Trottoarstenar (31 Bilder): Mått Och Gör-det-själv-installationsteknik, Vikt, Bredd Och Längd Enligt GOST, Hur Mycket De Kostar

Innehållsförteckning:

Video: Trottoarstenar (31 Bilder): Mått Och Gör-det-själv-installationsteknik, Vikt, Bredd Och Längd Enligt GOST, Hur Mycket De Kostar

Video: Trottoarstenar (31 Bilder): Mått Och Gör-det-själv-installationsteknik, Vikt, Bredd Och Längd Enligt GOST, Hur Mycket De Kostar
Video: How To Build Cinder Block Steps 2024, April
Trottoarstenar (31 Bilder): Mått Och Gör-det-själv-installationsteknik, Vikt, Bredd Och Längd Enligt GOST, Hur Mycket De Kostar
Trottoarstenar (31 Bilder): Mått Och Gör-det-själv-installationsteknik, Vikt, Bredd Och Längd Enligt GOST, Hur Mycket De Kostar
Anonim

Anlagda stadsområden, moderna parker, privata förortshemman glädjer oss alltid med sitt färdiga utseende. Denna effekt uppnås till stor del på grund av detaljerna i finishen, till exempel trottoarkanter.

Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Trottoarkant är en viktig del av rymddekoration. Dess variationer och användningsområden är olika. Men innan man uppmärksammar nyanser av användning och produktion av denna typ av ram, kommer det inte att vara överflödigt att besluta om terminologin.

"Bromsa" eller "bromsa"? Båda namnen är korrekta för att identifiera sidstenen. Skillnaden är hur du staplar det. Egentligen anses de två begreppen vara synonyma. Självklart har ordet "bromsa" en allmän betydelse.

Trottoarblocket, förutom den estetiska sidan, har ett antal praktiska funktioner . Exempelvis riktar kantstenar flödet av vatten mot dagvattenavrinningar samtidigt som vägbanans integritet bibehålls. Trottoarkanten är ett oumbärligt element för beläggning av plattor, den skyddar den perfekt från förstörelse och förhindrar erosion av den asfalterade ytan. Låt oss bo på funktionerna i trottoarkanten.

Bild
Bild

Hur produceras de?

Cementblandningsstenar tillverkas på två sätt. Det första alternativet är helt automatiserat. Som regel har resultatet av sådan produktion många fördelar, därför används det oftare. På grund av blandningens jämna fördelning och ytterligare komprimering under produktionen är trottoarkanten proportionell, mjukare och mer robust . Eftersom en liten mängd vatten används vid tillverkningen minimeras antalet porer i produktens struktur. Dessa kantstenar är pålitliga och estetiskt tilltalande, de är hållbara och frostbeständiga.

Bild
Bild

Det andra alternativet innebär tillverkning av trottoarkanter för hand . Manuellt arbete innebär också användning av färdiga formulär för att fylla dem med en blandning, följt av vibrationskompaktering. Kvaliteten på produkterna är dock ofta inte så bra, och de resulterande blocken skiljer sig inte åt i hållbarhet. I sådana block återstår ofta ett stort antal stora porer, vilket påverkar styrkan. Andelen defekta block är också hög. Förvrängd geometri minskar gränsens estetiska egenskaper.

Kort sagt, resultatet är inte av så hög kvalitet, men det är mycket billigare att tillverka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Sidstenarna är mycket olika både i typer och applikationsmetod. Följande grupper skiljer sig ut efter deras syfte.

Väg - en betongsten med stor styrka och imponerande vikt (95-100 kg), som används för gränsande motorvägar. Som regel har vägkanten en typisk storlek på 1000x300x150 mm.

Bild
Bild

Trottoar - att skapa ramar för trottoarvägar, lekplatser, privata byggnader, rabatter och liknande grönområden. Trottoarkant finns i en mängd olika former, sammansättning, storlekar, färgnyanser.

Denna typ av trottoarkloss är bekvämare för oberoende användning när det gäller dess dimensioner (tunnare, lättare).

Bild
Bild

Dekorativ - tjänar till att rama in dekorativa komponenter i landskapsdesign. När det gäller en dekorativ trottoarkant drar funktionella egenskaper tillbaka i bakgrunden. Prioriteten är form och färg.

Bild
Bild

Beroende på produktionstekniken finns det vibropressade eller vibrocast (vibrocast) trottoarbrädor . Produktionen av vibropressade trottoarkanter är uteslutande automatiserad. Det utförs med specialutrustning. Stämpling av halvtorr bas ger produkterna en estetiskt proportionell form.

Produkter tillverkade av halvtorr hårdbetongblandning innehåller en liten andel vatten, vars överskott förångas på grund av interaktion med cement. Som ett resultat bidrar den minsta mängden fukt till bildandet av ett minimalt antal porer i den färdiga gränsen, dess motståndskraft mot extrema temperaturer.

Denna produktionsmetod ger utrymme för stansning av tvålagers vägkantar med ett lager av ytterbeklädnad.

Det motstående lagret är slitstarkt och har en låg vattenabsorptionskoefficient . Dess finkorniga krossade stenyta är känd för sin jämnhet. Automatiserad pressning resulterar i produktstyrka och bra nötningsbeständighet. Produkterna själva är också lättare, vilket innebär att de är praktiska för transport och installation.

Bild
Bild

Det vibrerande blocket produceras med manuellt arbete . Denna produktion är mindre kostsam och innebär ett minimum av verktyg (vi pratar främst om valet av formar för tillverkning från hela sorten). Nackdelarna med vibrocasting kantstenar är betydande. Tillverkningstekniken använder också vibrationer, men utan komprimering . När det gäller vibrocasting -block leder en stor mängd vatten under tillverkningen till ett betydande antal porer.

Vibrerande trottoarkanter syndar ofta med krökt formgeometri. De är tyngre och absorberar mycket fukt. Detta påverkar livslängden och slitstyrkan. Vid de första svåra frostarna finns det risk för att bromsa förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

För närvarande, i konstruktionen, är grunden för tillverkning av sidsten på grund av den relativa billigheten huvudsakligen tung betong. Krossad sten och sand används som medföljande komponenter. Beläggningen vibropressad och vibrocast kantsten är gjord av cement. När det gäller ett vibrocasting -block är det inte på sin plats att ta hänsyn till det faktum att man använder en förstärkt järnram i produktionen.

Den förstärkta ramen har en tendens att skifta mot kanten när du fyller i formulär. Till följd av den kortvariga driften av en sådan produkt under påverkan av slitage upptäcks förstärkningen inte bara visuellt under flisade kantstenar, vilket inte på bästa sätt påverkar den estetiska uppfattningen av trottoarkanten, utan förstörelsen av hela produkten accelereras också på grund av snabb metallkorrosion.

Ibland används särskilda tillsatser vid framställning av gränser som påskyndar torkprocessen och hjälper till att ge blocken ytterligare styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom trottoarkanter av cement, upptar granit sidsten mer och mer självsäkert sin nisch . Dess produktion är dyrare än sin konkreta motsvarighet, men den har sin ekonomiska motivering på grund av ett antal indikatorer. Ett sådant block är mycket mer hållbart och frostbeständigt. Slitstiden är lång. En granitkant kräver vanligtvis inte byte även efter 10-15 års drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

De estetiska fördelarna med granitkantar är uppenbara . Denna gräns ger monumentalitet till genomförandet av landskapsprojektet. Granitkantar är också mycket olika i form och yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat bör nämnas plastramen, som har variationer i både textur och nyanser . De är fuktbeständiga, enkla att installera och ganska billiga. Deras största nackdel är bräcklighet vid mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Olika färger är ett annat sätt att skilja din gräns. För närvarande är det mycket efterfrågat. Till exempel, många människor vill förvandla gården till deras lanthus eller trädgårdsvägar på ett effektivt sätt, vilket ställer vissa krav på färgen på kakel och kantsten . När det gäller vibrocast -kantstenar är kostnaden för målning hög. Det är därför deras färg är övervägande grå.

Att applicera färg på sådana block kommer också att ha en kortlivad effekt.

Bild
Bild

Vibrokomprimerade cementblock finns för närvarande i en mängd olika färger . När det gäller färg, förutom grå, är brun, röd, mörkblå alternativ etc. oftast utbredda. Granitblock skiljer sig också i både texturens variation och ett stort antal färgnyanser.

Bild
Bild

Mått och vikt

För närvarande finns det många alternativ för trottoarkant med olika dimensioner på marknaden. Höjd, bredd och längd kan variera, vilket gör det enkelt att hitta rätt alternativ för specifika ändamål. Standardlängden på blocket är antingen 50 centimeter eller 1 meter.

Till skillnad från till exempel en vägkant, är trottoarkvarterets stora tjocklek inte så grundläggande i fallet med att anlägga privata hus. Det är fullt möjligt att kantstenen ska vara smal och hög i övergripande dimensioner för att skydda utrymmet från smuts från angränsande zoner.

Bild
Bild

Medelviktsindikatorerna för trottoarkanten svänger inom 15 kg . Men beroende på produktionsteknik, strukturtäthet och material kan vikten av samma volym variera mycket. I detta sammanhang, för att beräkna massan av ett visst antal block som förväntas köpas och transporteras, kommer det att vara användbart att kontrollera med tillverkaren hur mycket produkten väger (1 bit).

Bild
Bild

Märkning

Märkningen av kantstenar har sin egen tillståndsstandardisering. Ett exempel på märkning enligt GOST - BR100.20.18. Bokstäverna i den anger typ av kant (BR - rak vanlig; BU - rak med breddning; BL - rak med en bricka; BV - ingång; BC - krökt) . Vidare anges längd, höjd och bredd (100X20X18 cm). Det fjärde talet kan också vara närvarande och indikera krökningsradien (vid krökta kanter). Dessutom har kantstenen en viss styrka, bestämd av ett tal med stor bokstav "M" (M400, M600).

Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av trottoarkant bestäms av uppgifterna och budgeten i varje enskilt fall. Om vi pratar om arrangemanget av det personliga området för elitfastigheter, är det bättre att överväga användningen av granit och vibropressade kantstenar. När det gäller budgetlösningar, till exempel med ekonomisk användning av en trottoarkant i landet, är både vibropressade och vibrocasting eller plastkantar lämpliga.

Mycket beror på projektet och tillämpningsområdet, kraven på kantsten när det gäller styrka, form etc . Det finns inget svar som passar alla. Men faktum är ovillkorligt att du behöver uppmärksamma inte bara på valet av produkten utan också på kompetent installation för att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Vem som helst kan lära sig att installera både beläggningsplattor och kantstenen, med uppmärksamhet på läggningstekniken. Det är möjligt att installera kantstenen korrekt, enligt följande steg-för-steg-instruktioner.

  1. Inledande förberedelse av diket baserat på de övergripande dimensionerna på kantstenen som används. För trottoarkanten kommer djupet att motsvara blockets höjd; för trottoarkanten bara en tredjedel av det.
  2. Utför tampning av grävområdet.
  3. Markera det föreslagna installationsområdet med stavar och gängor. Den senare måste spännas ordentligt (utan att hänga), horisontellt, med en nivå.
  4. Stärka trottoarkanten med hjälp av torr sandbetongpåfyllning av grävbotten för fast blockinstallation.
  5. Slutjustering / kontroll av den fasta trådhöjden beroende på antagen överkant av kantstenen.
  6. Beredning av cementgödsel
  7. Direkt läggning av kantstenen enligt den angivna nivån (blocket måste placeras på den avsedda platsen och, med hjälp av en klubba, göra den nödvändiga inriktningen).
  8. Kittsömmar. Du måste lägga kantstenen innan du börjar arbeta med plattorna.

Rekommenderad: