Träspalter (40 Bilder): Trägaller För Klätterväxter, Gör Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner, Ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Träspalter (40 Bilder): Trägaller För Klätterväxter, Gör Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner, Ritningar

Video: Träspalter (40 Bilder): Trägaller För Klätterväxter, Gör Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner, Ritningar
Video: Spaljé / Växtstöd 2024, April
Träspalter (40 Bilder): Trägaller För Klätterväxter, Gör Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner, Ritningar
Träspalter (40 Bilder): Trägaller För Klätterväxter, Gör Det Själv Enligt Steg-för-steg-instruktioner, Ritningar
Anonim

Ofta kräver växter som används i landskapsdesign ytterligare stöd. I detta fall används träspaljéer. De sparar inte bara växten från tillväxtproblem, utan löser också dekorativa problem. Träspalter anses vara den mest populära typen av ett sådant stöd - en sådan struktur är inte lämplig för en sällsynt plats.

Särdrag

Bild
Bild
Bild
Bild

Tapetet är en europeisk uppfinning som har blivit efterfrågad över hela världen . Denna struktur fungerar som ett vertikalt stöd för klätterväxter. Det ser vanligtvis ut som en platt spaljé, men om det är en spaljé för grönsaker kan dess enhet reduceras till ett par steg. Massiva träspaljéer används ofta som permeabla skiljeväggar som gör ett utmärkt jobb med att zonera platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, "spaljé" i översättning från italienska betyder "stöd, axel". Denna typ av stöd har stora fördelar som skiljer den från till exempel pergola och spaljé.

Huvuddragen i spaljén:

  • skott fördelas jämnt i rymden och får mycket solljus;
  • bladen av växter, som är fästa vid spaljén, syntetiserar organiska ämnen i större mängder, därför ökar frukten av dessa grödor också (bären mognar snabbare på hallon eller vinbär som växer på spaljéerna);
  • buskarna är bättre ventilerade, vilket innebär att de är mindre benägna att drabbas av svampsjukdomar, och sådana växter får också fler fördelar för pollinering;
  • för vintern är det lättare att täcka buskarna på spaljéerna;
  • du kan låta plantorna bearbetas mekaniskt, skörd kan också göras med anslutning av mekanisering.

Med samma plywood kan du skapa en häck eller en grön vägg. Växter (enligt exemplet med klematis) flätar cellerna i gitteret helt - det verkar som att lojken växer rakt vertikalt, som om den dyker upp från luften. Det ser verkligen väldigt trevligt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Valet av typ av spaljé beror på miljöförhållandena, på de biologiska egenskaperna hos den odlade sorten och andra punkter.

Oftast är dessa:

vertikal enplans spaljé - kan likna galler, staket, staket, som ofta används för att dekorera väggar i byggnader;

Bild
Bild

sned tvåplan - det här är strukturer som består av flera parallella plana spaljéer som är förbundna med en enplans spaljé;

Bild
Bild
Bild
Bild

horisontell - sällsynt, men förekommer;

Bild
Bild

glidande - designen är komplex, men multifunktionell;

Bild
Bild

hörn - hjälper till att gröna webbplatsens hörnområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spaljestrukturer är gjorda av lameller och staplar, skapar intressanta mönster i celler (även i form av ett blad) och används för höga blommor, bär och grönsaker.

Det mest attraktiva med gobelängen är möjligheten att göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

Om det ursprungligen beslutades att göra en spaljé av trä, måste du räkna ut en skiss, ritningar i förväg, konstruktionen bör följa tydliga instruktioner. I alla fall, även om du agerar utan att rita projektet, måste du göra en beräkning, bestämma måtten, förstå hur många plankor, skenor och stänger som behövs. Du måste också beräkna antalet fästelement.

Listan över verktyg är universell:

  • linjal;
  • en hammare;
  • en lösning som håller spaljestativet i marken;
  • avbitartång;
  • bågfil.

Fästelement kommer också att behövas: för en spaljé i trä är dessa spikar.

Bild
Bild

Den allmänna instruktionen består av flera sekventiella steg

  1. Efter att ha bestämt strukturens storlek måste du välja dess form i enlighet med växten: till exempel druvor som vertikala och kombinerade stöd, tomater - vertikala och långa. En spaljé i form av ett runt staket är lämpligt för buskar. Lockiga blommor kommer att slå rot i vilken design som helst.
  2. Alla mått, liksom väggens form, måste anges i ritningen.
  3. Det är mycket viktigt att korrekt beräkna vikten av spaljeväggen. Det bör vara minst dubbelt så mycket växt som frukt.
  4. Med hjälp av en lösning är det nödvändigt att förstärka huvudstolparna i marken. Om strukturen är liten är stolparna lätta att begrava. Efter det kan du gå vidare till att skapa ett galler.
  5. Reiki, barer, plankor måste fixeras enligt ritningen eller skissen.
  6. Den färdiga spaljén kan målas - ett populärt alternativ, till exempel vitt. Men först måste trädet behandlas med antiseptika och andra föreningar som förhindrar sönderfall.

Om beräkningarna är korrekta beaktas viktförhållandet och fästelementen är solida, allt kommer definitivt att lösa sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas förfall?

Huvudsyftet med sådan behandling är att skydda trädet från fukt och destruktiva biologiska effekter. Det vill säga, vi behöver kompositioner med antiseptika som förlänger livslängden för en träkonstruktion.

Typer av kompositioner:

  • vattenbaserad impregnering - luktar inte, torkar snabbt, men tränger inte särskilt djupt in i trädets struktur;
  • organiska lösningsmedelsbaserade formuleringar - tvärtom tränger de djupt in i trädet, men har en uttalad kemisk lukt;
  • oljeformuleringar - de tränger också djupt in i träfibrer, förhindrar att trädet spricker, skyddar väl mot damm, smuts och fukt;
  • vaximpregnering - de är självförsörjande, trädet brukar inte målas efter dem, de skapar en tunn skyddande film på materialet;
  • lacker - bilda en synlig fast skyddande film, penetrera delvis fibrerna.

Förpackningen med produkten anger vanligtvis tydligt dess funktionalitet, applikationsfunktioner och skyddsåtgärder.

Bild
Bild

Hur ska man ordna?

Hög vindstyrka är inneboende i spaljestrukturer, därför måste de vara tätt och stadigt fixerade i marken. Eller så måste de drunknas tillräckligt djupt ner i jorden. Om spaljén faller av misstag kan plantorna dö. Överväg att fixa spaljén med exemplet med ett pyramidalt galler för rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två långa brädor på 6 m vardera tas, lameller, en såg och självgängande skruvar . 1 m skärs från brädorna, den återstående delen delas i hälften. Du bör redan ha fyra brädor på 2,5 m och två brädor på 1 m. Brädorna demonteras i 4 cm breda lameller. Nu kan du montera pyramiden med självgängande skruvar. Det återstår bara att plantera rosor från alla spaljésidor. En sådan struktur förstärks helt enkelt i marken, men om det finns tvivel om vikten av den framtida grödan, spaljestolparna 50 cm i marken och hälls med betong.

Exempel inom landskapsdesign

Trellisgitteret är vackert, älskare av trädgårdstransformation kan prata om det i timmar. Men exempel fungerar bäst av alla konversationer - visuella bevis.

Överväg 10 alternativ för vackra gör-det-själv-gobelänger

En sådan enkel men väldigt snygg design förvandlar ett vanligt hörn av trädgården till en vacker fotozon. En spaljé mot bakgrunden av en redan vuxen grön häck är en bra idé, eftersom denna häck sedan kommer att med fördel omvandlas av frukterna som växer på en träspaljé.

Bild
Bild

Målad vit, med en bänk på en solig plats - en skönhet för alltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höga trägaller ser snygga ut även mot en stenbakgrund: de är mycket vackert inramade av ljusa röda rosor. Och lyktan mellan gobelängerna är äkta.

Bild
Bild

En enkel vägg-till-vägg-konstruktion där ljusa, snabbt växande loaches kommer att se bra ut.

Bild
Bild

Här är en sådan triun spaljé med en låda i botten - ett glädjehörn för en blomsterhandlare. Du kan experimentera med kulturer. En sådan design kommer att se mer fördelaktig ut mot bakgrunden av ett grönt staket.

Bild
Bild

Också en enkel konstruktion med en begriplig geometrisk form. Ett bra och enkelt alternativ att dekorera en av husets väggar.

Bild
Bild

Detta är en pergola, en nära släkting till spaljéerna. Men exemplet inspirerar till att göra en vit gitterstruktur på din webbplats - det påminner om en gammal, vacker era, ser vintage och romantisk ut.

Bild
Bild

Dubbelsidig design med lådor. Bekvämt för att dela trädgårdsområden.

Bild
Bild

En sådan trädgårdssving är platsens höjdpunkt. Det finns ett alternativ att göra dem utan tak. Men det här exemplet visar en mycket bekväm och funktionell, fristående design.

Bild
Bild

Ett väggmonterat alternativ som även en nybörjare kommer att göra. Ser bra ut på både vit och grön bakgrund

Rekommenderad: