Beskärning Av Druvor På Hösten (35 Bilder): Hur Man Beskär Enligt Steg-för-steg-beskrivningen För Nybörjare? Beskärning Första året I September Och Ytterligare En Månad

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Druvor På Hösten (35 Bilder): Hur Man Beskär Enligt Steg-för-steg-beskrivningen För Nybörjare? Beskärning Första året I September Och Ytterligare En Månad

Video: Beskärning Av Druvor På Hösten (35 Bilder): Hur Man Beskär Enligt Steg-för-steg-beskrivningen För Nybörjare? Beskärning Första året I September Och Ytterligare En Månad
Video: Beskära vindruvor - Kosters Trädgårdar 2024, April
Beskärning Av Druvor På Hösten (35 Bilder): Hur Man Beskär Enligt Steg-för-steg-beskrivningen För Nybörjare? Beskärning Första året I September Och Ytterligare En Månad
Beskärning Av Druvor På Hösten (35 Bilder): Hur Man Beskär Enligt Steg-för-steg-beskrivningen För Nybörjare? Beskärning Första året I September Och Ytterligare En Månad
Anonim

Det är nödvändigt att beskära druvorna så att de bär frukt rikligt varje år . Om du överger denna procedur kan buskarna, som växer kaotiskt, äntligen springa vilt, och utan ordentlig vård kommer de att dö: vädret är föränderligt och skadedjur är alltid i närheten.

Bild
Bild

Utnämning

Höstbeskärning gör det möjligt att bevara alla näringsämnen för övervintring, för att förhindra att tunna skott fryser som inte hunnit stelna . Faktum är att frysning av omogna skott gör att alla buskar, inklusive en sådan kultur som druvor, är sårbara för en kall snap - den kan inte skydda sig från en kraftig väderförändring, som ofta observeras under lågsäsong. Dessutom öppnar döda skott vägen för patogener, svampar och mögel, vilket påverkar yngre skott som inte hade tid att få styrka, varifrån denna mikroflora sedan överförs till äldre, som redan är redo för övervintring. Om du skär bort allt överskott och stänger skärpunkterna med paraffin, vax eller trädgårdshöjd, blockeras tillgången till alla dessa skadedjur.

Bild
Bild

Det enda kravet är att höstbeskärning utförs efter lövfall: när det börjar och lövverket blir gult, kommer busken att hinna ta upp allt organiskt material som det behöver för övervintring.

Tidpunkt

Beskärning på hösten görs i de norra regionerna, inklusive Ural, i mitten eller slutet av september . Temperaturen i norr efter augusti, inklusive större delen av Sibirien och Fjärran Östern, bidrar till nattfrost som druvorna, om lövverket fortfarande fanns där, inte skulle överleva. I regionerna i Volga -regionen, Altai -territoriet och centrala Ryssland skjuts upp beskärningen till mitten eller slutet av oktober. Som ett exempel - Republiken Bashkiria. De södra regionerna, till exempel Rostovregionen, tillåter förfarandet i november. Ofta faller bladen från vingården i slutet av den angivna månaden. Till exempel observeras en sådan bild i Sotji, vid Kaspiska havets kust.

Bild
Bild

Beskärning görs innan buskarna täcks .… Att täcka vingården för vintern är viktigt under en hård vinter: kylning under -20 och frekventa isiga vindar kommer att leda till frysning av buskar . För att förhindra frysning kan druvbuskar odlas i växthusförhållanden, men vid en temperatur på -20 … -50 kan täckmaterial också krävas här. Beskärning av vingårdar som syftar till sanitär vård (avlägsnande av sjuka, sjuka och torkade grenar) utförs när som helst, helst omedelbart vid upptäckt av icke-livskraftiga grenar. Efter skörd kan du också klippa av topparna och sekundära skott, så kallade. styvbarn växer i mitten av noden och riktas bort från huvudgrenarna. Omskärelsestiden är övervägande kväll, särskilt på sommaren: dagens värme ska ta slut. Efter skärning vattnas vingården, om det behövs görs en liten toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att klippa bort överflödiga toppar som har slutat växa och absorberar fukt och näringsämnen förgäves görs i fruktningsstadiet: detta är nödvändigt för att de bildade klungorna ska växa upp och mogna snabbare.

Egenskaper hos druvornas struktur

Låt oss ta reda på hur druvbusken fungerar, från den lägsta zonen:

  • djupa rötter (huvud och lateral);
  • korsning (den så kallade underjordiska stammen);
  • rötter nära ytan (flöde in i stammen), samlar upp fukt från daggen som faller på marken på morgonen;
  • basal rosett (övergång till huvudstammen);
  • i själva verket huvudstammen - det är buskens bas;
  • förgrening för laterala stjälkar (huvudnod);
  • följaktligen stammar sidan själva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från de laterala stjälkarna, som är skelett, avgrenar sig, som på ett träd, sidogrenar av andra ordningen. Vinstockens struktur är sådan att ett års tillväxt, utveckling - en grenordning. Allt som är överflödigt som stör utvecklingen av den huvudsakliga delen ovanför busken avskärs skoningslöst - inklusive sjuka, drabbade och underutvecklade. Detta är huvudhemligheten bakom en riklig skörd av hög kvalitet.

Bild
Bild

Vinstocken är utformad på ett sådant sätt att den växer även under svåra förhållanden. Det är möjligt att vilda druvor dyker upp på klipporna, där ett bördigt lager - sedimentära krossade stenar, smaksatta med organisk humus - fyller stora sprickor, och om ett druvfrö kommer dit (till exempel äter och smälter fåglar medan frö embryon förblir vid liv), sedan gror det, sätter ner rötter och går in i dessa sprickor, tar emot fukt därifrån, från ett betydande djup (som sipprar dit under regn). " Odlade" sorter kommer naturligtvis inte att växa i berget, och om de gör det kommer de inte att ge en riklig skörd - inte de rätta förutsättningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vingården kan dock överleva även i en torka som varar i två till tre veckor: rötterna går ner i jorden till ett djup av upp till ett lager av lera, tiotals centimeter, där de kan hitta den minimala, vitala mängden fukt. Ändå är det fortfarande nödvändigt att vattna druvorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man?

Du måste skära druvor på hösten inte slumpmässigt, men enligt ett visst schema. Den enklaste sekvensen av åtgärder för nybörjare visas nedan.

Under det första året

Det första året - efter plantering av druvbusken på våren - kännetecknas av minimal beskärning. Denna process presenteras steg för steg med stegen nedan.

  1. Klipp av alla omogna skott (toppar) som inte har hunnit utvecklas . Mest troligt kommer de inte att överleva den kommande vintern.
  2. Utför inte beskärning om busken var svag . Till exempel planterade på platser där det är frånvarande.
  3. Om busken odlas från frö kan den växa långsamt . I denna situation utförs ingen stamtrimning.
  4. I andra fall skärs druvskotten till den fjärde knoppen (räknar från grenpunkten).
Bild
Bild

Det är meningslöst att lämna ett större antal knoppar: ju kortare skottet desto tjockare blir det, vilket betyder att det bättre överlever perioden med regelbunden frost.

Under andra året

Nybörjare som har behärskat de grundläggande lagarna för beskärning av skott vid 1 års ålder kommer att ändra beskärningssystemet under det andra året. En tvåårig buske beskärs enligt följande. Som regel har varje buske redan 4-5 friska skott. De är så att säga skelett: dessa huvudgrenar avgör vilken typ av skörd sommarboendet förväntar sig. Det är nödvändigt att förkorta de nya skotten som har växt under sommaren till den fjärde knoppen. Som ett resultat bildas flera grenar av andra ordningen. Under detta år kommer vinstocken att växa.

Bild
Bild

Gör sanitär beskärning av busken regelbundet … Samtidigt som du bildar sin krona, skär av alla skott som växer i vissa riktningar: detta förhindrar att busken tjocknar. Även om löv och stjälkar är ordnade för att inte skugga varandra växer den förtjockade vinstocken kaotiskt och blockerar vägen till buntarna av direkt solljus. När frukterna inte får direkt solljus smakar mogna druvor gräs, sötma och doft är nästan frånvarande och det finns färre näringsämnen i det. Under det andra året är frukterna av vingården fortfarande låga: i bästa fall kan ett eller två kluster visas på en vinstock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under det tredje året

Under höstbeskärningen tappar en treårig buske alla sina underutvecklade skott-bara ett par av de starkaste återstår. De blir de viktigaste. Den lägsta skärs till den fjärde njuren, den översta - till ungefär den åttonde. Utbytet för varje buske ökar avsevärt.

På alla grenar av den tredje ordningen bör förkortning göras på samma sätt - som hos åringar. På grenarna på den andra - som grenarna som är två år gamla.

Ju äldre busken är, desto större är sannolikheten för förtjockning, eftersom det finns fler och mer aktivt växande skott, inklusive ettåriga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Den allmänna principen, som praktiken visar, förblir oförändrad: varje gren som har växt på en sommar förkortas till den fjärde knoppen och räknas från den närmaste punkten för avvikelse . Detta gör det möjligt för busken att utvecklas omfattande, medan dess krona upprepar riktningen på baldakinen eller spaljén på vilken den växer upp. Om det är för många skott, till exempel när vinstocken har utvecklats till en vuxen växt och det inte finns någonstans för att den ska växa vidare (det finns inte tillräckligt med utrymme), anses den från och med i år vara gammal och måste regelbundet tas bort alla gamla, föråldrade skott, eftersom nya, sammanflätade med det gamla, skulle skapa en förtjockning. Den "skelett" - bärande delen kan inte växa på obestämd tid. Sedan använder sommarboende en "ersättande" åtgärdssekvens.

Bild
Bild

Under 1-2 år får en ny skjuta växa. Det är ännu bättre när den gamla vinstocken spirar en ny skott just från de äventyrliga rötterna, men från den vanliga roten . De väntar på att det nya skottet ska bli starkare och träigare.

På hösten skärs denna skott tillsammans med rötterna från den vanliga (moderns) roten, placerad i en lera "chatterbox" med torv och andra icke-aggressiva gödningsmedel.

De röstar upp den gamla vinstocken med alla sina rötter, kontrollerar jorden där den växte, för närvaron av rester av rötter. Ofta hyrs en grävmaskin för borttagning, eftersom vinstocken, som ett träd, har djupt och pålitligt rotat i jorden - du behöver en hink som gräver upp en gammal växt i en rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kastar den utgrävda jorden tillbaka i det bildade hålet, gräver ett litet hål i den, tillsätter 10-15 cm sand i botten, planterar en dotterskott från en gammal vinstock, begraver den, tampar och vattnar den en gång om dagen i flera dagar så att det slår rot. Sådan beredning ger en hög sannolikhet för överlevnad och anpassning av den nya anläggningen till de befintliga förhållandena. Särskilt värdefulla sorter, som frölösa sorter, är lämpliga för produktion av russin - för snabbast möjliga effekt förökas de av sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är det möjligt att helt förnya sortens vingård utan att helt förlora den. Vingårdar är otroligt motståndskraftiga och anpassningsbara - även en skärning med flera knoppar kan slå rot . Den nya vingården serveras enligt det tidigare beskrivna schemat. Om förnyelsen av vingården gick rätt, kommer dotterskottet, planterat separat, under den första våren att utvecklas snabbt och bli en oberoende vinstock.

Bild
Bild
Bild
Bild

En försummad flerårig vinstock, som inte har klippts på flera år, förlorar alla sina sortkvaliteter och förvandlas till en vild: växer slumpmässigt, det spenderar de flesta näringsämnena för att upprätthålla ung tillväxt, och dess utbyte är lågt, druvor i klasar har en sur smak, brist på sockerarter. En sådan vingård skadar sig själv och skuggar en betydande del av de äldre grenarna.

Bild
Bild

Om druvbusken utvecklades ganska snabbt, lyckades växa sina huvudgrenar, kan beskärning - om det behövs - göras inte sent, men tidigt (enligt kalendern) hösten. Fördelen med denna lösning är uppenbar: du kan avsluta tidigt med förberedelsen av vingården och fortsätta arbeta med andra grödor och planteringar.

  1. Höstbeskärning är klar i gynnsammare väder .
  2. Vinstocken slutar ge näringsämnen till den fortsatta (fram till kallt väder) tillväxt av ytterligare grenar . Alla mineraler som levereras med vatten finns kvar i huvudgrenarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med tidig beskärning - innan bladfallet började, hade grenarna inte tid att ta de organiska ämnen som var nödvändiga för framgångsrik övervintring från bladen. Detta kan påverka deras vinterhårdhet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinstocken bör inte tillåtas att sprida ytterligare utlöpare från rotzonen såvida du inte förökar den genom att plantera om dessa avläggare någon annanstans . Bildandet av en buske består i att ta bort alla skott och grenar som påverkar produktiviteten negativt.

Glöm inte att gödsla regelbundet, försumma inte skyddsmedlen från skadedjur. Om de inte vill använda industrikemikalier använder sommarboende beprövade folkmedicin: borsyra, en lösning av jod eller tvätttvål, koppar eller järnsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

För toppdressing är det att föredra att använda kalium- och fosfatgödselmedel, vilket påskyndar tillväxt och utveckling av buskar

Vingården, oavsett antal levnadsår, utsätts för avlägsnande av "styvbarn" - regelbundet kan proceduren utföras varje månad, oavsett årstid, medan busken fortsätter att växa. Gräsande unga grenar ökar produktiviteten, tillåter inte att sidogrenar växer, vilket tar upp hälften av näringsämnena. Om du missade borttagandet av en eller flera "styvbarn", och de sedan växte till oberoende grenar, blev starkare och beskärade enligt det allmänna (ovan) schemat och också blev av med dina egna "styvbarn" av andra ordningen, då ingenting dödligt kommer att hända: druvbuskarna kommer att fortsätta ge bra skörd. Men om möjligt, försök att inte lämna dessa "nodala" grenar: strukturen på dessa grenar är sådan att de är lättare att bryta av än en vanlig gren. "Stepson" är ett rudiment, det är önskvärt att bli av med det.

Rekommenderad: