Kvalster På Druvor (14 Bilder): Metoder För Att Hantera Druvkvalster (kliar). Vilka Droger Ska Användas För Att Bekämpa Filtkvalsten? Hur Behandlas Andra Fästingar?

Innehållsförteckning:

Video: Kvalster På Druvor (14 Bilder): Metoder För Att Hantera Druvkvalster (kliar). Vilka Droger Ska Användas För Att Bekämpa Filtkvalsten? Hur Behandlas Andra Fästingar?

Video: Kvalster På Druvor (14 Bilder): Metoder För Att Hantera Druvkvalster (kliar). Vilka Droger Ska Användas För Att Bekämpa Filtkvalsten? Hur Behandlas Andra Fästingar?
Video: 5 snabba om hur.. du undviker och tar bort fästingar. 2024, April
Kvalster På Druvor (14 Bilder): Metoder För Att Hantera Druvkvalster (kliar). Vilka Droger Ska Användas För Att Bekämpa Filtkvalsten? Hur Behandlas Andra Fästingar?
Kvalster På Druvor (14 Bilder): Metoder För Att Hantera Druvkvalster (kliar). Vilka Droger Ska Användas För Att Bekämpa Filtkvalsten? Hur Behandlas Andra Fästingar?
Anonim

Du kan förlora hela druvskörden helt enkelt utan att märka utseendet av en fästing på buskarna i tid. För att bekämpa detta skadedjur bör förebyggande åtgärder och snabb behandling med färdiga eller hemgjorda preparat kombineras.

Typer och beskrivning av skadedjur

Det finns flera sorter kvalster som kan hittas på druvor. En av de vanligaste är druvspindelkvalster … Det ser ut som en liten insekt från 0,4 till 0,6 millimeter lång, vars färg kan vara antingen gul eller grågrön. Skadedjuret övervintrar i en hög med nedfallna löv eller precis innanför barken på en buske.

När de första bladen dyker upp rör det sig till den gröna delen av druvorna. Redan vid en temperatur på + 13 ° C kan en kvinnlig spindelkvalpa lägga ägg - från 70 till 140 åt gången.

Bild
Bild

En vecka senare börjar de kläckta larverna aktivt konsumera saften från löv och skott från kulturen. Giftig saliv leder till ytdeformation vid punkteringsställen. Små stötar bildas också på utsidan. Efter ett par veckor växer larverna till könsmogna individer och gula fläckar bildas på bladbladen, varefter de torkar ut. Dessutom är den nedre delen av bladen täckt med ett tjockt lager spindelnät. Det bör nämnas att spindelmiten först multiplicerar på lågväxande ogräs och sedan flyttar till själva druvorna.

Europeisk röd fästing brukade bara leva på äppelträd, men idag finns det alltmer på vinstockar. Efter övervintring under knopparna börjar insekter aktivt reproducera sig i slutet av vårfrosten. Pesthonor är rödaktiga, medan hanarna är grönbruna. Ägget på kvalsten är också färgat rödaktigt, så deras stora kopplingar är synliga även för blotta ögat. Bladen på den skadade busken får gradvis en brun-gyllene nyans.

Druvfilt kliar betraktas inte som farligt skadedjur, även om det är det vanligaste för denna kultur. Efter övervintring i knopparna migrerar en insekt som mäter 0,2 millimeter med en oval kropp med vit eller gul färg till bladbladets nedre yta och börjar mata på dess innehåll. Den andra sidan är täckt med vitaktiga konkava formationer av fluffande "filt". Trots detta dör bladen inte av, men fortsätter att klara av deras huvudsakliga livsaktivitet.

Druvblad kvalster är en mycket liten parasit, vilket i hög grad komplicerar kampen mot den. För vintern tar insekten sin tillflykt till njurarna, vars innehåll den förbrukar. I druvor under attack av denna kval försämras skotten: de blir svaga och krokiga och torkar också ofta ut utan att ha tid att växa.

Turkestansk fästing blir synlig på druvor första sommaren. Fertila honor lägger nästan 500 ägg per säsong.

En annan kvalstart på denna gröda är njure orsakar allvarliga skador på vinstocken. Under sommaren lyckas cirka 6-9 generationer besöka busken, livnär sig på innehållet i knopparna och skadar rudimenten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på nederlag

Det faktum att druvor lider av fästingar indikeras av utseendet på bladen ljusa fläckar, vanligtvis på utsidan . Med tiden ändrar dessa formationer sin nyans till brun, och sedan vrider sig själva plattorna, krymper och faller av. Påverkade löv täcks också inifrån med en tät spindelväv - dess maximala koncentration finns på stjälkarna och internoderna. Om du tittar noga kommer du att kunna se rörliga punkter - själva skadedjuren . När de attackeras av en röd fästing får bladen snabbt en bronsfärg.

Dessutom är ytan täckt med en rödaktig blomma från insektsägg.

Bild
Bild

Kontrollmetoder

Varje trädgårdsmästare bestämmer själv om han ska behandla planteringen med kemikalier eller att begränsa sig till att spraya med folkmedicin. Om infektionen redan har blivit utbredd, är det bättre att kombinera flera metoder.

Agrotekniska

Agrotekniska kontrollmetoder inkluderar tillräcklig bevattning av buskarna under bra tryck, liksom bränning av hårt drabbade buskar och löv . Att spruta plantor med tvålvatten kommer också att minska skadedjursbeståndet. I vinstockar är det viktigt att regelbundet ta bort ogräs. Denna procedur spelar en särskilt viktig roll i början av säsongen.

Bild
Bild

Kemisk

Med en allvarlig skada är det nödvändigt att bearbeta druvor från parasiter aggressiva insekticider … Till exempel är 75% kolloidalt svavel lämpligt för detta ändamål. Detta ämne, som tränger in i insektsceller, bildar vätesulfid, vilket är ett gift. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder svavelinnehåll " Tiovit Jet " eller " Stackmoln " … Det stora pluset med svavel är att det kan appliceras redan dagen före skörd. Sprutning görs bäst på en varm, men inte varm dag, eftersom höga temperaturer leder till en försämring av de nödvändiga egenskaperna för svavel.

Transparent koncentrat " Fufanon " förstör insekter, men skadar inte själva växterna. Insekticiden börjar verka efter 30-60 minuter, men bara under förutsättning att läkemedlet inte rinner ut från bladplattorna. Behandling Bi-58 hålls under sommaren, under växtsäsongen. Insekticiden späds ut med vatten, varefter den används för att spraya grödan. Den erforderliga effekten ger också " Utelämna "motståndskraftig mot sol och regn. Den aktiva effekten av läkemedlet varar i 3 dagar.

Aggressiv " Actellik " i stora doser kan det ha en negativ effekt även på människor, så det bör användas med stor försiktighet. Dess handling börjar om 10-120 minuter och varar i ett par veckor. Detsamma kan sägas om " Vertimek ", som inte ska användas under knoppbrott.

Det bör nämnas att när man arbetar med insekticider är det nödvändigt att skydda luftvägarna, såväl som hud och kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk

Den mest kända biologiska produkten är Fitoverm … Efter att ha använt det, tillåts frukterna att skördas redan den fjärde dagen, till skillnad från insekticider. Verktyget bekämpar effektivt fästingar, men dess skyddande egenskaper skiljer sig inte åt i längd, och grödan kräver flera behandlingar per säsong. Fitoverm kan användas direkt efter blomningen. En annan högkvalitativ biologisk produkt kallas " Aktofit " … Användningen rekommenderas i lugnt, torrt och måttligt soligt väder. Bearbetningen utförs enklast med en finfördelad spruta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folk

Behandling med folkmedicin mot fästingar är mest lämplig för det tidiga stadiet av problemets spridning. Ett kilo torr svart henbane blötläggs i 12 timmar i 10 liter vatten . Före användning tillsätts 40 gram tvålspån till vätskan och hela blandningen filtreras. Den färdiga kompositionen måste användas med försiktighet för behandling, eftersom alla växtdelar är giftiga. Det är vanligt att strö det på busken, även om vissa trädgårdsmästare föredrar att helt enkelt pollinera druvorna med torrblekt.

En annan ganska effektiv lösning är maskros … Dess färska blad i mängden 500 gram hälls med en hink med uppvärmt vatten och infunderas i cirka 3 timmar. Den färdiga blandningen filtreras och kombineras med en tvålösning. Det är nödvändigt att spraya druvorna med ett hemgjord preparat direkt, eftersom det inte är tillåtet att lagra det. Bearbetningen utförs under spirande och efter blomning.

Läkemedel hjälper också till att bli av med fästingen. kamomill … Ett kilo torkad ört eller 3 kilo färsk ört kombineras med 10 liter varmt vatten. Genom att infusera blandningen i 12 timmar och kombinera den med tvål kan du behandla växten genom att spraya. Sådan behandling får utföras 2-3 gånger.

Med hjälp riktig tobak skadedjursbekämpning kan göras på två sätt. Den första innebär att rökning av sängarna, och den andra är att spraya buskarna. För att förbereda ett läkemedel måste 400 gram av huvudingrediensen hällas med 10 liter vatten, insistera på allt i ungefär en dag och sedan koka i ett par timmar. Den silade blandningen kompletteras med tvål och fylls med ytterligare 10 liter vatten.

Om det växer i trädgården pepparrot , då kan den också användas för att bekämpa insekter. Blad med skott måste hackas i köttkvarn. Den resulterande massan fylls med cirka 1/3 av skopan, och det återstående utrymmet fylls med vatten. Efter att ha infunderat lösningen i ungefär en timme kan den användas för kvälls- eller morgonsprutning.

Bearbetning av planteringar kan vara effektiva ammoniak … Läkemedlet i en mängd av 25 milliliter räcker för att späda ut i 10 liter vatten och tillsätt sedan tvålspån för bättre vidhäftning. Som regel räcker det med en enda behandling för druvorna, men omsprutning kan ordnas efter ett par veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att skydda vinstockarna från utseendet av en fästing bör du vidta förebyggande åtgärder i tid . Det är mycket viktigt att förstöra förra årets lövverk, fallna områden i barken, klippa skott, skräp - det vill säga alla föremål som skadedjur väljer för övervintring. På våren och hösten ska jorden runt sängarna grävas upp, och under de varma månaderna bör den odlas. " Akarin" eller "Neoron ". Skadat löv bör snabbt tas bort från buskarna så att fästingarna inte har möjlighet att krypa nerifrån och upp. Under hela växtsäsongen måste du övervaka så att vinstocken inte kommer i kontakt med marken - det är mer korrekt att binda den.

Befruktning eller insekticidbehandling bör utföras enligt instruktionerna för att undvika berusning av grödan. Säker, regelbundet måste du inspektera planteringen för förekomst av insekter.

Köpta plantor måste sättas i karantän innan de planteras i öppen mark. Det är lika viktigt att spraya buskarna regelbundet, eftersom detta skadedjur föredrar torrhet.

Rekommenderad: