DIY Trädgårdsbågar (43 Bilder): För Blommor Och Klätterväxter Av Plaströr, Metall Och Andra Material I Landet, Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: DIY Trädgårdsbågar (43 Bilder): För Blommor Och Klätterväxter Av Plaströr, Metall Och Andra Material I Landet, Storlekar

Video: DIY Trädgårdsbågar (43 Bilder): För Blommor Och Klätterväxter Av Plaströr, Metall Och Andra Material I Landet, Storlekar
Video: Kläng och Klätterväxter 2024, April
DIY Trädgårdsbågar (43 Bilder): För Blommor Och Klätterväxter Av Plaströr, Metall Och Andra Material I Landet, Storlekar
DIY Trädgårdsbågar (43 Bilder): För Blommor Och Klätterväxter Av Plaströr, Metall Och Andra Material I Landet, Storlekar
Anonim

Bågen tillhör de universella elementen i arkitekturen, eftersom den inte bara har dekorativa utan också funktionella egenskaper. Trädgårdsstrukturen görs enkelt för hand. I det här fallet kan du använda en mängd olika material, varav de flesta är ganska överkomliga. Du behöver bara tänka igenom alla detaljer i förväg så att resultatet inte sviker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Trädgårdsbågen dekorerar inte bara utrymmet, utan stöder också växterna. Det är mycket viktigt att noggrant planera allt och förbereda ritningarna. De hjälper dig att beräkna materialet korrekt och göra installationen enkelt. I allmänhet bör du inte bara styras av dina preferenser när du bygger en båge. Det finns sådana normer.

  1. Strukturen måste vara stark och pålitlig. Bågen är under betydande påfrestningar. Blommornas vikt är ganska stor, den tunna strukturen kommer snabbt att "ge upp". I vissa fall är det vettigt att till och med göra en liten grund för hållbarhet.
  2. Höjden väljs individuellt, men trädgårdsmästare rekommenderar att du väljer inom 2-3 meter. Detta ger blommorna det utrymme de behöver.
  3. Bredden ska vara imponerande, inte mindre än 120 cm. Detta är viktigt, eftersom stödet stöder växter som krullar och har utvecklat rötter, starka skott.
  4. Ramen måste vara vacker, inte bara stark. På vintern kommer det inte att finnas några blommor, men strukturen kommer att finnas kvar. Försumma inte detta ögonblick, annars går hela trädgårdens estetik förlorad.
  5. Färger och material bör matcha den övergripande stilen. Detta är inte en strikt regel, utan snarare en rekommendation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Måtten bör noga övervägas.

Det är viktigt att respektera proportionerna så att strukturen är stark och stabil. Blomsterbågen bör också vara i harmoni med höjden på andra byggnader på platsen. Dessutom beaktas antalet växter som kommer att baseras på strukturen och deras egenskaper.

Ritningen är redan klar, de nödvändiga parametrarna beskrivs - det är dags att tydligt bestämma platsen . Naturligtvis kan bågen placeras var som helst, men det finns så kallade framgångsrika alternativ. Strukturen kan dölja fasaderna på tvättstugor eller någon form av inventering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra intressanta idéer

  • Rekreationsområde vid dacha i ett avlägset hörn. I detta fall kan bågen anslutas till en bänk eller trädgårdsmöbler.
  • Som mittpunkten i en trädgård eller för att markera de vackraste rabatterna.
  • Omedelbart efter porten eller framför lusthuset, som en ingångsdekoration. Du kan också placera den framför trappan till huset eller där trädgården är åtskild från ett annat område på gården.
  • För bandekoration. I det här fallet installeras vanligtvis flera bågar som imiterar en tunnel.
  • Mindre ofta är ett fullvärdigt lusthus utrustat med flera bågar. Ganska dyrt men effektivt alternativ.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att överväga layouten om du vill göra en välvd integration. Så strukturen kan bli en del av staketet . Dessutom är det inte nödvändigt att använda samma material, kombinationer är tillåtna. Ibland blir en sådan texturerad skillnad den främsta höjdpunkten i innergårdsdesignen.

En bänk eller bänk kan integreras i valvbågen . Detta görs vanligtvis med strukturer gjorda av metall eller trä. Samtidigt är själva bågen ofta utrustad med ett visir, som med tiden också är täckt med blommor. Kompositionen kan avslutas med en lampa eller lykta, ett par dekorativa kuddar.

Ett sådant rekreationsområde kommer bara att se magiskt ut, men det bör tänkas ut i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bågen på verandan är beundransvärd . Husets fasad blir särskilt högtidlig med ett sådant dekorativt element. Du kan integrera inte bara bågen, utan också något i dess struktur. Detta gör att du kan utöka funktionaliteten. Tillägget av behållare med blommor som inte krullar ser särskilt intressant ut.

Faktum är att utformningen av en båge för en trädgård begränsas endast av fantasi och budget. Den hemlagade designen är så bra att vem som helst kan göra det.

Det är bara viktigt att hålla balansen i allt. Så, när du lägger till några element i strukturen, bör stöden också förstärkas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Valet av material är en seriös och ansvarsfull verksamhet. Valv är gjorda av trä, sten, metall. Varje alternativ har sina egna egenskaper och fördelar. Ibland finns några av materialen redan till hands, då är valet självklart. I andra fall bör du helt enkelt jämföra alternativen.

Träbåge . Vanligtvis görs det inte ogruzny, men rektangulärt. Även om allt beror på färdigheterna att arbeta med trä och möjligheterna i allmänhet. Den naturliga bågen är lämplig för en trädgård med vilken design som helst.

Träet bearbetas före användning. Detta kommer inte bara att ge skydd mot insekter och yttre påverkan, utan också förlänga livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenbåge . Det är viktigt att ta hänsyn till den funktionella belastningen på strukturen. Vanligtvis används en sådan båge rent som en dekorativ, utan växter. Blommor kan förstöra hela strukturens integritet, och detta är farligt.

Stenbågar uppförs sällan på egen hand, eftersom det är ganska svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallbåge . En mycket enkel design. Det enklaste alternativet är två anslutna bågar inbäddade i marken. Endast en sådan struktur kommer inte att klara blommornas vikt; för detta ändamål behövs mer imponerande stöd. Produkter med smide är särskilt dekorativa. De gör ett utmärkt jobb med sin funktion även på vintern, utan blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, när materialet är valt, börja förbereda allt du behöver. Så, för en träbåge bör 4 balkar på 10x10 cm eller mer förberedas . Ett par plankor kan användas till taket. Och även 4 lameller på 3 meter kommer definitivt att vara till nytta. De används för att fylla tomrummen mellan stöden och väggarna i bågen.

För tillverkning av en stenstruktur kan du använda naturligt eller konstgjort material . Den konkreta lösningen gör att varje sten kan anslutas till en enda helhet. Du kan göra en grund med armering och betong. Detta kommer att kräva förstärkning och murbruk.

Metallbågen monteras med en rörbockare, det är lättare. Du kan göra en vacker struktur med hjälp av beslag . Förbered 2 stavar för basen 6 meter lång, 10 mm i diameter. En något tunnare armatur - med en diameter på cirka 6 mm och en längd på upp till 90 cm - kommer att krävas för de hoppare som placeras mellan rosetterna. Metallen ska skyddas från oxidation, och för detta används en primer, emalj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man av plaströr?

En sådan lösning kan inte kallas miljövänlig, men det är inte nödvändigt att tänka på det praktiska. En landbåge för klätterväxter från polypropenrör är så enkelt som möjligt. Om du målar strukturen och täcker den ordentligt med växter är det inte lätt att skilja den från en metallkonstruktion av hög kvalitet. Du behöver följande material:

  • två rör med en längd på minst 120 cm - behövs för att skapa längsgående balkar;
  • du kan ta PVC- eller polypropylenrör - det senare böjer väl, vilket innebär att du kan göra en rundad topp och inte en rak;
  • korta längder för tvärbalkar och stöd;
  • adaptrar används för att ansluta rör.
Bild
Bild

Inga särskilda färdigheter eller verktyg krävs för jobbet. Med tiden blir bågen övervuxen med blommor, och det spelar ingen roll att strukturen är gjord av billig plast.

Du kan göra det själv så här

  1. Skär långa rör i flera lika korta bitar. Dessa detaljer kommer att göra strukturen mer stabil.
  2. Du kan använda lim för att hålla ihop rören. Ett alternativ skulle vara uppvärmning av materialet och lödning.
  3. Stödet och fundamentet måste vara pålitligt, eftersom själva strukturen är mycket lätt. Beslag fästs på stödrören med hjälp av polyuretanskum. Vänta tills det torkar helt.
  4. Armeringen drivs i marken med 0,5-1 m.
  5. Jorden runt bör fyllas upp och tampas tätt. Om så önskas är groparna helt konkreta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att skapa från andra material

En dekorativ båge är gjord mycket enkelt, inga speciella färdigheter krävs. En blomsterstruktur hemma är vanligtvis gjord av trä. men om du har vissa färdigheter kan du göra en av ett profilrör.

Gjort av trä

Materialet måste förberedas och torkas ordentligt. Annars måste du möta deformation på grund av uttorkning . Detta kommer att ha en mycket dålig effekt på strukturen som helhet.

Så först måste du förbereda mallen för den övre delen. Vanlig kartong används

En ritning av önskad storlek görs med en enkel penna . Därefter ska du fästa mallen och materialet. Det erforderliga arbetsstycket skärs noggrant med en elektrisk sticksåg. Det bör finnas två detaljer - det här är bågarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

På den övre delen kan du dessutom göra en inredning från grenar. På en sådan båge kommer blomsterarrangemanget att se väldigt intressant ut. Du kan montera strukturen så här.

  1. Baserna på staplarna ska fästas på de tomma bågarna, lamellerna ska spikas. Det är bekvämt att arbeta med en hammare och små spikar. Basen är mer pålitlig att fixa med självgängande skruvar.
  2. Du kan gå åt sidan. Panelen är tillverkad av trälister, vilket gör att du kan stänga alla hålrum. Senare kommer denna plats att vara helt dold av blommor. Sidoväggarna är täckta med galler. Det är denna design som säkerställer hur vackra växterna kommer att krulla.
  3. Nu återstår det att installera strukturen på den valda platsen.

Slutförandet av arbetet kommer att vara installation i marken och infästning av växter. Det är värt att göra hål i marken för att installera baserna. Bågen installeras exakt med hjälp av en byggnadsnivå och fästs dessutom med metallhörn.

Vissa hantverkare föredrar att lägga stenar under stöden för pålitlighet. Du kan fylla den med betong, som om du ordnar grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sten

Dessa bågar är de mest hållbara. Faktum är att de inte ens är installerade, utan byggda. En bra lösning för ett stort område. På en liten innergård är en stenbåge på sin plats. Faktum är att det är bättre att bjuda in en erfaren murare att installera en sådan struktur. Du kan göra en tegelstruktur själv.

  1. För tillverkning av själva bågen behöver du armering och betongbruk. Tegelstenarna staplas ovanpå varandra som med en förskjutning. Resultatet är en halvcirkel. Metallstavar sätts in i hålen, en flytande lösning hälls. Låt arbetsstycket torka.
  2. Grunderna läggs med standard murverk, som i byggandet av en ladugård, till exempel. Tegelstenar är också bundna med betongbruk. Användning av förstärkning på stöden är valfri.
  3. Du kan skapa en grund på installationsplatsen. För detta grävs två djupa hål. I botten är ett gitter vävt av armering. Groparna fylls med betong och torkas. Bågstöd installeras ovanpå.
  4. Den övre pilen placeras sist. Det fixeras också med murbruk.
  5. Den färdiga bågen kan putsas och revas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

En sådan båge på gården kommer att tjäna i många år. Det kommer inte att fungera att göra en komplex struktur utan svetsfärdigheter, men en enkel från beslag är lätt.

Det är viktigt att förstå att en sådan design inte kommer att tåla tunga växter, det är rent dekorativt. Du kan dock kombinera flera av dessa tomma bågar till en enda helhet.

Steg-för-steg-instruktion

  1. Först måste du böja två stödbågar. Det är bekvämt att använda en rörbockare.
  2. En cirkel ritas på marken längs vilken stiften sys. Ju fler sådana fästelement för förstärkningen, desto mjukare blir bågen. Du kan också lägga sidospår mellan stavarna och stiften för att underlätta processen.
  3. I detta skede behöver du en assistent. Det är nödvändigt att samtidigt böja stången från båda sidor tills den får önskad form.
  4. Den färdiga armeringen drivs i marken med cirka 50-60 cm.
  5. Du kan justera stöden med valfri metallremsa. Det är viktigt att hela tiden övervaka nivån.
  6. Tvärstängerna är svetsade för fixering.
Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande struktur kan tillverkas av en metallprofil eller av ett professionellt rör . Detta är en bra lösning för klematis och liknande växter. Det är sant att du behöver en svetsmaskin och möjligheten att använda den. En sådan båge kommer att hålla i många år om den är täckt med emalj för skydd. Du kan förbättra utseendet med färger och lacker.

Rekommenderad: