Trottoarkanter (52 Bilder): Flexibla Trottoarkanter För Trottoaren, För Gräsmattor Och Stigar, Landskapsarkitektur För Rabatter, Installation Av Dekorativa Trottoarkanter

Innehållsförteckning:

Video: Trottoarkanter (52 Bilder): Flexibla Trottoarkanter För Trottoaren, För Gräsmattor Och Stigar, Landskapsarkitektur För Rabatter, Installation Av Dekorativa Trottoarkanter

Video: Trottoarkanter (52 Bilder): Flexibla Trottoarkanter För Trottoaren, För Gräsmattor Och Stigar, Landskapsarkitektur För Rabatter, Installation Av Dekorativa Trottoarkanter
Video: 7. Gör en äng på gräsmattan i trädgården! 2024, Maj
Trottoarkanter (52 Bilder): Flexibla Trottoarkanter För Trottoaren, För Gräsmattor Och Stigar, Landskapsarkitektur För Rabatter, Installation Av Dekorativa Trottoarkanter
Trottoarkanter (52 Bilder): Flexibla Trottoarkanter För Trottoaren, För Gräsmattor Och Stigar, Landskapsarkitektur För Rabatter, Installation Av Dekorativa Trottoarkanter
Anonim

För att skapa en jämn inramning av stigar, gräsmattor, rabatter i trädgården och på bakgården används ofta specialanordningar - trottoarkanter. Efter att ha valts framgångsrikt kommer de att understryka fördelarna och dölja nackdelarna med landskapsdesign. Vilket material och stil att välja är ett individuellt beslut. Artikeln kommer att fokusera på ett modernt och bekvämt plaststaket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

När du väljer en ny design för en personlig tomt vill ägaren veta vilka egenskaper och funktioner plastprodukter har, vad som är bekvämt för deras användning och var de måste möta obehagliga överraskningar.

Vad är fördelarna:

  • en lätt vikt;
  • spektakulärt utseende;
  • snabbt installera och ta bort;
  • motståndskraft mot temperatur- och fuktförändringar;
  • servera länge;
  • se bara efter;
  • acceptabelt pris;
  • ett stort utbud av modeller i färg, form och funktionalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För fans av landskapsdesign är denna typ idealisk - ofta måste du ändra något på territoriet: flytta trädgårdsbäddarna, flytta stigarna.

Betongelement, lagda "i århundraden", kommer att störa sådana förändringar, och lätt plast kan flyttas på kort tid.

Du kan lägga en plaststruktur på olika sätt: som en vanlig kantsten eller kantsten - då kommer den att sticka ut över stigen och gräsmattan. Det finns alternativ för att skapa osynliga gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är nackdelarna:

  • Materialet sönderfaller inte i den naturliga miljön - det gör det skadligt för miljön. Plastprodukter skadar inte trädgårdsväxter, husdjur och människor, men kräver särskild behandling efter användningens slut.
  • Deformeras under starkt tryck och kan gå sönder, antändas från eld.
  • Inte lämplig för offentliga platser, eftersom det är lätt att ta bort, böja, förstöra.
  • Ej lämplig för inramning av en parkeringsplats eller garage.
Bild
Bild

Olika sorter

Enligt metoderna för installation och användning, designfunktioner, skiljer sig flera typer av plastgränser.

Tvärsnitt

Består av små moduler, olika storlekar och konfigurationer. Modulen fixeras i jorden med speciella stift. Sektionella (modulära) strukturer kan avgränsa rabatten från gräsmattområdet . De är lätta att montera och demontera. För installation är det tillräckligt att gräva i jorden. Denna vy skyddar perfekt från förbipasserande, barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejp

Det ser ut som en rulle plasttejp med en bredd på 5 till 15 cm. Det kan upprepa de mest invecklade vändningarna. Den gräver ner i marken och separerar de olika zonerna på platsen från varandra. De är idealiska trädgårdsstöd för att skapa sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valsade bandkantar kan grävas in på valfritt djup, så att rötterna från det separerade området inte kommer ut.

Denna platta och flexibla avdelare hjälper till att skapa utrymme för olika växter så att rotsystemet inte hamnar i angränsande sängar . Perfekt för rabatter i olika höjder. För träd kommer en sådan detalj att hjälpa till att skapa gränserna för stamcirkeln. Här kan du skilja: för dekoration av rabatter och trottoar. Kantstenen tjänar till att skilja gräsmattan från trottoaren, så att du kan ge landskapet någon konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redo

De estetiskt utformade strukturerna ger intryck av sten-, gips- eller betongelement. De består av separata fragment, skapar möjligheter för designexperiment på webbplatsen. Det dekorativa elementet är utmärkt för inramning av stigar och trädgårdar. Landskapsarkitektur på en personlig tomt med sådana element kommer att förvärva unikhet och pittoreska.

En gräsmatta under en sten eller trä kommer att ge originaliteten till platsens design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjd och längd

För första gången började begränsande plastelement användas för cirka 5 år sedan. Idag används denna typ av stängsel ganska ofta. Modeller av syntetmaterial är av hög kvalitet och hållbara. De tillverkas i enlighet med GOST -standarder och kan ha både standard- och märkesstorlekar.

Standardparametrar för en konventionell trottoarkant:

  • i längd från 500 mm till 1000 mm;
  • i bredd 45, 50, 80 mm;
  • i höjd 200, 210 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plastmodeller har ett brett utbud av storlekar . Tvärsnittshörn kan säljas i längder från 1,5 meter till 3 m. Höjden varierar från 45 till 80 mm, basbredden är cirka 80 mm. Det skiljer perfekt ytor inuti gräsmattan: den är lämplig för att dekorera buskar, träd, rabatter samt för kantning av beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färdiga dekorativa plastkonstruktioner med eller utan kantsten i bredd kan variera från 38, 60, 80 mm och en höjd från 4-5 till 20 cm. I längd motsvarar sådana sektioner standarden, men det finns också längre modeller.

Används för att ge trädgården en viss stil, kostnadseffektiv jämfört med naturmaterial.

Bild
Bild

Kantstenen i plast kan vara 10 till 30 cm bred och 10 till 50 meter lång . Djupt grävda breda bälten skyddar angränsande vägar och sängar från rötterna till snabbväxande växter, tillåter inte fukt och ogräs att passera igenom. Tejpen är oumbärlig när du skapar kompositioner på flera nivåer, när du använder dekorativa chips och krossad sten.

Bild
Bild

Färger

Syntetiskt material är målat i alla färgscheman som inte bleknar under påverkan av solljus på sommaren. Detta är mycket bekvämt när man tänker på att även naturmaterial påverkas av ultraviolett strålning.

  • Terrakottafärg (imiterad lera) - saftiga och ljusa färger kommer att skapa en tilltalande för ögat runt kanten i trädgården.
  • Sand - en neutral ljus färg passar perfekt i alla bakgrunder, den kan också användas för kontrast, till exempel på grönt gräs.
  • Blå - en elegant färg som lockar uppmärksamhet. Blått passar bra med djupgrönt, perfekt för rabatter med vita och gula blommor.
  • Brun - den kan ha olika nyanser, från ljusbeige till mörkbrun, ofta väljs en ljusskala för en blomsträdgård eller trädgård, och en mörk för att dekorera kakel på en stig. Men det kan också finnas en omvänd färglayout.
  • Grön - en mängd olika nyanser, från ljusgrönt till skyddande, de ljusare alternativen kommer att betona gränsen positivt, och de mörka kommer att diskret släta övergången mellan zonerna.
  • Vit - kommer att se universellt inramad av en rabatt, stig, gräsmatta.
  • Grå - kommer att skapa en mjuk övergång mellan olika zoner på den personliga tomten. Ibland används de bara för kantning av gräsmattor och vägar.
  • Svart - den mest populära färgen, hjälper till genom att skapa tydliga gränser, accentuerar inte uppmärksamhet och kommer att se ut som en del av en växtsammansättning.
  • Kombinera flera färger i trädgården , kan du uppnå intressanta designlösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Land

Det är en tät tejp med en rundad ihålig kant på den övre delen, i botten har den en böjning för enkel fastsättning i marken. När den installeras i en fördjupning i marken finns bara den övre kanten kvar på ytan . Denna elastiska och flexibla plastkant är resistent mot extrema temperaturer, motståndskraftig mot fuktiga och torra klimat, med en livslängd på cirka 10 år. De används för att utforma slingrande banor, geometriska rabatter, zonindelning och förstärkning av beläggningar - kakel, betong, granit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Labyrint

Gjord i form av separata block som liknar platta stenar. Efter installationen ger intrycket av gammalt murverk. Levereras omonterad. Vid montering är varje block anslutet till det angränsande i enlighet med pusselprincipen. Den dekorativa strukturen placeras på markens yta, där den fästs med långa smala stift . Ett bra alternativ för en trädgård, som ligger på gränsen till gräsmattan.

Modellen har en plattform där gräsklipparen bekvämt kan passera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal sten

Namnet gavs för likheten i utseende med gamla tegelstenar. Den är monterad av individuella element som kan variera i både längd och höjd. Detta gör att du kan skapa en individuell typ av murverk. Delarna är anslutna mellan felet med hjälp av spår och fixeras i marken med specialanordningar - plaststift . Det är inte lämpligt för inramning av lindningsområden; det rekommenderas att ligga i raka segment eller i en liten vinkel. Efter installationen, strö lätt med sand underifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinka

Delar av den dekorativa strukturen kan enkelt dockas med varandra och fixeras i jorden med speciella spikar. Varje detalj har en rundad form ovanpå; efter installationen blir gränsen vågig. Standardhöjd 9 cm. Lämplig för att avgränsa en rabatt från en gräsmatta eller trottoar, har en liten platt avsats för enkel klippning av gräs med en gräsklippare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bromsa tejp

Ett ekonomiskt och enkelt verktyg för att avgränsa din trädgård, grönsaks trädgård, trädgårdsvägar och gräsmatta. Säljs i rullar från 10 till 90 cm höga. Skivor med önskad längd är begravda till önskat djup, vilket skapar en barriär för växter, jord, grus och andra material . Den figurerade versionen kommer att göra staketet inte bara snyggt, men också estetiskt. Palisad wellpapp ser ut som ett litet staket och gör ramen voluminös. Nackdelen är instabilitet med grund eller dålig installation.

Bild
Bild

Dekorativ tegelsten

För ägare som traditionellt föredrar att dekorera sina trädgårdar med tegel, kommer detta alternativ att vara intressant. Externt efterliknar keramiska tegelstenar, läggs ovanpå varandra i en vinkel på 45 grader och gräver en tredjedel i marken. Enkel installation, hållbarhet och användarvänlighet kan kallas en klar fördel.

Bild
Bild

Inte avsedd för krökta eller branta böjar.

Hampa

Modulerna liknar utåt trähampa som grävts ner i marken, cirka 15 cm hög och 10 cm i diameter. Samtidigt kan den användas som ett lågt staket, den fästs enkelt i marken och accepterar alla böjningar. Lämplig för att dekorera en trädgård, barns sandlåda, träd eller buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdstavla

Hållbar och lätt, den kommer att tilltala fans av naturligt trä. Delarna är anslutna till varandra med speciella fästelement, enkla att installera och montera.

Lämplig för att stänga in växthus, växthus och skapa ett unikt landskap i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geoplastbräda

Den mest populära applikationstypen. Mångsidighet att använda, enkel installation, hållbarhet - dessa är de främsta fördelarna med dessa strukturer. Geoplastboard är en osynlig gräns. Det avgränsar områden, fixerar gräsmattans kanter och kakel på trottoaren, separerar zonerna i rabatten, förblir osynlig. Sektionerna är ordentligt anslutna till varandra och säkert fastsatta i marken med specialanordningar . Säljs i rullar, installeras i utgrävda urtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trottoarkant B-300.8, 5.4, 5

Denna design är ett alternativ till den tidigare typen. Den har en vinkelform, och i den nedre delen finns det triangulära hål. Fästs i spår i marken med en längre nedre del med hjälp av specialpinnar . Ett lager jord kan hällas över hörndelen eller cementeras. Lämplig för gräsmattor, stigar, trädgårdar, skapar särskilda områden på platsen. Design i olika konfigurationer och böjningar är möjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler

Ofta använder trädgårdsmästare detta populära efterbehandlingsmaterial för att dekorera sängar och rabatter. Sådana paneler är ganska täta och stabila, enkla att installera och enkla att montera . Tål extrema temperaturer. De kan användas för att montera både små blomkrukor och ett långt staket för en rabatt. Bland nackdelarna är bräcklighet och oförmåga att göra en krökt struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Genom att välja en plastkant för ett sommarresidens kan du tydligt skilja på sängar, rabatter, områden runt träd och buskar. Växter kommer att sluta växa bortom de tilldelade gränserna, för att komma ut på stigarna . Användningen av en kanttejp skyddar angränsande sängar från vattendrag - detta är viktigt om fuktälskande växter som älskar sällan vattning växer i närheten. Vatten från sängarna kommer inte att falla på trädgårdsmästarens fötter och kommer inte att tillåta blomträdgården att flyta från regnet.

Det är praktiskt att kombinera ett band i trädgården med en dekorativ ram.

Bild
Bild

Dekorativa strukturer estetiskt och effektivt ramar in bakgården, begränsar den övre delen av grönytorna. Till skillnad från kantsten, skapar de inte isolering under jorden. Om territoriet i trädgården ännu inte har markerats för sängar och stigar kan du använda landsmodeller, en geoplastplatta och en hörnkant (B? 300,8, 5,4, 5) . De hjälper till att dela upp trädgården i tydliga zoner, separata gräsmattor, rabatter och kantstigar. Dessa plaststrukturer är förgrävda i små skyttegravar, och sedan läggs jord, kakel, grus och andra material ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationshemligheter

Naturligtvis kräver varje typ av plastkonstruktion ett individuellt tillvägagångssätt. Modeller av syntetmaterial har en sak gemensamt - enkel installation.

Att lägga lockiga gränser är följande

  1. För utformningen av vackert krökta zoner väljer de: en kantsten, land, geoplastbräda, en kantsten (B? 300,8, 5,4, 5) - detta anses vara en tejpvariant.
  2. Tejptypen måste rullas ut ur en rulle och läggas ut i solen - värms upp, det blir mer elastiskt, det är lättare att böja och skära.
  3. För större stabilitet på böjningsstället fixeras tejpen dessutom.
  4. Spår är gjorda av tillräckligt djup (ca 9 cm) och bredd så att det är bekvämt att placera elementen.
  5. Remsan är nedsänkt i urtaget, och om det finns ytterligare fästelement drivs de ner i jorden.
  6. Pressa och strö med jord till marknivå.
  7. Det finns inga ytterligare fästelement för kantstenen, och landskonstruktionerna, geoplastplattan, hörnkanten, innan de gräver in, fixeras med plaststift.
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

  • kanttejpen är väl lämpad för sängar och rabatter;
  • för stigar av kakel, beläggningsstenar är en hörnkanter lämplig (B? 300.8, 5.4, 5);
  • stigar av bulkmaterial (grus, sand) separeras bäst av en landkant.

Det är mycket enkelt att installera dekorativa plastmodeller

  • Modulerna packas upp och monteras (om det behövs).
  • De installeras på en vald plats; för detta har varje struktur speciella pinnar.

Rekommenderad: