Träpergolor (93 Bilder): För Klätterväxter Gör Vi Av Trä Med Egna Händer Steg För Steg Enligt Ritningar Med Mått. Trädgårdsbågar Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Träpergolor (93 Bilder): För Klätterväxter Gör Vi Av Trä Med Egna Händer Steg För Steg Enligt Ritningar Med Mått. Trädgårdsbågar Och Andra Modeller

Video: Träpergolor (93 Bilder): För Klätterväxter Gör Vi Av Trä Med Egna Händer Steg För Steg Enligt Ritningar Med Mått. Trädgårdsbågar Och Andra Modeller
Video: Vi lägger grus runt huset 2024, April
Träpergolor (93 Bilder): För Klätterväxter Gör Vi Av Trä Med Egna Händer Steg För Steg Enligt Ritningar Med Mått. Trädgårdsbågar Och Andra Modeller
Träpergolor (93 Bilder): För Klätterväxter Gör Vi Av Trä Med Egna Händer Steg För Steg Enligt Ritningar Med Mått. Trädgårdsbågar Och Andra Modeller
Anonim

Du kan dekorera det angränsande huset på olika sätt. En pergola av trä visar sig vara en intressant och ljus dekoration. Tack vare en sådan detalj kan gården förvandlas dramatiskt, bli mer presentabel och vacker. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om funktionerna i träpergolor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Pergolan är ett effektivt dekorativt tillskott till närområdet. Om du vill dekorera innergården på ett intressant sätt, ta med en original twist till den, då kommer en sådan design att vara en vinn-vinn-lösning . För första gången började pergolor användas som en dekorativ struktur i det antika Rom. I framtiden har starka baldakiner, inslagna i grönska, blivit en frekvent detalj i parker och privata områden. De har inte tappat sin relevans och relevans idag.

Bild
Bild

För närvarande förstås pergolor som konstruktioner av olika typer . De kan ha en vanlig rak eller välvd topp. Det finns alternativ i form av fristående strukturer eller strukturer i anslutning till byggnaden. Storlekarna och formerna på trädgårdspergolor av trä kan vara absolut alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag säljs de aktuella mönstren i många specialaffärer, men ofta föredrar husägare att göra dem med egna händer.

Om ett beslut fattas att göra en träpergola på egen hand måste du ta hänsyn till några av dess egenskaper och särdrag:

  • det finns ett visst antal upprepande sektioner i strukturen för dessa strukturer;
  • pergolor kan ha tak gjorda i form av galler i olika storlekar;
  • sådana produkter har stöd- och bågkonstruktionselement.
Bild
Bild

De första modellerna av pergolor var utformade för att ge effektivt skydd mot direkt solljus. Dessutom fungerade sådana strukturer som en stödbas för klätterväxter. Idag används dessa produkter för att dekorera tomter och för andra ändamål, nämligen:

för effektiv uppdelning och zonering av platsen i separata "torg"

Bild
Bild

de används ofta för dekoration i ett rekreationsområde

Bild
Bild

pergolor har blivit en av de mest originella och slående dekorationerna inom landskapsdesign

Bild
Bild

dessa strukturer kan maskera byggnader som inte passar in i den övergripande arkitektoniska ensemblen

Bild
Bild

wickets och grindar är dekorerade med pergolor

Bild
Bild

Huvuddragen i trästrukturen som övervägs är dess mångsidighet och mångsidighet. Att installera en pergola på webbplatsen kommer att lösa många problem, särskilt estetiska.

Krav

En träpergola, precis som alla andra dekorativa strukturer för närområdet, måste uppfylla ett antal viktiga krav.

Bild
Bild

Låt oss bekanta sig med deras lista

  • Ett av de viktigaste kraven är träkonstruktionens höga hållfasthet. Pergolan måste vara stark, stabil och pålitlig. Om dess struktur visar sig vara tunn och förfallna, kommer det inte att vara länge och det kommer inte att se det bästa sättet ut.
  • En pergola konstruerad av trä måste behandlas med skyddande antiseptiska lösningar. Utan detta viktiga förfarande kommer strukturen snabbt att försämras under påverkan av negativa yttre faktorer: solljus, nederbörd, attacker av trädparasiter.
  • Pergolan ska endast vara gjord av kvalitetsmaterial. När du väljer trä för montering måste du vara uppmärksam på dess skick. Trädet får inte visa några tecken på förfall eller förfall av något slag. Kanske kommer sådana råvaror att kosta befälhavaren mycket billigare, men det kommer definitivt inte att fungera av en bra pergola, så alltför stora besparingar kommer att vara olämpliga här.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att korrekt välja den lämpligaste platsen för installation av en pergola som uppfyller alla ovanstående krav . Om allt görs korrekt kommer du att få en pålitlig och vacker design som kommer att hålla mycket länge och inte kommer att förlora sitt attraktiva utseende.

Översikt över arter

Som nämnts ovan kan pergolor vara väldigt olika. Dessa klättringsstödstrukturer kan ha olika utföranden och arrangemang. Varje sort har sina egna särdrag, som det är lämpligt att ta hänsyn till när du väljer ett specifikt alternativ.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på några av de mest populära underarterna av pergolor, som oftast finns i sommarstugor

Tunnel . Denna typ av pergola är närmast den klassiska modifieringen. Vanligtvis byggs en struktur av denna typ direkt ovanför stigarna och kompletteras med klätterväxter. Sådana pergolor ser attraktiva och snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak . Ett bra alternativ för ett sommarboende. Den skiljer sig genom att den har en mycket tät övre halva och blir en viloplats för hushållsmedlemmar i soligt väder. Ofta, under en sådan pergola, placeras olika typer av trädgårdsmöbler, till exempel bord med en bänk eller bänk. Du kan utrusta en bra lekplats här. Om en pergola av denna typ ligger intill husets fria vägg, så kommer den utåt att likna en mysig veranda, men det är tekniskt tillåtet att installera den separat från bostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Staket . Utformningen av en sådan pergola liknar mycket den ursprungliga skärmen. Som regel används en sådan detalj för att omsluta en särskild viloplats eller dölja oattraktiva platser på platsen för nyfikna ögon. Det visar sig vara både praktiskt och attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visir . Detta är namnet på sorterna av pergolor, som är särskilt populära och utbredda i varma ryska regioner, där det alltid är för mycket stekande sol under sommarsäsongen. Huvudfunktionen för sådana strukturer är att skydda ett bostadshus från överhettning. Visir hjälper till att inte hantera överdriven stuffiness.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Båge . En av de mest eleganta och graciösa är de välvda träpergolorna, som är utformade med runda detaljer i den övre delen. Om du vill ge ditt hus ett attraktivare och dyrare utseende, bör du titta närmare på detta alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart slutar listan över möjliga modeller av pergolor inte med de listade ändringarna.

Vissa husägare dekorerar sina tomter med intressanta hörn- eller triangulära mönster som är bra för dramatisk landskapsarkitektur med en härva av färska blommor och grönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

För att pergolan ska vara av hög kvalitet, stark och attraktiv är det nödvändigt att korrekt välja värdiga material för den. Endast om detta enkla villkor är uppfyllt kan man räkna med att den resulterande strukturen kommer att pågå länge och inte kommer att medföra onödiga bekymmer för ägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är pergolan gjord av högkvalitativt trä, men det är inte förbjudet att använda sig av kombinerade material. Till exempel, i strukturen kan stöden vara gjorda av praktisk och hållbar metall, och hälften för landskapsarkitektur kan vara gjorda av trä. Resultatet är mycket starka och solida strukturer.

Följande är idealiska som de viktigaste råvarorna för tillverkning av pergolor:

ek

Bild
Bild

lärkträd

Bild
Bild

gran eller tall

Bild
Bild

lönn

Bild
Bild

Det är starkt avskräckt att använda fruktträd för att bygga pergolan. Och som stödpelare är det bäst att använda en stång eller runda stockar. För den övre halvan av pergolbågen kan du lagra pil- eller tallbrädor.

Var ska man hitta?

Som nämnts ovan är valet av var du ska placera din träpergola mycket viktigt. Husägare måste definitivt närma sig denna fråga ansvarsfullt, eftersom nivån på enkel installation och vidare användning av en träkonstruktion kommer att bero på detta.

Bild
Bild

Valet av en idealisk plats för installation av en pergola beror till stor del på dess storlek och form, samt dess funktionella belastning.

Det finns flera optimala lösningar för att placera en träkonstruktion:

vid en damm, pool eller fontän som ligger i området nära bostaden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

i en grillplats för att ge skugga på varma och soliga dagar

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

som ett tillägg till lusthuset eller terrassen i ett bostadshus

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

i mitten av trädgården eller i omedelbar närhet av trädgården

Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktionen av den aktuella strukturen av trä kan du hänvisa till dess standarddimensionella parametrar:

  • längd - 2,5 m;
  • bredd - 1,5 m.

Naturligtvis kan dessa indikatorer ändras i enlighet med husägarnas preferenser.

Bild
Bild

Innan du fortsätter att skapa en pergola med egna händer måste du ta hänsyn till det faktum att dess struktur måste installeras så att ingångsgruppen av komponenter riktas från norr till söder. En sådan lösning kommer att göra det möjligt att minska intensiteten av solljus och lämna den på en normal nivå för god växttillväxt och en bekväm vistelse inuti.

DIY -konstruktion

En vacker och stark pergola behöver inte hicka i butiken, för det är möjligt att bygga den med egna händer. Det finns inget oöverkomligt komplicerat i sådana verk. Det viktigaste är att agera strikt i etapper och inte rusa, då finns det alla chanser att få utmärkta resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga steg för steg hur en hantverkare självständigt och korrekt kan göra en pergola av hög kvalitet med egna händer.

Design

För att bygga en pålitlig och attraktiv struktur måste du först utveckla dess detaljerade design. Befälhavaren kommer definitivt att behöva ha med sig en detaljerad ritning med alla dimensioner av den planerade strukturen. Med ett färdigt projekt är det mycket lättare att montera sådana strukturer utan att göra allvarliga misstag.

När han utvecklar ett detaljerat projekt av en framtida byggnad kan befälhavaren självständigt tänka över alla detaljer och nyanser, men för detta är det önskvärt att ha åtminstone minimal erfarenhet av sådana frågor.

Bild
Bild

Om du inte kan kalla dig en erfaren byggare, är det lämpligt att använda färdiga projekt av träpergolor. Här är några bra scheman.

Den traditionella pergolan blir en mångsidig och win-win för att dekorera en sommarstuga . Det kan vara en pålitlig struktur som stöds av starka stödstolpar med en extra fot. Den övre delen av konstruktionen kommer att stödjas av stödben, stödbjälkar och träsvarv. Dimensionerna på en sådan byggnad kan vara vilken som helst, baserat på platsens fria område och ägarnas preferenser.

Bild
Bild

För ett inte särskilt stort område är det lämpligt att bygga en snygg träpergola av en smalare enhet . De två sidoväggarna i denna modell ska vara gjorda, och toppen ska läggas ut från balkarna på lådan. Designen kommer att visa sig vara vacker, särskilt om den senare kommer att omges av klätterväxter med flerfärgade blomknoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill komplettera webbplatsen med en mer original och sofistikerad konstruktion Det är möjligt att göra en träkonstruktion med sidor av trä "mesh", med runda genom "fönster" och bänkar fästa vid den nedre halvan. Byggnadens bredd kan vara antingen liten eller stor. Om så önskas kan bänkarna inte installeras, vilket ger mer ledigt utrymme mellan sidodelarna.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Efter att ha utarbetat en detaljerad projektplan för den framtida strukturen kan du gå direkt till arbetet med tillverkningen. Befälhavaren måste först förbereda alla nödvändiga material som pergolan kommer att bestå av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på vad som exakt behövs för byggnadsarbete med exemplet på ett sådant schema:

  • 6 stödpelare med måtten 3, 600x100x100 mm;
  • 6 balkar som mäter 2, 400x90x40 mm;
  • 16 lister med dimensioner 2, 400x90x40 mm;
  • 14 stag med mått 800x90x40 mm.
Bild
Bild

Efter att ha förberett alla byggmaterial och motsvarande verktyg kan du säkert gå vidare till nästa steg - montering av pergolans struktur

Först installeras stöden. Stänger 100x100 mm fungerar som pelare. Det enklaste sättet är att fixera stöddelarna genom att betonga dem i förberedda gropar grävda på en linje under jordens frysning. Brunnarnas djup måste vara minst 1 m

Bild
Bild

Lagerbalkarna i den framtida strukturen installeras på pelarna som exponeras enligt alla regler med en tagg som skärs ut i ändarna med hjälp av självgängande skruvar

Bild
Bild

Lattorna, i enlighet med de valda ritningarna, måste exponeras med hjälp av anslutningar av kors typ. Brädorna måste fixeras med självgängande skruvar längs de förborrade styrningarna i deras änddel

Bild
Bild

För att installera hängslen bör du använda de vanliga självgängande skruvarna

Bild
Bild

Det sista steget blir byggnadsstadiet av pergolan - bildandet av en dekorativ fot av pelarna från en 10 mm tjock bräda

Bild
Bild

Som du kan se är monteringsdiagrammet för en träpergola ganska enkelt och enkelt. Efter att ha avslutat designen av ett sådant dekorativt element kan det dessutom målas i vilken färg du vill, vilket harmoniskt passar in i den befintliga landskapsdesignen.

Det viktigaste är att inte glömma bearbetningen av trä med antiseptiska föreningar, vilket kommer att hålla det naturliga materialet i gott skick i många år.

Bild
Bild

Dekorationsnyanser

Innan du börjar dekorera en pergola med gröna dekorationer rekommenderas att du rådgör med erfarna specialister eller först bekantar dig med information om vård av vissa växter och blommor som du vill fläta strukturen med. Detta är mycket viktigt, för i din bostadsregion kan sådana klimatförhållanden kvarstå som inte är lämpliga för alla levande dekorationer.

I vårt land klättrar växter som:

blåregn

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

rosor

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

druva

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

hopp

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att dekorera pergolan inte bara med växter, utan också med andra dekorativa föremål . Till exempel, bredvid en struktur byggd av ädelträ, kommer det att vara möjligt att placera en dekorativ träbrunn eller någon attraktiv trädgårdsfigur. En stenström kommer att bli ett spektakulärt tillskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera den tillverkade pergolan på ett originellt och vackert sätt bör du slå på fantasin och vara kreativ. Här är hemets ägares kreativa potential inte begränsad till någonting - en mängd olika dekorationer kommer att vara lämpliga. Det viktigaste är att alla detaljer ser harmoniska ut mot bakgrunden av den befintliga situationen på webbplatsen.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du tog beslutet att bygga en pergola själv är det lämpligt att beväpna dig med några användbara rekommendationer om detta fall

Vid montering av en träpergola är de bästa beslagen av typen "tornspår". I detta fall drivs en förberedd spik in i balkändens ände och ett hål för spetsen dyker upp i den resulterande installationsplatsen. Som ett resultat blir den installerade balken mer stabil

Bild
Bild
Bild
Bild

När man utformar en framtida pergola bör man inte glömma dess proportioner. Den bästa lösningen vore om byggnadens höjd överstiger eller motsvarar dess bredd. Annars får produkten ett lite löjligt utseende

Bild
Bild

När du gör en pergola med egna händer måste du se till att den är tillräckligt stabil och stark. Om du under monteringen märker att strukturen skakar och inte verkar så tillförlitlig, måste alla befintliga brister elimineras omedelbart. Annars kan strukturen kollapsa eller falla någon gång

Bild
Bild

När du gör en pergola av trä rekommenderas att du alltid håller ett verktyg som en nivå till hands. Det bästa för att bestämma horisontellt och vertikalt är bubbla eller laserenheter. Om du inte ägnar vederbörlig uppmärksamhet åt dessa parametrar i byggnaden kan det visa sig vara en kurva

Bild
Bild

När du dekorerar och väljer färg för en hemgjord pergola i trä är det viktigt att bygga på utseendet på den befintliga landskapsdesignen. Designen ska harmoniskt passa in i helhetsbilden och inte slås ut ur den. Om du inte kan göra rätt val på egen hand är det lämpligt att söka hjälp från en professionell landskapsdesigner

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

En välgjord och smakfullt inredd pergola kan bli en riktig "drottning" i en trädgård eller närområde. Sådana mönster ser underbara ut i nästan alla miljöer. Låt oss titta närmare på några av de framgångsrika exemplen.

En hög pergola i trä, omgiven av klätterväxter med små ljusrosa blommor, kommer att se elegant och fridfull ut. Beläggningsplattor kan läggas ut mellan stödbjälkarna och stora blomkrukor med åldrande effekt kan placeras på sidorna. Strukturen kommer att visa sig vara mycket vacker och kommer definitivt att förändra det lokala området

Bild
Bild

En ljus träpergola ser snygg och oansenlig ut, inuti hörnsdelen finns en mysig bänk. Välfixerade blomsterarrangemang kan sänkas från taket på denna struktur, och höga vackra krukor med färgglada blommor kan placeras på sidorna. Du kan också lägga mjuka snövit kuddar på bänken

Bild
Bild

En hög träpergola kan installeras i zonområdet nära poolen. Det är lämpligt att täcka den med en lätt snövit baldakin för att få en slags imitation av ett tält. Små hängande lyktor som kransar kommer att se bra ut under balkarna. Det är bättre att måla strukturen i samma färg som uteplatsen runt poolen. Ensemblen kommer att bli fantastisk

Bild
Bild

Ovanför poolen, hela området kring vilket är utformat i vita färger, kan du bygga en elegant träkonstruktion, målad i en kontrasterande mörkbrun nyans. Resultatet är en mycket elegant, modern tandem av färger. Som ett tillägg, bredvid poolen, kan du ordna möbler, krydda i vita och gräddfärger

Rekommenderad: