speciellt preparat.

Det finns också fysiska metoder för att hantera en fästing . Om sjukdomen redan har påverkat trädet och gallor har bildats på bladen kan du helt enkelt riva av de infekterade bladen om det finns få av dem. Men detta ger inte alltid önskat resultat, eftersom fästingen sprider sig mycket snabbt. Det är möjligt att locka getinggetingar till trädgården, som livnär sig på fästinglarver. Du kan locka insekter genom att plantera dill, kummin, koriander och andra liknande växter.

Bild
Bild

Nödvändiga medel

Följande åtgärder kan användas för att behandla sjuka lindblad:

  • "Akreks";
  • "Karbofos";
  • Apollo;
  • "Fufanon";
  • "Nitrafen";
  • Ditox;
  • "Vertimek";
  • Aktelik;
  • "Karate Zeon";
  • Fitoverm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter måste bearbetas flera gånger per säsong, men man måste komma ihåg att nästan alla läkemedel är mycket giftiga . Om galler bildas på fruktträd kommer det att vara möjligt att äta frukterna bara 2-3 veckor efter bearbetning. Detsamma gäller lind. Det rekommenderas inte att samla bladen förrän parasiterna är helt eliminerade, särskilt eftersom den infekterade växten förlorar sina fördelaktiga egenskaper.

Det är inte tillrådligt att behandla lind med giftiga ämnen under blomningen. Det är lika viktigt att regelbundet ändra produkten.

Ett läkemedel kan användas högst 2 gånger . Gallmiddan anpassar sig mycket bra, och om växten sprutas med samma ämne i flera veckor kan den utveckla immunitet, och ytterligare kamp kommer inte att ge önskade resultat. Det är bättre att inte vaccinera och injicera träd på egen hand utan att konsultera en specialist, eftersom det här är en ganska komplicerad process och resultatet kan vara motsatsen till den önskade.

Bild
Bild

Bearbetningsteknik

Det är mycket viktigt att välja rätt gift. Om du använder ett olämpligt botemedel mot en spindelkvalster eller annan typ av skadedjur, försvinner inte bara sjukdomen, utan den kan till och med förvärras . För ett garanterat resultat måste du konsultera en specialist när du väljer en lämplig produkt. Läkemedlen säljs i ampuller.

Produkten ska spädas i proportionerna 2 ml till 2 liter vatten. Om infektionen redan är stark kan giftet spädas ut i proportionerna 1 ml per 1 liter vatten.

Mer kraftfulla och giftiga medel späds ut i proportionerna 3 ml per 10 liter. För att få rätt lösning, följ instruktionerna på förpackningen.

Lösningen sprutas på skadade växter med en speciell sprayflaska . Det är viktigt att komma ihåg att skadade löv, på vilka röda tillväxter har bildats, inte kan återgå till sitt tidigare utseende. Särskilt skadade och deformerade bladplattor kan rivas av (medan den totala volymen av rivna löv bör vara högst 12-15%), och det återstående lövverket kan behandlas med en lösning.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det mest pålitliga sättet att hantera gallkvalster är att vidta förebyggande åtgärder i tid. För att göra detta måste du regelbundet behandla träden med kemikalier i ett tidigt skede, helst vid blomning. Då kommer inte insekterna att ha tid att sprida sig över ett stort område och infektera trädets krona.

Vid bearbetning är det mycket viktigt att skydda huden, ögonen, andningsorganen. För detta är täta, stängda kläder med ärmar, gummihandskar, andningsskydd och skyddsglasögon lämpliga. De som trots allt började kampen mot sjukdomen sent måste förstöra de sönderrivna och fallna infekterade bladen . Bäst att bränna, eftersom värmen definitivt kommer att döda kvalsterna och larverna.

Det är lika viktigt att sköta lindet ordentligt - att befrukta växterna, mata dem och klippa av torra grenar och löv i tid.

Erfarna trädgårdsmästare odlar och planterar plantorna regelbundet, enligt planen, 2 gånger per år . Sådana försiktighetsåtgärder tillåter många år att inte stöta på skadedjur. Den bästa tiden att bekämpa en fästing är vår och höst, när parasiten inte har skyddsgaller.

Bild
Bild

Gallkvalster är praktiskt taget ofarliga för människor . Dess största skada är att parasiten förstör trädets krona. Trädet förlorar inte bara sitt estetiska utseende, skadade lindblad kan inte användas för medicinska ändamål, och om sjukdomen inte behandlas kan trädet så småningom dö. Konstant vård av träd, borttagning av torra löv, utfodring och användning av mineralgödsel kommer att stärka unga lindar och hjälpa dem att utveckla immunitet.

Rekommenderad: