Bågar För Druvor (36 Bilder): Gjorda Av Metall Och Trä. Hur Gör Man Det Själv Från Plaströr? Mått På Trädgårdsbågar

Innehållsförteckning:

Video: Bågar För Druvor (36 Bilder): Gjorda Av Metall Och Trä. Hur Gör Man Det Själv Från Plaströr? Mått På Trädgårdsbågar

Video: Bågar För Druvor (36 Bilder): Gjorda Av Metall Och Trä. Hur Gör Man Det Själv Från Plaströr? Mått På Trädgårdsbågar
Video: Garden Arbor Trellis Build For Our Grapes And Kiwi 2024, April
Bågar För Druvor (36 Bilder): Gjorda Av Metall Och Trä. Hur Gör Man Det Själv Från Plaströr? Mått På Trädgårdsbågar
Bågar För Druvor (36 Bilder): Gjorda Av Metall Och Trä. Hur Gör Man Det Själv Från Plaströr? Mått På Trädgårdsbågar
Anonim

Många trädgårdsmästare odlar olika druvsorter i sina sommarstugor. Numera används vinstocken ofta som en intressant dekorativ dekoration. Hela bågar sammanflätade med sådana grenar på gården kommer att se vackra ut. Idag kommer vi att prata om huvuddragen i sådana trädgårdskonstruktioner och vilka material de kan vara gjorda av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Dessa bågar representerar de mest hållbara dekorativa strukturerna av avsevärd höjd och liten tjocklek.

Sådana strukturer används främst för kraftfulla druvor, som inte behöver täckas under vintersäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Sådana produkter kan vara av två huvudtyper

Välvda exemplar . Dessa strukturer kommer att vara ett utmärkt alternativ för stora sommarstugor. I detta fall bör fruktbuskar planteras i två rader samtidigt. Stora strukturer kommer att uppta ett betydande område, ofta är de gjorda i form av en båttunnel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halvbågad baldakin . Sådana alternativ kan placeras i små trädgårdar. De kombineras ofta med rekreationsområden. Dessa markiser ger dessutom bra solskydd. I detta fall bör druvorna bara planteras i en rad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valvbågar fungerar inte bara som ett vackert dekorativt tillskott till platsen, utan gör det också möjligt för druvorna att växa korrekt, inte växa i alla riktningar och inte krypa längs marken.

Material (redigera)

Skjul för odling av fruktbuskar kan göras på olika sätt. De skiljer sig åt beroende på vilken typ av material de är tillverkade av. Låt oss markera de mest populära sorterna.

Plast

Dessa arter är relativt lätta i vikt. De är lätta att montera och installera för hand. Oftast skapas de med speciella PVC -rör (det bästa alternativet är modeller med en diameter på 20 millimeter; alla prover ska ha samma diameter) eller helt enkelt av onödiga plastrester.

Konstruktioner skapade av plastflaskor kommer också att se original ut på webbplatsen . Men de ska bara användas som ett dekorativt föremål, eftersom de inte kommer att klara alltför stora viktbelastningar. De låter dig skapa skuggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågar av sådant material kommer inte att korrodera och ruttna under drift . De är också det mest kostnadseffektiva alternativet. Under konstruktionen av en struktur kan plastdelar fästas ihop med speciellt hållbart lim.

Under installationen måste plastbaser för tillverkning av bågar sänkas ned i marken till ett djup av minst 45-50 centimeter. Således kommer de att fästas säkert, strukturen kommer inte att falla och kommer inte att förvrängas.

Bild
Bild

En båge av PVC -rör kommer att se ganska snygg och snygg ut, den kan komplettera den övergripande landskapsdesignen. Om du vill kan du ta en plastbas i valfri färg.

Ibland är bågar gjorda av hållbara polypropenrör . Detta material är skapat av speciella termoplastiska polymerer. Den har bra hårdhet och densitet. Polypropylen tål plötsliga temperaturförändringar, hög luftfuktighet och har utmärkt slaghållfasthet. Detta material är ofta målat i olika ljusa färger med hjälp av pigment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjort av trä

Sådana valv ser mest estetiskt tilltalande ut på webbplatsen. Med hjälp av specialverktyg kan du klippa strukturer med mönster och olika bilder från en träbas för att göra designen ännu vackrare och original.

Trämarkiser tillverkas oftast i form av en spaljé av balkar . För att strukturen ska fungera så länge som möjligt måste du välja material tillverkat av de mest hållbara och pålitliga tresorterna. Dessutom måste den förbehandlas med särskild skyddsutrustning och antiseptika. Denna procedur låter dig förlänga produktens livslängd, förhindrar att skador uppstår och ruttnar på ytan.

Den nedre delen av virkesstrukturen behöver särskild bearbetning, eftersom den kommer att placeras direkt i marken. För bästa skydd kan du använda stretchfolie.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

Metallalternativ är de mest pålitliga, hållbara, starka och hållbara. Förutom, smidda modeller kan också skryta med speciell estetik, de kommer att bli en intressant och vacker dekoration.

Metallkonstruktioner måste genomgå särskilt noggrann bearbetning. Preliminärt appliceras ämnen som förhindrar korrosionsbildning på deras yta.

Men det ska man komma ihåg oberoende produktion av en sådan baldakin kommer att kräva mycket tid och ansträngning . För att fästa hotellets delar av bågen måste du använda en svetsmaskin. Om den inte är där, tas speciella monteringsbultar som sätts in i de förborrade sätena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör inte heller glömma den höga kostnaden för sådana material.

Produkter tillverkade av metaller kännetecknas av en betydande massa, varför det inte rekommenderas att vikta dem ytterligare med andra element. De kommer att kunna hålla fast vid marken.

Metallmodeller tål plötsliga temperaturförändringar, kraftiga vindbyar, olika mekaniska skador . Med korrekt behandling kommer de inte att kräva särskild omsorg under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Nästan vilken trädgårdsmästare som helst kommer att kunna göra en lämplig vinbåge för sin sommarstuga. Till att börja med är det värt att rita en ritning av den framtida designen . Det är bättre att ange alla dimensioner på den samtidigt, så att det inte finns några svårigheter med detta under tillverkningsprocessen.

Därefter måste du välja materialet från vilket strukturen ska skapas. Tänk på ett metallalternativ . I det här fallet måste du förbereda metallrör, stavar samt speciella tråddelar.

Därefter är det nödvändigt att behandla alla material med korrosionsskyddande föreningar samt fuktbeständiga impregneringar . Sedan bör du förbereda små spår. För att göra detta grävs två gropar på platsen med ett djup av minst 60 och 80 centimeter.

Sand hälls på botten, skikttjockleken bör inte vara mindre än 20 centimeter. Senare måste du förbereda hål för installation av metallstolpar. Avståndet mellan dem bör vara cirka 40-45 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stödstolparna är fixerade i de gjorda sätena. Efter det är de lite täckta med grus eller krossad sten.

Ibland hälls allt detta med cementbruk, i så fall kommer strukturen att fixeras så tätt och pålitligt som möjligt.

Därefter måste du vänta på att cementkompositionen torkar och hårdnar helt . Samtidigt kan du börja göra den övre delen av strukturen. Den kan byggas av metallformade rör eller från beslag. Några dagar senare, när cementen blir torr och hård, fixeras en horisontell balk på vart och ett av stöden. Det är bäst att svetsa ihop delarna med en svetsmaskin.

Sedan måste du fixa den övre krökta delen av den framtida bågen. Du bör också fixa trådtrådarna omedelbart - de kommer att behövas så att druvorna kan fastna hårt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande druvor på en båge

Om du planerar att odla fruktbuskar på sådana strukturer, bör du definitivt komma ihåg några speciella regler för odling och vård av växter

  • Glöm inte att det är nödvändigt att beskära vinstocken, detta förfarande gör att du kan bli av med gamla och sjuka grenar, bidrar till en korrekt bildning av växten. Du måste beskära kulturen varje år.
  • Druvor måste också bindas med jämna mellanrum. Detta gäller unga skott och styvbarn. Med denna procedur kommer grenarna att växa i rätt riktning.
  • Behandla buskar regelbundet med skyddande medel som förhindrar skadliga insekter och andra parasiter från att attackera.
  • Glöm inte att själv bilda antalet klasar på denna fruktväxt. Detta kommer att minska viktbelastningen på vinstocken avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tar hand om druvorna ordentligt kommer det inte bara att kunna ge en stor skörd, utan det kommer också att se vackert ut på utsidan. Välskötta buskar blir så täta som möjligt, men snygga samtidigt.

På de betraktade bågarna är det värt att odla endast vissa druvsorter. Du bör välja vinterhärdiga sorter som inte är rädda för temperaturförändringar och inte kräver skydd under kalla perioder.

Ibland odlas vilda druvor på sådana strukturer. I detta fall erhålls vackra dekorativa kompositioner, de installeras ofta nära lusthus eller andra rekreationsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maiden druvor kommer att se estetiskt och intressant ut på sådana strukturer. Sådana täta buskar är fleråriga och stora vinstockar som kan dekorera nästan alla landskap.

Jungfrudruvorna fästs på stödet med senor . Den har vackra stora bladblad målade i ljusa grön-vinröda färger. Denna växt blommar i två veckor under den första sommaren. Små gröna blommor samlas i frodiga blomställningar, mörkblå frukter visas bara mot slutet av sommaren. Denna typ ser bra ut på trä och smidda strukturer.

Rekommenderad: