Mått Och Vikt På Takmaterial: Hur Många Meter är I En Rulle? Tjocklek På 1 Lager, Bredd Och Längd På Takmaterial. Hur Mycket Väger 1 M2 Vid Demontering?

Innehållsförteckning:

Video: Mått Och Vikt På Takmaterial: Hur Många Meter är I En Rulle? Tjocklek På 1 Lager, Bredd Och Längd På Takmaterial. Hur Mycket Väger 1 M2 Vid Demontering?

Video: Mått Och Vikt På Takmaterial: Hur Många Meter är I En Rulle? Tjocklek På 1 Lager, Bredd Och Längd På Takmaterial. Hur Mycket Väger 1 M2 Vid Demontering?
Video: Matematik 1. Förändringsfaktor och upprepad förändring (VIKTIG genomgång). 2024, Mars
Mått Och Vikt På Takmaterial: Hur Många Meter är I En Rulle? Tjocklek På 1 Lager, Bredd Och Längd På Takmaterial. Hur Mycket Väger 1 M2 Vid Demontering?
Mått Och Vikt På Takmaterial: Hur Många Meter är I En Rulle? Tjocklek På 1 Lager, Bredd Och Längd På Takmaterial. Hur Mycket Väger 1 M2 Vid Demontering?
Anonim

Takmaterial eller takpapp är ett byggmaterial baserat på bituminös impregnering. Dess syfte är att stänga in stål, betong och cement, trä, tegel och skumblock från varandra. Dess första tillämpning är att lägga på grunden under den första raden av murverk.

Standardstorlekar

Överensstämmelse med standarderna i GOST nr 10923-1993 - längden som valts för produktion (antalet meter i en rulle med takmaterial), bredden på bandet som rullas in i en rulle och remsans tjocklek. Trots de strikta bestämmelserna producerar de flesta av leverantörerna av takmaterial det enligt TU (tekniska specifikationer).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredd

Bredden på remsan av takmaterial är en meter. Enligt TU är toleransen 5 cm i båda riktningarna från detta värde. Några av byggmaterialfabrikerna som producerar material baserade på bitumenimpregnering har satt upp tillverkningen av takmaterial med en bandbredd på 102, 5 och 105 cm . Reservatet används för att jämnt överlappa remsor som ligger bredvid varandra. Minsta möjliga bredd är 75 cm, detta värde är redan en betydande avvikelse (en fjärdedel mindre), en sådan remsa används främst på tak av en liten kvadratur.

Bild
Bild

Besparingar för kunder uppnås på grund av avsaknaden av behovet av att skära i bitar en remsa med överdriven bredd, vilket skulle leda till ett större antal överlappningar, eftersom utfällning och smältvatten skulle tränga in i takkakan utan dem. Takvirke av märket RKK-350B, RKP-350B, RNP-350-1, 5 (för taket), underlagt under takkakans topp och botten, har en bredd på 102,5 cm . Bredden på den liggande rullen är höjden på den stående rullen, placerad på kanten.

Bild
Bild

Längd

För längden normaliseras värdet enligt samma GOST med tio meter. En tolerans på 5 mm är möjlig - på båda sidor av detta värde. Brist på längd är inte tillåten: avvikelsen mellan löpmätarna kommer omedelbart att avslöja detta. Enligt TU -standarden är tillverkning av rullar med en längd på 15 och 20 m tillåten - en och en halv och två gånger mer än enligt GOST . Detta minskar kostnaden för att skära färdiga remsor av takmaterial, förpackning och stapling av detta byggmaterial i lager.

Bild
Bild

15- och 20-meters rullar är övervägande fodrade takmaterial: dess löpmeter har mindre vikt på grund av en minskning av tjockleken . För exklusiva köpare med speciella krav kan de producera rullar av valfri längd i det angivna intervallet - skärning utförs endast vid det märke som kunden anger. Takmaterialets tjocklek och bredd är dock inte föremål för individuella mätningar.

Bild
Bild

10 meter takpapper-material av kvaliteterna RKM-350B och RKM-350V. Skalstrukturerad beläggning för mjukt tak sticker ut, för vilket takpappret har en rulllängd på 20 m, dess märken är RKCH-350B, RKCH-350V . Längden på 20 m per rulle är partiet för enkel- och dubbelsidig takläggningstjära, som går som foder för en taktårta, dess varumärken är RPM-300B, RPM-300A, RPM-300V. Takmaterial med dammliknande smulor har en icke-standardiserad bandlängd-15 m per rulle. Det finns också rullar på 8 meter.

Tjocklek

Enligt samma TU börjar takmaterialets tjocklek från 2,5 mm. Detta värde inkluderar kartongbas och bituminös impregnering. Det rekommenderas inte att göra takmaterialet tunnare: vid avrullning och även med den mest försiktiga utfällningen börjar det gå sönder, vilket kommer att dramatiskt försämra dess isolerande förmåga . För att ta bort de resulterande rasterna används ett harts (ren bitumen). För taktätning (inklusive vattentätning av golvet som fungerar som tak) används bituminöst takpapper med en tjocklek av minst 5 mm. 2, 5… 4, 5 mm bitumen används som ett extra foder. Kartongens "rullade" densitet i takpapp är i genomsnitt 250 kg / m3.

Bild
Bild

Fyrkant

Enligt samma GOST, när storleken på en rulle med en remsa med 10 "rutor" (1 * 10 m), bör området inte gå utöver detta värde. För en rulle på 1 * 15 m - 15 m2, för 1 * 20 - 20 m2. Enligt TU når toleransen för längd och bredd värden vid vilka den faktiska ytan för den utfällda rullen av takmaterial är större eller mindre än GOST -värden för en yta på 0,5 kvadratmeter.

Bild
Bild

Hur mycket väger materialet?

Massan av en rulle av takmaterial bestäms huvudsakligen av rullens storlek och struktur, tjockleken på själva taket. Rullens struktur är sprinklingens granularitet: det senare behövs för att taket inte ska glida utan bildar ett pålitligt grepp . En vanlig rulle med takpapper väger minst 25 och inte mer än 30 kg. Vikten av taktak med grovkornig förband (för takkaka) är större. Fodret takpapper har en märkbart mindre vikt.

Takbeläggning är en krossad fraktion som appliceras på båda sidor av en remsa av takmaterial . Förutom vidhäftning förhindrar det att fukt tränger in i materialet och vidare under det. De kristaller med vilka kartongen impregnerad med bitumen sprinklas tar bort vatten från basmaterialet, det rinner runt dem och rinner ner, rivs bort från taket.

Bild
Bild

De förhindrar också att spolarna på taklisten fastnar på varandra - särskilt i värmen när byggmaterialet förvaras i ett stålförråd.

Även om bitumen själv vid rumstemperatur inte bör absorbera och överföra fukt, är smulans roll inte begränsad till vidhäftning till ytan som ska läggas och vattentätning . Det gör materialet grövre och tjockare. Spridningsmaterial - kvartssand med en kornstorlek på upp till 1, 2 mm per granulat, marmorflis, asbest -krossad eller krossad takskiffer. Takmaterial med kvarts är mycket dyrare än dess andra typer än skiffertakpapp.

Bild
Bild

Förutom smulor kan ett kartongrör vara ett annat material i sammansättningen av en tak av takmaterial . Hela nystan är lindad på den, som på en rulle. Detta gör det lättare för lastarna att bära sådana spolar, dessutom kan de fixeras på sidostiftets stopp, vilket förhindrar att spolen glider under transporten. Nyckelns totala vikt får öka med högst ett halvt kilo.

Bild
Bild

Ett rör av kartong, på vilket takmaterialet är lindat, förhindrar att materialet skrynklas när det lindas upp . Om det inte vore för det skulle takmaterialet, på grund av skarpa böjar, delvis tappa sina tätskikt. Faktum är att lagren (bitumenimpregnerad kartong, pulver) totalt har en viss bräcklighet. Draghållfastheten är bara 300 gram dragkraft per linjär centimeter, oavsett längsgående eller tvärgående dragspänning - i förhållande till remsan av takmaterial. Diametern på röret, som fungerar som en spole för den lindade takpappremsan, överstiger inte 3 cm.

Bild
Bild

Till sist, upprullat takmaterial har en specifik vikt eller densitet på i genomsnitt 350 gram per kvadratmeter . Takmaterialets volymvikt är i genomsnitt 1750 kg / m3: vikten av en bunt rullar med fodertakmaterial, som inte har ett papprör i mitten, kommer att ta mer än en kubikmeter utrymme. Genom att känna till den genomsnittliga "ytan" (inte att förväxla med volymetrisk) takmaterialvikt på cirka 300 g / m2 (fodermaterial) får vi 5833 m2 takmaterial. Remsan med en bredd på 1 m till ett värde av 300 g / m2 sträcker sig i nästan 6 km.

Bild
Bild

Du kan beräkna vikten av takmaterial med hjälp av teoretiska och praktiska metoder . Teoretiskt är en av de svåraste metoderna. Typ av byggmaterial beaktas - förpackningen har data tryckt på etiketten om vikten av en kvadratmeter och den totala massan av hela rullen, antalet lager av byggmaterial, andelen (i vikt) av bitumen eller mastik som fäster lagren och materialets tjocklek. Massan av vart och ett av skikten, erhållen tack vare de initiala uppgifterna eller den praktiska mätningen av vart och ett av dem, har ett separat värde. Genom att lägga till dessa värden får vi vikten av takmaterialet.

Bild
Bild

Den praktiska metoden är mer exakt och enklare . Vid demontering av den gamla beläggningen görs skärningar på en kvadrat med en sida på 10 cm. Under skärningen beaktas antalet verkliga lager av takmaterial (om det är mer än 1). Längden och bredden på takytan täckt med takmaterial mäts och ytan beräknas. Antalet lager av takmaterial multipliceras (i tjocklek) med detta värde - så här beräknas den verkliga volymen som tas av takmaterialet.

Bild
Bild

Den resulterande volymen multipliceras med byggnadsmaterialets genomsnittliga densitet - den totala vikten av byggmaterialet som behöver bytas beräknas.

Takmaterialets vikt måste vara känd av följande skäl

  1. Bestäm med massan av en rulle takmaterial - hur många av dessa rullar som kommer att krävas totalt.
  2. Genom att känna till antalet rullar beräknas en uppskattning för takarbete för att ersätta takmaterial. Kostnaden för en rulle multipliceras med deras antal - den totala kostnaden för takmaterial (takpapp) beräknas.
  3. Uppgifterna kommer att göra det möjligt för oss att uppskatta hur mycket det kommer att kosta att leverera rullarna. Om leveransen utförs inte inom samma stad debiteras betalningen för leveransen separat från kunden.

Takmaterialets parametrar (vikt, remsans dimensioner och dess tjocklek) är de initiala uppgifterna, utan vilka det är omöjligt att beräkna hur mycket pengar som kommer att läggas på att ersätta den gamla beläggningen med en ny.

Rekommenderad: