Spaljé För Tomater (22 Foton): Strumpebandstomater I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Hur Man Gör En Gör-det-själv Spaljé Av Plaströr?

Innehållsförteckning:

Video: Spaljé För Tomater (22 Foton): Strumpebandstomater I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Hur Man Gör En Gör-det-själv Spaljé Av Plaströr?

Video: Spaljé För Tomater (22 Foton): Strumpebandstomater I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Hur Man Gör En Gör-det-själv Spaljé Av Plaströr?
Video: How to Build a Tomato Trellis Using Only ONE PIECE of WOOD, CHEAP and EASY Backyard Gardening 2024, Maj
Spaljé För Tomater (22 Foton): Strumpebandstomater I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Hur Man Gör En Gör-det-själv Spaljé Av Plaströr?
Spaljé För Tomater (22 Foton): Strumpebandstomater I Det öppna Fältet Och I Växthuset. Hur Man Gör En Gör-det-själv Spaljé Av Plaströr?
Anonim

För bekväm mognad av tomater måste de vara bundna. För detta används speciella enheter - spaljéer. Vilka är deras funktioner, hur man gör ett strumpeband med egna händer, kommer vi att analysera i den här artikeln.

Utnämning

Av alla tomatsorter behöver långa och medelstora arter bindas. eftersom de bär en stor vikt av grödan, vilket kan leda till skador och död av växten.

Bild
Bild

Vad mer behövs tomatspalter för:

  • på grund av nära kontakt med marken kan sniglar och svampinfektioner börja på tomater, och spaljéer hjälper till att förhindra detta;
  • strukturen överför växtbelastningens tyngdpunkt till sig själv;
  • skörden mognar snabbare, eftersom solens strålar har möjlighet att bättre tränga in i växten;
  • med en sådan enhet är det lättare att skörda.
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Trädgårdsmästare använder flera metoder för att binda tomater. Var och en av dem har sina egna egenskaper, och de är alla populära.

Vertikal

Passar bäst för strumpeband av höga tomatsorter. Denna design hjälper stjälkarna att klara även den mest rikliga skörden . Poängen är att ena sidan av repet ska knytas till växterna, och den andra ska fästas på toppen av växthuset. Detta sparar utrymme och förhindrar att dina växter skadas.

Bild
Bild

Horisontell

Denna metod används om växterna växer i ett ganska stort växthus. Det kommer att göra det enkelt att placera spridande buskar. Detta gör att du kan knyta tomaterna när de växer. Schemat för att skapa en sådan struktur är ganska enkelt . Det skiljer sig genom att repet måste dras mellan insatserna.

Bild
Bild

Meshfäste

Denna metod kombinerar två komponenter. Ett metall- eller plastnät sträcks mellan stöden, så att du kan placera fruktiga och höga växter. Buskarna är bundna med garn, vilket gör fästen mer hållbar . Fördelarna med denna metod inkluderar det faktum att med en ökning av buskens storlek blir det möjligt att fästa den till en högre nivå. I det här fallet behöver du inte köra insatser i marken för alla växter.

Bild
Bild

Övrig

Det finns flera olika typer av ramar som kan användas för att stödja tomater. De mest populära är prisma och kon . De är gjorda av trä eller metall och är perfekta för växter med stora frukter. Plusserna inkluderar det faktum att en sådan struktur lätt kan flyttas till en annan plats. Å andra sidan kan det finnas svårigheter att skörda.

Ett annat sätt är de välkända pinnarna. Denna typ av infästning är endast lämplig för medelstora buskar, för när du arbetar med höga växter finns det en risk att fästelementet inte tål och går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd i det här fallet är inte värt att vänta på. Denna metod fungerar enligt principen: en buske - ett stöd. Pinnens höjd ska vara högre än plantornas höjd, detta är det enda sättet att säkerställa en bekväm skörd.

Material (redigera)

Att knyta tomater i öppen och sluten mark är något annorlunda. För det för att binda växter i ett växthus i polykarbonat måste du bestämma vilken utrustning som behövs . Oftast används metallstolpar och rep. Och du kan också fixa plantorna med plastklämmor.

Bild
Bild

Om du planerar en vertikal fastsättningsmetod måste du fylla på ett rep som växterna ska knytas till och fästas vid taket i växthuset .… Det är dock värt att överväga noggrant när du väljer ett lämpligt rep. Den ska vara mjuk, bred och stark för att inte skada buskarna.

Bild
Bild

För små växthus är en tomatstrumpa till ett individuellt stöd lämplig . Material behövs för tyg- och träpinnar. De kan ersättas med rör av metall eller plast.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det idealiska stödet kommer att vara tillverkning av en cylinder från ett nät med stora maskor. Det rekommenderas att gräva lite djupare runt varje tomatbuske utomhus än i ett växthus . Detta kommer att göra strukturen mer robust och praktisk. Trots att det är en dyr och tidskrävande process att skapa en trådram för varje växt, och det kommer att bli svårare att samla frukter från buskarna, bör denna metod föredras framför invånare på de platser där starka och stormiga vindar råder.

Bild
Bild

När du knyter utomhus är det viktigt att komma ihåg att duken inte ska användas eftersom det har visat sig ruttna på grund av regn och kan bära patogena bakterier. Överväg alternativ för strumpebandstomater med dina egna händer.

Pinnar . Allas favorit och enklaste sätt.

Bild
Bild

Strumpeband med kepsar . Detta kommer att kräva tråd och vinstockar. Slutsatsen är att från dessa objekt måste du bygga något som en pyramid. Denna design kommer att kunna täcka flera växter samtidigt. Men den passar uteslutande för höga grödor. Avståndet mellan pyramiderna är minst 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Virkad strumpeband . På båda sidor av trädgården installeras pinnar för att binda buskar. Repet dras och uppmärksammar alla växter. En tråd är fäst på den med tjocka tråd-S-krokar i olika höjder. En gummiring förs in under grenen och sätts på en krok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knyter på spaljéer . Det används bara med ett stort antal växter. Detta kommer att kräva en lång stolpe och tråd. Det är nödvändigt att köra en stolpe hårt i marken på sidorna av buskarna och fästa en tråd mellan dem, som tomaterna ska knytas till. Denna metod kan användas på olika sätt. Till exempel, fäst tråden på en höjd av 2 m och knyt växtstammarna med långa rep, eller helt enkelt fästa tråden i flera rader.

Bild
Bild

Många trädgårdsmästare föredrar att odla tomater i växthus. Växter kan knytas omedelbart efter att styvbarnen har klippts av och frukten äggstockens bildning.

De flesta trädgårdsmästare använder tomattrellisstrumpan, eftersom den är mer praktisk och idealisk för höga buskar.

För stöd tas rör av metall eller plast, förs in i jorden och täcks med sand för större stabilitet . Med hjälp av speciella fästelement fixeras horisontella komponenter i en elastisk och mjuk sladd (i olika höjder) på dem.

Bild
Bild

Andra strumpeband är också lämpliga för växthuset

  • Kapitalkonstruktion . Det kan hålla i flera år, och du behöver inte fästa ytterligare material på det. Den passar inte bara för tomater, utan också för gurkor, stora äggplanter och andra höga växter. Men det här kan bli ganska dyrt.
  • Tillfälligt mobilfäste . Lämplig för de trädgårdsmästare som gillar att ofta byta plats för plantering av grönsaksgrödor. Detta fäste är väl lämpat för provodling.
Bild
Bild

Hur knyter man tomater korrekt?

Den framtida skörden och buskarnas allmänna tillstånd beror på om tomterstrumpan är korrekt utförd. Man bör komma ihåg att det i friska luften kommer att vara problematiskt att binda med spaljéer på horisontella och vertikala sätt . När du fixar tomater i öppen mark måste du välja en pålitlig struktur, eftersom starka vindar kan slå ner stödet och växterna. För att få en bra skörd är det viktigt att välja bindningsmetod beroende på växtens tillväxt och fruktens storlek.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att knyta tomater, som är lätt att bygga på trädgården, är att använda pinnar . De kan vara alla: trä, plast, metall, brädor, plankor, trädgrenar (det är lämpligt att välja tjockare grenar). När du installerar pinnar är det viktigt att tänka på att höjden på stödet och höjden på busken måste vara lika. För medelstora växter-ännu något högre (15-20 cm). Pinnen bör placeras minst 10 cm från växten för att undvika skador på rotsystemet.

Bild
Bild

Därefter måste du linda repet flera gånger runt busken och knyta. Det är viktigt att ta hänsyn till att slingans slingor måste vara löst åtdragna . Täta trådar skadar bara växten och frukten. Följande strumpeband bör göras när busken växer upp. Strumpebandets frekvens beror på buskens storlek. Ju snabbare den växer, desto oftare måste du binda den.

Efter att ha studerat i den här artikeln varför du behöver binda tomater, instruktioner och typer av strumpeband, kommer varje nybörjare att kunna bestämma det mest bekväma sättet för honom och hans växter. Med tiden kan du prova var och en och slutligen stanna vid en av dem.

Rekommenderad: