Metallstenar: Kantstenar För Stigar Och Gräsmattor, Trädgårdsstenar För Stenläggningsplattor Och Rabatter, Exempel På Landskapsarkitektur

Innehållsförteckning:

Video: Metallstenar: Kantstenar För Stigar Och Gräsmattor, Trädgårdsstenar För Stenläggningsplattor Och Rabatter, Exempel På Landskapsarkitektur

Video: Metallstenar: Kantstenar För Stigar Och Gräsmattor, Trädgårdsstenar För Stenläggningsplattor Och Rabatter, Exempel På Landskapsarkitektur
Video: Don't use Pea Gravel for your Garden Path | Catherine Arensberg 2024, April
Metallstenar: Kantstenar För Stigar Och Gräsmattor, Trädgårdsstenar För Stenläggningsplattor Och Rabatter, Exempel På Landskapsarkitektur
Metallstenar: Kantstenar För Stigar Och Gräsmattor, Trädgårdsstenar För Stenläggningsplattor Och Rabatter, Exempel På Landskapsarkitektur
Anonim

Metallkantar är en viktig komponent i utformningen av trädgårdar och parkområden. De kan tillverkas i form av kantstenar för stigar och gräsmattor, som trädgårdsstenar för stenläggningsplattor och rabatter. Förutom installationsfunktionerna är det lämpligt att i förväg studera huvudexemplen i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Landskapsarkitektur och själva arrangemanget av en trädgård, en grönsaks trädgård, en gräsmatta eller en blandad angränsande tomt innebär en tydlig avgränsning av huvudzonerna. Denna separation är möjlig med en mängd olika material. Ett av de bästa alternativen för denna design är dock förtjänt en metallkant. Denna lösning är annorlunda:

  • pålitlighet;
  • mekanisk styrka;
  • varaktighet;
  • låg sikt;
  • jämförande enkel installation (inget tidskrävande arbete med betong eller murbruk).

Metallkanten kan användas för både banor och gräsmattor. Det är i alla fall motståndskraftigt mot temperaturfluktuationer och nederbörd. Gnagare och insekter äter inte metall, infekterar inte mikroskopiska och synliga svampar. Formen på strukturen bevaras, och av metallen är det möjligt att skapa linjer som är ganska varierade i utseende.

Naturligtvis finns det också nackdelar - jämförande svårighetsgrad, korrosionsrisk, kostnad. Men samtidigt kommer spiring av ogräs garanterat att blockeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det viktigaste i trädgårdsgränser är materialet från vilket de är gjorda. Kolstål är ganska hållbart. Det är ökningen av kolhalten med en relativt liten mängd andra förbättringskomponenter som är dess främsta kemiska egenskap . Däremot innehåller rostfritt stål inte bara kol, utan också krom. Därför garanteras ett mycket större motstånd hos staketet mot ogynnsamma förhållanden och intensiv fuktighet.

Rostfritt stål är dock svårt att bearbeta . Det är av denna anledning som användningen av järnmetall fortfarande är mycket mer attraktiv om det är planerat att utrusta en lockig barriär. Formen på själva gränsen är också viktig. Remsor för metallbäddar används ofta - de kallas officiellt kantband. Vanligtvis är metallen 1 mm tjock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare kompletterar sina produkter med tänder, vilket underlättar eftermontering. Tandens djup är vanligtvis 100 mm, medan geometrin uppstår på banans kant eller rabatten. Viktigt: den del av strukturen som syns från utsidan får inte vara mer än 2 cm . Stångbarriären är tillverkad, som namnet själv indikerar, av metallstänger i olika sektioner. Vanligtvis har sådana produkter en rent dekorativ roll, därför försöker de ofta göra dem i samma stil som det yttre staketet i landet och därigenom säkerställa kompositionens harmoni.

En separat typ av metallbarriärer är kantstenar som är avsedda för efterbehandling av beläggningsplattor . De ersätter framgångsrikt konventionell betong eller andra skrymmande block. Du kan använda sådana strukturer vid korsningen, inte bara med vanliga gräsmattor, utan också med asfaltvägar. Och garanterad kompatibilitet med dropout -spår. Vissa tillverkare tillhandahåller dockning till betongsubstrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Markinstallation av en tejpgräns praktiseras i fall där rabatter är organiserade i flera nivåer, men det är också användbart för höga sängar. Vanligtvis skärs den nödvändiga tejpbiten bort, som visas längs den förmarkerade linjen . Du kan ansluta ändarna med en häftapparat. Konfigurationen av den framtida åsen är markerad med pinnar. Avståndet mellan dem är minst 0,5 m. När allt är förberett fylls ramen med jord och själva åsarna görs ut.

Det djupgående installationsschemat ser annorlunda ut . De börjar med att beskriva storleken på framtida rabatter, trädgårdsvägar och trädstammcirklar. När konturen dras ska ett smalt spår grävas. En trottoarkant är monterad i denna vallgrav, som grävs in från båda sidor. Högst 20 mm konstruktion förs upp till ytan. Stängningsdjupet bestäms av de växter som planteras på platsen. Om det växer stauder där blir det minst 15-20 cm. Annars kan även metallen lida av rötterna (eller störa den normala utvecklingen av växter). I andra fall räcker det med en marginal på 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gränser för sängar eller rabatter bör vara cirka 5-7 cm över ytan, vilket förhindrar onödig vattenkonsumtion för bevattning på grund av att det sprider sig längs blomsterbädden. För stigar och mark är kravet det motsatta - barriären måste vara exakt i nivå med huvudytan, så att det blir färre pölar efter regn eller på våren.

En sand- och gruskudde bildas under alla kantstenar. För att öka motståndskraften mot ogynnsamma förhållanden tillhandahålls ett tätskikt. Vanligtvis fungerar en polyetenfilm eller takmaterial som tätskikt. Alla komponenter är noggrant justerade och fixerade väl.

En "stövel" hjälper till att förhindra horisontell förskjutning, där, på täta jordar, ett sådant tillägg inte är nödvändigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Brädband kan vara väldigt attraktivt. Här är några exempel.

Här böjer det sig ganska mycket, men visuellt verkar det gå vilse mot bakgrunden av en ljus rabatt. Detta kan dock knappast betraktas som en nackdel

Bild
Bild

Ett metallstaket kan ha ett mycket lättare utseende. Den lysande lösningen tas väl emot

Rekommenderad: