Varför Blir Druvorna Svarta? Vad Ska Jag Göra Om Bär Och Löv Mörknar På Sommaren? Orsaker Till Utseende Och Förebyggande åtgärder

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Druvorna Svarta? Vad Ska Jag Göra Om Bär Och Löv Mörknar På Sommaren? Orsaker Till Utseende Och Förebyggande åtgärder

Video: Varför Blir Druvorna Svarta? Vad Ska Jag Göra Om Bär Och Löv Mörknar På Sommaren? Orsaker Till Utseende Och Förebyggande åtgärder
Video: Frozen Fever Queen Elsa Princess Anna Disney Barbie Doll Malibu Ave Yogurt Playdoh Food Playset 2024, April
Varför Blir Druvorna Svarta? Vad Ska Jag Göra Om Bär Och Löv Mörknar På Sommaren? Orsaker Till Utseende Och Förebyggande åtgärder
Varför Blir Druvorna Svarta? Vad Ska Jag Göra Om Bär Och Löv Mörknar På Sommaren? Orsaker Till Utseende Och Förebyggande åtgärder
Anonim

Många trädgårdsmästare vill odla läckra och vackra druvor. Men denna växt behöver särskild vård, liksom skydd mot olika skadedjur och infektioner. Ofta frågar nybörjare varför druvorna blir svarta och vad de ska göra. I denna artikel kommer vi att titta närmare på orsakerna till ruttning och torkning av druvbär, samt behandling och förebyggande åtgärder.

Orsaker

Om druvorna blir svarta måste flera skäl övervägas. Till exempel, om en vinstock är infekterad med en infektionssjukdom, kan ett skadedjur, virus eller svamp bli det orsakande medlet. Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt den vård som ges. Om trädgårdsmästaren gör misstag under grooming aktiviteter kan de också bidra till utvecklingen av olika sjukdomar.

Mekaniska skador på löv och bär, liksom klimatet där druvor växer, påverkar också plantans tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svampen och viruset attackerar växten ganska snabbt, så sjukdomen sprids mycket aktivt . Ursprungligen visas små fläckar på bären, snart blir de stora i diameter, dessutom tappar bären själva sin form, mörknar och torkar ut. Man bör komma ihåg att växten kunde ha blivit infekterad på olika sätt, eftersom sporer överförs inte bara från sjuka till friska druvor. Skadliga mikroorganismer kan komma in i växten med hjälp av vatten, människor eller djur.

Om de gröna druvorna har blivit svarta bör flera infektionssjukdomar övervägas

  • Mögel eller mögel . Vanligtvis övervintrar sporer i resterna av lövverk, och på våren börjar de infektera druvorna, de bärs av vinden. Vanligtvis börjar bären lida först, de blir svarta och sedan påverkas bladen, de krullar och torkar ut.
  • Svart prick . Om bären efter regnet började bli svarta, var sannolikt orsaken till denna sjukdom. Om du inte vidtar åtgärder kommer sjukdomen att spridas till skotten och bladen. Ett utmärkt botemedel är Bordeaux -vätska, som används för att spraya de drabbade områdena.
  • Antraknos … Nästan hela busken torkar med denna sjukdom. Först påverkas skott och blad - bruna fläckar bildas på dem, sedan passerar sjukdomen till stammen. Det rekommenderas att de drabbade områdena tas bort och brännas omedelbart, eftersom druvorna kan tappa det mesta av lövverket.

Druvor blir svarta inte bara från infektionssjukdomar. Orsaken kan ligga i felaktig vård av växten . Till exempel, om druvorna inte får den mängd fukt som krävs på sommaren, kan bären också bli svarta. Det är mycket viktigt att ge druvorna nödvändig vattning under växtsäsongen.

Tung mark kan vara orsaken . Om gulaktiga fläckar visas på lövverket kan detta vara icke-infektiös kloros. Införandet av mineralgödselmedel hjälper till att lösa detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Efter att ha bestämt orsaken till utseendet på svarta bär på druvorna kan du fortsätta behandlingen av busken. Det mest effektiva botemedlet väljs beroende på sjukdomen. Om orsaken till svarta bär till exempel är mögel måste de drabbade växterna grävas upp och brännas, annars påverkar sjukdomen alla andra växter. För att förhindra att druvorna blir sjuka med svart fläck rekommenderas regelbundna förebyggande åtgärder .… I detta fall kommer särskilda fungicider att krävas, de ska appliceras minst två gånger om sommaren. Om sjukdomen redan har drabbat vinrankan ska alla de drabbade växterna grävas upp och tas bort och klippningsplatserna ska behandlas med ett desinfektionsmedel av hög kvalitet.

Det är också mycket svårt att behandla antraknos, så det är bättre att inte spara några ansträngningar på förebyggande åtgärder. Under växtsäsongen (före blomningen och under mogningen av bär) är det nödvändigt att spraya buskarna. Det är bättre att utföra proceduren efter regn, så att åtgärderna blir mer effektiva. Om det redan är dags att skörda grödan, skjuts uppsprutningen och utförs efter skörden.

Om sjukdomar fortsätter att utvecklas under hösten måste du fortsätta kämpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det är mycket viktigt att utföra förebyggande förfaranden, då kan svartning av druvorna förhindras. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att uppmärksamma några tips.

  • Sedan början av växtsäsongen behöver druvor noggrann uppmärksamhet. Utför regelbundna inspektioner av växten, särskilt löv och klasar.
  • Om torkade delar märks på druvorna, svarta prickar eller fläckar visas, är det värt att gå vidare till mer aktiva åtgärder.
  • Bordeaux -vätska eller speciella preparat hjälper till att hantera många infektionssjukdomar.
  • Rekommenderad borttagning av de drabbade delarna rekommenderas.
  • För plantering bör endast friskt planteringsmaterial användas.
  • Knyt upp skotten i rätt tid för att förhindra att den rör vid jorden.
  • Toppdressing med balanserade mineralgödselmedel.
  • Skapande av rätt vinstockform.

Alla druvsorter är benägna att svarta om inte förebyggande åtgärder vidtas . Men bland de mest resistenta sorterna kan man urskilja t.ex. Italien, Augustine, Merlot, Black Moldavian, Traminer m.fl. Men sorterna "Pearl", "Cardinal", "Cabernet-Sauvignon" är utsatta för olika svampsjukdomar . Om du märker att det blir svart i tid, bestäm orsaken, identifiera sjukdomen, då ökar sannolikheten att inte förlora grödan avsevärt. Noggrann kontroll och snabb bearbetning av druvor garanterar en vacker och välsmakande skörd.

Rekommenderad: