Installation Av Ramar Och Kantstenar: Installation Och Installationsteknik, Hur Man Gör Det Rätt Med Egna Händer Och En Staplare, Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Ramar Och Kantstenar: Installation Och Installationsteknik, Hur Man Gör Det Rätt Med Egna Händer Och En Staplare, Steg-för-steg-instruktioner

Video: Installation Av Ramar Och Kantstenar: Installation Och Installationsteknik, Hur Man Gör Det Rätt Med Egna Händer Och En Staplare, Steg-för-steg-instruktioner
Video: 3 Great Tips for Block-work | Build A Foundation 2024, Maj
Installation Av Ramar Och Kantstenar: Installation Och Installationsteknik, Hur Man Gör Det Rätt Med Egna Händer Och En Staplare, Steg-för-steg-instruktioner
Installation Av Ramar Och Kantstenar: Installation Och Installationsteknik, Hur Man Gör Det Rätt Med Egna Händer Och En Staplare, Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

För många stadsbor kan installationen av gränser och trottoarkanter verka som en obegriplig och komplicerad process, men i verkligheten är det fullt möjligt att klara det på egen hand utan att betala för mycket för hantverkarna. Uppgiften är ganska genomförbar med viss kunskap och efterlevnad av vissa regler. I vår artikel kommer vi att förklara i detalj hur du kan förbättra webbplatsen genom att göra ett staket med egna händer och spara på installationen av trottoarkanter.

Bild
Bild

Särdrag

Trottoarkant är en nödvändig del i landskapsdesign. Med dess hjälp tilldelar de blinda områden, rabatter, utrustar trädgårdsvägar och en privat innergård. Men trottoarkanter behövs inte bara för att skapa skönhet. Installationen av trottoarkanter behövs först och främst för att skydda beläggningen, för att förhindra att jord blandas och inte faller in i det inhägnade området . Kort sagt, om du har täckt vägarna i mer än ett år så att de håller länge, installera en kant runt kanten som förhindrar att materialet kollapsar och håller det i önskad form. En av funktionerna hos trottoarkanterna är omfördelningen av belastningen på platsen med olika ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En skyddande kant behövs särskilt på smala asfalterade områden; i detta fall ger en annan struktur inte ett tillförlitligt skydd mot förstörelse och förstärkning av beläggningen . De ägare som försöker klara sig utan en gräns och lägger plattorna vertikalt, kommer ändå då till idén att de behöver det. Skifferstycken längs kanterna på de belagda stenarna utför inte heller de funktioner som trottoarkanter gör. Med tiden måste du i alla fall göra kanterna, därför är det bättre att omedelbart följa rätt väg för att inte göra dubbelarbete, för att inte spendera dubbelt så mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att vid omarbetning har reparationer på plattornas kanter ännu inte slutförts . Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt eller spara på kant, om beslutet redan har fattats att adla territoriet med gatstenar. En bra trottoarkant är skydd, dekoration och ytfinish. Installation av ett sådant staket kan göras automatiskt av staplaren, eller så kan du göra det själv. De tar en bil när det är nödvändigt att installera hundratals meter kant, främst en vägkant. Du kan utföra arbetet på din webbplats själv. Det är bäst att bjuda in en assistent - på detta sätt kommer arbetet att argumenteras snabbare, och någon annan behövs vid mätning eller för att hålla tillbaka, skicka in elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss stanna mer detaljerat på dessa metoder och i varje fall överväga tekniken för att lägga kantstenar.

Hur installeras med maskin?

Den automatiska staplare kommer att få processen att gå snabbare, men de används vanligtvis av speciella vägföretag för vägarbeten. Om du också måste lägga kilometerlånga kantstenar är det bättre att bjuda in ett specialiserat team, som med hjälp av teknik kommer att göra jobbet snabbt och effektivt . Den enklaste maskinen är inställd för att tampa den pumpande betongmassan till en dockningsprofilform. Produktiviteten är upp till 500 meter per skift, och för hela dagen kan den användas för att lägga upp till 1 kilometer av trottoarkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörelsen av utrustning är inte förknippad med närvaron av en hjuldrift (den här enheten har inte den), men sker ofrivilligt som svar på stampens bakåtgående rörelse. Det kan hyras och levereras till platsen med vagn eller släpvagn . Staplare drivs av en 16 hästars bensinmotor (luftkyld). Sidopanelerna är avtagbara för enkel åtkomst till enheten. 2-3 personer kan enkelt etablera kontinuerligt arbete på enheten under dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -styling

Nu på marknaden kan du köpa en kantsten av olika typer:

trunk

Bild
Bild

väg

Bild
Bild

trottoar

Bild
Bild

trädgård rakt

Bild
Bild

radie

Bild
Bild

Kantstenar skiljer sig åt i form och storlek, men de har en gemensam läggningsteknik - i alla fall måste man styras av samma regler. Så den allmänna steg-för-steg-instruktionen för att installera kantstenen är följande.

  • Först och främst vid dacha bestäms gränserna för tomten för plattorna, längs kanterna av vilka ett dike grävs. För att göra det jämnt görs markeringar: först körs pinnar (trä eller metall) in och ett rep eller sladd dras.
  • Gropens djup beror på kantstenens höjd och den önskade nivån av dess utskjutning i förhållande till den avsedda täckningen (gatstenar). Och i bredd måste du gräva 20 centimeter mer än tjockleken på det valda kantelementet.
  • Botten av diket måste vara jämn, komprimerad och täckt med sand i en nivå av 5 centimeter.
  • Fyll sedan diket med en cement -sandblandning i förhållandet 1: 3 - 1: 4 (ca 3 cm).
  • Montera kantstenar: det är bättre att sätta dem under nivån, röra upp med en gummiklubba.
  • Avståndet mellan trottoarkantens delar bör inte överstiga 3 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se kan detta arbete utföras med ett minsta antal verktyg. Läggtekniken kan vara annorlunda: trottoarkanten kan läggas på en annan grund. Låt oss överväga allt separat.

Till marken

Tekniken för att lägga kantstenen utan betong är tillämplig på täta jordar, där det finns en garanti för att kantstenen kommer att fästa ordentligt utan ytterligare fixering med cementbruk. Som regel är denna metod motiverad i områden med lerjord, där beläggningens element och dess staket praktiskt taget inte kommer att röra sig.

Bild
Bild

På sanden

Installationsschemat på sand är detsamma som den allmänna steg-för-steg-instruktionen fram till det ögonblick då strukturen hälls med sandcementmortel. Endast spillror (i en nivå av 15 cm) kan sättas under en sådan trottoarkant, efter att ha tampat den väl. I intervallerna mellan skyttegraven och kantstenens väggar fylls också spillror och pressas tätt . Denna teknik används om det inte finns några ytterligare medel för förvärv av material för att göra en betongblandning, eller om det är nödvändigt att omsluta det nedre utrymmet bara för en stund. Med denna metod kan strukturen snabbt förstöras även med det minsta trycket på den med foten i vinkel. Detta måste beaktas och förstå att det är ganska tillfälligt till sin natur och lämpar sig till exempel för att stänga in en blomsterodling, rabatter.

Bild
Bild

På en betongbas

Om jorden är benägen att höja sig (eller på sluttande terräng) läggs kantstenen på en kudde av sand och grus, på vilket ett betongskikt hälls. På en sådan betongbas kommer kantstenen att hålla i flera år. Proceduren för en sådan installation är följande.

  • Platsen mäts efter att ha hamrat pinnarna på viktiga platser där sladden dras.
  • Enligt de erhållna markeringarna gräver de en gräv med en spade på ett sådant sätt att minst 10, eller till och med 15 centimeter, finns kvar på sidorna av trottoarkanten på varje sida. Och när man gräver i djupet är det nödvändigt att ta hänsyn till att i botten vid en nivå på 10 centimeter kommer det att finnas krossad sten, då hälls sandcementmörteln cirka 5 centimeter, ja, ta hänsyn till höjden av trottoarkanten - på vilket avstånd vill du att den ska stiga över ytan.
  • Botten måste jämnas och tampas; helst bör geotextiler med en minsta densitet på 160 g per kvadratmeter läggas på botten. Detta görs för att undvika att blanda sand och grus med marken, vilket gör att trottoarkanten kan springa under en längre tid. Och detta är en garanti för att det inte kommer att bli några skift vid höjning på våren.
  • Grov sand och grovt grus (25-40 mm) hälls på gekotextilen i en nivå av 10-15 centimeter. Allt är tätt rammat.
  • En lösning görs i följande proportion: 3-4 delar sand och 1 del cement. Mängden vatten är minimal, precis tillräckligt för att röra om kompositionen, som måste läggas i ett tjockt lager (5-7 cm) på en krossad stenbas.
  • Ett kantelement läggs på en betongkudde, en lösning hälls på sidorna och kantstenen fixeras.
  • Betongen får tid att torka och stelna. Om det finns ledigt utrymme mellan diket och trottoarkanten måste det täckas med spillror eller sand, tampas och stänkas med jord.
Bild
Bild

Betonglösningen kan fortfarande göras med tillsats av krossad sten . Ta i detta fall 1 del cement, 2, 5 delar sand (helst siktat) och 2 delar vatten och medelstor krossad sten. Det är bra att applicera en sådan lösning med en murslev på en förberedd bas. Sedan installeras ett kantelement på murbruk, justerat med en gummihammare. Det är inte nödvändigt att slå på stenen med en vanlig hammare och ännu mer med en slägga för att undvika deformation av trottoarkanten. För sådant arbete måste du skaffa en hammare med en gummiknapp.

Bild
Bild

Denna teknik är en garanti för att kantstenen förblir på plats vid höjning, att ingen förändring sker . Så installationsmetoden beror först och främst på jorden och på de mål som ägaren eftersträvar. Du behöver ett tillfälligt staket - bry dig inte om betong, lägg trottoarkanten direkt på marken eller sanden, för en solid och hållbar struktur krävs ytterligare krångel med murbruk. Kantstenar passar inte alltid i en rak linje, ibland måste de göras längs en krökt bana. När krökningsradien är mer än 11 meter, görs kantstenen i en cirkel från en vanlig rak bit, som skärs med en diamantskiva i flera delar. Varje del förenas i önskad vinkel, de fixeras tillsammans med en betongblandning.

Bild
Bild

När radien är mindre än 11 meter måste du köpa speciella kantstenar med önskad krökning. De behöver inte längre klippas, utan helt enkelt dockas korrekt och säkra med murbruk.

Experter rekommenderar att låta strukturen stabiliseras och gå vidare till behandling av sprickor . De luckor som bildas mellan trottoarkanterna avlägsnas endast med en torr blandning av cement och sand. Sedan häller de över det med vatten och väntar på att ytan torkar, men fyller inte den med den färdiga lösningen. Skiftet i den färdiga strukturen stabiliseras med en halvtorr komposition: halvtorr betong hälls på varje sida av trottoarkanten. I allmänhet är det önskvärt att använda krossad sten av fraktion 15 och cement av högsta kvalitet - 500 för att lägga kantkanten.

Bild
Bild

För att skydda beläggningen från regn, rekommenderar erfarna hantverkare att ställa spårbädden 2-4 centimeter högre i förhållande till marken . Av samma anledning gör de en lutning på 2-4 grader, men om landskapet redan är sluttande är det onödigt. Om det är nödvändigt att trimma kantstenen kan du inte klara dig utan en slipmaskin och ett diamanthjul. Du kan använda en bensinsåg - denna utrustning kan hyras. Kom ihåg att bära skyddsglasögon när du gör detta.

Bild
Bild

Ytterligare ett värdefullt råd: på platser där vattennivån är ganska hög, bör ett extra lager av spillror strös under sanden till en höjd av cirka 10 centimeter. Utan denna ytterligare åtgärd finns det en oro för att staketet lossnar snabbare än du skulle vilja ha det. Gränsen matchas med färgen på plattan, det billigaste alternativet är naturgrå sten . När det gäller verktygen: förutom en bajonettspade för att gräva en gräv, förbered en spade. Det kommer att vara praktiskt för arbete med murbruk.

Bild
Bild

Förresten kan murbrukblandningen blandas med samma spade eller i en betongblandare . Allt beror på volymerna. Naturligtvis, för storskaligt arbete, kommer en automatiserad process att underlätta ditt arbete mycket. En betongblandare finns också att hyra. För att inte göra om arbetet, när du formar diket, är det bättre att göra det lite djupare. Som de säger - i det här fallet är det bättre att gräva ut än att inte gräva upp några centimeter. Det överflödiga avståndet kan täckas med spillror, men om djupet inte är tillräckligt måste du gräva igen.

Bild
Bild

Vanligtvis fördjupas kantstenen med hälften eller en tredjedel av sin höjd . Men det händer ännu djupare - allt beror på din önskan och förutsättningarna för staketets och täckningens placering. Ta hänsyn till det faktum att jorden inte faller på beklädnaden, och vattnet i kraftigt regn har en plats att tömma. När du trycker på "kudden" av spillror kan du använda en extra last från tillgängliga verktyg, eller så kan du helt enkelt tampa den med fötterna. Skiktet kan vara ojämnt, de är utjämnade under nivån med sand, vilket är mer smidigt i detta.

Bild
Bild

För att underlätta processen kan sanden vätas något - på detta sätt kommer lagret att komprimeras och jämnas ut lättare och snabbare.

Innan du lägger kantstenen måste du bestämma hur de läggs:

  • till marken;
  • på en sandkudde med lateral fixering med en lösning;
  • läggs under en betongbas.
Bild
Bild

Hela den fortsatta processen kommer att bero på detta. Under arbetets gång kommer det inte alltid att vara möjligt att ändra beslutet . Så om det nödvändiga materialet för murbruk inte finns till hands kommer du inte att kunna fixa dem - du måste begrava trottoarkanten bara i marken, och det här är ett kortlivat alternativ. Eller när du har börjat lägga dig på en sanddyna kommer du inte att kunna byta till betong, eftersom du inte kommer att ha tillräckligt med murbruk.

Bild
Bild

Ge kantstenselementen en möjlighet att ta tag i åtminstone för en dag, och fortsätt sedan att arbeta med sprickorna och börja lägga plattorna.

Och tänk också på att kantstenen tål kortvariga kollisioner även med lätta fordon, men om sådana laster är konstanta kommer den att kollapsa. I det här fallet är det bättre att ta en vägförstärkt sten med stålstavar inuti med en diameter på upp till 14 millimeter. En sådan trottoarkant används för att separera gågatan från körbanan . Men för en sommarstuga använder de främst en trottoarkant - en vanlig trottoarkantsten. Den kommer i en mindre storlek, lättare i vikt, det är bekvämare att arbeta med den under installationen.

Rekommenderad: