Tomater På Fönsterbrädan: Hur Man Odlar Tomater I En Lägenhet På Fönstret? Växande Plantor Hemma. Hur Sköter Jag Inomhus Tomater Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Tomater På Fönsterbrädan: Hur Man Odlar Tomater I En Lägenhet På Fönstret? Växande Plantor Hemma. Hur Sköter Jag Inomhus Tomater Hemma?

Video: Tomater På Fönsterbrädan: Hur Man Odlar Tomater I En Lägenhet På Fönstret? Växande Plantor Hemma. Hur Sköter Jag Inomhus Tomater Hemma?
Video: Tips hur du odlar tomater och körsbärstomater 🍅 🌱 för bästa resultat 2024, April
Tomater På Fönsterbrädan: Hur Man Odlar Tomater I En Lägenhet På Fönstret? Växande Plantor Hemma. Hur Sköter Jag Inomhus Tomater Hemma?
Tomater På Fönsterbrädan: Hur Man Odlar Tomater I En Lägenhet På Fönstret? Växande Plantor Hemma. Hur Sköter Jag Inomhus Tomater Hemma?
Anonim

En trädgård eller grönsaksträdgård på balkongen är en vanlig sak, särskilt för stadsbor. Urban djungeltemat är relevant och mycket populärt, nära skärning med villigheten att odla något på fönsterbrädan. Till exempel tomater. Och om ett sådant experiment verkar för någon som ett hopplöst spel, har han mycket fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Självklart ska du inte skynda dig in i trädgårdsbassängen - det är inte alltid möjligt att beräkna styrkan. Därför föregås varje praktisk handling av teoretisk utbildning. Och det består i att jämföra alla aspekter av processen: fördelar, nackdelar, möjliga svårigheter, fördelar, etc.

Fördelarna med att odla tomater på en fönsterbräda är uppenbara

  • Skörd året runt är det största pluset . Lägenheten är alltid varm, vilket innebär att du inte behöver anpassa dig till säsongens säsong. Att få vackra tomater i en sallad mitt i vintern är naturligtvis en stor frestelse för ägarna.
  • Estetik är också väldigt vackert . Alla som inte kan tänka sig ett hus utan grönska förstår att tomatbuskar kommer att dekorera utrymmet. Och frukterna blir desto mer glädjande för ögat.
  • I avsaknad av ett alternativ är detta bättre än ingenting . Det kommer inte att fungera att odla en enorm skörd hemma, men det kommer att finnas tomater på bordet. Dessutom, och inte med de största besvären.
  • Tillgänglighet av lämpliga inomhusvarianter . Växtodlare anpassar sig efter trädgårdsmästarens behov. Så här framträder sorter som är anpassade specifikt för avel på fönsterbrädan.
Bild
Bild

Förmodligen lockas många av själva den kommande processen: detta är ett helt äventyr där en person inte bara deltar, han kontrollerar och styr det. Växter är också intressanta eftersom de lever - de växer, förändras, går igenom olika faser.

Nackdelar med att odla tomater på fönsterbrädan

  • Oförmågan att skörda en riktigt stor gröda. Naturligtvis kan man inte jämföra med en grönsaksträdgård, men målen är olika.
  • Vi måste glömma andra möjliga användningsområden för fönsterbrädans yta. Han kommer att vara upptagen året runt med lådor med tomater.
  • Ibland är denna process associerad med smutsigt arbete. Sannolikt kan känsliga vita gardiner inte hängas där du måste gräva i marken, plantera, vatten etc. Men ingen avbröt kompromissbeslut heller.

Det är inte lätt för nybörjare som inte förstår mycket i växtodling. Du måste studera speciella webbplatser, leta efter råd om forum etc. Det händer att du inte kan göra utan att föra en dagbok: du måste skriva ner varje steg, observera tillväxten av plantor etc. Men välsmakande och saftiga frukter blir bästa belöningen för alla ansträngningar.

Bild
Bild

Lämpliga sorter

Det är värt att börja med det faktum att endast inomhus, dekorativa sorter av tomater odlas på fönsterbrädan. Dessa bör vara buskar upp till en halv meter höga, med korta internoder, standard. Och ännu bättre - sorter upp till 30 cm höga. Tomater måste vara resistenta mot skadedjur och sjukdomar, eftersom det är mycket svårt att rädda växter från dem i en fönsterbräda . Sorten som odlaren väljer måste vara av kruka. Det betyder att ett sådant märke ska stå på förpackningen.

Förresten, det är definitivt inte värt att ignorera informationen som anges på förpackningen. Tillverkaren anger nästan alltid den rekommenderade mängden jordblandning, nyanser av vård etc.

Vilka sorter är lämpliga att odla på en fönsterbräda?

Bonsai . Ett mycket populärt alternativ, som erbjuder odling av en knepig, grenig buske upp till 30 cm hög. Frukterna växer runda, röda, väger upp till 25 g. På en säsong kan 1 kg tomat skördas från busken.

Bild
Bild

" Rumsöverraskning ". Och det här är en standardsort som växer bra på fönsterbrädorna. Busken växer upp till en halv meter i höjd, har starka och ganska tjocka skott. Frukterna samlas i kluster, vikten på en är upp till 30 g, oval i form, röd i färgen. Smaksegenskaperna är utmärkta.

Bild
Bild

Pinocchio . Toppsort för odling i fönsterbrädan. Standard, avgörande. Tomater blir glansiga. Från en buske kan du samla upp till 1,5 kg frukt. Du kan använda grödan i sallader, för att dekorera rätter och för betning.

Bild
Bild

Minibel . En tidig typ av inomhus tomat, som hinner mogna fullt ut på 3 månader. Buskarna är kompakta, du kan klara dig utan att klämma när du växer. För riklig fruktning krävs stöd. Tomater växer små, men smaken och doften är mycket intensiv.

Bild
Bild

" Snegirek ". En populär miniatyrsort, tidig mognad, behaglig med riklig frukt. Vikten av en frukt är 25 g. Den växer perfekt på fönsterbrädan, den tilltalar både smak och doft.

Bild
Bild

Florida Petite . Buskarten växer upp till 30 cm i höjd, en frukt kan hänga 40 g. Söt, rik på smak, uttrycksfullt röd. På en pensel kan två dussin frukter mogna.

Bild
Bild

Balkong Röd . De är älskade för sin snabba mognad, motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur, oklanderligt utseende, saftighet.

Bild
Bild

Dessa sorter är ett mångsidigt val. De är lämpliga för vanliga fönsterbrädor. Men om du planerar att odla tomater på en bred, och till och med isolerad fönsterbräda, kan du vara uppmärksam på följande sorter: "Native", "Hermitage", "Igranda", "Baby", "Balconi Yellow".

Landningsdatum

Det finns inga strikta restriktioner i denna fråga, eftersom landningen inte är knuten till öppen mark, förväntan på optimala väderförhållanden, temperatur. Allt beror på om ägaren har för avsikt att skaffa en vintergröda av tomater eller är inställd för odling året runt . Om du vill odla tomater under alla fyra säsonger planteras frön i samma antal besök: höstsådd kommer att vara i oktober och november, februari och mars ger en sommarskörd.

På ett eller annat sätt, men 3 månader för tomater att mogna, det vill säga antingen delta i "roterande" sittplatser och använda mer än en fönsterbräda, eller lita på vinter- och sommarskördar . Om på sommaren odlas tomater som standard på platsen, är det i oktober värt att plantera tomaterna redan i marken på fönsterbrädan - lagom till vintersemestern kommer hemlagade frukter att dyka upp.

Bild
Bild

Plats och villkor

Nästan alla tomater är ljusälskande växter. Om du planterar dem på en mörk plats, vänta på att knopparna faller av . Skuggmotståndet har ett blygsamt antal sorter. Det optimala platsvalet är en fönsterbräda i söderläge.

När grumliga dagar kommer måste tomaterna markeras med specialutrustning . Dessa kan vara energibesparande eller lysrör. De kommer att vara ett lämpligt substitut för naturligt ultraviolett ljus. Alla tre säsonger, förutom sommaren, kan enkelt användas på fönstret. I övrigt är allt standard: kompetent beredning av frön och jord, sådd och standardprocedurer i samband med växtens tillväxtfas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man frön och jord?

Att odla kruktomater i ett fönster skiljer sig inte mycket från att odla trädgårdssorter. I början är målet exakt detsamma - att odla kraftfulla, livskraftiga plantor . Detta följs av att plocka, plantera om, etc. Men allt börjar med frön. För att ha en garanti för plantornas kvalitet måste du ta den antingen från "betrodda människor" (som rimligen kan lita på) eller i en specialaffär med gott rykte. Butiksfrön matchar mer sannolikt den deklarerade sorten.

Ihåliga frön måste sorteras ut efter att allt material blötläggts i saltvatten . De som kommer upp är tomma, de tas inte för plantor. Sedan desinficeras fröna, förblir i en halvtimme i en lösning av kaliumpermanganat. Och för att fröna ska spira så snart som möjligt kan de skickas till en tygpåse, fuktas väl och få svälla på ett fat i flera dagar.

Vad är jordens beredning:

  • substratet måste väljas näringsrikt, löst, med neutral syra (det är bättre om det är en speciell jordblandning för tomater);
  • för vintersådd - definitivt en speciell jord, eftersom dess sammansättning redan är berikad med näringsämnen;
  • om du är van att förbereda jorden själv kan du använda detta recept: 1 del sand - 2 delar trädgårdsjord; ett annat alternativ föreslår att man tar torv / humus / torvmark i samma förhållande; det tredje alternativet - 1 del vermikulit - 4 andelar kompost och torvmark;
  • om jorden tas från en trädgård eller en grönsaksträdgård ska den desinficeras före användning (tänd den i ugnen eller häll kokande vatten över den).
Bild
Bild

Medan allt går som standard, är det bara plantningsskalan för hemodling som är lite mer blygsam.

Sådd

Du kan använda en vanlig behållare eller enskilda kassetter, torvtabletter, koppar etc. Om det beslutas att ta en gemensam behållare ska behållaren inte vara särskilt djup . Den är fylld med jordblandning, varefter den är tillräckligt fuktad. Frön sprids med 1, 5-2 cm intervall, och de måste fördjupas med högst 2 cm. Ovanpå strös de med ett tunt lager jord. Du kan tampa det lite.

Spirning av frön som har såtts korrekt måste ske under växthusförhållanden . Den växande behållaren kan täckas med lock eller folie och skickas sedan till fönsterbrädan (med bra belysning). Periodiskt ventileras växthuset, flera hål görs i filmen så att kondens inte ackumuleras. Vid detta tillväxtstadium kommer temperaturförhållandena för plantor att vara 22-24 grader under dagen, under 20 grader på natten.

Bild
Bild

Plantning av plantor

Så snart de första skotten visas måste filmen tas bort. Om glas används istället för film måste det också tas bort . Plantorna överförs till fönsterbrädan. Så snart 2 äkta blad dyker upp på växten är det dags att dyka tomaterna. Varje grod grävs ut med en gaffel, och huvudryggen förkortas med exakt en tredjedel. Förfarandet är enkelt, men växten lyckas bygga upp sin rotvolym perfekt efter det.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Vanligtvis kombineras dykning med att transplantera plantor. Varje buske skickas till en individuell behållare . Det kan vara en kruka, en hink, en låda, vad som helst - det viktigaste är proportionaliteten. Om du agerar steg för steg måste ett dräneringsskikt läggas på botten av behållaren. Substratet hälls där och växten överförs tillsammans med den "inhemska" klumpen.

Om tomaterna är dvärg räcker det med en behållare med en volym på 2 liter . Om tomaterna är medelstora kommer en 4-liters blomkruka att göra. Om det bestäms att odla ampelvarianter hemma, är 5 liters krukor inte mindre lämpliga för dem.

Att plantera i enskilda behållare är vanligtvis inte ett problem; växten går ganska enkelt igenom denna procedur om dess regler inte bryts. Det är viktigt att göra detta med förståelse för vad som kommer att hända härnäst.

Bild
Bild

Hur sköter jag om tomater?

Att lämna är en multifaktoriell process där många saker blandas. För en nybörjare trädgårdsmästare, några av orden som hörs om odling av tomater är nya, han är rädd för att förvirra något, glöm några steg . Men allt detta måste först "spelas" i ditt huvud, för att en framgångsrik växande plan ska kunna dyka upp där.

Toppdressing

Inomhusväxter kan befruktas en gång i veckan eller en gång varannan vecka. Alla gör det på sitt eget sätt och härleder reglerna från sin egen erfarenhet. Mineralkomplex accepteras vanligtvis väl av tomater. Till exempel detta: för 1 liter vatten tas 5 g superfosfat, 1 g kaliumsulfat, 1 g urea.

Schema för förband för tomater på fönsterbrädan:

  • den första utfodringen - när de femte eller sjätte sanna bladen bildas;
  • den andra toppdressingen - i början av blomningen;
  • den tredje utfodringen - under bildandet av de första äggstockarna.

Om du bara vill använda organiskt material hemma finns det alternativ för det: mulleinlösning - 1 andel torr massa tas per 5 delar vatten eller en lösning av fågelspillning - 1 andel torr massa till 15 delar vatten. Det är sant att det är värt att varna nybörjare, lukten av ekologisk matning är mycket tveksam för husets förhållanden.

Bild
Bild

Matning är naturligtvis inte tillräckligt. Tomater måste vattnas med disciplin. Denna kultur gillar inte hypotermi, så snart den vattnas med kallt vatten och / eller dras, förvänta sig problem. Därför är det bättre att försvara vatten för bevattning i solen; konstgjord belysning kan också användas. Växter kan bara vattnas med varmt vatten, inte lägre än 20 grader.

Nyanser av att vattna hemtomater:

  • vattna mycket - rötterna kommer att ruttna;
  • den bästa markören för behovet av vattning är torkning av substratet;
  • vatten måste hällas på marken, och inte på rotbasen;
  • det är bättre att skydda bladen från vatten, annars kan det resultera i en brännskada för växten.

Fuktig luft är ett annat viktigt skötselelement för hemtomater. Om batterierna värms upp i huset gillar tomater inte riktigt det här. Därför måste du regelbundet ventilera rummet, placera behållare med vatten bredvid lådorna / krukorna med tomater. Men det här är om rummet är täppt. Men på vintern kan buskarna sprutas med varmt vatten från en sprayflaska (kom ihåg att detta inte kan göras i direkt solljus), eller ännu bättre, slå på en luftfuktare.

Efter vattning kan växten behöva lossna. Detta är användbart för att bryta upp jordskorpan och mer.

Bild
Bild

Att binda och forma

Det finns flera procedurer utan vilka tomater inte kan odlas. Vad mer kan du behöva för att ta hand om hemgjorda tomater?

  • Pollinering . Vanligtvis är inomhus sorter av tomater självpollinerade. Men du kan till och med hjälpa sådana sorter: skaka lätt på blomkrukorna där buskarna ligger, bär en fjäder över blommorna för att bära pollen. Detta betyder inte att pollinera dig själv, detta är bara ytterligare, användbara manipulationer.
  • Fruktbildning, stimulering . Så snart processen att sätta frukt på busken blev synlig kan du göra detta - ta 1 g borsyra, späd den i 1 liter vatten. Och spraya arbetsborstarna med denna vätska.
  • Knytning . Inte alla tomater behöver ett sådant förfarande, bara de sorter där stora tomater mognar. Du måste sätta pinnar i behållaren och knyta buskarna till dem med ett vanligt bandage eller rep av naturmaterial.
  • Hilling . Med en vanlig gaffel kan du plocka upp jorden till buskens bas. Detta är effektivt för att skapa nya rootlets.

Och vuxna växter måste hällas med jordblandning. Ändå utvecklas busken, vilket tömmer substratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av de största olyckorna som hemgjorda tomater möter är senbrist. Även om allt görs korrekt, desinficeras jorden, fröna väljs ut, sjukdomen kan komma. Därför kommer förebyggande av senröta definitivt inte att vara en onödig åtgärd. Det är nödvändigt att förbereda 1 kristall kaliumpermanganat för 3 liter vatten, ett halvt hackat vitlökshuvud. Denna massa infunderas i ungefär en dag, filtreras. Och med denna komposition måste du spraya buskarna.

Vilka sjukdomar innebär detta?

  • Bladen krullar under dagen, eventuellt torra . Det betyder att växten är varm, täppt. Det måste skuggas (med en tidning), slå på en luftfuktare.
  • Bladverket går upp i en spetsig vinkel . Växten saknar fukt, ljus eller luften är helt enkelt torr. Det är nödvändigt att se över bevattningsschemat, justera luftfuktighetsindikatorerna och inte glömma konstgjord belysning.
  • Växten blommar inte, men får bara grön massa . Så tomaterna är överfodrade med kväve. Du måste sluta vattna dem i minst en vecka, spraya dem med superfosfat och sedan manuellt (med en pensel) pollinera blommorna.

Det är uppenbart att odling av tomater på en fönsterbräda arbetar med regler, scheman, rekommendationer. Men ändå måste du inte ta hand om en hel trädgård, utan om flera buskar.

Rekommenderad: