Klätterrosor (96 Bilder): Vård För Klättringssorter Av Klätterrosor Efter Blomning, Särskilt Plantering Och Odling, Användning Av Rosor I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Klätterrosor (96 Bilder): Vård För Klättringssorter Av Klätterrosor Efter Blomning, Särskilt Plantering Och Odling, Användning Av Rosor I Landskapsdesign

Video: Klätterrosor (96 Bilder): Vård För Klättringssorter Av Klätterrosor Efter Blomning, Särskilt Plantering Och Odling, Användning Av Rosor I Landskapsdesign
Video: Norrvikens trädgårdar – Pierres trädgårdstips: Beskärning av rosor 2024, Maj
Klätterrosor (96 Bilder): Vård För Klättringssorter Av Klätterrosor Efter Blomning, Särskilt Plantering Och Odling, Användning Av Rosor I Landskapsdesign
Klätterrosor (96 Bilder): Vård För Klättringssorter Av Klätterrosor Efter Blomning, Särskilt Plantering Och Odling, Användning Av Rosor I Landskapsdesign
Anonim

Klätterrosar anses vara en ovanlig dekoration av landskapsdesign. Anläggningen kompletterar perfekt platsens dekorativa design och passar harmoniskt in i någon av dess stilar. Att ta hand om sådana rosor är enkelt, så även en nybörjare kan odla dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Klätterrosor är en vacker trädgårdsväxt som ser ut som en hög buske, stjälkarna vrider sig och kan nå flera meter i längd. Normalt har denna typ av ros en höjd av 5 till 15 meter. På grund av denna kvalitet används blommor i stor utsträckning i landskapsdesign; de används ofta för att dölja uthus, som med sina arkitektoniska former förstör platsens allmänna utseende.

Klätterrosor kan inte matchas av någon annan klätterväxt eftersom de kännetecknas av sin otroliga skönhet, känsliga doft och långa blomningstid. Det enda är att plantans långa längd kräver noggrann vård, men de utmärkta dekorativa egenskaperna är värda sådan uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla klätterrosor är indelade i storblommiga och småblommiga . De skiljer sig från varandra, inte bara i utseende, utan också i blomperioder. Småblommiga växter har för långa och flexibla skott, tack vare vilka stora områden kan dekoreras (för att bygga valv, staket eller pergolor). Huvuddragen i sådana rosor är att de behöver stöd och korrekt beskärning, eftersom blommor visas på både nya och förra årets skott. Stammarna av småblommiga rosor är krypande och välvda, de når en längd av mer än 5 m, kännetecknas av en ljusgrön nyans och en yta täckt med taggar. Bladen, placerade på skotten, är små i storlek och har en lätt glansig glans.

Blomställningens diameter överstiger vanligtvis inte 2,5 cm, blommor, beroende på odlingsförhållanden och sorteregenskaper, kan vara enkla, halvdubbla och dubbla … Småblommiga rosor har en svag sötaktig doft, deras blommor formar till blomställningar och täcker hela skottets längd. En av fördelarna med denna typ av rosor är att de har en lång och rik blomning som överstiger 4 veckor. Blomningen börjar som regel i slutet av juni, varefter den kan upprepas. De flesta sorter av småblommiga rosor är frostbeständiga och tolererar perfekt övervintring även under lätt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller storblommiga rosor, i jämförelse med småblommiga rosor, har de starkare och tjockare stjälkar .som inte överstiger en höjd av 3 meter. Dessutom är deras blommor stora (upp till 4 cm i diameter) och deras blomningstid är kontinuerlig. Dessa växter blommar bara på stjälkarna av den aktuella säsongen, så de är lätta att ta hand om och beskärs enligt de allmänna reglerna, liksom för andra rosor. Klättrande storblommiga arter föddes genom att korsa te-, remontant- och hybridsorter. Därför har deras blommor utåt en likhet med teroser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klättrande storblommiga växter, som kallas branding, är också mycket populära bland trädgårdsmästare . De muterar rosenbuskar med stora blommor (11 cm i diameter) och kraftig tillväxt. Blomställningen hos sådana arter kan vara antingen singel eller bestå av flera små blommor. Påståenden kännetecknas av upprepad blomning och fruktning, som vanligtvis observeras på senhösten.

Det rekommenderas att odla dessa rosor i de södra delarna av landet, där klimatförhållandena på vintern är milda och varma.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Idag finns det många sorter av klätterrosor, som skiljer sig åt i storlek, odlingsförhållanden och färger. Trots att alla typer av dessa rosor utför en dekorativ funktion och är en elegant dekoration av webbplatsen, är de mest populära av dem bara några.

Bobby James . Det är en kraftfull växt som når en höjd av 8 m och har en buskbredd på 3 m. Eftersom buskarna är täckta med många krämvita blommor förblir deras ljusgröna blad osynliga. Rosornas blommor kännetecknas av en liten storlek, deras diameter är 5 cm. Under blomningen trivs den dekorativa kulturen med en lätt muskatnötarom.

Innan du väljer denna sort för plantering måste du plocka upp ett stort område på platsen, eftersom blommor älskar mycket utrymme och ljus. Klätterväxten är frostbeständig, inte nyckfull att ta hand om, men kräver pålitligt stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramblyn rektor . Detta är en småblommig ros, med hjälp av vilken du i landskapsdesign kan få en original grön båge eller häck täckt med små krämiga blommor. Buskarnas höjd överstiger som regel inte 5 meter, kluster av blomställningar bildas av 40 miniatyr semi-dubbla blommor. De bleknar i solen och får en snövit färg. Kulturen är lättskött och anpassad till alla klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Super Excels ". Denna sort representerar de vackraste återblommande rosorna, deras särdrag är hallonfärg och små två meters buskar utan taggar. Blommorna samlas i racemosblomställningar och glädjer sig med sitt underbara utseende till slutet av sommaren, medan om buskarna planteras i ett öppet område kan blomställningarnas ljusa, röda nyans brinna ut. Kulturen är resistent mot mjöldagg och övervintrar bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Älva ". En medelstor klätterros av denna sort har fått många positiva recensioner på grund av dess diminutivitet och känsliga färger. En kraftfull upprätt buske har som regel en bredd på 1,5 m och en höjd av 2,5 m. Blommornas diameter kan variera, men ofta överstiger den inte 14 cm. Blommorna kännetecknas av en delikat vit färg med en lätt grönaktig nyans och luktar frukt. Prydnadskulturen blommar fram till första frosten och är inte mottaglig för sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Santana . Om den ursprungliga utformningen av webbplatsen är planerad, kommer klätterrosen "Santana" att vara ett idealiskt val för detta. Dess fyra meter långa stjälkar är dekorerade med ljusgröna snidade löv och stora flätiga blommor 10 cm i diameter. Rosen är blå, röd och gul. Växten blommar flera gånger per säsong, är frostbeständig och blir sällan sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Polka ". Höjden på dessa buskar överstiger inte 2 meter. Rosen präglas av mörkgröna blanka blad och vackra aprikosblommor. Eftersom växten kan blomma upp till tre gånger per säsong kan den användas för att dekorera lusthus och trädgårdsbågar.

Trots att sorten är resistent mot sjukdomar och frost måste buskarna vara väl täckta för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Indigoletta ". Det är en tre meter kraftig buske som växer i diameter upp till 1,5 m. Rosens lövverk är tätt, målat i en mörkgrön nyans. Doftande blommor samlas i blomställningar och gläds med sina lila färger flera gånger per säsong. Denna sort odlas framgångsrikt både i de södra och centrala regionerna i landet, eftersom den är resistent mot frost och svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golden Gate . Den kännetecknas av många skott och en höjd av 3,5 m. Blomställningarna bildas av stora gulaktiga blommor, vars diameter är 10 cm. Rosen blommar flera gånger och luktar starkt av frukt. En prydnadsväxt slår snabbt rot, är opretentiös i vården och är inte rädd för kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Camelot . Det är en av sorterna av vandrare, som skiljer sig åt vid engångsblomning. Rosen har en ovanlig rosa färg på kronbladen. Blommorna har en citrusarom, upp till 10 av dem placeras på stammen. Under gynnsamma odlingsförhållanden växer buskarna upp till 2 meter långa.

Den största fördelen med sorten är att den inte behöver konstant beskärning, komplexa skydd för vintern och är resistent mot sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spanska flaggan . Det är en otroligt snygg och vacker ros som, när den vävs, skapar en komposition som påminner om den spanska flaggan. Denna art föddes av brittiska uppfödare från två sorter - "Golden Showers" och "Flammentanz". Växtens största skillnad är den ovanliga kombinationen av nyanser, bestående av ljusgula och röda blommor. Båda sorterna kommer bra överens med varandra och, när de växer, sammanflätas de och bildar en ljus rik bukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Westerland . Det är en vinterhård och snabbväxande sort, vars blommor kan ha rosa, gyllene, orange och aprikosfärger. Buskarna växer små, upp till 1,7 m, men de växer för mycket, så de kräver mycket utrymme. Dessutom är stjälkarna av sådana rosor för taggiga. Kulturen börjar blomma tidigt och dess blomning kan upprepas till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosanna . Denna sort kommer att fungera som en dekoration för alla förortsområden. Växtens blommor ser ut som en hybrid teros, i början av blomningen får de en delikat rosa färg, som senare blir korall. Buskarna blir upp till 3 meter höga och är resistenta mot torka och frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att ursprungligen dekorera ett förortsområde med vävning av rosor är det nödvändigt att korrekt välja sina sorter, med hänsyn till tillväxtens särdrag i en viss klimatzon. Till exempel kan hårda sibiriska förhållanden påverka utvecklingen och tillväxten av klätterrosor negativt. Men det betyder inte att trädgårdsmästare i dessa områden helt ska överge odlingen av trädgårdens "skönheter". För Sibirien rekommenderas det att använda speciella vinterhärdiga sorter som kan överleva i frost och njuta av sin blomning på sommaren. Det är bäst att köpa plantmaterial som odlas direkt i sibiriska plantskolor för avelsorter. Sådana växter är ympade och mycket motståndskraftiga mot låga temperaturer. Dessa inkluderar sorter:

  • Rosarium Uetersen;
  • Westerland;
  • Ny gryning;
  • William Shakespeare;
  • Golden Celebration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De ovannämnda sorterna kan betraktas som riktiga "spartaner", med ett pålitligt vinterskydd överlever de framgångsrikt även vid en temperatur på -40. Det enda är att i Sibirien beror markytorna på solljus, så rosenbuskar bör placeras på södra sidan.

För Rysslands mittzon är det nödvändigt att välja klätterrosor som är motståndskraftiga mot vindar, instabilitet i klimatförhållandena och som inte är krävande för jordtypen. Baltimore Belle, Bobby James, Golden Wings, Dortmund och Mermaid är bra val . Sådana rosor blommar flera gånger per säsong, och i landets södra zoner kan de njuta av sin skönhet även på vintern. Växter är frostbeständiga (tål temperaturer upp till -35 grader), är lätta att sköta och kräver endast isolering för vintern. I andra klimatzoner i Ryssland kan du plantera alla sorter och välja rosor för din personliga smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Alla typer av rosor kännetecknas av enkel odling, men trots detta har de en "nyckfull" karaktär. Klättringssorter är inget undantag. Denna art är kräsen när det gäller plantering och vård, så innan du odlar dessa blommor bör du ta hänsyn till rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare och följa vissa regler. Rosenträdgårdens läge spelar en enorm roll. Platsen ska vara tillräckligt upplyst av solen och skyddad från vindbyar. Du kan inte plantera buskar i öppna områden, eftersom de vid lunchtid inte kommer att skuggas och kan dö av brännskador.

Det är oönskat att dekorera med rosor och byggnadens hörn, eftersom de kommer att utsättas för de skadliga effekterna av drag . Den mest optimala platsen för att plantera grödor anses vara trädgårdstomter som ligger på byggnadernas södra sida.

Valet av jord anses också viktigt vid plantering av rosor. Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos varje sort, eftersom vissa rosor planteras på våren och andra på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar rosor, oavsett jordtyp (med undantag för sand), tappas gropen, för detta är den täckt med expanderad lera eller sand . När plantor planteras på våren, för att påskynda anpassningen, trimmas rotsystemet med 30 cm och axelremmarna förkortas med 20 cm. Sådana rosor bör placeras i områden skyddade från vinden, vilket skapar växthusförhållanden för dem - marken är täckt med en film ovanifrån.

Under vårplanteringen måste du dessutom hälla ett litet lager av mulch i hålen, det kommer att behålla fukten väl och rädda unga plantager från nattfrost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och lagring av plantor

Att plantera klätterrosor bör börja med förvärv av plantor av hög kvalitet, eftersom odlingsprocessen och hälsan för den framtida prydnadsväxten kommer att bero på dem. När du köper plantmaterial rekommenderar experter att uppmärksamma alla små saker . Detta gäller främst rotsystemet. Om den är öppen bör du föredra prover med friska och välutvecklade rötter som inte visar tecken på skada. Om en planta med ett slutet rhizom köps undersöks skotten noggrant. Det är lämpligt att välja växter upp till 70 cm i höjd, som har två starka styva stjälkar.

Dessutom måste du köpa plantprover som är i vila . (utan knoppar och gröna skott). De kommer att slå rot bättre och bli starkare för vintern. Plantor med bleka eller ljusa skott är inte lämpliga för plantering, eftersom de odlas under dåliga förhållanden med otillräcklig belysning. Köpta plantor med öppna rötter bör placeras i en behållare med vatten före plantering, detta gör att de kan bli välmättade med fukt. Rosor med ett slutet rotsystem placeras på en sval plats efter att tidigare ha behandlat rötterna med ett tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningstid och plats

Klätterrosor, som alla andra sorter, bör planteras enligt allmänna regler. Hösten anses vara den bästa tiden för plantering. Växter planterade på platsen under hösten utmärks av god hälsa, god tillväxt och börjar blomma tidigare . Beroende på klimatförhållandena i området där platsen ligger kan plantering utföras från slutet av september till början av oktober. Således, innan den första frosten börjar, lyckas rosen rota perfekt och på våren fortsätter den att växa aktivt utan anpassning.

Om plantering av någon anledning planeras till våren, bör du vara beredd på att sådana plantor kommer att halka något i tillväxt och blomningstid, eftersom de kommer att behöva mer tid att rota.

Bild
Bild

Valet av en plats för att plantera rosor spelar också en stor roll . För att göra detta är det värt att överväga egenskaperna hos sorten, axelremmarnas längd och buskens spridning, eftersom växten är flerårig och kommer att växa på platsen i mer än ett dussin år. För att kulturen snabbt ska kunna anpassas rekommenderas det inte att välja områden där jorden har hög alkalinitet och surhet. Det är också värt att undvika områden med svår terräng och nära läge för grundvatten. Dessutom bör blommorna få bra belysning, för detta måste de planteras på platser där solens strålar kommer att falla större delen av dagen, exklusive nordsidan.

Rosenhagen bör också vara belägen på ett avstånd av 60 cm från väggarna i bostadshus och staket, medan ett steg på 100 cm eller mer görs mellan buskarna . Det valda området täcks i förväg och jordens skick bedöms. Om det är för lerigt och tungt, hälls torv med sand i det, och kompost eller gödsel läggs till. För områden med en hög surhetsgrad är det nödvändigt att göra en justering genom att lägga kalk eller aska till marken. Sågspån är lämplig för alkalisk jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproduceras?

Idag finns det många sätt att föröka en grenros. Dessa inkluderar reproduktion med frön, ympning, skiktning och sticklingar. Om du planerar att odla en växt från frön måste du köpa frö i en specialaffär , eftersom prover som samlas hemma inte kan behålla sortens egenskaper och en blomma som är helt olik en ros kan växa från dem. Innan de köpta fröna planteras blötläggs de i en blandning av väteperoxid i 30 minuter. Detta kommer att förbättra groning och skydda grödan från mögeltillväxt. Därefter sprids fröna på fuktiga bomullstussar och placeras i ett svalt rum tills groddar dyker upp, sedan planteras de i små torvkrukor, strös med mulch.

De planterade fröna ska få den mängd ljus och fukt som krävs . Förutsatt att normala tillväxtförhållanden tillhandahålls kommer de första knopparna att dyka upp på växterna om två månader, och efter 6 veckor börjar de blomma. Dessutom kan du mata rosorna med mineralgödsel. På våren flyttas de odlade plantorna till öppen mark och vårdas ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket lättare att föröka rosor genom sticklingar, eftersom denna metod ger utmärkta resultat. Som sticklingar kan du använda både redan bleka stjälkar och blommande. De klipps i slutet av juni. Det nedre snittet bör göras under njuren, med en lutningsvinkel på 45 grader, medan det övre snittet ska vara rakt och placeras på ett avstånd ovanför njuren. Minst två internoder finns kvar på de förberedda sticklingarna.

Dessutom, vid ympning, måste du klippa av alla nedre löven och förkorta skaftet uppifrån med 1/2 del . Sticklingarna måste planteras i en jordblandning bestående av sand och jord, till ett djup av högst 1 cm. Därefter täcks sticklingarna med ett kärl med en öppen hals ovanpå och se till att de får fukt och belysning. Att vattna sticklingarna är nödvändigt utan att skydda skyddet.

För att påskynda rotningsprocessen kan den nedre delen av sticklingarna behandlas med ett tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare föredrar också att föröka klätterrosor genom skiktning . För att göra detta, på våren, görs ett litet snitt ovanför skottknopparna, det placeras i ett tidigare gjort spår som inte är mer än 15 cm djupt. Ett litet lager humus hälls på botten i förväg, skottet läggs i den är täckt med jord ovanifrån. Skottet fixeras på flera ställen och det kontrolleras att dess övre del ligger kvar på ytan. Sticklingar måste vattnas regelbundet, och med ankomsten av nästa vår skärs de av från moderbusken och planteras i öppen jord på en permanent plats.

Bild
Bild

Knoppning (ympning) anses vara en lika populär metod för förökning av rosor . Det hålls vanligtvis i slutet av juli. Innan denna procedur väljs en nyponbuske, den vattnas väl med vatten. Därefter skjuts träets bark på rotkragen och ett snyggt "T" snitt görs. Därefter tas en rosstjälk, den placeras i det förberedda snittet och fixeras tätt med en speciell film. Med vårens ankomst tas den bort.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla klätterros anses vara en enkel process, men det kräver ordentlig växtskötsel, som inkluderar tidig vattning, beskärning, behandling av skadedjur, sjukdomar och gödsling. Vård efter blomning anses också vara viktigt när kulturen behöver isoleras för vintern . Om rosenbuskar är stora och höga måste de också knytas till ett stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan mogna buskar behöva en transplantation . Detta görs vanligtvis om platsen inte är lämplig för växttillväxt. Transplantationen utförs på senhösten eller våren innan knopparna dyker upp. Busken avlägsnas från stödstrukturen, stjälkarna som är mer än två år gamla skärs av och en cirkulär grävning görs med en spade. Eftersom rosens rötter ligger ganska djupt i jorden är det viktigt att inte skada spetsarna när du gräver dem.

Denna process är komplex och bara erfarna trädgårdsmästare kan hantera den. För att undvika omplantering av buskar bör du hitta en lämplig plats i förväg för att odla en prydnadsväxt.

Bild
Bild

Toppdressing

Det viktigaste vid vård av rosor är deras systematiska utfodring, vilket rekommenderas på hösten. På våren och sommaren är det inte nödvändigt att tillsätta mineraler, eftersom de är i jorden i tillräckliga mängder efter plantering av plantorna. När hösten börjar måste rosor matas med kaliumpreparat, eftersom de bidrar till en bra förberedelse av rötterna för vintern. De kan befruktas både med färdiga preparat och med en infusion av träaska.

För nästa säsong bör organiska och mineraliska ämnen införas i marken, som alternerar . Under det tredje tillväxtåret behöver buskarna endast matas med organiska komponenter, som är perfekta som träaska eller gödsel, med särskild uppmärksamhet på tillväxtperioden när rosor kräver fem gånger utfodring. När de blommar kan rosor inte befruktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Trots att greniga rosor tolererar torra somrar bra behöver de fortfarande vattnas. Vattenprocedurer utförs vanligtvis en gång i veckan eller tio dagar med en hastighet av 20 liter vatten per buske. Det är värt att komma ihåg regeln att det är bättre att vattna lite, men oftare. För att hålla fukten väl i jorden måste du bygga en liten jordvallen runt hålen. Efter varje vattning, på den tredje dagen, kräver jorden att ytan lossnar till ett djup av 6 cm, vilket förbättrar penetration av luft till rötterna.

Om det inte är möjligt att utföra ofta vattning och lossning kan du täcka hålets yta med mulch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

De flesta arter av klätterrosor är resistenta mot svampsjukdomar och skadedjur, men ibland kan spindelmider och bladlöss slå sig ner på buskarna. Med ett litet antal skadedjur rekommenderas att använda folkläkemedel och ta bort insekter för hand . Om skadedjur massivt har ockuperat växten kommer det inte att fungera att samla in dem manuellt. I detta fall behandlas buskarna med tvålvatten eller kemikalier. Det är lämpligt att göra detta på en solig, vindstilla dag.

Under en torr sommar kan dessutom thrips, cikader, bladrullar och eldsåg uppstå på rosens blad. Sådana insekter bosätter sig också på buskar och om reglerna för vård av en ros inte följs.

För att skydda en prydnadsgröda från skadedjur är det nödvändigt att genomföra behandling i tid med kemikalier och ringblommor nära buskarna, som kan skrämma bort de flesta typer av insekter. På våren och senhösten ska plantor besprutas med Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sjukdomar utsätts klätterrosor oftast för mjöldagg, svart fläck, gråröta, coniothyrium och bakteriecancer. Var och en av dessa sjukdomar manifesterar sig på olika sätt.

  • Coniotirium . Klumpiga tillväxter visas på stjälkens yta. Efter en tid blir de mörka, hårda och leder till att de torkar ur buskarna, varefter de dör. En sådan sjukdom är obotlig, därför bör de undersökas noggrant vid köp av planteringsprover. Dessutom rekommenderas det att desinficera rötterna innan du planterar plantor. För att göra detta sänks de ner i en lösning av tre procent kopparsulfat i flera minuter. Om busken ändå är sjuk, måste de drabbade områdena omedelbart skäras av genom att behandla sektionerna med en lösning av kopparsulfat (3%).
  • Bakteriell cancer . Denna sjukdom är svamp och leder till barkbrännskador. Som regel kan de första tecknen på sjukdomen ses på våren efter rengöring av skyddsrummet. Rödbruna finnar dyker upp på stammarnas yta, senare blir de svarta och påverkar alla delar av stammen i form av ringar. Om detta upptäcks måste du omedelbart klippa av de sjuka stjälkarna, medan du fångar friska områden måste de avskurna axelremmarna brännas. För att förebygga bakteriecancer är det nödvändigt att tidigt applicera kväve- och kaliumgödselmedel på hösten, samt ventilera buskarna och höja skyddet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mjöldagg . Ibland kan det i vissa rosor uppstå en vit blomning som senare får en brunaktig nyans. Detta är mjöldagg, som vanligtvis faller på grödor med en kraftig temperaturförändring, hög luftfuktighet och överdriven användning av kvävegödsel. De drabbade delarna av buskarna ska skäras av och förstöras, varefter plantorna besprutas med järn eller kopparsulfat.
  • Svart prick . Om rosorna inte matas ordentligt kan rödbruna fläckar med en ljusgul kant bildas på buskarna. Om de inte märks, smälter de samman till en stor cirkel och leder till lövverkets död. För att förhindra detta är det nödvändigt att införa kalium- och fosforämnen under roten på hösten, samt genomföra en trestegsodling av mark och buske med Bordeaux-blandning eller järnvitriol. Det rekommenderas att ta en veckas paus mellan behandlingarna.
  • Grå röta . Denna sjukdom anses vara farlig, eftersom den kan påverka alla delar av växten, från skott till löv och knoppar. Efter det förlorar rosen sin skönhet, blommar inte och blir till obeskrivliga växter. När större delen av busken påverkas måste den grävas upp och brännas. Med en liten spridning av sjukdomen kan växten behandlas med Bordeaux -vätska utspädd i vatten (50 g av läkemedlet per 5 l vatten). För att helt bota en ros krävs som regel minst fyra behandlingar, mellan vilka det är en paus på 7 dagar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare kan möta problemet med att en ros inte blommar trots ordentlig vård. Anledningen till detta är inte en plantans sjukdom, utan plantering av en planta av låg kvalitet. Rosen kan också sluta blomma när den planteras på en olämplig plats för sin tillväxt, där jorden är för tung och det finns lite belysning. Dessutom observeras bristen på färg när stjälkarna skadas efter övervintringen.

Beskärning

Eftersom klätterrosor är en stor och grenad växt, krävs beskärning för den vackra kronbildningen, vilket också hjälper till att förbättra kulturens dekorativa egenskaper och öka blomningen. Om beskärningen görs korrekt, kommer rosen att glädjas med sitt underbara utseende under hela säsongen. När du bildar en buske, bör vegetativt stjälkar särskilt uppmärksammas, eftersom blommor vanligtvis visas på förra årets axelremmar. Beskärning kan göras både på våren och på hösten. För att göra detta, i början av säsongen, tas alla döda grenar bort såväl som frostbitna delar, och på hösten skärs spetsarna ner till en stark knopp.

Frekvensen för beskärning av grenrosor beror på sortens egenskaper och hur många gånger en kultur blommar per säsong . Om en växt blommar bara en gång, bildas blommorna på förra årets skott. Blekta (basala) stjälkar ersätter de återställda skotten helt och de kan odlas på en buske upp till 10 bitar. Eftersom sådana stjälkar kommer att ge färg nästa år måste de tas bort på hösten genom att klippa dem vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosor som njuter av blomningen flera gånger om året beskärs annorlunda . Under tre års tillväxt visas 2 till 5 grenar av olika storlekar på huvudstammarna. Om de inte är avskurna, sedan under det femte året av rosens liv, kommer dessa grenar att växa och färgen blir knapp. För att förhindra detta tas huvudskotten bort på våren (i det fjärde året) och beskärs till själva basen. Buskarna bör inte ha mer än tre årliga regenererande stjälkar och 7 blommande stjälkar, som är de viktigaste.

Det är också viktigt att komma ihåg att i växter som blommar flera gånger per säsong kan blommor dyka upp på framgångsrikt övervintrade axelremmar, så i början av mars måste de beskäras och lämna den övre delen med produktiva knoppar. Frekvent beskärning krävs främst av unga buskar som planterades i år eller ympas.

Innan processen för bildandet av rotsystemet slutförs bör växten rengöras från nypon. Efter två år försvinner de på egen hand och rosor kommer redan att dyka upp på busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Klätterrosor tolererar övervintring bra, men för att skydda dem mot allvarliga frost bör isolering göras på hösten. Det rekommenderas att täcka buskarna när temperaturen sjunker till -5 grader. Om rosen är isolerad tidigare kan den ruttna under lock utan luftgenomträngning. Förberedelserna för övervintring utförs i lugnt och torrt väder. För att göra detta rengörs grenarna från löv, de skadade stjälkarna tas bort och bandet görs med ett rep. Sedan läggs de försiktigt på ett mjukt sängkläder av grangrenar eller blad. Rosor ska inte placeras på bar mark.

Buskarna som förbereds på detta sätt pressas försiktigt och fixeras på ytan, strös med torrt gräs eller grangrenar . Buskens bas är dessutom beströdd med sand eller mjuk jord, varefter den är täckt med lutrisil, takpapp eller slitstarkt material som inte blir blött. Det är viktigt att ett litet luftskikt återstår mellan skyddet och växten.

Om vintern inte är kall eller ofta tinar rekommenderas det att höja skyddet en stund och ge rosorna frisk luft. I detta fall bör grangrenar och torra löv kvarstå. På våren tas skyddet bort. Om detta görs vid fel tidpunkt kan buskarna bli sjuka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

När man dekorerar sommarstugor med klätterrosor skapar de oftast kompositioner som bandmask, häck, buskgrupp, radplantering och vertikal trädgårdsskötsel. Sådana rosor i trädgården, planterade i form av en båge, ser också vackra ut. De glädjer inte bara hela sommaren med sitt underbara utseende, utan också med en delikat doft. Var och en av ovanstående kompositioner har sina egna egenskaper.

Binnikemask . Det är en enda inredning, som placeras på en öppen plats. Storblommiga rosor krävs för denna design. Bandmask ser intressant ut nära ingången till gården, nära fönstren och bredvid rekreationsområdet. Ofta är bandmask också placerad nära bågarna. För att växten ska jämnt fläta pelarna måste dess skott placeras i en spiral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Busk-träig grupp . De flesta sorter av klätterrosor kombineras perfekt med andra typer av prydnadsväxter, vilket gör att du kan skapa en ovanlig landskapsdesign. För detta fungerar träd som huvudbakgrund, och små rosenbuskar placeras vid deras fot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig landning . Det används oftast för att dekorera trädgårdsvägar och platsens omkrets.

Bild
Bild

Häck . För att ge sommarstugan ett intressant utseende är det nödvändigt att plantera lockiga rosor tätt i en nära rad. Ett sådant staket kan vara av vilken höjd och längd som helst. Det är bäst att dekorera det med ett gitterstaket eller en speciell ram.

Bild
Bild

Vertikal trädgårdsskötsel . I denna design ser klätterväxten snygg och ovanlig ut. Långa skott av rosor fixeras på lusthus, pelare och andra strukturer. Blommor kan planteras bredvid rosorna för att skapa en matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har många designers också använt klätterrosor för att dekorera pergolor . För att göra detta installeras en enkel struktur av vertikala kolumner på platsen, en prydnadsväxt planteras nära dem, som efter vävning skapar ett fullfjädrat rekreationsområde. Om staket är små och målade vita, kan rosor med känsliga rosa eller beige färger planteras nära dem. Denna design kommer också att fungera som ett originalt staket mellan trädgården och arbetsområdet.

Bild
Bild

Ser bra ut i trädgårdar och korgar vävda av rosor. De kan användas för att drapera galler, träd och väggar i bostadshus. Samtidigt är det viktigt att notera att det är viktigt att tänka över landskapets utformning till minsta detalj och inte bara använda rosor utan även andra växter i det. Växtinredningen ser särskilt vacker ut mot bakgrunden av arkitektoniska strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sommarstugans territorium är stort och dess landskapsdesign möjliggör förekomst av kolonner, kommer klätterrosor att dekorera dem elegant och skapa en blommig oas. För att späda kompositionens färgschema rekommenderas rosor att kompletteras med vinstockar.

Samtidigt, när du skapar en trädgårdsdesign, är det viktigt att ta hänsyn till färgpaletten av färger. Vit ros passar bra med alla nyanser, rosa är i harmoni med blått, lila och lila, gult med vitt och rött ska alltid vara den dominerande färgen.

Rekommenderad: